Четвъртокласници - 2025/2026

• 25 274
  • 454
  •   1
Отговори
# 390
Провокирана съм и от конкретен казус в училището на моите деца. В един от първите класове има африканче, мулатче и арабче. Предполагам децата са сложени в един клас, защото учителката владее английски език. Майка на друго дете е направила скандал и е искала обяснение какви са тези деца, какво е това училище и други подобни. Учителите и директора са били в шок от поведението на възрастен човек. Сутрин засичам родителите на африканчетата и изобщо не изглеждат маргинали. Изглеждат образовани и винаги са спретнати и облечени с вкус. Определено не са икономически емигранти.

# 391
  • пустинята Гоби
Тази майка е някакво изключение. В България винаги е имало чужденци, които учат и работят тук. Моето дете също имаше съученик с подобен произход, много възпитано и добро дете, приемаха си го като равен. Аз имах предвид, че някак не ни виждам да станем като Западна Европа по ред причини. Иначе да, чужденци в България бол, то и по време на соца имаше. Българина открай време е отворен към хората от други държави, просто Европа в момента поне за мен е един недобър пример на прекалена толерантност. Тези дни Марсилия влезе в черните хроники с престъпността, която си вихри там.

Извинявам се, че не съм по темата.

# 392
Тази няма да миряса, трябва да й покажат вратата и ако иска да се изнася. Вероятно няма да се изнесе, ще спре да прави скандали, но няма да спре да мрънка

# 393
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Здравейте!
Реших, че е крайно време да ръчкам детето да си пише домашните. Ииии, оказа се, че една зачача от домашното  да направят опит с парче хляб и кора от лимон върху влажен памук за 7 дни...
Хубаво, но днес е 2-ри... До 6-ти януари ще са 4 дни. Някои правил ли го е? Какво става накрая, между 5 и 7 ден? Или да го започнем от тази вечер, и докъдето стигнем...

# 394
  • Разпиляна във въображението
Честита Нова година!

Не сме правили този опит. Вижте за кога му трябва резултата. Може времето да ви стигне. Почвайте го и каквото стане.

# 395
Честита Нова година!

Не сме правили този опит. Вижте за кога му трябва резултата. Може времето да ви стигне. Почвайте го и каквото стане.
Не, няма да ни стигне времето, затова ми дойде музата да пиша тук, опита е за 7 дни, ако почнем сега, ще свършим в сряда или четвъртък...

# 396
Освен мухъл не знам какво друго би станало. Не бих го пробвала дори.

# 397
Освен мухъл не знам какво друго би станало. Не бих го пробвала дори.
Идеята е да се опише на кой ден какво се случва, развитието, вероятно накрая резулатата е мухъл...

# 398
https://www.bg-mamma.com/?topic=548957.330
https://www.bg-mamma.com/?topic=870867.735
До понеделник ще са си таман мухлясали.

# 399
Питайте ChatGPT. Той знае всичко.

# 400
  • София
Здравейте, дами! Подсетена от утрешното връщане на учебниците, повдигам темата с въпроси относно ваканцията.

Имате ли вече идеи за уплътняване или оползотворяване на времето на малчуганите? Имам предвид, че е ясно, че ще се наблегне на игрите и мързелуването, но все пак нещичко за поддържане на нивото? Специално към децата с математическа насоченост, препоръчайте сборник. Виждам, че моята се затруднява с текстовите задачи и искам по малко да ги упражняваме през ваканцията.

Иначе имаме план за един скаутски лагер за седмица и това е.

# 401
Моето ще ходи на лятна занималня към културния център в квартала. Разходки, малко четене, писане...
Сборници има във всяка голяма книжарница, чувала съм, че издателство Питагор имат прилични сборници.

# 402
  • пустинята Гоби
Според мен какъвто и сборник да хванеш за ушите, ще ти свърши работа. Даже може да купиш работните тетрадки по математика, върху които работеха 3 клас, да не забравя материала детето и чат-пат да решава по някоя задачка. В нашия клас имаха и сборник по математика, мисля че беше този - https://www.ciela.com/sbornik-po-matematika-za-3-klas-prosveta-plus.html
Освен това има голямо разнообразие в книжарниците на подобни помагала, аз бях купувала някакво за да решава задачи през годината, когато се налага. На моето дете математиката му е силна страна, но е разсеян и чат-пат му давам по някоя задача.

И аз смятам да му давам по малко задачи и занимания по български, колкото да държи форма, предвид че догодина предстоят матури. По принцип математиката ме интересува повече, но пък на детето българския му е по-труден и няма да му е излишно. Иначе обича да чете, така че ще му набавя книги според интересите му, пък ако прочете и литературата от училище, ще е супер.

За сега съм го записала само за една седмица на ваканция в един музей, искам и на някакъв спорт да ходи, ама ще видим.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 17:19 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 403
На мен би ми било интересно да споделяте за детски лагери, творчески ателиета, танцови и театрални курсове и т.н.
Стига вече с това учене, то на мен ми дойде до гуша камо ли на тях. Предните години купувах като за поддържане на нивото "Голямата ваканция" и други подобни, но виждам че не ѝ се занимава и ги правеше едва ли не с отвращение, та и от това ще се въздържа сега.
Миналата година ходеше на Роботика, спечели два златни медала от състезания, но бързо ѝ омръзна, че еднотипно било. Сега е запалена по К-поп, но не съм сигурна дали искам да я бутам натам, иначе разгледах школите. Освен обичайното плуване нямам нищо друго планирано.

# 404
  • пустинята Гоби
Къде ще ходите/ ходите на плуване?

И аз не съм по ученето през лятото, ама и без това моите поне се мотат като мухи без глави по цял ден, ако отварят чат-пат нещо, няма да им навреди. Понеже ще са 4-ти и 7 ми клас, не за друго.

Аз съм планирала да пробвам занималнята към Walltopia, защото мъжът ми работи в сградата и ще е удобно децата да ходят чат-пат. Децата са ходили да се катерят и им харесва. Иначе миналото лято ходиха 2 пъти в седмицата на тенис в Борисовата с техни съученици, не знам дали това лято ще се организират. На голямото ми дете най-много му допада горско улилище, на което ходи по веднъж на лято - всеки ден правят нещо различно извън София.

"Голямата ваканция" и моят син я прави миналото лято, някак си успя да я завърши, с побутване от баби, майки и бащи.

Общи условия

Активация на акаунт