Прибиране или не?

• 22 616
  • 325
  •   1
Отговори
# 210
Наистина, благодарение отчасти на рекламите ли, дали заради другите дигитални медии ли, но много хора се отметнаха от телевизията. Надявам се същото да се случи и с наркоманизиращия скрол даун на дигиталната ера, който неподходящо бива описван от ФБ и подобните му като “engagement”.

# 211
Ние сме семейство с дете. Живеехме в Германия. Около корона кризата ни налегнаха подобни мисли. Беше ни писнало от цялата им уреденост, правила, условности, подреденост и хубавост. Присъединих се в разни груби във фейсбук, където хората споделяха как чудесно живеят в България. Обмислихме го пак, наехме онлайн учител по български, детето се научи да чете и пише за да е добре в училище. Прибрахме се в България. Поживяхме около година и ни стана ясно, че не можем да живеем в България. Във всеки един аспект не бяхме добре: нито инфраструктура, нито работа, нито училище, нито отношения между хората. Няколко месеца след това се върнахме обратно в Германия. Подчертавам, че никога не сме били нискозаплатени нито в България, нито в Германия. Не сме живяли никога изолирано и без социална среда. За детето училището беше кошмар, за нас всичко. Вие сте сама и въпреки това трябва добре да обмислите. Хубавият живот в България е един балон, който така или иначе трябва да напускаш, защото колкото и да са прекрасни приятелите, роднините и работата ти, човек все пак ползва общите ужасни пътища, ужасни болници, среща мръсотията, мизерията и оскотелите и изпростяли хора. Далеч съм от мисълта, че в Европа всичко е цвете. Достатъчно дълго живеем в Германия за да познаваме недостатъците на тази държава. И въпреки всичко повече не бих се върнала в България. Успех! И дано да вземете най-доброто решение за вас.

# 212
Тук в Канада се увеличава броят на хората, които живеят off the grid по горите.

# 213
  • София
И ние сме се местили няколко пъти. Първо натам, после насам, скоро пак натам. С деца.
Разбира се, че не е проблем. И навсякъде може да му е добре на човек, но зависи какво търси и как го намира. Родителите ни бяха така. Те даже на почти 80 смениха града, че да сменят държави им беше омръзнало.

# 214
Bella bellissima, с ляв ник и десни убеждения, накъдето поискаш върви или стой. Нали това е идеята на десните убеждения, свобода, ако не на действията, поне на словото. З
Според мен не върви напоследък на добре или на зле, ама аз не го меря в покупателна способност. За мен има разлика в народопсихологията и нашата ме дразни още от времето на социализма. Същото в Италия, например, но пък живота на север от Германия ми е приказен, без значение инфлацията. Както казва Фивър,  важното е да си намериш мястото.

# 215
Лейди Рамкин  страхотно . Fever Ray страхотно. Избрали сте си къде и какво да правите - супер.  Събирате деца и покъщнина и без много да му мислите се местите когато и както си поискате и така цял живот - супер. Страхотно.   Simple Smile  Само така Simple Smile

# 216
  • София
Белла, не е чак без мислене, защото преценяваш плюсовете и минусите, училището, здравеопазването, работата, жилището и някои други фактори, но като цяло е горе-долу така. Ако алтернативата е цял живот само на едно място, не е нашето. Даже ние, без да се местим официално, част от годината живеем на около 450 км от дома ни. И не ни е проблем Wink
Е, винаги имаме къде да се върнем, ако нещо се обърка.

Последна редакция: вт, 23 яну 2024, 23:26 от Fever Ray

# 217
Всяка държава си има специфичен хумор - например австрийците са леко хапливи, но доброжелателни. На Балканите сме по-директни и леко подигравателни.
Защо да е скучна немската телевизия? Има добри хумористични предавания, така на прима виста се сещам за  Dieter Nuhr, Monika Gruber, Mario Barth, Guido Cantz плюс неповторимия, the one and only-  Otto.

За да се усети и разбере хумора на една нация трябва да се живее дълго време в страната. Австрийците имат добро чувство за самоирония и тънко чувство за хумор. Не е директно и цинично.
Както във всеки друг спектър на живота, напасването и натурализацията помагат да се усетят нюансите на хумора.

# 218
Лейди Рамкин  страхотно . Fever Ray страхотно. Избрали сте си къде и какво да правите - супер.  Събирате деца и покъщнина и без много да му мислите се местите когато и както си поискате и така цял живот - супер. Страхотно.   Simple Smile  Само така Simple Smile
Ами...благодаря!
 На фона на сума ти народ, вързан към къща и покъщнина, наистина го намирам за супер, малко свобода никому не е навредила.

# 219
Ами...благодаря!
 На фона на сума ти народ, вързан към къща и покъщнина, наистина го намирам за супер, малко свобода никому не е навредила.
Моля. Както всички сме на ясно всеки си има право на избор и разбиране за щастие и комфорт. Повечето хора  се радват на постоянство и стабилност в живота си и не са катунджии.  И изобщо не трябва да се омаловажава този фактор .

# 220
"Този фактор" ме ужасява, предвид важността,  която му се придава. А "катунджии" определено излиза от рамките на добрия тон, може би малко разнообразие в битово отношение би освежило набора от изразни средства, с които разполагате.

# 221
Някъде изчезна коментара, който писах преди. А именно, че има достатъчно примери за семейства, живели и работили в друга държава, че и в повече от една. И не е никаква трагедия да отидеш и се върнеш. Печелиш опит и разширяваш мирогледа. ( Е, има случаи, когато си оставаш заядлив и тенсогръд, но винаги ще има и такива...)

# 222
Айде да го цитирам. Може и да не изчезне пак
Някъде изчезна коментара, който писах преди. А именно, че има достатъчно примери за семейства, живели и работили в друга държава, че и в повече от една. И не е никаква трагедия да отидеш и се върнеш. Печелиш опит и разширяваш мирогледа. ( Е, има случаи, когато си оставаш заядлив и тенсогръд, но винаги ще има и такива...)

И никой не им пречи да го правят и да се местят колкото и където си искат?  Ако така искат и са щастливи - ок.
Само не разбирам защо тези, които искат да живеят стабилно и сигурно на избраното от тях място да са
... когато си оставаш заядлив и тенсогръд, но винаги ще има и такива...

Това някакъв нов вид прехвърляне на вина върху хората за държавна и политическа криза и нестабилност ли е ? Много интересен концепт.
Тук не е въпроса дали някой има възможности да се мести, ако иска. Тук става дума до каква степен е принуден и от какви обстоятелства. Като  принудата да не се оправдава чрез сочене с пръст и "твой си избор" .   Но разбрал който разбрал и каквото си иска разбрал.
На мен ми стана ясно кой какво и защо пише Simple Smile

лейди Рамкин благодаря ти за добронамереното старание да ме разнообразяваш. Със сигурност си съвсем наясно с начина ми на живот . И на мен ща не ща ми се изясни твоя. А ако думата катунджия за "живеещ в движение и местещ се с покъщнината и челядта си"  не ти харесва какво би ползвала ? Номади не е ... битници също може и да те обиди ? Бохеми определено не е ... Та какво ще ти хареса ? Веднага ще го заменя .

Последна редакция: нд, 28 яну 2024, 07:16 от bella-ciao

# 223
  • София
При нас "принудата" за местенето в рамките на годината е, че обичаме да прекарваме топлите месеци на морето, стига децата да не са на училище. За дългосрочните ни местения - подходящите условия за живот, подходящият финансов стимул. За краткотрайните ни местения - идеята да сме близо до децата ни, които живеят другаде. За кратките периоди на различни места - търсенето на разнообразие, на нови места, на нови изживявания.
И не е негативна принудата, каквато явно се търси.
Покъщина не местим. Тя си ни стои вкъщи, а ние имаме повече свобода. На някои от местата си имаме и дом, и покъщина.
Челядта над пълнолетие си се мести самостоятелно, където си реши. С тези под пълнолетие ни се налага да се съобразяваме, защото държим на образованието им, за добро или лошо и въртим плановете ни винаги около това.
И нашите родители някога работеха с години на различни места, а в част от времето сме били с тях. Това единствено ни обогати и ни даде много.
Стабилното живеене не се определя от това да не си подаваш носа от квартала. Стабилността идва от хората около теб и от изборите ти в живота, не от мястото.
Още повече,че в днешно време много хора работят дистанционно и не им е пречка да са в същото време в което кътче на света им харесва. Май само тук имаше някакви идеи да се вписва в договорите конкретно място и да се задължава човекът да работи от определен адрес ,без да се отчита не свършената работа и качеството ѝ, а дали си стои вкъщи,когато може да има 5 къщи (даже в различни държави, стига да пътува в извънработно време от едно до друго) и да изкарва всеки ден от седмицата в различна от тях, но пак да си свършва задачите. Същото важи и за различни точки на света. Засега май отпадна тази глупост, пък да видим.

# 224
Май само тук имаше някакви идеи да се вписва в договорите конкретно място и да се задължава човекът да работи от определен адрес ,без да се отчита не свършената работа и качеството ѝ, а дали си стои вкъщи,когато може да има 5 къщи (даже в различни държави, стига да пътува в извънработно време от едно до друго) и да изкарва всеки ден от седмицата в различна от тях, но пак да си свършва задачите. Същото важи и за различни точки на света. Засега май отпадна тази глупост, пък да видим.

Имам колеги, които пък разсъждават, че не е все едно да живееш в голям европейски град, с висока заплата, но и високи разходи и да живееш в малко градче в същата държава или например в Южна Европа и да получаваш същата висока заплата като колегите си от големия град за същата работа, но да живееш с многократно по-малки разходи? А какви данъци е редно да плащаш? На високата си заплата, от където я получаваш или на слънчевата дестинация, където си съчетаваш най-хубавото от двата свята? А какво спира работодателя в такива случаи, в един момент, да не си намери някой на минимална заплата в Азия и да те замени дългосрочно, защото му е по-изгодно? Там е пълно с високообразовани и не по-малко амбициозни кадри, които също драпат за западния номадски лайфстайл и колекциониране на високо качествени преживявания.

Но нещата си вървят точно натам и дори ми се струва, че за хора без собствен бизнес, не само след 20 години ще е абсолютно все тая къде живеят, а е вероятно и центровете, обслужващи САЩ и Европа след няколко поколения ще си обслужват Азия. Та, я катуна, я катунаря. 😁

Общи условия

Активация на акаунт