С какво ви дразнят хората?

• 272 626
  • 5 724
  •   1
Отговори
# 270
аз,понеже ми е неравноделна речта- пълна с обратен словоред,заради чуждите езици в главата ми, заради любовната ми връзка с предълги изречения, и не на последно място- заради учителката  ми по литература,която ненавиждаше иначе и стимулираше иносказателния изказ...
....абсолютно невъзможно е да докарам 100% правопис Joy

# 271
аз,понеже ми е неравноделна речта- пълна с обратен словоред,заради чуждите езици в главата ми, заради любовната ми връзка с предълги изречения, и не на последно място- заради учителката  ми по литература,която ненавиждаше иначе и стимулираше иносказателния изказ...
....абсолютно невъзможно е да докарам 100% правопис Joy
Докато не видя написано "стоЙ" и "декларациЙ", не съдя човека. Simple Smile :*

# 272
За да си с перфектен правопис трябва нон стоп да следиш за всички промени, които се правят. Няма как, като съм завършила училище преди доста години и не съм учител, да съм в течение на всички промени, нито съм си го поставяла за цел. Но и мен ме дразни откровената неграмотност. Дори по бих приела й в края на думите в множествено число, с мисълта, че някой е разбрал погрешно, отколкото изречение с пет грешно написани думи. Това показва бедна обща култура и малко или никакво четене на книги.

# 273
Мен не ме дразнят грешките в онлайн пространството. Съществена част от хората пишем от телефони, пишем в движение и това води до неволни грешки.

Но пък в някаква формална комуникация или в медии елементарните грешки ми вадят очите. Например: масово в много онлайн медии (и то не от жълтите и странните сайтове) слагат запетайки пред че в съюза въпреки че, както и при други сложни съюзи. Другите им грешки, ако ги има, даже не ги забелязвам, ако тази е налична.

# 274
Е, тоя пълен и кратък член, какво ли не правих да го науча, обаче не и не. Това ще ми остане пропуск доживот, дано го премахнат, ще си отдъхна.

# 275
  • Los Angeles CA
Poni69,
Прочети това, не е безкрайно трудно и ще се справиш.https://kaksepishe.com/palen-chlen/

Мен ме дразни липсата на грамотност, но тя говори за нисък интелект.

Последна редакция: пт, 22 мар 2024, 06:46 от lindor

# 276
  • Далечният изток
Да си учил родния си език в училище 12 години и да не си го научил, ами освен да си тъп, друго обяснение нямам. Въобще не става въпрос за неволни грешки от бързане. Личи си кога са такива и кога са от незнание.

# 277
И аз съм от тези, които не харесват и не толерират липсата на езикова култура. За мен е много важно и ценно качество умението правилно и грамотно да се използва и подрежда речта. Някак автоматично си правя изводи за хората от начина им на изразяване. Не мога да си представя интелигентен човек с объркана и неподредена реч. Все пак не е толкова трудно усвояването на правоговор и правопис, при условие че комуникация се води ежедневно и това помага за тяхното усъвършенстване.

По темата - не харесвам мързеливи хора; хора с претенции, че някой друг е длъжен да изработва заплатите им; хора, които разрушават всичко изградено от някой друг с огромни усилия; хора, които чрез интриги, подлост и хитри манипулации повеждат работния колектив към мързел, безотговорност и тарикатлък, в името на това да установят и затвърдят своето собствено отношение към работата като единствено и правилно - "идваме на работа, за да си почиваме, докато някой друг изкарва заплатите ни"...

# 278
Не мога да си представя интелигентен човек с объркана и неподредена реч.

това звучи малко като- не мога да си представя баобаб, но не може да е толкова голям!

доста грубо,при условие,че има една голяма маса хора по света,които ползват български писмено само в този форум,и още   тук-там

# 279
  • Далечният изток
Ами ти например може да говориш перфектно английски, ама ако пишеш и на английски така сбито, без интервали след запетаите... ами какво като го знаеш перфектно. Става въпрос за най-елементарна компютърна грамотност за втори клас, ама ето, не я владееш.
Българите в чужбина, които си забравят родния език, са една друга тема. Ей това наистина ме дразни - подобни оправдания да не знаеш родния си език.

Последна редакция: пт, 22 мар 2024, 10:12 от AIDA_N

# 280
интервалите след запетаите са само в българския
няма как да ги ползвам ,като работя и живея на два езика,третият е български
визуално ,може и да ви дразни- граматически не е неправилно,защото форумът не е книга,нито вестник

# 281
  • Glasgow
Преди и аз се чудих много как може някой да забрави родния си език, но мисля, че не е точно забравяне, а използваш дадени думи от периода, в който не си в България и не можеш да намериш българския еквивалент. Аз скоро се чудих как на български се определя периодът на локдаун. Карантина не ми звучеше подходящо, защото е за болните или тези в контакт. Самото затваряне как се е наричало. Сестра ми и до ден днешен нарича Европейския съюз "юропската уния", живее в друга европейска държава и там за първи път ползва фразата. Не ме дразни.

# 282
Говорим и писмен език са два различни свята. Това че някой владее само един от тези два вида език,не означава че е неграмотен...

# 283

Не е вярно това. Аз всъщност не съм виждала досега език, в който да са преди запетаите, но пък и не знам португалски. Би ли дала някакъв пример? Португалска медия или книга?

# 284
  • Далечният изток
Е, хайде сега... И ние четем и пишем на чужди езици.

Общи условия

Активация на акаунт