Срам ме е да кажа на хората, че ще уча в България.

• 5 767
  • 112
  •   1
Отговори
# 45
Не знам колко е остаряло образованието в ТУ, ама гарантирам, че много работодатели, вкл. чужди, с удоволствие наемат инженери, завършили в България и в ТУ, именно заради "старата" програма, по която се учи много математика. От първо лице съм чувала оплаквания от работодатели за технически специалисти, учили в Западна Европа, които идват само с "практически" знания, а те след пет години се оказват остарели. Със сигурност не навсякъде е така, ама това е адски несериозно отношение - аз не съм чувал ТУ, значи дай да ревем, че не сме някъде зад граница само защото е чуждо.

# 46
Аз само казвам как ги виждам нещата и повярвайте, така ги виждат огромна част от добрите ученици.

Е, ти не си от добрите ученици, така че какво ти пука те къде отиват?

Ами, чудесно.
Заминавай, кой те спира?

То никой не го спира, ама... “Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто – да го направиш.”
Много внимание му обърнахме на тролчето, стига му толкова.

# 47
Иване, Иване…. Никой почти не гледа тапията ти откъде е. Това от моя чужбински опит. В момента има такъв глад за кадри и недостатъчен supply, че при нас ги импортират основно от Индия, директно след като завършат унито си, или като допълнят с някоя западна магистратура на пакистанския, непалския, бразилския или подобни трето светни университети. Говоря за квалифициран труд, професии като строителство, инженерство, компютри, наука, медицина и пр. -  частен и държавен сектор на една от най-високо платените държави в ЕС. Залягай си на ученето и се основавай на реалността, (използвай интернет и прилагай критическо мислене), а не се осланяй на какво чувства средностатистическият български седмокласник по отношение на висшето образование.

# 48
Поредната тема, в която не знаят какво им се учи и са неспособни да влязат в някоя трудна, но търсена специалност в хубав университет, ама са убедени, че в която и да е чужбина ще е по-добре да го учат, за каквото и да става дума.

# 49
Не си чувал за ТУ София???? Ти вярно имаш много объркана престава за ВУЗовете като цяло. Ние от прованса се пръскаме от гордост ако децата ни учат в Техническия  или в Софийския университет, ма това щото до там ни стигат въображението и широтата на мисленето, хе хе ...

Аз питах в интернет и хора учили там ми обясниха как това бил най-пропадналият университет и ми препоръчаха да си избера друг. За СУ чух по-добри отзиви. Но признавам и двата ми говорят доста малко.

Поредната тема, в която не знаят какво им се учи и са неспособни да влязат в някоя трудна, но търсена специалност в хубав университет,

Да си дойдем на думата. Бихте ли ми казали кои са тези търсени специалности и хубави университети, защото аз точно тук се запънах.

Имаш ли идея как се реализират добрите студенти от ТУ и СУ? Имаш ли обратна връзка как и къде се реализират твои близки, учили в чужбина.

Чух, че дипломите никъде не се били признавали. Пряк досег с хора завършили тези университети или учили в чужбина нямам. Но предполагам си зависи от самият човек как ще се реализира.

# 50
Младежът много иска, но не му стиска... Авторе, ако искаш да учиш, било то в България, или в чужбина, кой ще ти попречи? Само си търсиш оправдания... Ако много държиш да заминеш в чужбина - учи език, направи необходимото. Има хора, на които все някой или нещо им е криво - образованието, ситуацията или каквото и да е друго. Те намират кусури нявсякъде и във всичко. И търсят причината извън тях, а не в себе си.

Последна редакция: вт, 12 сеп 2023, 22:44 от Radilena

# 51
А теб кои науки те влекат всъщност и какво би искал да работиш?

Имам идея: ходи учи в Харвард, после можеш да станеш министър-председател.

# 52
А теб кои науки те влекат всъщност?
Езиците определено не...

# 53
Проучи кои езикови курсове и кое ниво ще ти трябват за кандидатстване. Дай си една година почивка след като завършиш и наистина учи здраво.
Няма какъв друг съвет да ти дадем след като чужбина само ти е целта.

# 54
  • София
Ами ако ТУ и СУ ти говорят малко, то това кофти говори за теб, твоите знания за държавата, в която живееш и за общата ти култура. Не се сещам за по-реномиран хуманитарен университет в България от СУ. Имаш опция да учиш и в Американския университет в Благоевград. Или си учи езика една година и заминавай в чужбина, пък дано там те образоват.

# 55
Ако се размотава, без да учи или работи, съвсем ще се разхайти, виж, че не се е справил с езика за толкова години. Другите как се справят. Ако го е срам да учи в България, а в чужбина няма да го приемат, защото не знае език, поне да работи.

# 56
Ами ако ТУ и СУ ти говорят малко, то това кофти говори за теб, твоите знания за държавата, в която живееш и за общата ти култура. Не се сещам за по-реномиран хуманитарен университет в България от СУ. Имаш опция да учиш и в Американския университет в Благоевград. Или си учи езика една година и заминавай в чужбина, пък дано там те образоват.
Ами съжалявам, че ви разочаровам, но такава е действителността. Никой на моята възраст не е чувал за ТУ и СУ. Времената са се променили.

# 57
  • София
Моля те, ако не се шегуваш, кажи в кое училище си учил.

# 58
Не ни разочароваш, как ти хрумна? За да разочароваш някого, трябва първо да си го очаровал, а не е такъв случаят.

# 59
  • Кърджали
Съжалявам ако те разочаровам... ама слез от облаците.
Претенции много, усилия нулеви май май.
Те в Харвард, Оксфорд и Кеймбридж са опънали червения килим и теб чакат. И език казаха че няма да ти искат, специално за теб на български ще преподават.

Общи условия

Активация на акаунт