ЧХГ-то най-сетне е до небето, мечти за бебе топлят ми сърцето. ~бебеправене 421~

• 33 521
  • 821
  •   1
Отговори
# 300
Подкрепям казаното от SGC.

А цикъл на 28-32 дни определено не е нередовен. По-скоро сигурно флуктуира фоликулярната фаза.
Безброй пъти сме коментирали тук как се засича овулация - фоликулометрия, тестове за О, базална температура. Хващаш някой метод и установяваш. Няколко поредни месеца ще видиш коя фаза кога се пада. Това АГ да те стимулира за такъв цикъл е абсурдно, поредната квартална гинеколожка…

Овулацията ти е най-първата стъпка. След това да видиш имаш ли дефицити на витамини и микроелементи (д, б12, фолат, желязо). Те влияят много за функцията на яйчниците. В предните две теми изписахме фермани кое и кога се пие за регулиране на цикъла като витамини.
И вече ако тези стъпки не дадат плод поне за 6 или 12 месеца се пристъпва към по-сериозни неща.

Съжалявам, но лекарката ми е много далеч от"кварталната гинеколожка", както я определихте. Най-малкото бе единствената, която обърна реално внимание на проблем, който имах от година и за който други ми казаха, че ако имам "късмет" щяло самö да си мине. Не смогвам да изчета всичко в темите назад. Не знам кое се води за нередовен цикъл, при мен се е случвало да идва и на 35-ти, 38-и ден. Не съм и разпитвала гинеколожката в какво би се изразило това да ми помогне, защото тя беше позитивна относно опитите ни сами да случим бъдещото бебе.
Съжалих, че попитах, но благодаря за информацията!

Мушу, мисля че всички разбираме това което казваш и ти съчувстваме. Част от целия процес е да го мислиш и да си вкарваш филми в главата. Повечето лекари препоръчват да се изчаква, защото понякога нищо нередно няма в двойката, напълно здрави са, просто се иска време. И ако двойката не изчака има риск от излишен стрес, нерви, загуба на време и финанси за ходене по скъпи изследвания, а да е било излишно. Но разбира се има и го и другият вариант при който когато решиш веднага да започнеш изследвания може да се октрие навреме нещо сериозно и да се спести много време и излишни нерви. Няма как да знаете в началото вие в коя група ще попаднете, затова просто направете това което силите, финансите и желанието ви позволява. Винаги може да започнете с едни полови и ендокринни хормони, които са си важни и за други неща. Може и една спермограма в репродуктивна клиника да пуснете. Това е като по-базови неща. Успех, опитай се да се разсейваш с хубави неща и да си представяш как съвсем скоро ще си бременна. На практика в момента нямаш никакви основания за притеснение. Аз първите няколко месеца на опити ги приемах за нашия втори "меден месец", вълнувах се, измислях интересни неща, романтика се лееше, абе кво да ви кажа човек бебе да иска да прави Grinning

Преди година и половина си пуснах пълен пакет изследвания за щитовидна жлеза, всичко беше наред. Мъжът ми преди месец беше на ендокринолог за преглед, изследванията му бяха много добри. Тоест, там не би следвало да имаме притеснения. Той преди години искаше да си пуска спермограма, защото нещо се беше филмирал, че не му е наред, но така и не го направи, най-малкото бяхме много далеч от мисли за бебе.
От работата му пускат веднъж годишно пълни изследвания, които се случиха преди 2 месеца и там всичко беше чудесно. И двамата имаме нужда от сваляне на излишни килограми, борим се с това без да изпадаме в крайности, стремим се да се храним с качествена храна, макар количествата да са ни основен проблем и фактът, че и двамата работим пред компютъра по 10 часа на ден...

М-ейнджъл, 🍀💖💖 чакам да се похвалиш и след прегледа!

Муши, не само ти си мислиш така. За момента освен проблем с ТСХ нямам никакви други проблеми. Имам редовен цикъл на 28-29 дни (закъснение или да подрани ми се случва при силен стрес или ако пътувам на много различен климат). Бях на 3ма различни АГ в последната 1 година и всички казват, че всичко изглежда супер при мен. Не сме правили спермограма, дори не сме в обсъждали все още - чакам да мине година и тогава ще обмислим и този вариант. Но не се случва… вече започвам да се отчайвам, но ще си чакам да мине 1година и тогава ще вземем по-сериозни мерки. Важно е да знаеш 1 - не си сама! 🍀🍀🍀

Благодаря, пожелавам ти до Коледа да имате хубава новина за споделяне със семейството!

# 301
Вариация от 7 дни и повече се води нередовен цикъл. Ако цикълът ти е 28-32 дена, то той не е нередовен. Ама сега казваш, че имало и 35-38 дена продължителност понякога. Затова ти е казала, че е нередовен. Иначе ако на цикъл 28-32 каже нередовен си е баш квартална гинеколожка и то не от компетентните.

Последна редакция: пн, 18 сеп 2023, 14:42 от Анонимен

# 302
Нещо не мога да се свържа с лекарката си. Звънях, писах. Чакам отговор.
Така се бях спекла, че като излезе резултата се сетих, че не съм пуснала прогестерона.
Ако до 16 ч нямам отговор от лекарката, ще търся доцента в клиниката.

# 303
Страхотни линийки и ЧХГ-та се размятат тук, много се радвам за всички и виртуално се отърквам в резултатите ви Grinning Аз от вчера съм с напрегнати гърди, 7 дни след предполагаема О, засечена с лентички (не мога да си заложа главата, че съм проследила на 100%, но пик хванах на 12-ти).
Мога ли да се успкоя според тези напрежения, че овулация е имало (знам, знам, със сигурност само при проследяване при гинеколог става), предполагам този ПМС симптом е от покачващия се прогестерон от жълтото тяло?

Относно закъсненията - на мен често са ми казвали гинеколози, че закъснения до 35-38 дни не са проблем, честно казано връщайки времето назад бих оценила това като пренебрежение и по-скоро замитане на проблема. Никой не се наемаше да се порови малко повече в причината. Та с най-добри чувства - винаги второ, че и трето мнение са най-доброто решение, дори много да си харесваме водещия специалист. Недоверието и критичното мислене понякога могат да ни спестят много главоболия (стига разбира се да не изпадаме в крайности).

# 304
Мушу, на колко години сте и от колко време правите опити?

Моят цикъл е със същата дължина. Напоследък е между 28 и 32 дни, има месеци, в които стига до 36 дни, но това е аномалия и е примерно 2 пъти в годината. Овулацията всеки месец варира съответно, но досега никой не ми е казвал, че имам нередовен цикъл. Имам 3 бременности, без да съм я следила кога е, два пъти забременях точно, защото не знаех кога ми е овулацията и не внимавахме. Ние правим опити в средата на цикъла, от 12 до 18 ден, но всеки път като съм била бременна е било точно от един секс на един от тези дни.

Момичетата са ти казали вече за методите, по които можеш да следиш овулация, за да бъдете по-прецизни.
Знам, че е трудно, но моят съвет е да не го мислиш толкова още от сега, ако правите опити от скоро. Иначе, ако много се притесняваш, може да си пусне мъжа ти спермограма, ти да направиш ТСХ и полови хормони. Започнете да приемате добавки, да спортувате и да се храните здравословно. Ако всичко е наред поне 6 месеца бих изчакала преди да предприема следващи стъпки към стимулации и тн.

Успех, ще се случат нещата. Flowers Four Leaf Clover

# 305
  • Замък сред облаците
Много ми е интересно колко фръцливи са някои бъдещи майки. Нито е лична критика или нападка коментираното, дават се конкретни инструменти и информация как да се действа. Като нямаш време да четеш няма кой да го направи вместо теб. Помогни си сам, за да ти помогне и Господ, има една приказка.

А ние боравим с подадената информация. На час по лъжичка, че има и 35 и 38 дни цикли (на всяка се случва все някога, ако не е нонстоп това не го прави нередовен) няма как да я отгатнем.

Малко гинеколози ще ти предложат друго освен стимулация. За съжаление не подхождат цялостно. Едит: Кел файда от стимулация, ако не са добри яйцеклетките и доведат до аборт или проблемен плод.
Отдели си един час и изчети довечера предните две теми, пропускай постовете които не засягат добавки и функция на яйчници. Ще намериш много полезна за теб информация. Не можем нон стоп да отделяме време и да се повтаряме всеки път, това са усилия на много момичета наведнъж тук.

А това че преди година и половина хормоните са ти били ок е безполезно. Там изследванията са с давност 6 месеца. Пусни си нови, както и изследвай женски полови хормони на 2-3 ден от цикъла ти.

Последна редакция: пн, 18 сеп 2023, 14:36 от АА

# 306
Темата е изключително полезна. Ако просто я следиш и четеш информацията в нея, получаваш отговори на много от въпросите, които си задаваш. Съответно и не си създаваш излишни филми.

# 307
Тъкмо щях да пиша, че ми направи впечатление, че хормоните на Мушу са със срок от преди година и половина което е супер много и АА ме е изпреварила. Аз от близо 6-7 години си следя хормони, витамини, глюкоза и т.н. на поне 6 месеца. Това го казвам защото на мен ми откриха Хашимото с драматична разлика в хормоните от под 1 година. За някъде 7-8 месеца, ТСХ ми беше станало от 0.2  някъде на 4 и нещо. Така че хормони на година и половина не са релевантни. Иначе не мога повече да коментирам нито за цикъла как е, нито нищо, защото не знаем никакви подробности за възраст, други обременености и т.н. А при бебеправенето всеки аспект е от икзлключителна важност. Ще помоля само да не се нападаме, защото тази тема е една от малкото, където напрежението е излишно. Повечето преминаваме през достатъчно стрес, мъка и какво ли още не, че и тук да се натоварваме помежду си, всеки може да прецени дали да вземе мнението на някой за полезно или да го игнорира.

Малко от мен за овулацията:
Скрит текст:
Аз много дълго време казвах на моите АГ-та, че имам нередовен цикъл и винаги са ми се смели, защото и аз си мислех дълго време, че нередовен означава да не ти идва точно на 28 дни, впоследствие разбрах че всъщност е съвсем друго нещо. Тук искам да направя едно уточнение, и инфо което знам от една книга - Taking charge of your fertility (препоръчвам за всеки който чувства, че има да запълва пропуски от уроците по биология). Овулацията е много чувствителен процес и тъй като природата създава умно нещата е направила така, че бременност да се случи в подходящи периоди. Природата прави така, че в моменти на драстични промени на околната среда, температурата примерно, при дълги и далечни пътувания, при боледуване, стрес, пиене на медикаменти и много други случаи, просто забавя овулацията, умишлено, за да отложи бременността за по-подходящо и безопасно за плода време. В тази връзка, случаи в които ви закъснява когато знаете, че ви се е случило нещо конкретно преди овулация, не се считат за нередовен цикъл породен от здравословен проблем. Аз така например, преди няколко години пътувах до Египет в студено за България време и тогава беше един от пътите в които цикъла ми стигна 34 дни, а по принцип моят е винаги около 27-29 дни. Но това не го смятам за нередовен цикъл.

# 308
Благодаря на всички за мненията. Да, цикълът ми обикновено варира в периода 28-32 дни като няколко пъти в годината (не ги броя стриктно, но не са и само 2 пъти) се удължава с още няколко дни. Май-юни тази година, например, дойде на 39-тия ден без никаква причина. Съответно тази информация съм подала и към лекарката си. Много силно се съмнявам, че тя въобще си е мислела да ми прави каквато и да е "стимулация". Сама подчерта, че съм имала достатъчно време и не е необходимо да се притеснявам. Филмът е в мен.

На 29 съм, както казах този месец е първият ни опит след дадена зелена светлина от лекарката ми, след като успешно преборихме уреаплазма. Бързането ни идва от факта, че се стреснахме покрай бактерията и възможните неприятности, които би могла да причини. Съответно и съмненията дали всичко е наред са на дневен ред, макар лекарката да беше уверена, че на този етап няма проблеми и можем да действаме сами. И под сами имам предвид без добавки, изследвания и пр. Никъде не съм споменала стимулации, тежки препарати и какво ли още не. Вярвам ѝ достатъчно, но всеки си има дни, в които си набива филма излишно.

Ще следя темата без да се включвам, със сигурност ще ми е полезно.

# 309
  • Замък сред облаците
Ако еднократно или двукратно идва на по-голям брой дни е по всяка вероятност ановулаторен цикъл. Всяка жена има такъв веднъж-дваж годишно без конкретна причина. Според някои медицински твърдения така си почивали яйчниците. При някои жени при ановулаторен цикъл дължината му не се изменя, при други се изменя с до две седмици закъснение.

По отношение на “помагането” на гинеколожката - това им е помощта, стимулиране на яйчниците за естествени опити. Някои дами като Шантал могат да ти дадат повече инфо за това.

Последна редакция: пн, 18 сеп 2023, 16:18 от АА

# 310
На мен пък първата ми асоциация като Мушу написа "помагане" беше мио-инозитол за регулиране на цикъла (ако наистина е нередовен), но няма как да знаем какво е имала предвид АГ-то. Иначе, млади сте, тъкмо почвате с опитите, имате достатъчно време да пробвате естествено няколко месеца - година. Ако обаче ти е прекалено притеснено, може още сега да пуснете изследванията, които момичетата са ти препоръчали. Успех и ви пожелавам скоро да минеш към отчетните! Flowers Four Leaf Clover

# 311
АА, от любопитство питам, защото преди няколко месеца за първи път от поне 6 години (колкото информация имам в приложението на телефона) ми закъсня и ми дойде на 37 ден и много се притесних - защо да е сигурно (или вероятно), че това изключение е ановулаторен цикъл? Аз отидох изплашена на 36 ден на лекар и тя ми каза, че има жълто тяло и овулация е имало. Не съм следила овулация тогава, но иначе съответната ЦС имах около 14-15 ден. Та тогава се зачудих дали овулацията се е преместила или ЛФ се е удължила или какво е станало?! Лекарката каза, че всичко ставало и от един път няма какво да се притеснявам. Дойде ми на следващата сутрин… След това май се отрегулира горе долу…

# 312
  • Замък сред облаците
Защото всяка жена има един цикъл без О годишно поне. Понякога два. Биологично е така и е ок. Повече от два сочат проблем, влизат в графа абнормално.
Та обичайно едно удължение без промяна в останалите цикли може да се дължи ка това.
Понякога ФФ се удължава както е било при теб по всяка вероятност щом е имало ЖТ. Различни фактори допринасят - боледуване, медикаменти, стрес, пътуване, промени в храненето.
ЛФ обикновено не варира с повече от 12-36 часа и се счита за фиксирана. Тя се променя при “травматични” събития (образно казано) - аборт, възпаления, хормонален дисбаланс и подобни.
ФФ се влияе от много повече неща и много по-лесно в сравнение с ЛФ. Ако имаме редовно удължаване на цикъла с наличие на О, по-често има проблем с ФФ. Дали е хормонална, дали е липса на микроелементи заради което се забавя функцията на яйчниците, дали са външни фактори - всичко е субективно.
Всяка жена си (о)познава тялото и ако го следи ще разчете правилно сигналите му с времето. Естествено, това е процес, не от днес за утре.

# 313
Аз минавам само да помрънкам малко.
Сутринта пуснах ЧХГ в лаборатория, в която другите изследвания ми излизат до обяд.
Все още нямам резултат. Цял ден не мога да се съсредоточа в нищо.

# 314
Гелербинг, ще излезе, ако трябва им се обади.

Общи условия

Активация на акаунт