Бартолинова жлеза

• 269 687
  • 627
  •   1
Отговори
# 600
Здравейте!
Колко време отнема да се пръсне това нещо?При мен започна едно подуване преди месец, пих антибиотик не спада, а продължава да се подува , но бавно и ме боли. Не е като топче, а по- скоро някакъв оток.
При постоянно подуване след това цепене се реших на операция за премахване на бартолиновата жлеза. По- добро решение не съм взимала.
Отидох в АГ Варна на преглед и дори с мисълта за цепене и дежурна беше доктор Нина Хаясетдинова. При прегледа ме попита колко пъти се е подуване и че веднъж подуе ли се става като хронично. И така планирахме дата за операция (2 дни след прегледа). Престоя е два дни и на третия те изписват. Не е болезнено, постоянно слагат обезболяващи ако искаш.
А докторката е специалист точно за тези операции.

# 601
  • Orihuela Costa,Spain
Привет и от мен,искам да споделя,че преди  години лятото(тук стига до 45-47гр),получих възпаление на бартолинова жлеза.Болките бяха ужасни,а за час при личния ,трябваше да чакам със седмици.Така влязах във форума и за моя голяма изненада,попаднах на пост,в който потребителка споделяше  следната рецепта.Прави се отваря от лайка,слага се обикновена превръзка с марля .напоена с лайката и се преспива  така.Аз самата не павярвах,но на другата сутрин се събудих без никакъв оток,,топчето го нямаше.Не съм много фен на бабешки илачи,на при мен помогна,нищо не ви пречи да пробвате и вие.Късмет🍀.

# 602
Здравейте!
Колко време отнема да се пръсне това нещо?При мен започна едно подуване преди месец, пих антибиотик не спада, а продължава да се подува , но бавно и ме боли. Не е като топче, а по- скоро някакъв оток.
При постоянно подуване след това цепене се реших на операция за премахване на бартолиновата жлеза. По- добро решение не съм взимала.
Отидох в АГ Варна на преглед и дори с мисълта за цепене и дежурна беше доктор Нина Хаясетдинова. При прегледа ме попита колко пъти се е подуване и че веднъж подуе ли се става като хронично. И така планирахме дата за операция (2 дни след прегледа). Престоя е два дни и на третия те изписват. Не е болезнено, постоянно слагат обезболяващи ако искаш.
А колко време се възстановявахте?
Слагаха ли ви дрен? Антибиотик изписаха ли ви след операцията?Конците кога се махат?

# 603

Здравейте! Тази операция с каква упойка се прави и ако може да споделите и цената?

# 604
Здравейте!
А колко време се възстановявахте?
Слагаха ли ви дрен? Антибиотик изписаха ли ви след операцията?Конците кога се махат?
Супер бързо се възстанових, болки почти нямаше, антибиотик ми изписаха, а конците са резурбируеми и сами падат.

# 605
Здравейте. Реших да се включа и аз - като човек, който вече има опит с  този проблем. Преди нова година си открих кистата и си самопоставих диагнозата, която беше потвърдена от двама лекари със съвет за оперативна намеса. Моят късмет беше,че кистата не беше много голяма и не ме болеше изобщо. Само че размерът и се променяше ... преди менструация стана доста по-голяма, а след - почти изчезна. Въпреки това реших да не рискувам да си я "отглеждам" и да чакам да се възпали - реших да се подложа на марсупиализация при моята гинеколожка, която извърши манипулацията. Четох много неща из форума и естествено се наплаших много, тъй като съм активен спортист и 2 седмици без движение... просто няма как да се случи. Отделно не бях влизала в болница никога, нито оперирана..дори не съм си чупила нещо, нямам нито един кариес  Grinning Операцията трае не повече от 20-30 минути при пълна упойка. Реших да споделя нещо друго, което е по-важно, а именно - какво следва след това ! 2 часа след операцията си бях в нас. На следващия ден отидох на преглед, смениха ми превръзката - казаха ми,че всичко е супер и зараства много добре. Ходех си съвсем нормално, нямах никакви болки при уриниране. 4 дена след това имах мач и тичах без проблем. Въстановяването е въпрос на психологическа нагласа, не се страхувайте и вземете мерки преди да е станало късно.. Една седмица след това бях отново на контролен преглед - махнаха ми едното конче, с което ме бяха захванали (на 4 места, за да остане постояннно отворче и да не се запуши отново канала! не давайте само да ви цепват), тъй като ми задираше и беше излишно. Е, това наистина болеше много, тъй като беше почнал да зараства вече. Следващия четвъртък съм пак на контролен преглед - лекарката ми е просто невероятна и много грижовна и отговорна. Внимавайте добре на кого се доверявате.. все пак си поверявате живота. Бях на кантар дали да се оперирам, тъй като кистата при мен не представляваше проблем - нито ме болеше, нито нищо. Но не съжалявам, че взех мерки по от рано. Споделям своя опит за всички, които имат този проблем и се чудят какво да правят. Ако някой има нужда от съвет или някакви въпроси... може да ми пише:) Успех на всички !

Здравей! Как се чувстваш сега, минали са няколко години, също ще съм благодарна и на други мнения.
За първи път получавам възпаление и ми предложиха да направят марсупиализация с цел да се предотвратят бъдещи възпаления.

# 606
Марсупиализацията не е решение
4 пъти имах проблем с тази жлеза
И в момента дори за 5път
Първият път не знаех какво е и отидох в спешното там ме сцепиха бяха адски болки лекарят почисти с кислородна вода в раната и остави така
На следващия ден друг лекар ме прегледа искаше да смени дрена обаче такъв нямах а раната се беше затворила
Втория път докато чаках за лекар се спука сама
Третия път се подложих на марсупиализация с гаранция че няма да се появи повече
Но 10 месеца по-късно се появи отново след 2-3 дена мъки се спука сама
И сега 8 месеца по-късно отново същото състояние но този път гадината е упорита и не се пука
Обиколила съм 7 лекаря специалисти и решение на проблема явно още не е открит

# 607
И други мнения съм чела, че марсупиализацията не в гаранция ,че няма да се появи отново проблемът. Само ужасните болки са гарантирани.

# 608
След 3 дена мъки най-после сама се спука
Лайката наистина помага
Когато се пука сама следващото възпаляване е след по-дълго време
Докато последния път когато ме цепнаха 2 месеца по-късно се поду отново
Така че единствената оправия с това нещо е когато се подуе 2-3 дена да си търпим адските мъки , да се спука и да чакаме следващия път, защото явно адекватно решение на проблема няма

# 609
Пише, че има и някакво лазерно лечение. Някой има ли повече информация къде се извършва?

# 610
  • София
Марсупиализацията не е решение
4 пъти имах проблем с тази жлеза
И в момента дори за 5път
Първият път не знаех какво е и отидох в спешното там ме сцепиха бяха адски болки лекарят почисти с кислородна вода в раната и остави така
На следващия ден друг лекар ме прегледа искаше да смени дрена обаче такъв нямах а раната се беше затворила
Втория път докато чаках за лекар се спука сама
Третия път се подложих на марсупиализация с гаранция че няма да се появи повече
Но 10 месеца по-късно се появи отново след 2-3 дена мъки се спука сама
И сега 8 месеца по-късно отново същото състояние но този път гадината е упорита и не се пука
Обиколила съм 7 лекаря специалисти и решение на проблема явно още не е открит

Въобще не е решение правиха ми 2 пъти...после стана безболезнена киста, но пак трябваше да се махне и изрязаха и кистата и махнаха и жлезата. Тя тръгне ли да прави проблеми просто трябва да се маха за съжаление.

# 611
Ако кистата е безболезнена, може ли да се махне само нея, без жлезата? Дали би се възпалило мястото в бъдеще?

# 612
  • под тепетата
Жлези има отляво и отдясно. На мен ми е махната кистата с жлезата отдясно.

# 613
  • София
Ако кистата е безболезнена, може ли да се махне само нея, без жлезата? Дали би се възпалило мястото в бъдеще?

Да възпалява се и така до безкрай, затова на 3тия рецидив я махнах и не съм имала проблеми вече над 10г. Тази жлеза е една от многото, които помагат за овлажняване, но не е единствената така че няма да разберете, че я няма изобщо, освен, че повече няма да ви прави проблеми.

# 614
Благодаря за отговора!
Кистата не ме е боляла. Но се надявам овлажняването да се подобри.

Общи условия

Активация на акаунт