Стилът ни според възрастта - лайфстайл тема за пораснали момичета. Отново е есен. (Тема 31)

• 204 664
  • 2 261
  •   1
Отговори
# 495
Asa, честито дипломиране на момчето ти.

Копче, благодаря, че сподели тези хубави гледки с нас Heart

Миналата седмица обещах отзив за мелатонина ... невероятно, но действа. Спаси положението и за корегиране на съня след големи часови разлики. Ако помага и при пълнолуние, ще е фантастично.

# 496
  • София
Не успива ли през деня и дали не е по-трудно събуждането или просто е по-дълбок съня? Знам, че е само хранителна добавка, но все пак да попитам

# 497
  • Бургас
Мелатонина подпомага само заспиването, не гарантира дълбок и продължителен сън, а за следващия ден няма да имаш никакви грижи. Говоря от личен опит за доза от 3 мг

# 498
Аз пробвах 3 вечери с по с 3 мг, около 2 часа преди лягане. Това, което забелязах досега е, че с него ми се доспива по-лесно. Принципно веднъж заспала, си спя нормално и се събуждам отпочинала, без следи от сънливост през деня. Любимият ми таурин отпуска, но не е същото.
Нямам търпение да го изпробвам преди следващото пълнолуние и в тези дни от месеца да не се чувствам и изглеждам, сякаш съм болна от грип. Sad

# 499
При мен изобщо не върши работа мелатонин.
Linofrina, беше  писала за таурин, че ти помага за добър сън. Наистина ли има такъв ефект?
 Преди лягане вечер ли го пиеш?

# 500
Да, 500 мг около 2 часа преди лягане. Ефектът от таурина е по-различен. Не очаквай чудеса, понеже не приспива, а само помага да се отпуснеш.

# 501
Дълги години съм с хронично безсъние и мога да дам положителен отзив за мелатонина. Но аз ползвах този на Джеймисън от 10 мг с две фази на освобождаване - бърза преди сън и след това бавна. Цяла таблетка ми беше много и взимах по половинка - чак тогава разбрах какво е да се наспиш. Иначе през годините съм пробвала какво ли не. Много добре повлиява смяна на часови зони също така.

Мелатонинът не води до привикване. Хубаво е да се взима 30-40 минути преди сън и когато човек е в леглото да няма източници на светлина - телевизори, телефони, лампи. Също ако се пие следобедно кафе, то да е до към 2 часа и не по-късно - кофеинът блокира рецепторите към нормалното нарасване на аденозин във втората половина на деня, а той има ключова роля в заспиването.

# 502
И аз имам хранично безсъние от много години. Намирам нещо да ми действа някакво време и скоро спира да
действа. Вече не намирам и временни решения. Но аз си зня6м проблема - пречи ми всякакъв шум. Ако е тихо и знам, че няма съседа да си вземе душ в 5 и водата му да се чува все едно избухва бомба или да започне да блъска в 11.30 вечерта докато не ме разсъни напълно, бих си спала. Живеем в къща, но залепена за друга.

# 503
  • Sofia
На мен кафето не ми влияе на съня.  Мога да изпия едно преди лягане и заспивам на минутата.
Съпружието обаче страда от безсъние и досега не съм му взела мелатонин, защото пише , че не е препоръчително за хора с високо кръвно.

# 504
Като цяло не е ок мелатонин да се приема дългосрочно, за периоди на смяна на сезони или адаптация часови зони - да, но не го препоръчват за повече.
Аз също от година боря проблеми със съня и още не съм намерила решение. Мелатонина помагаше известно време, докато в един момент не ми беше достатъчен, пробвала съм добавки и дори сега продължавам да пия л-теанин и л-тирозин, но без особен успех.
Не знам от годините ли е това, предменопауза ли е …

# 505
Аз съм така от 20 годишна, така че определено не е от годините при мен. Под проблем със съня имам предвид, че спя 6 часа, не повече.

Последна редакция: сб, 14 окт 2023, 09:48 от marigold_

# 506
Добро утро момичета, в този хладен и ветровит, октомврийски ден, успешна и спорна седмица ви пожелавам.

Последна редакция: пн, 16 окт 2023, 22:16 от Lioness77

# 507
Не успива ли през деня и дали не е по-трудно събуждането или просто е по-дълбок съня? Знам, че е само хранителна добавка, но все пак да попитам

Случайно попаднах дискусията за съня в тази тема Blush
В друга тема вече писах за мелатонина, да пиша и тук...

Мелатонинът е сериозен хормон. Помага за заспиване, но има и много странични действия, които към момента дори не са добре проучени. С една дума - внимание! Дългосрочна употреба категорично не се препоръчва.
Относно хранителните добавки - преди известно време в Европейския съюз бяха забранени хранителни добавки с повече от 1 mg мелатонин в дневна доза. Всичко над това количество следва да е лекарство по лекарско предписание. Това не е случайно. Да, в Щатите дозите са много по-либерални, но там с всичко е така. Спрямо Европейските регламенти FDA е като разграден двор. Там като че ли поощряват взимането на сериозни дози от каквото и да е. Бизнес да има Grinning

Да споделя и моя опит - справих се с безсънието с помощта на ашваганда (индийски женшен) и габа (гама-аминомаслена киселина). Те спадат към групата на адаптогените - вещества, които ни помагат да се справим с тъмната страна на стреса, т.нар. дистрес.
Нямат странични действия, могат да се приемат дългосрочно. Има ги във всяка аптека.

# 508
Искам да попитам аз цветната и лъчезарна Лъвица Simple Smile
С какво и как си прави този обем в косата?

# 509
MirraBbell, от години  ползвам един и същ балсам за коса на Wella, но не го отмивам. Слагам отгоре и един спрей за повдигане от корените, който си купувам от една позната фризьорка, и се издухвам. За мен тайната в по-плътната и обемна коса е именно в това,че не отмивам балсама. Когато съм в нас без да излизам, и слагам маска за коса, която изплаквам, съм с коса слепната по главата. Ужасна гледка. Всъщност така е с всеки продукт от рода на басам и маска, които изплаквам както трябва да е по принцип.

Последна редакция: пн, 16 окт 2023, 19:26 от Lioness77

Общи условия

Активация на акаунт