Гестационен диабет - тема 5

• 31 722
  • 735
  •   1
Отговори
# 705
Д-р Яначкова препоръчвам за ГД
Благодаря! А дали да отида с някакви готови изследвания или да се консултирам и каквото тя прецени да назначи?

# 706
Специално за ГД толкова рано е достатъчно да отидете с едно изследване на глюкоза на гладно. Ако не следите TSH и Ft4 при друг лекар, изследвайте й тях и й ги занесете, важни са. Вече тя ще прецени трябва ли обременяване, или глюкамер и мерене след всяко хранене и записване. Не се притеснявайте, рано е, а и всичко е поправимо с хранителен режим.

Последна редакция: нд, 15 дек 2024, 21:16 от Мануна

# 707
Здравейте включвам се в темата с един въпрос. Прави обременяване в 29 гс. Ще кача резултата по надолу. Та АГ каза диета без въглехидрати, сладко, ориз и картоти. Моя позната обаче с диабед каза, че резултата си е добър и АГ просто се застраховка. Вие какво бихте ме посъветвали. За сега не съм правила консултация с ендокринология.

# 708
Нека и другите кажат мнение, аз нямам много опит но ми изглеждат ок резултатите и вероятно е застраховка. И въглехидрати да се изключват напълно не е ок. Тестени и бяло брашно, картофи и бял ориз да, но има и полезни въглехидрати

Здравейте включвам се в темата с един въпрос. Прави обременяване в 29 гс. Ще кача резултата по надолу. Та АГ каза диета без въглехидрати, сладко, ориз и картоти. Моя позната обаче с диабед каза, че резултата си е добър и АГ просто се застраховка. Вие какво бихте ме посъветвали. За сега не съм правила консултация с ендокринология.

# 709
  • София
И за мен резултата е ок, за сега. Направете малко корекция на режима си на хранене. Има чудесни алтернативи на белия хляб/например протеинов хляб/, не спирайте нацяло, но намалете картофите и ориза /примерно веднъж на 2 седмици/, спрете сладкото /но от време на време едно парченце торта няма да ви убие/, яжте по 2-3 плода на ден, но да не са с висок гликемичен индекс, не пийте фрешове. Въпроса е в умереното хранене и да не изключвате изцяло групи от храни, защото това не е полезно за организма.
Аз съм с ГД от октомври, за себе си съм установила, че вдигам КЗ от хляб и тестени, сладкиши, ориз. Картофите ги намалих, но си позволявам веднъж седмично 100тина грама варени ири пържени във фрайър.

# 710
И аз съм от октомври с гд и от тогава едно картофче от шубе не съм си позволила, но ще взема да пробвам да видя как се отразява. Картофите бяха неизменна част от менюто ми под всякаква форма и ми липсват. Кафявият ориз също ми вдига кз не много, но повече от пърнозърнести спагети например.

И за мен резултата е ок, за сега. Направете малко корекция на режима си на хранене. Има чудесни алтернативи на белия хляб/например протеинов хляб/, не спирайте нацяло, но намалете картофите и ориза /примерно веднъж на 2 седмици/, спрете сладкото /но от време на време едно парченце торта няма да ви убие/, яжте по 2-3 плода на ден, но да не са с висок гликемичен индекс, не пийте фрешове. Въпроса е в умереното хранене и да не изключвате изцяло групи от храни, защото това не е полезно за организма.
Аз съм с ГД от октомври, за себе си съм установила, че вдигам КЗ от хляб и тестени, сладкиши, ориз. Картофите ги намалих, но си позволявам веднъж седмично 100тина грама варени ири пържени във фрайър.

# 711
Здравейте, имам едно обременяване в 18 г.с., което беше ок, сега съм 28 г.с., тогава ендокринолог ми каза второ обременяване в 28 г.с., с ИР и СПКЯ съм от дълги години, но ги регулирах със спорт.

Въпросът ми е 2 обременявания в такъв кратък период много ли товарят организма? Реално аз въглехидратите ограничих от 2 месеца насам, не ям захар и т.н., няма какво повече да изключа, без да е равносилно на глад, чудя се има ли въобще смисъл да пия пак глюкозата.

# 712
Аз правих 6-7 седмица, на режим съм, питах има ли нужда от второ обременяване и ендокринолога категорично каза не. Правя си профил с 5 пъти на ден мерене веднъж в седмица.

# 713
Здравейте, имам едно обременяване в 18 г.с., което беше ок, сега съм 28 г.с., тогава ендокринолог ми каза второ обременяване в 28 г.с., с ИР и СПКЯ съм от дълги години, но ги регулирах със спорт.

Въпросът ми е 2 обременявания в такъв кратък период много ли товарят организма? Реално аз въглехидратите ограничих от 2 месеца насам, не ям захар и т.н., няма какво повече да изключа, без да е равносилно на глад, чудя се има ли въобще смисъл да пия пак глюкозата.
До колкото знам  е доста натоварващо и не се препоръчва повече от веднъж годишно, а в вашето състояние още повече. Защо са ви казали да го правите два пъти и още повече в 18 седмица, аз съм като вас със ИР и ПКЯ и с двете бременности го правих само в 28-29 седмица. Следила съм се в Англия и с втората бременност ми бяха объркали седмиците и вместо 28г.с ме бяха извикали в края на 25г.с и като видяха, че са объркали категорично отказаха да направят тест преди да вляза в 28г.с понеже преди това нямало да отчете вярно. Когато ми взимаха кръв за изследванията ми изследваха и инсулина за да видят как се движи, и ме караха да се бода сутрин преди хранене и после след всяко хранене за да се следя как върви дали вдигам от нещо или пък да не спадне много.

# 714
Здравейте! Много моля за съвет

От близо 3 месеца съм на диета и за пръв път днес излезнаха кетони в урината +3

АГ каза след празниците да пусна пак и ако още има ще се консултирам с ендокринолог.

Но къде съм сбъркала в диетата, че са се появили според вас и какво да променя в диетата?

Пия вода по 3литра на ден, ям само на обяд въглехидрати- 2филии Вита нисковъглехидратния..дали тук е проблема?

# 715
Аз имах само + на кетони в 32 седмица и само чай от Шипка ми препоръчаха. Но появата на кетони е съвсем нормална, организма изпада в кетоза, заради диетата, казват че не е ок за плода, но ендокринолога ми каза, че ще премине. След седмица изследванията ми бяха чисти.

# 716
Честита Коледа! Пожелавам на всички здраве, късмет и весели бебчета! ❤

Съжалявам, ако въпросът се повтаря, но някой пробвал ли е да хапва протеинови десерти (барчета, шейкове, пудинг - например този от Лидл), дали е безопасно за бебчето или по-добре да се въздържаме?

# 717
Честита Коледа!
Аз си хапвам всякакви протеинови барчета и десерти с подсладител вместо захар. Отделно и пия протеин за бременни, който е също с подсладител. Не ми се отразяват на захарта.
Честита Коледа! Пожелавам на всички здраве, късмет и весели бебчета! ❤

Съжалявам, ако въпросът се повтаря, но някой пробвал ли е да хапва протеинови десерти (барчета, шейкове, пудинг - например този от Лидл), дали е безопасно за бебчето или по-добре да се въздържаме?

# 718
  • София
Не се притеснявай от кетоните, и аз имах казаха че е от диетата и не е притеснително

Хапвах и аз лидлските пудинги, само четете че някои имат захар. Пиех и протеиновите мляко, полезно е да добавяте протеин в диетата докато сте бременни

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 18:40 от Мацето

# 719
Днес пуснах в две лаборатории да съм сигурна в резултата и кетони няма Champagne Пих чай от шипка,  благодаряАнника Hug и вкарах повечко въглехидрати, че бях ги рязко намалила. Като че ли по-мазните меса, ако си позволя, ми се отразяват на КЗ повече от въглехидратите.

Ще взема и аз да пробвам някои протеинови барчета и подобни без захар, че съвсем съм се ограничава, а много ми липсва нещо сладко. Честно, страх ме е как ще ми се отрази, но щом от 3 хапки торта онзи ден кз беше добре, май май ще се престраша и аз

Последна редакция: пт, 27 дек 2024, 14:03 от InYan238

Общи условия

Активация на акаунт