Гестационен диабет - тема 5

• 32 482
  • 735
  •   1
Отговори
# 570
Не, аз в 9та седмица съм правила. Аз знам че Начев си има фенки тук, но той не е фен на глюкофажа в първия триместър, а тук при теб може да е ключово. Като цяло не следва правилата при следене на ГД, а си измисля негови. От мен препоръка записвай час при Яначкова в Щерев. Следи изкъсо и по установени стандарти бременните с ГД. Аз съм изключително доволна от нея. Самата тя е имала ГД от първия триместър

Много благодаря за препоръката! Записах и при нея първия свободен час в началото на септември. Начев ми следи перфектно щитовидната от 10 години, но за гестационен диабет бих искала второ мнение. Иначе съм 6та седмица, затова се притеснявам от обременяването, но едва ли е по-различно от това да не знам, че имам ГД, и изям парче торта.

# 571
  • София
За щитовидната да, справя се, но е на моменти. Натоварването не е опасно , хайде не е парче торта, няколко да речем 😉. Аз стойности 7 стигах и от едни овесени ядки.

# 572
Мануна изследвала ли си ембриона в 10 седмица - най-вероятно не е имало връзка със захарта. Заради предишният аборт - следи тромбофилия, следи б12 и витД ( ако ти изпишат глюкофаж задължително)
Преди сутришна 6.1 захар имаше ли 10-12 часа без храна ?
Следи си с глюкомер кои храни как ти влияят и всичко ще е наред. Аз бях при Начев и имах основно проблем със сутришна висока захар , но от 24 седмица някъде. Бях само на диета и контролирах. Бях се консултирала с Нашар в Токуда за раждане - тя като АГ каза, че не я плаши по-високата захар , а ниската. По-опасна  за бебето е ниската захар . Все пак при мен бебето и водите бяха в норма.
Консултирай сеза захарта с 2-3 ма даже и избери или следи кое как ти се отразява.
Преди да включи инсулин Начев ми казваше , че ще ме приемат в болница за изследвания първо.Той не бърза с хапчета - първодиета. Виж и др. Бояджиева . И в Надежда имаше ендо за гест. диабет.

# 573
Nunni, благодаря !
Предишния мисед абсолютно нищо не показа като хистология. Иначе направих доста генетични тогава, имам разни мутации и още отсега съм на Фракси 0,4. Б 12 и Д ги вдигнах много през това време.
Иначе за сутрешната- точно 12 часа имах бех храна. Тази сутрин преди обременяването боцнах на глюкомера, пак 6, като се прибрах - малко над 9. Наистина се надявам първо диета и след това инсулин. Много странно в лабораторията ми предложиха кръв саво от пръста да вземат, дори настояваха, което за мен е малко нелепо... Естествено, на венозна държах.

# 574
Nunni, благодаря !
Предишния мисед абсолютно нищо не показа като хистология. Иначе направих доста генетични тогава, имам разни мутации и още отсега съм на Фракси 0,4. Б 12 и Д ги вдигнах много през това време.
Иначе за сутрешната- точно 12 часа имах бех храна. Тази сутрин преди обременяването боцнах на глюкомера, пак 6, като се прибрах - малко над 9. Наистина се надявам първо диета и след това инсулин. Много странно в лабораторията ми предложиха кръв саво от пръста да вземат, дори настояваха, което за мен е малко нелепо... Естествено, на венозна държах.
Високи са ти стойностите. Внимавай много с диетата. Аз сутрин не ядах въглехидрати почти винаги , че мнг ми вдигаха КЗ. Пробвай с яйце /месо и зеленчуци. При мен овес. Ядки мнг вдигаха. Може да пробваш с 1 или 1/2 филия хляб бонус и протеини да има.
Аз включих омега 3 ии пробиотик за бременни.

# 575
Излязоха лабораторните резултати
0 - 5,13 60 - 10,45 120 - 8,95

Начев каза диета, движение и да меря. Ако премине след храна 8, да ходя при него.
Nunni, аз също приемам Omega 3 почти целогодишно, сега и витамини с пробиотик.

Последна редакция: вт, 20 авг 2024, 14:44 от Мануна

# 576
По принцип колкото повече напредва бременността толкова по трудно ще контролираш КЗ...трябва да следиш кое как ти влияе...аз от 2 филийки вита с кайма вдигах на първия час над 9,а след парче торта ми беше 6...така,че при всеки е различно...иначе моя ендо твърди,че едно време масово жените са били с ГД просто никой не го е следял това състояние...затова и масово са раждали деца над 4кг...и също негово твърдение,че точно заради това сега масово хората са с ИР

# 577
Надежда, права си, затова мисля много строго и често да следя. Аз нямам проблем с пазенето на режим, проблемът е докато го напасна. Щом така рано е толкова високо, представям си за още месец как би могла да се повиши. Теорията за големите бебета и ИР звучи много правдоподобно.

# 578
Да аз следях в началото по 9 пъти на ден...преди ядене ,1 час и 2 часа след...първо успявах с режим...и накрая минах и на инсулин,защото сутришната ми захар не се влияеше от режима ..вечер меря КЗ 4.2 лягам си...сутринта ставам меря и е 6...

# 579
От всичко, прочетено в темата, стигнах до извода, че дори строгия режим не може да повлияе напълно сутрешните нива.

# 580
Да, така е. Аз съм родена голямо бебе, към 5 кг, ама кой е изследвал тогава, преди 45 години. Ама пък сега съм с наднормено тегло. С първата бременност нямах проблем, но с втората (миналата година) ме следяха за ГД, заради сутрешна захар 5.2-5.5. Час след хранене не съм вдигала повече от 6.5, дори след бързи въглехидрати, но сутрешната така и не падна под 5. И мен ме наплашиха колко страшно става след 6 тия месец, но при мен до последно нищо не се промени. Не успях да следвам и режим. Ако не хапнех нещо сладко, ми се лежеше и нямах сили, а захарта ми не е падала под 4. Така и не разбрах къде е проблемът. Започнах да се следя при д-р Начев, но на феталната ми препоръчаха д-р Йонкова или д-р Яначкова като по-добри варианти за следене на бременни с ГД. Исках да кажа, спазвайте си режим, но....не се настройвайте колко зле ще стане. Не знаете как ще реагира организмът ви. Следете се всеки месец и всичко ще е наред. Познавам и жени, стигнали до инсулин. След раждането всичко се е нормализирало.

# 581
Да при мен още като родих спряхме инсулина и КЗ си влезе в норми...не съм правила обременяване след раждането ,но съм мерила с глюкомер

# 582
Ще се включа и аз. В 4 месец разбрах за ГД и пишех тук, защото от какво ли не ми се вдигаше КЗ. След седмица напасване и мерене вече си спазвах успешно диетата. До края на бременността съм била само на диета, без медикамент. Успявах да си позволявам и любимите храни като спазвах съветите от Глюкозна революция.
Вече почти месец след раждането все още спазвам режима, като закуската с яйца ми е любимото нещо и смятам да си я оставя и занапред. Според моят лекар пък големите ми бебета, сега и второто се роди едричко 3,800кг са си ген. Диетата е била успешна, водите ми в норма и качих много малко кг.

# 583
Аз бях по подобен начин.
В 5 месец ме диагностицираха. Спазвах режим, свалих всичко, което бях качила до тогава. На изписването бях с 13 кг по-лека отколкото забременях. Бебето се роди 3540гр, 2 седмици преди термин и беше само мускули.
Поддържах килограмите около 3 месеца, правих изследвания и нямам диабет.
Но сега през Август по почивки и екскурзии се отпуснах и качих.
Трябва пак да влизам във форма, затова отскоро пак съм на режим.
Според статистиката жените, които развиват ГД имат много висок шанс да развият диабет тип две 5-10 години след бременността. Така че ще трябва да внимаваме.

# 584
А какви глюкомери ползвахте и сте доволни? Като правих лабораторните изследвания, сравних показанията - сутрешната глюкоза 5,13 в лабораторията (венозна) и 6 на глюкомера. Реших, че може би е еднократна грешка, но тази сутрин глюкомера пак показа 6. Не искам да се паникьосвам излишно, но и искам да му имам доверие все пак.

Общи условия

Активация на акаунт