Гестационен диабет - тема 5

• 32 467
  • 735
  •   1
Отговори
# 600
Хейй момичета, здравейте Hug отбивам се тук за пръв път, но имам нужда от съвет🙏

Заради повишени околоплодни води, пуснах ОГТТ. АГ посъветва да се съветвам с ендокринолог. В 20г.с съм следя се във Вита, първо бебче ни е след 7 години опити и ми е притеснено сега, ново 20 :/

Моля ви посъветвайте кой ендокринолог в София? Начев или друг?

И също къде да се следя, дали да е Токуда или Майчин дом? И кой доктор бихте препоръчали за подобен случай?
Докторката от ФМ посъветва, ако има диабет, тъй като доколкото разбрах е рисков фактор, да се ориентирам към тези болници.

Моля ви споделете мнение и опит и всяка дума за успокоение ще е безценна Hug 🙏

# 601
Здравей, имаш диабет (вероятно гестационен). Моите стойности бяха по-високи и на гладно, и след обременяването. От личен опит за ендокринолог бих ти препоръчала доктор Йонкова в Майчин дом, за съжаление аз я посетих на доста по-късен етап. При мен въпреки добрия контрол върху захарта,  родих бебе близо 4.400кг. Важно е при определяне начина на раждане да се вземе мнението и на ендокринолог за това какви са били стойностите на глюкоза по време на бременността, дали е имало добър контрол. При мен имаше индикации за по-голям плод, но никой не очакваше чак толкова голямо бебе, защото аз съм доста дребничка и слаба.

# 602
Препоръчвам доктор Ибрям той следи рискови бременности , влючително и с диабет .

# 603
Хейй момичета, здравейте Hug отбивам се тук за пръв път, но имам нужда от съвет🙏

Заради повишени околоплодни води, пуснах ОГТТ. АГ посъветва да се съветвам с ендокринолог. В 20г.с съм следя се във Вита, първо бебче ни е след 7 години опити и ми е притеснено сега, ново 20 :/

Моля ви посъветвайте кой ендокринолог в София? Начев или друг?

И също къде да се следя, дали да е Токуда или Майчин дом? И кой доктор бихте препоръчали за подобен случай?
Докторката от ФМ посъветва, ако има диабет, тъй като доколкото разбрах е рисков фактор, да се ориентирам към тези болници.

Моля ви споделете мнение и опит и всяка дума за успокоение ще е безценна Hug 🙏

Аз имах риск от преждевременно раждане. Аз се следих при Велев в Шейново, но той можеше да се премести в друга болница и почнах да си търся втори вариант.
Избрах Токуда като частна - с идеята за по-добри грижи и условия. От мои познати знам, че гледат бебета добре - обяснват на майките за къпане и грижи. За лекари говорих с Нашар и също Атанасова е предпочитана.
За Майчинндом за Дяволов съм чувала, че е добър. В държавните минус е базата и много хора, малко персонал.
Навсякъде не става за съвети за кърмене - прочетете сами - книгата/блогът на Хедра.
Аз в крайна сметка родих при Велев в Шейново, че той си ме познава и вече имах секцио при него ( и е много добър за секцио) И двете ми деца в Шейново не са били на антибиотик или др. , и аз след операцията. Все пак си мисля, че в Токуда грижите за бебетата биха били по-добри. Аз ходих после с бебето при Масларска за ехография на корем и глава - там има пакет.

И всичко добре, но бебето е вече на 10 м , а коремът ми е огромен. Уж съм същите килограми преди да забременея ( пак бях с повече), но сега коремът ми е огромен Sad - като 5/6 месец съм . Маце , ти отслабна ли ? Със стриктна диета ли ?

# 604
  • София
Аз Начев не бих ти препоръчала , от видяното тук и споделено от познати. Според моите разбирания не проследява правилно ГД.

Аз съм изключително доволна от д-р Яначкова в Щерев, проследяваше ме по учебник, даде ми безплатно апаратче и безплатен инсулин, постоянно поддържахме връзка, даже и късно вечер за да наглася е дозите на инсулин. Бебето се роди 3,490 и не изпадна в Хипогликемия, предполагам заради доброто менажиране на КЗ. Раждах и се следях в Щерев при д-р Коновалова, там при нея раждах и първото дете, изключително доволна съм от нея и целия екип. Към края на бременноста почнах и кръвно да вдигам и ме следяха в екип АГ, ендокринолог и кардиолог, както и след раждането и тримата ме следяха.

Нуни отслабнах 7, върнах 2 и трябва да се стегна да сваля още 5, ама нещо мотивацията ми куца

# 605
InYan основното е , че трето ниво ( най-добро ) , имат неонантологиите на Майчин дом, Шейново, Токуда и  Надежда. За това и са ти казали към тези две болници да се ориентираш.
Има клипчета онлайн/ по ТВ предавания и за двете неонантологии.

# 606
Много ви благодаря момичета за всички препоръки, прекрасни сте Heart Hug Записвам си всичко подробно!

Аз с моето нетърпение.. сутринта станах в 5.30 за да отида при Начев и малко съм скептична и не знам зали съм доволна. Бях забравила коолко бързо говори и не се сетих с диктофон да го запиша Grinning половината неща не ги запомних

Направиха ми впечатление 2 неща: каза само 2 пъти седмчно да меря КЗ(х3 на ден съответно) и нищо за въглехидрати, само сладко и мазно да забравя. И ако преди храна КЗ е над 6, а след е над 7.8, да идвам в кабинета за инсулин. Не от един резултат, но ако се повтори през деня такъв резултат.

Дали така спешно и рязко се прибягва до инсулин?

Мисля да направя консулация и с друг док

# 607
  • София
Точно за това говорех... КЗ се следи 4 пъти на ден, на гладно и после 1 час след всяко хранене. На гладно не трябва да е повече от 5.2 а час след хранене не повече от 7.8. Първата седмица мерих през ден, после когато се видя че се вдига КЗ започнахме една седмица всеки ден, после включихме Глюкофаж и когато и той спря да действа включихме и инсулин, като с инсулин трябваше няколко пъти и през нощта да ставам да меря... Като на инсулин се минава май вече с постоянно задържаща се повишена КЗ на гладно.

# 608
И на мен Начев ми е казал 2 пъти седмично. Аз мерих всеки ден, че даже и преди/ след междинни закуски. Мери и гледай коя храна как ти се отразява.

# 609
Здравейте,
Бременна съв в 17 г.с. + 5 дни, заради СПКЯ и ИР отпреди, ми изчислиха висок риск от гестационен диабет и затова по-рано ми назначиха обременяването.

Това са резултатите:

Скрит текст:

Изпратени са на АГ за коментар и в понеделник имам час за ендокринолог. По спомени при предишни обременявания, инсулинът на 60-та минута е бил над 100 единици/близо до 100. От 2009 - 2010 лекувам ИР предимно със спорт и не приемам лекарства.

Как ви се струва този резултат?

# 610
Резултатите ти са повече от прекрасни! Инсулин не се изследва по време на бременност, всички бременни са с инсулинова резистентност. 😁

# 611
Здравейте, дами! Бременна съм в 31 г.с. и поради малко по-голямо бебче ми назначиха да направя ОГТТ. Резултатите са:
0' - 4.22
60' - 5.95
120' - 7.73

Същите са изпратени разбира се на лекар, като все още очаквам отговор, но ми се искаше да се консултирам междувременно с Вас. От всичко прочетено до тук оставам с впечатление, че пикът е на 60тата минута, което при мен изглежда не важи Thinking
Та в смисъла на горното и предвид резултатите, дали според вас имам повод за притеснение?

# 612
  • София
Нямаш, в норма са си

# 613
Здравейте, при гестационен диабет замерването с глюкомер се прави 1 час или 2 часа след хранене?

# 614
Час след хранене.

Общи условия

Активация на акаунт