Гестационен диабет - тема 5

• 32 451
  • 735
  •   1
Отговори
# 630
Момичета здравейте. Започвам и аз да ви следя, понеже според АГ съм в преддиабетно състояние. Прилагам снимка на обременяването с глюкоза.
Освен това и гликирания хемоглобин е 7,5%, което си е доста. Според вас диабет ли е или преддиабетно състояние?
АГ ме сложи на строга диета, като след 1 седмица пак ще пускам кръвна захар и гликиран хемоглобин.
Взех си и глюкомер, но не е отчел повече от 4,6 на гладно и 5,4 на първия час след хранене.
Ще съм благодарна за отзиви и съвети! 🤞🏻

# 631
Здравейте! И аз се включвам в темата, в 26 седмица съм и след обременяване вчера и консулт с ендокринолог днес, стана ясно, че съм с Гестационен диабет. От утре ще следя стриктно стойностите на КЗ. Още днес си започнах режима от сутринта, реших да пробвам апаратчето 1 ч. след вечеря и стойността беше 4.0. Това нормално ли е според вас? Не можах да намеря информация какви трябва да са долните граници на стойностите, които следим.

# 632
Здравейте! И аз се включвам в темата, в 26 седмица съм и след обременяване вчера и консулт с ендокринолог днес, стана ясно, че съм с Гестационен диабет. От утре ще следя стриктно стойностите на КЗ. Още днес си започнах режима от сутринта, реших да пробвам апаратчето 1 ч. след вечеря и стойността беше 4.0. Това нормално ли е според вас? Не можах да намеря информация какви трябва да са долните граници на стойностите, които следим.
Нисичко е . Обсъдете с лекар и не се ограничавайте драстично с храната.
В Токуда лекарката ми каза , че предпочита малко по-висока захар , пред ниска- хипогликемии . Но при всеки има особености.

# 633
  • София
Имайте предвид, че стойностите на КЗ сутрин са най-високи, а през деня спадат. Така, че ако сте мерили само вечерта не е меродавно.

# 634
Благодаря Ви! Сега измерих на гладно за първи път - 4.4, един час след закуска - 5.4. Ще видим как ще се движи през деня. Имам още един въпрос: изхвърляте ли еднократните ланцети след всяко ползване, понеже току-що в аптеката ми заявиха, че никой не го правел, било достатъчно да се мине иглата и кожата с 95% спирт?

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 11:55 от lovelyavocado

# 635
  • София
Не трябва да е под 4.5

# 636
Предполагам, че организмът ми се адаптира към режима, споделих на гинеколожката си и не беше притеснена, но май снощи погладувах повече отколкото трябваше, т.е престарах се… може ли да е от това? Това нормално ли е в началото, като започваш режим? Днес си позволявам повече въглехидрати и ще видя как ще бъдат стойностите. Извинявайте, че задавам толкова въпроси, но много се притеснявам и много благодаря за отговорите!

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 14:24 от lovelyavocado

# 637
  • София
Не разбирам защо трябва да гладувате?
Аз не ям:
-бял хляб, бяло брашно, бяла захар
-сладкиши под каквато и да е форма /от време на време хапвам блокче шоколад със стевия/,
- ориз
- картофи
- сладки плодове - диня, грозде, банани и др.
- сушени плодове
Въпреки ме съм изключила тези неща, не мога да кажа, че гладувам. Ям си нормално, следя си кръвната захар и всичко е наред.
Моят съвет е в началото да си записвате какво сте яла когато си мерите КЗ, така ще знаете кое я вдига и кое не.

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 19:19 от t_doncheva

# 638
Не разбирам защо трябва да гладувате?
Аз не ям:
-бял хляб, бяло брашно, бяла захар
-сладкиши под каквато и да е форма /от време на време хапвам блокче шоколад със стевия/,
- ориз
- картофи
- сладки плодове - дия, грозде, банани и др.
- сушени плодове
Въпреки ме съм изключила тези неща, не мога да кажа, че гладувам. Ям си нормално, следя си кръвната захар и всичко е наред.
Моят съвет е в началото да си записвате какво сте яла когато си мерите КЗ, така ще знаете кое я вдига и кое не.

Да, това правя, но съм много нова в следенето и режима, много се наплаших след консултацията с ендокринолог и гледах да спазвам всичко твърде дословно (включително размера на порциите), вечерях рано… сега 1 час след обяд захарта е 6.0. Трябва ли да се притеснявам за тази стойност от 4.0 вчера? Случва ли се или по-скоро според Вас показва наличие на хипогликемия?

# 639
  • София
Според мен прекалявате с ограниченията. Аз съм също имала дни в следобедните часове с показания под 4. Прочетете какво следва да ограничите или изключите като храни, но не стойте гладна, защото вредите на себе си и ня бебето.

# 640
Според мен прекалявате с ограниченията. Аз съм също имала дни в следобедните часове с показания под 4. Прочетете какво следва да ограничите или изключите като храни, но не стойте гладна, защото вредите на себе си и ня бебето.

Да, днес хапвах повече, но май и самото устройство, което съм закупила е кофти (въпреки, че е accu check). Тази вечер поне 15 лентички изхабих и даваше различни грешки. Накрая проработи и отчете три различни стойности… закупих си друго на Контур Плюс - Елит и отчете преди вечеря 5.5 и 5.3, записах средната стойност.

# 641
Може би е добре да има 3-4 часа от основно хранене преди да мерите преди следващо основно. За да има време захарата да се нормализира.

Аз правя така например:
9:30ч закуска
11:30 междинна (1 плод с малко ядки или с малко нискомаслено кисело мляко)
Към 13:30 -14:00 обяд
Към 16-16:30 пак нещо дребно между хапванията
18:30-19 - вечеря

Тези междинните са ми почти задължителни иначе много изгладнявам и така си контролирам апетита.

А момичета според вас каско да гледам над 5.1 или 5.3 не трябва да е сутрин и на гладно? Различни доктори различно казват

Имах няколко сутрини 5.00, една 5.2 :/ дано с по-леки вечери и повече движение си смъкна пак до 4.6

Да, днес хапвах повече, но май и самото устройство, което съм закупила е кофти (въпреки, че е accu check). Тази вечер поне 15 лентички изхабих и даваше различни грешки. Накрая проработи и отчете три различни стойности… закупих си друго на Контур Плюс - Елит и отчете преди вечеря 5.5 и 5.3, записах средната стойност.

# 642
  • София
Моя ендокринолог ми е казал, че имам проблем ако КЗ е над 6 преди ядене и над 8, 1 час след ядене. Освен това ме предупреди да ям само 3 пъти на ден. Аз си позволявам следобяд да хапвам плод или ядки, ако ми е пригладняло.

Последна редакция: пт, 22 ное 2024, 23:46 от t_doncheva

# 643
Да не би да е др Начев това? На мен той ми каза същите цифри, но при бременност повечето съветват за по-ниските стойности мисля, съвсем ми е объркано.
Ух не знам как издържате така само 3 на ден, така де, то и аз не всеки ден имам 2 междинни, но огладнея ли си хапвам плодче, ако са минали 2 часа от хапване. А кога вмествате по някой плод?

Моя ендокринолог ми е казал, че имам проблем ако КЗ е над 6 преди ядене и над 8 1 час след ядене. Освен това ме предупреди да ям само 3 пъти на ден. Аз си позволявам следобяд да хапвам плод или ядки, ако ми е пригладняло.

# 644
  • София
Сутрин на гладно 5.2 и час след ядене 7.8, това си е стандарта за бременни.няма такива 6 и над 8. Естествено не е проблем когато има отклонения и не са ежедневни. Просто имайте предвид с напредването на бременността КЗ на гладно ще започне да скача и с диета може да стане трудно да се контролира, но няма страшно, добавят се лекарства

Общи условия

Активация на акаунт