🍽️ MasterChef България 🍽️ - сезон 8, тема 2

• 31 701
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
Веселяшка, останаха 12 претендента за заветната сума, пардон, титла.
https://masterchef.btv.bg/uchastnitsi/

Малиииии, оназ крещяща тъща от Алеята буквално ми взе здравето 🤣 щом правя такива съществени пропуски чак тук🙈
Търсих го тоз 13ти играч, търсих го под дърво и камък 🙃, пък си викам “Щом не се сещам, значи хич не е голяма загуба!” 🤣
Онова врескало обаче наистина ми лази по нервите🙈
Значи като махнат лиглите🤞, остава великолепната десятка💪
Доживяхме😅
Благодаря ти за поправката🙌

# 451
  • София
Прегледах пак визитките на журито и не разбирам тежките критики относно компетенциите им, които мернах в няколко поста преди дни. Не знам за вас, но аз в своето професионално развитие не мога да кажа, че съм стигнала върхове, съпоставими с това да работя рамо до рамо с шефове на ресторанти с Мишлен звезди (Кустев) или да управлявам свой бизнес/ресторант (Сарафов и Таралежков): https://masterchef.btv.bg/juri/. Може би съм наивна, но коментирам това, което чета. За моите разбирания журито е достатъчно квалифицирано за участие в МастърШеф. Нямам никакъв проблем с това, че Сарафов технически не е готвач, човекът се занимава с ресторантьорство от много години и както е видно, не само в качеството на финансов мениджър, да кажем, а личи, че е и дегустатор (пък и реално готви, при това не бъркани яйца в грил тиган). Даже като ги презентираха, си помислих, че всъщност ще е полезно за участниците да има и такъв човек, който знае много конкретно за бизнес частта на занаята.  
В тази връзка се разрових за малко инфо относно Мишлен инспекторите и намерих това интервю с редактора на британското издание: https://www.finedininglovers.com/article/how-become-michelin-inspector, в което се казва: “Traditionally we’d look for people with a professional background — hotel school or equivalent — and at least five or seven years in the business, ideally with some kitchen experience” - всъщност акцентът е върху опит в индустрията, но не непременно като готвач, което е препоръчително, но явно не е 100% задължително (болдът е мой).
Споделям малко размисли със закъснение. Simple Smile

# 452
Естествено, аз изразих личното си възприятие за нещата като изобщо не се смятам за веща в кулинарията🙃
Нали затова е този форум, да си кажем каквото мислим?!👌👍

# 453
  • пустинята Гоби
На Таралежков не харесвам дикцията, малко си мрънка под носа и сякаш има лиек акциент, ама хайде простено му е с тази външност. И Роу и тя има, така че не е новост за формата. За Лео съм без коментар, неговият български може да се конкурира с този на Кофе Бабоне. Познавам чужденци, които живеят в България от по-малко години и не можеш да ги хванеш, че не са българи по говора. Тези двамата са страшни таланти в обратната посока.

Исках да кажа, че от малкото сезони, които съм гледала имам спомен, че в началото вземаха повече хора, които отпадаха на задачи от типа - рязане на лук на кубчета, на картофи на пръчици и т.н. Сега взеха едни хора и щат-не щат трябва от тях да извлекат сезон.

# 454
  • София
Веселяшка, постът ми не беше реплика към твоя. Simple Smile
Провокиран е от по-ранни мнения на потребители, писани преди дни, но тогава не успях/нямах време да коментирам това, за което сега писах. Едно че не ми се рови назад, за да видя от кого бяха точно, второ че не искам да влизам в режим "реплика/дуплика", защото целта ми не беше да поучавам кой какво да пише и как да мисли, а просто споделих свои размисли, породени от нещо, прочетено тук. Simple Smile

При Таралежков не долавям никакъв акцент. Heart Eyes Единственото, което ми прави впечатление като звучащо странно на български, е, че често използва "подкупващо" в ситуации/контекст, в които ми се струва по-удачно да се каже "изкушаващо" например (за храна). Simple Smile
Роу беше съвсем друга "бира", много лошо владеене на езика и на моменти звучеше абсурдно. Лео Бианки мисля, че беше масово нехаресван в ролята на жури (беше мъка да се слуша) и явно затова не получи повторна покана.

Като казах "бира", съвсем скоро научих, че имало термин за професионален дегустатор на бира - зитолог. Beer Grinning

Последна редакция: ср, 18 окт 2023, 21:43 от Klodilia

# 455
Klodilia,
Никакъв проблем😊
И аз обичам да си разсъждавам на глас тук😉
Пак подхванахте моя розов бонбон🙈 и аз само това чакам, естествено😅
Забелязах, че думите сякаш се гонят в устата му 🙈, бързо ги изстрелва и продължава 😅 То верно, че времето е пари, ама….Just joking, chef!
Няма акцент, според мен! Понякога в превода между чужд и ро̀ден език, всички се объркваме и бутаме неудачни синоними🙈 Щото ако бяхме едни съвършенНи 🙃, хич нямаше да се траем!

# 456
  • София
Лео Бианки... После се появиха Джаферович (като участник и водещ) в друг формАт и пред тях Лео ми се преформатира като шеговит естествен типаж.

# 457
Лео Бианки... бях забравила, че беше в МШ Grinning  
За него с пълно основание може да се твърди, че няма нужния авторитет да бъде жури. Липсва компетентност, опит и т.н. То само с пици не става Grinning

Но за сегашното жури не съм съгласна въобще, че не са квалифицирани. Даже ме учудиха тези мнения, защото бях чела визитките им и ме впечатлиха.

# 458
Аз пък съм на мнение, че Кустев е далеч от шеф готвач все още.

# 459
Аз от години гледам МШ Австралия и там журито е също толкова добронамерено,компетентно, приятно за слушане, супер много насърчават участниците, особено в емоционални моменти или,когато са де провалили в готвенето и не успяват да сдържат сълзите си.

И там мацката не е шеф по професия, но е в тази сфера и е популярна с готварските си книги,кулинарния предавания и пътувания, публикации и т.н

Един от мъжете пък е участник е от предишен сезон (не помня дали беше победител).

Другият джентълмен (за съжаление почина) беше действащ шеф и ресторантьор.

И тримата са благи,усмихнати,уважителни към участниците и винаги се стремят да ги поощряват дори и да са се оплели някъде.

В този ред на.мисли - в БГ (масово) не сме готови да приемем,че дори и в едно състезание може да има здравословна конкуренция без скандали и губещите да се възхищават искрено на победителите.

# 460
За мен лично журито трябва да е от реномирани шеф-готвачи с дългогодишен опит или дегустатори с опит извън България (в България не знам дали има). Помня един мастър клас на Токев с колко стъпки беше. Висш пилотаж.

# 461
  • София
И аз помня, но също отчитам факта, че засега няма достатъчно база за сравнениe - Токев и компания ги гледахме 7 години, в рамките на които научихме доста за професионалния им път и проекти, гледахме не знам колко мастър класа и т.н. Кустев и Таралежков са готвили по веднъж, съответно ми се струва прибързано да се сравнява, на този етап сравнението е малко на принципа "ябълки" срещу "портокали".
Гледах едно кратко клипче на Кустев във връзка с гостуването му в предаването преди няколко години, в което споменава, че е работил рамо до рамо с Токев за ресторанта на някакъв хотел. А Токев го поздрави много радушно по време на гостуването му.

Във ФБ се натъкнах на какви ли не критики - трябвало да имат поне по 2-3 ресторанта, за да са уважавани (не схванах логиката на "2-3"), на Таралежков ресторантът бил в някакъв град, дето "никой" не го бил чувал и т.н. Просто... Ако всеки беше такъв максималист в изискванията към себе си, какъвто е към околните, България щеше да е непобедима междугалактическа империя. Grinning

Последна редакция: чт, 19 окт 2023, 20:53 от Klodilia

# 462
Ама това не са какви да е хора. Все пак им се дава огромна трибуна. Хонорарите им сигурно също не са колкото средната заплата за България. Нормално е човек да има изисквания към тях и към това, което дават по телевизията.

# 463
  • София
Taка е, дава им се трибуна - всичко, което се опитвам да кажа, е, че според мен още е рано за генерални заключения дали си заслужават трибуната, минал е половин сезон. На база визитки - за моите разбирания - са ок. По отношение на сработване като трио и начина, по който стоят на екран, също са ок според мен, приятни са ми за гледане. Това е.

# 464
Проблемът е, че нивото на участниците е толкова ниско, че журито се включва с някакви елементарни съвети, от които няма как да се съди за тяхното ниво.
Прилича ми по-скоро на някакво училище за начинаещи, които дори нямат особени амбиции за техники и пр.

Общи условия

Активация на акаунт