КОЛЕДА 2023/2024

• 123 527
  • 1 254
  •   1
Отговори
# 135
  • Русе
Случайно в Лидл видях марципан и заредих за капучиновите звазди.

# 136
  • Бургас
Във фейса ми излиза група ,,Елхичка,, или елхички,не помня точно.
Предлагат форми за елхички.
Днес и в Лидл видях,че имаше формички,но много мънички бяхс.

# 137
От Elhi4ka поръчах формички, снощи правихме елхички с детето по рецептата от тяхната страница, станаха много хубави и лесно се отделяха от формичките.

# 138
Попаднах на две различни рецепти за домашен коняк - едната е с кафе, другата с черен чай. Моля за препоръки от изпитани рецепти !

Домашен арменски коняк

водка - 2.5 л чиста използвам качествена руска водка
дафинов лист - 3 бр.
бахар - 6 зърна
черен пипер - 6 зърна
кафява захар - 3 с.л.
ванилия - 2
карамфил - 6 бр.
черен чай - 2 с.л листа
канела - 2 пръчки
Начин на приготвяне
Слагаме всички съставки за арменския коняк в тензух.
Или аз имам торбичка от тюл.
Оставяме ги да престоят във водката за 21 дена на тъмно място.
След това махаме билките и наливаме домашния коняк в бутилки.

Как да си направим класен домашен коняк за празниците

Необходими продукти:
водка- 3 л
сух карамфил- 10 бр.
сухи сини сливи- 6 броя
черен чай – 2 лъжици
захар- 100 грама
ванилия- 1 пакетче
Начин на приготвяне: Смесете всички продукти, освен водката в съд, най- добре буркан, след това ги залейте с водката. Затворете добре буркана и разбийте добре. Оставете затворения буркан на тъмно за 3 дни. Всеки ден разтръсквайте силно буркана и не се притеснявайте, че в началото сместа ще потъмнее и ще е мътна.Полученият коняк прецедете през марля и налейте в красива и подходяща бутилка. Наздраве!

Интересна ми се видя и тази рецепта :

Коледен ликьор за компания на сладките
Какво ви трябва: 700мл алкохол (ракия, коняк), 100г мед, 300г микс от сушени плодове, 50г стафиди, 1 пръчка канела, 1 пръчка ванилия, 4 зърна кардамон, 4 зърна карамфил, 1 брой звездовиден анасон.

Как се приготвят: Подправките се „начупват“ и разбъркват. Алкохолът се сипва в подходящ стъклен съд, добавят се медът и подправките. Коледният ликьор се оставя да престои 4 седмици. След това алкохолът се прецежда, махат се плодовете и се сипва обратно в стъкления съд.

Благодаря !

# 139
  • Балчик
Аз си донесох от Армения направо оригинален коняк. Не бих се занимавала да правя, не мисля, че ще е близо до оригинала, някакво подобие да, но хубав коняк... Хубавата водка не е много по-евтина от коняка. Иначе ликьори правя.

# 140
Това си е овкусена водка с подправки или може да му се каже ликьор, коняк е нещо съвсем друго и се прави от грозде. Все едно да си направиш уиски от водка и кока кола.

# 141
  • Русе
Скрит текст:
Попаднах на две различни рецепти за домашен коняк - едната е с кафе, другата с черен чай. Моля за препоръки от изпитани рецепти !

Домашен арменски коняк

водка - 2.5 л чиста използвам качествена руска водка
дафинов лист - 3 бр.
бахар - 6 зърна
черен пипер - 6 зърна
кафява захар - 3 с.л.
ванилия - 2
карамфил - 6 бр.
черен чай - 2 с.л листа
канела - 2 пръчки
Начин на приготвяне
Слагаме всички съставки за арменския коняк в тензух.
Или аз имам торбичка от тюл.
Оставяме ги да престоят във водката за 21 дена на тъмно място.
След това махаме билките и наливаме домашния коняк в бутилки.

Как да си направим класен домашен коняк за празниците

Необходими продукти:
водка- 3 л
сух карамфил- 10 бр.
сухи сини сливи- 6 броя
черен чай – 2 лъжици
захар- 100 грама
ванилия- 1 пакетче
Начин на приготвяне: Смесете всички продукти, освен водката в съд, най- добре буркан, след това ги залейте с водката. Затворете добре буркана и разбийте добре. Оставете затворения буркан на тъмно за 3 дни. Всеки ден разтръсквайте силно буркана и не се притеснявайте, че в началото сместа ще потъмнее и ще е мътна.Полученият коняк прецедете през марля и налейте в красива и подходяща бутилка. Наздраве!

Интересна ми се видя и тази рецепта :

Коледен ликьор за компания на сладките
Какво ви трябва: 700мл алкохол (ракия, коняк), 100г мед, 300г микс от сушени плодове, 50г стафиди, 1 пръчка канела, 1 пръчка ванилия, 4 зърна кардамон, 4 зърна карамфил, 1 брой звездовиден анасон.

Как се приготвят: Подправките се „начупват“ и разбъркват. Алкохолът се сипва в подходящ стъклен съд, добавят се медът и подправките. Коледният ликьор се оставя да престои 4 седмици. След това алкохолът се прецежда, махат се плодовете и се сипва обратно в стъкления съд.

Благодаря !

Вместо талаш от борика, около 8-10 малки добре узрели натрошени на люспи шишарки. Стана разкошен. Но съм го правил много отдавна. Отлежаваше в избено помещение в затворен 5-ов буркан. Накрая прецеждаш сместа и смесваш с малко карамел за цвят.

# 142
Благодаря, peych !
Имам дъбов чипс /за ракията слага мъжа ми/, може и с него да пробвам вместо шишарка.

# 143
  • Балчик
Това си е овкусена водка с подправки или може да му се каже ликьор, коняк е нещо съвсем друго и се прави от грозде. Все едно да си направиш уиски от водка и кока кола.
Естествено, че истински коняк няма как да бъде, даже бренди не е. То и арменския не е коняк, а бренди.

# 144
Момичета ,дали можете да ми помогнете с рецепта за подобни бисквити? Няколко години ги купувах задължително, но миналата година ги бяха развалили, бяха толкова отровно сладки че направо не се усещаше  никакъв вкус и аромат на джинджифил и канела.

# 145
  • Deutschland/HE
Според мен това са Spekulatius, има с подправки има и само маслени. Нямам изпитана рецепта за съжаление.

# 146
Leona_, пробвай тези бисквити на Mikkey или тези на Йоли.

# 147
  • In transit
Момичета ,дали можете да ми помогнете с рецепта за подобни бисквити? Няколко години ги купувах задължително, но миналата година ги бяха развалили, бяха толкова отровно сладки че направо не се усещаше  никакъв вкус и аромат на джинджифил и канела.

Заповядай. Белгийски канелени бисквити. Само добави към канела малко коледни подправки, ако искаш да са по-ароматни.

2в1 вече ги е пуснала. Simple Smile

# 148
  • Русе
Скрит текст:
Момичета ,дали можете да ми помогнете с рецепта за подобни бисквити? Няколко години ги купувах задължително, но миналата година ги бяха развалили, бяха толкова отровно сладки че направо не се усещаше  никакъв вкус и аромат на джинджифил и канела.

Подобни бисквити

# 149
Много благодаря, има още доста време до Коледа и ще изпробвам всички рецепти ,които сте ми дали Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт