КОЛЕДА 2023/2024

  • 123 504
  • 1 254
  •   1
Отговори
# 90
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
На мен този сладък салам ми е любим от детството,майка ми го правеше.
https://djemmasvetlana.blogspot.com/2010/01/blog-post_7648.html?m=1

Реа, Тескома имат подобни.
https://drebisimo.com/sladkarski-prinadlezhnosti-dekoraciya/1181 … riya-delicia.html

Ето така стават, но моите сс с какао, после украсявах с бял шоколад. Със зелена боя ще си личат по-добре чертите.

Последна редакция: сб, 21 окт 2023, 22:18 от Джемма

# 91
  • Мнения: 14
Фаворитите ми са рохличките на Наталина, напукани шоколадови сладки на Джемма, меденките на Джули (от страницата на Наталина) и "най-вкусните меденки"  (от интернет страницата на Люси). Правя ги вече няколко години и са страхотни.
Грабна ме рецептата на marchеva и тази година със сигурност ще направя нейният богат коледен кейк с бял шоколад и боровинки. От миналата година съм си набелязала и много имам желание да направя пияни топчета с ром на Наталина.
Преди няколко години гледах по телевизията един празничен коледен кекс със седем вида сушени плодове от Дарина Такова и Мила Михова, но мацките не споделиха пълната рецепта и не събирам смелост да експериментирам. Звучи обаче много добре. Ако някой се навие да я разгадае ще е супер.

# 92
  • София
  • Мнения: 6 659
Да се отчета с 1 кг. масло Монарх (хубаво е, не мирише на нищо освен на масло). По случая реших да тествам кекса с боровинки и бял шоколад на Марчева. Сега тъкмо го опитах (още е топъл, не не издържах) - малко и е влажен отвътре и ронлив, така ли трябва да е? Пекох го 70 мин. И на дъното на тавичката имаше доста от маслото. Иначе е много вкусен.

Преди няколко години гледах по телевизията един празничен коледен кекс със седем вида сушени плодове от Дарина Такова и Мила Михова, но мацките не споделиха пълната рецепта и не събирам смелост да експериментирам. Звучи обаче много добре. Ако някой се навие да я разгадае ще е супер.

Виж Английския коледен кейк, т. нар. АКК. Мисля, че е това, което търсиш. Много е хубав, стига да ядете такъв тип сладкиши. Аз смао веднъж съм го правила, защото моите не ядат сушени плодове, но ми беше мерак тогава. Раздадох на роднини Simple Smile

# 93
  • Враца
  • Мнения: 3 147
Да се отчета с 1 кг. масло Монарх (хубаво е, не мирише на нищо освен на масло). По случая реших да тествам кекса с боровинки и бял шоколад на Марчева. Сега тъкмо го опитах (още е топъл, не не издържах) - малко и е влажен отвътре и ронлив, така ли трябва да е? Пекох го 70 мин. И на дъното на тавичката имаше доста от маслото. Иначе е много вкусен.

Преди няколко години гледах по телевизията един празничен коледен кекс със седем вида сушени плодове от Дарина Такова и Мила Михова, но мацките не споделиха пълната рецепта и не събирам смелост да експериментирам. Звучи обаче много добре. Ако някой се навие да я разгадае ще е супер.

Виж Английския коледен кейк, т. нар. АКК. Мисля, че е това, което търсиш. Много е хубав, стига да ядете такъв тип сладкиши. Аз смао веднъж съм го правила, защото моите не ядат сушени плодове, но ми беше мерак тогава. Раздадох на роднини Simple Smile

И аз съм го правила, но за нашия вкус се стори скучен. Твърде плътен, не особено сладък... нищо особено.

# 94
  • Мнения: 1
Ето нашата рецепта:
3ч.ч.(300гр) обикновени бисквити
3ч.ч.(300гр) смлени орехи
1ч.ч. Пудра захар
100гр. Краве масло
От 1 до 3ч.л. ром
1 белтък (разбит на сняг)
Сладкарска зелена боя
Всичко се смесва в купа и от полученото тесто оформяме елхичките. 🤗
Формичките са от тук  https://www.facebook.com/profile.php?id=100089146642155

Последна редакция: нд, 22 окт 2023, 21:45 от Сияна Б. 749105

# 95
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Първи коледни сладки от тази година, че разчиствам шкафовете. 😃

Бадемово-кайсиеви пръчици, много любими вкъщи. Стават бързо и по много. 😃

# 96
  • Мнения: 12 987
Може ли рецепта за бадемовите пръчици.

# 97
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Да, разбира се. Аз първия път ги направих, защото оползотворяват оставащите от другите сладки белтъци, обаче си останаха като ежегоден асортимент.

Не превеждам рецептата, защото гугъл хром има вграден автоматичен превод и се пуска с 2 клика. 😃

https://www.oetker.de/rezepte/r/mandel-aprikosen-stangen

# 98
  • София
  • Мнения: 12 780
Преди няколко години гледах по телевизията един празничен коледен кекс със седем вида сушени плодове от Дарина Такова и Мила Михова, но мацките не споделиха пълната рецепта и не събирам смелост да експериментирам. Звучи обаче много добре. Ако някой се навие да я разгадае ще е супер.

Ето два варианта:

Кекс с орехи и сушени плодове



Плодов сладкиш за Коледа от 4 съставки



И малко по-различно от това, което ти търсиш, но също с много сушени плодове:

Традиционен английски коледен пудинг



Желиран десерт в бутилка

# 99
  • Мнения: 785
Благодаря за настроението, което ми давате хора! Днес отмъкнах 2 кг масло. Обикновено правя меденките на Джемма,  рохличките на Наталина  ( като тях ги пратя понякога с малиново нишесте умишлено за по различен вкус) , линцеровите сладки и двойно напуканите шоколадови сладки. Тази година ще потърся и нови видове.

# 100
  • Банско
  • Мнения: 2 469
Тази година, ще се престраша да направя така сложните за мен - Напукани сладки за Коледа. Всеки път се чудя, но тази година ще се хапват сладко!

# 101
  • Euskal Herria
  • Мнения: 29 424
За тях ползвам рецептата на Джемма, много лесно се правят и са вкусни.

# 102
  • Русе
  • Мнения: 6 331
Скрит текст:
Тази година, ще се престраша да направя така сложните за мен - Напукани сладки за Коледа. Всеки път се чудя, но тази година ще се хапват сладко!


https://ipeychev9.blogspot.com/2020/12/blog-post_21.html

# 103
  • София
  • Мнения: 12 252
......... По случая реших да тествам кекса с боровинки и бял шоколад на Марчева. Сега тъкмо го опитах (още е топъл, не не издържах) - малко и е влажен отвътре и ронлив, така ли трябва да е? Пекох го 70 мин. И на дъното на тавичката имаше доста от маслото. Иначе е много вкусен.
......................
Също за проба го направих, да го усетя, става си определено. Да, той е влажен отвътре, защото има нарязан бял шоколад, а той е на количество 140 г и не се разтопява напълно, така трябва да бъде, , затова е и влажен,  не се рони ,но режи  след като се охлади напълно, стегнат е, и интересното е, че няма много масло, само 113 г и това е нищо пред Царски кейк, който е с 300 грама, а не се усеща маслото, но той вече е уникат, та, наистина във формата се забелязва масло по хартията, може би е от шоколада. Добре си го пекла около 70 минути, той бавно се пече и не на много високи градуси, даже към края на печенето ги намалих на 160. Най-долу на рецептата има източник, това е кулинар на висока степен, ако разгледаш рецептите й, и на повечето няма подадени рецепти, защото тази дама си има сладкарска къща и всичко е по поръчка и се продава,  но е пуснала тази рецепта,  и е  посочила като захар в този кейк 300 грама??!!  Много пъти прочетох рецептата, дамата е пуснала и снимки с всяка следваща част от направата му,  много пъти ги гледах, четох отново ,но захарта е 300 грама, това е абсурд при положение, че има нарязан толкова много шоколад, и ако бях я добавила  цялата трябваше да го хвърля, то и сега е страшно сладък, затова я намалих  само на 70 грама и пак доста се усеща.

# 104
  • Мнения: 564
Аз съм в постоянно търсене на рецепти за сладки за които не се изисква месене.
Засега ще правя Елхички и Негърски очи /колко неапетитно звучи/.
Моля за други предложения, без месене.

Рецепта за Негърските очи:

https://vkusnihrumki.blogspot.com/2018/12/blog-post_34.html

Общи условия

Активация на акаунт