КОЛЕДА 2023/2024

  • 123 861
  • 1 254
  •   2
Отговори
# 270
  • Варна
  • Мнения: 1 472
velikova1, 1 к.ч. мед, какво значи?
Кафена чашка или 100 мл обем.

# 271
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Джема и аз гледах подобни, но на една дървена плоскост 2х2. Ако ги пробваш и стават добре пусни моля те една снимка.

Проби не правя никога, чак за Коледа ще е,  след около 3 седмици.  Ето така се правят
https://vm.tiktok.com/ZGe1KMcgC/



Аз ще ползвам рецептата по руски държавен стандарт за тулски пряник.

Последна редакция: ср, 15 ное 2023, 15:49 от Джемма

# 272
  • Мнения: 921
Пристигнаха дървените форми за любимите ми тулски пряники, така че и те влизат в списъка.


За тези, които биха попитали-това е меденка с мармалад в средата.


  Може ли рецепта за меденките с мармалад?

# 273
  • София
  • Мнения: 2 591
Здравейте всички, най-накрая успях да намеря време и да ви открия. На всички пожелавам успешна подготовка и дано всеки намери тук своята изненада за декор, подаръци и меню!

# 274
  • Мнения: 122
Здравейте, не съм сигурна дали е по темата, но може ли да препоръчате качествен горещ шоколад за предпочитане в индивидуални разфасовки? Върти ми се една изненада и искам вкуса да е неустоим Simple Smile

# 275
  • Мнения: 11 001
blue_eyes аз взимам на линд и за нас и за подаръци. Има кутойки с по няколко пакетчета и има разновидност тъмен или млечен. С други марки не мога да сравня, не съм взимала.

# 276
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
Пристигнаха дървените форми за любимите ми тулски пряники, така че и те влизат в списъка.


За тези, които биха попитали-това е меденка с мармалад в средата.


  Може ли рецепта за меденките с мармалад?

Оригиналната рецепта по стандарт е:


Ще я пробвам за първи път:
Брашно 1 кг
Захар 600 гр
Глюкоза 150 гр
Мед 200 гр
Кр масло 25 гр
Олио 5 гр
Амонячна сода 10 гр
Есенция 1 гр
Вода 300-350 гр

От захарта, глюкозата и водата се вари сироп. Охлажда се, замесва се тестото. Прави се в дървени форми. Пекат се, намазват се горещи със захарен сироп.
Глюкозата е вместо патока, която тук не знам къде да намеря. Тя има тъмен цвят и на нея отчасти се дължи и характерния тъмен цвят на пряниките.

Последна редакция: пт, 17 ное 2023, 10:05 от Джемма

# 277
  • Мнения: 8 070
А тази "патока" не може ли да се замени с меласа вместо глюкоза?

# 278
  • Балчик
  • Мнения: 9 290
А тази "патока" не може ли да се замени с меласа вместо глюкоза?
Да, точно. Но аз не знам къде да я намеря. Има ли някъде за поръчка онлайн?

# 279
  • In transit
  • Мнения: 14 435
А тази "патока" не може ли да се замени с меласа вместо глюкоза?
Според мен сладостта ще е доста различна, освен, че и като консистенция са различни.

Джемма, меласа има по био магазините и онлайн.

# 280
  • Мнения: 8 967
От известно време чета в една немска група за коледни печива. Попаднах днес на тази снимка -

 

И се запитах, не е ли много рано за коледни сладки? Ще издържат ли до празника?
Не съм чела коментарите, възможно е и с цел продажба да ги е направила жената. Но във всички случаи, респект!

# 281
  • Мнения: 11 001
Пипи снощи на гимнастиката инструкторката пита дали вече са в коледно настроение и повечето от жените отговориха 'тотал' и като заразправяха в какво са се залисали ... а аз съм още в есенно настроение и съвсем леко го започвам с коледните подготовки на подаръци и мъжа ми гледам си е купил някакви сетове за правене на свещи и претопява старите остатъци и ползва старите стъкла и съдове  за свещи ... мирише вече из къщи на разни празници , но още не съм тотал'  в такова  настроение.
Аз тъкмо си намерих формичките и сега се чудих да скокна ли към антикваря да видя дали още има тази матрица за бисквити ...

# 282
  • София
  • Мнения: 3 332
Pippi, дали може линк към групата да попрочета какво приготвят, макар че знам горе-долу? Благодаря!

# 283
  • Мнения: 8 967
С удоволствие, Хелене, ето я - https://www.facebook.com/groups/5943206975713614

# 284
  • Русе
  • Мнения: 6 350
Хърватски коледни сладки


Влизат в топ 5 на дребните сладки и бисквити у нас.

Последна редакция: сб, 18 ное 2023, 20:32 от peych

Общи условия

Активация на акаунт