КОЛЕДА 2023/2024

• 121 835
  • 1 254
  •   1
Отговори
# 1 170
Аз правя сладко от червени чушки за подарък на приятели. Идеално се връзва с плато сирена и кашкавал. Става и за плънка на сладки от бутер тесто.
Скрит текст:

# 1 171
  • Бургас
Ох,момичета,много е рано за Коледа!
Да,края на август е,но е още лято!
И Коледа искам,но май повече ми е лятно 🤗

Мики,това сладко с круши и канела ми звучи много вкусно!
Да покажеш и разкажеш после!🤗

# 1 172
  • Под сянката на разлистените кактуси
И аз чакам с нетърпение да се захлади, но искам първо есен. Е, при нас няма, ама може да помечтае човек...Käthe Wohlfart видях за първи път това лято в Барселона и мъжът едва ме извлече оттам!

# 1 173
  • Варна
Ох,момичета,много е рано за Коледа!
Да,края на август е,но е още лято!
И Коледа искам,но май повече ми е лятно 🤗

Мики,това сладко с круши и канела ми звучи много вкусно!
Да покажеш и разкажеш после!🤗

Пробвай сладко от круши с кардамон, страхотно е!

# 1 174
  • София
Купих си и аз едни снежковци за украса на елхата от Ниагара. Пълно е с Хелоуин навсякъде, следва и Коледата. Но всъщност сега пиша от плажа. Още е лято!

# 1 175
Много е хубаво това време от годината. 😊 Навън е още лято, горещо е, а във форума става активна темата за Коледа.

И аз се нареждам за рецептата за сладко от круши и канела.
Една година правих от сливи и канела, по-скоро беше мармалад, но сякаш много не се усещаше канелата (сложих пръчица), явно не улучих пропорцията.

# 1 176
Käthe Wohlfart не я споменавай, че там мога да си оставя цялата заплата. 🤣
Надявам се из Бавария да е хладно.
За коледните сладки съм направила мармалад от сливи. С парченца портокалови корички, карамфил и канела. Като го насипвах в бурканчета и снаха ми вика "еха, замириса на Коледа".
Може ли рецептата за мармалада?

# 1 177
За мармалада от сливи не мога да дам точни пропорции. Смилам сливите, след като съм ги измила и обезкостила. Добавям захарта - на кило сливи, кило захар горе долу. Казвам горе долу, защото слагам винаги по-малко от килограм. Добавям портокаловите корички, които съм изсушила от зимата и карамфил - десетина. Разбърквам, докато се поразтвори захарта, след което слагам във фурната и пека до готовност - когато прокарам лъжицата да остане път. Добавям една и половина лъжички канела, пак разбърквам и вадя от фурната. Сипвам в горещи бурканчета, които обръщам с капачките надолу и това е.
П.П. Обикновено правя от 2 и половина килограма сливи, на които слагам килограм захар, останалите мерки са също пригодени за това количество. Остава леко кисело, но ароматно. Когато слепя меденките с него, се получава добре.

# 1 178
  • София
Момичета, края на август е, а вече сте започнали да пишете в темата! Hug
Като стана дума за конфитюри, аз приготвям от круши и ябълки с канела, орехи и захаросани корички. Yum

# 1 179
  • София
За мармалада от сливи не мога да дам точни пропорции. Смилам сливите, след като съм ги измила и обезкостила. Добавям захарта - на кило сливи, кило захар горе долу. Казвам горе долу, защото слагам винаги по-малко от килограм. Добавям портокаловите корички, които съм изсушила от зимата и карамфил - десетина. Разбърквам, докато се поразтвори захарта, след което слагам във фурната и пека до готовност - когато прокарам лъжицата да остане път. Добавям една и половина лъжички канела, пак разбърквам и вадя от фурната. Сипвам в горещи бурканчета, които обръщам с капачките надолу и това е.
П.П. Обикновено правя от 2 и половина килограма сливи, на които слагам килограм захар, останалите мерки са също пригодени за това количество. Остава леко кисело, но ароматно. Когато слепя меденките с него, се получава добре.

A вода слага ли се малко в началото при печене?

# 1 180
# 1 181
  • София
Много харесвам конфитюр от сини сливи на фурна - хем лесно, хем много вкусно. Аз го правя от много години по рецепта от стара готварска книга: 3 кг сливи се разполовяват и се слагат в тава, поръсват се с 1 кг захар, добавят се подправки - 4-5 розички карамфил, канела на пръчка или ако нямате - на прах, може и други аромати, които обичате - аз слагам малко ром преди да напълня бурканчетата. Можете да добавите и захаросани корички - не се бях сещала за това, благодаря за идеята! Flowers Hibiscus Престоява така 8-12 часа, може и малко повече. По това време си пуска сок, затова не се долива вода. Преди да го сложите във фурната се добавя малка кафена чашка хубав ябълков оцет. По време на печенето се разбърква няколко пъти, за да не загорят най-горните парченца. Преди да го извадя много често добавям орехови ядки - много ги обичам в сладко Simple Smile
Когато се сгъсти така, че да оставя следи от бъркалката по дъното на тавата се налива в сухи бурканчета, затваря се с капачка и чака времето за майсторене на коледните сладки. По същия начин на фурна правя и сладко от праскови - уникално вкусно е, от смокини също става чудесно. Да уточня - оцетът има функция да консервира сладкото без да се захаросва и по никакъв начин не се усеща в готовото сладко. Приятно сладкоправене! Flowers Cherry Blossom

# 1 182
catty m, вода не слагам. Забравих да кажа, че го оставям за няколко часа, преди да пека, плодовете си пускат вода.

# 1 183
Alleks, чудесна рецепта!
На колко градуса го печеш?  Приблизително колко време отнема печенето?
Дали ще стане и с по-малко захар, че това ми е много?

# 1 184
  • София
Alleks, чудесна рецепта!
На колко градуса го печеш?  Приблизително колко време отнема печенето?
Дали ще стане и с по-малко захар, че това ми е много?

При добре узрели плодове захарта може да се намали, няма проблем. По отношение на печенето - обикновено слагам температурата на 190 градуса, после леко намалявам, за да не ври и да не пръска. Но това е в моята фурна, добре е да се натъкмят градусите според фурната, която се ползва. По отношение на времето - честно казано никога не съм го засичала, карам на око. Много често слагам тавата, пека 30-40 минути до час и изключвам фурната. Така оставям плодовете в сладкото да поемат от сока. На следващия ден допичам за още час - час и нещо, не съм сигурна точно колко време отива и като се сгъсти го наливам горещо в бурканчетата.

Общи условия

Активация на акаунт