Вроцлав

• 5 932
  • 103
  •   1
Отговори
# 60
Чудесно. Аз се чудех на базарите да не би да ни трябват, но ще ви послушам.
Благодаря за съвета.

# 61
  • София
Ние ще ходим предния уикенд (22.11-24.11) и аз мисля да обменя малко злоти, ако си купим нещо за хапване от пазара, но буквално около 30 лв., не повече. Ако останат, ще си ги върна. Евро няма да нося, за всичко останало ще разчитам на карти.

Последна редакция: нд, 03 ное 2024, 14:50 от миленка_д

# 62
Миленка и ние ще ходим тия дни.

# 63
  • София
Няма отзиви от последните посетители на този прекрасен полски град и реших аз да оставя, тъй като лошото време навън ми позволи някоя по-лежерна минута.
Както писах по-горе, със съпруга ми бяхме във Вроцлав от 22.11 до 24.11., като реално имахме една вечер и един пълен ден. Накратко, съм очарована от чистотата и спокойствието въпреки наличието на много млади хора в града.
Спахме в чудесно ново студио в непосредствена близост до моста Тумски и катедралата. Точно до входа имаше и магазин Жабка, който работи от 6 до 23 часа всеки ден и така нищо не ни липсваше.
Пристигнахме в петък вечерта, като поради малкото закъснение на полета, имахме време буквално само за кратка разходка по тъмно и вечеря. Хапнахме традиционната супа Журек и свински шницел във Вроцлавска. Всичко беше вкусно и на достъпни цени.
В събота станахме рано и излязохме, макар че беше облачно и студено и никоя забележителност не работи преди 10 часа. Добре че изгря слънце, защото бая се намръзнахме, особено на кулата на катедралата, докато се наслаждавахме на красивата 360-градусовата панорама над града. Изпихме по един чай и продължихме разходката, като стигнахме чак до Wzgórze Partyzantów. После влязохме в музея, който се оказа безплатен в събота, но ние докато схванем си купихме билети Blush. Както и да е, заслужаваше си, градският музей на Вроцлав беше огромен, интересен и впечатляващ. Приключихме разходката с многобройните стълби на кулата на катедралата Св. Мария Магдалена до Моста на покаяните, откъдето успяхме да видим красивия зимен залез над града. Тъй като беше събота вечер, повечето ресторанти бяха пълни, а ние изморени, затова хапнахме традиционни ястия с кнедли и месо в едно непретенциозно заведение, но отново всичко беше вкусно.
Като цяло, останахме много доволни от преживяването и бих повторила дестинацията в по-топъл сезон. Не видяхме коледният базар, който беше в процес на изграждане, но пък видяхме града преди празничната суматоха от гости. Старият град е също изключително приятен за разходка, с много кокетни улички и кафененца.
Споделям с вас и няколко от любимите си снимки.

Последна редакция: сб, 07 дек 2024, 13:52 от миленка_д

# 64
Мдаа, красота. А когато бях горе на мостчето, с гледката към стария град, имаше толкова много хора, че беше абсолютно невъзможно да направя снимка като тази. Нито може да снимаш някого, без да влязат още поне 3-4 глави в кадър, нито може сам да си направиш селфи, че и отзад гледка да се вижда. Беше препълнено, пускаха безконтролно много хора още долу, при плащането. Горе все имах чувството, че това късо мостче ще се прекърши от толкова народ, клатеше се непрекъснато. Представете си на този парапет подпряни поне 30 души, като половината не виждат нищо от главите на другите.  Не може да смогнеш да направиш снимка на гледката, камо ли да се насладиш на гледката, да погледаш няколко минути на спокойствие. Абсурд. Но говоря за юли месец, на жегата. Пик сезон.

# 65
  • София
Това е преимуществото да пътуваш извън сезона. Обаче горе беше много мразовито. И трябва да си с ръкавици т.е. с телефон е доста тегаво, защото пръстите се вкочаняват. Добре че носех фотоапарат. Залезът през ноември е доста рано - преди 16 часа.
И малко полска кухня:

# 66
И ние останахме с чудесни впечатления от Вроцлав. Бяхме от 29.11. до 01.12, т.е. следващия уикенд. Тъкмо бяха открити коледните базари.
Много ни хареса спокойствието, чистотата и усещането за Коледа. Нямаше нито бежанци, нито цигани. Повечето туристи бяха немци. Бяхме в хотел Herbal hotel Wroclaw,  на много удобно място в началото на Стария град и на 300 м. От спирката на автобуса за летището. За първи път посетихме Полша и като цяло надмина очакванията ни. Пак ще отидем.

# 67
Това е преимуществото да пътуваш извън сезона. Обаче горе беше много мразовито. И трябва да си с ръкавици т.е. с телефон е доста тегаво, защото пръстите се вкочаняват. Добре че носех фотоапарат.
А ние бяхме на жегата, потни… беше над 30 градуса (края на юни), миналата година

# 68
И нашите снимки от Вроцлав

# 69
  • София
Ох, живот и здраве трябва да летим и ние в петък. Чудя се сега с такси ли, с автобус ли  да се придвижим, ама сме 4-ма и май с такси ще е по-добре. Само да заминем, че с тези деца никога не знае човек. Grinning

# 70
С автобус "сто шешч" (106) от летището до града. Минавате през чудно паркче и сте в началото на стария град, при Доминиканския мол.

# 71
  • София
Мина и нашето пътуване до Вроцлав. На отиване хванехме такси, като ни взеха доста повече пари от описаното, на връщане си бяхме със 106. Беше рано сутринта в неделя и беше доста празен. Билети си купихме с карта вътре в самия автобус.
Хотелът ни беше Traffic hotel Wroclaw. Доста приятен хотел с чудесно местоположение. Имаше денонощен бар с мини детски кът вътре. Като цяло хубав, приятен град, но съм със забележки към обслужването. Не знам дали, заради базара, но едвам си намирахме къде да се храним, отказваха да ни направят резервация. За пръв път ми се случва такова нещо. На касите в зоопарка също много бавно обслужване. Има какво да се желае в тази сфера според мен. Качвам ви и малко снимки:

# 72
Хубави снимки Simple Smile
О-в Тумски хареса ли ви? Wink
На отиване хванехме такси, като ни взеха доста повече пари от описаното
Мда, май е трябвало с Uber или Bolt. Такситата са си скъпички. А летището не е мн. близо.

# 73
  • София
Да и нямаше жива душа. Общо взето в събота сутринта само ние си бяхме. Grinning

# 74
  • Софето
Аз за транспорт от летището до хотела (Wyndham Wroclaw Old Town) в Стария град и обратно, платих по 25€ в посока за бус със седем места. Запазих го чрез Букинг, всичко беше точно. От хотела също сме много доволни. А във Вроцлав си изкарахме чудесто, много ни хареса, бяхме една голяма женска компания, в края на октомври времето беше много приятно.

Общи условия

Активация на акаунт