Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 76

 • 30 376
 • 749
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: X
Nimerya, скъпи са цените, наистина. Но както и ЧС показа с една статистика по-напред, дългосрочно и за напред ще има недостъпност до жилищата, включително и тук във България. Въпреки, че част от потребителите се опитват да убедят всички други в обратното. Че е евтино, как винаги и на всяка цена покупката е плюс. Хубаво е, че в последните страници най-накрая сложихме едни граници, че не всеки кредит и не на всяка цена Simple Smile Защото преди това все се отиваше в един друг уклон. Но да, във БГ е трудно без собствено жилище от един момент и съответно такава покупка рано или късно е наложителна, ако нямаш наследство или вече собствено жилище. Просто идеята, която се наслагва, че хората имат доходи за кредит, ама предпочитат да дават по 1500лв за наем....
       И все се дават едни примери, които не са ок- човек с доходи 3к на месец може да си позволи жилище 100к евро, с надеждата, че има пари за такси и ремонт- демек нещо, като самоучастие, за да има вноска само 1000лв. И ако е така, разбира се, че ще го направи. Но ако намери нещо за тези пари... И така става за всеки следващ бюджет. А хората, с големи бюдежети често имат друго финансиране, което не казвам, че е лошо. Но, че всеки тегли кредит за 3000- 4000 и 5к е абсурдно. От всички апартаменти,които гледахме се продадоха 3. За два от тях знам лично от собствениците, че им трябваха пари за друг по-скъп имот(супер, да им е честито). Ние също продадохме със същата цел...Но за единия предложената цена от нас с 10к евро надолу беше голям проблем. Собственика и брокерите му бяха убедени, че ще го продадат на обявената цена, накрая го продаде с тези 10 надолу, но не нас. Но мисълта ми е, че докато и за нас като купувачи, и за него като продавач 10к са пари и се пазарим за тях, значи положението не е розово Sweat Smile Да не говорим, че хората, които го купиха едва се навиха, ама и те вече чакали и така, тяхната оферта беше с 20 к надолу.....Другия апартамент се продаде с 15 к надолу, защото хората го продават 6 месеца, а искат вече друго да купуват.
      Почти всичко, на което ние сме ходили на оглед се продава за да се купи ново строителство или по-голямо или къща ИЗВЪН София или да се дофинасира кредит. До сега не сме ходили на оглед на имот наследство, може би, защото нямаме бюджет за тези трофейни имоти. Но е факт, че от няколко седмици се наводни с обяви в центъра и наоколо, основно стара тухла Thinking. И далеч не само около Женския пазар. Има страхотни, централни локации(макар, че не на всяка бих живяла, но пак избор има и то голям). И на мен по-скоро ми се виждат по-евтини цените от преди.
     Тук някой каза, че следи имоти, които са поскъпнали с 50к. Направо ми е нереално. Ако не можеш нещо да продадеш няколко месеца, как ще го увеличиш. Може би просто нямат зор за продаване....Но който иска да продава и му трябват пари прави някакви корекции. Не говорим огромни, но все пак ги прави. Който няма зор, може да чака на каквато си иска цена. И все някога сигурно ще продаде Simple Smile
Аз не разбирам от имоти,но сметките не излизат.Това е,което виждам.Не съм гледала скоро цени,но това е смешно.То хора не останаха,да кажем София,Пловдив,Варна всички се навират,но и по селата се купуват масово скъпи къщи.Та ние 5 милиона не останахме,все едно има демографски бум.От къде идват тези хора,до сега къде са живяли?Ако всички искат да купуват,ще има излишък от квартири ,а няма,това извън София също.България е с най-много собствени жилища,все пак много хора имат и наследствени.

# 31
 • Мнения: 2 549
Макар че се чудя тогава и защо изобщо продаваш. Или ти трябват пари за нещо или го пускаш под наем и имаш добър доход!? Нещо не разбирам
Е как защо - явно не живеят в него, значи им е за доход. Ако намери кой да му даде 350к и ги инвестира консервативно и безрисково, ще прави 5% = 17.5к/година = 1458/месец = 2858 лв/месец. От наем да не би да взема толкова?
А ако е склонен да поеме повече риск с този капитал, може и много повече доходност да вади. Но може и да загуби. От наем поне текущ доход няма как да загубиш - единствено цената на самия имот ако спадне, пък си го купил за повече. Но това, както обича да казва ЧС, много хора не го броят за загуба.
Сега ми хрумна, че в чужбина и текущо можеш да губиш от имот под наем. Имам един приятел с апартамент в Швейцария, дава го под наем за 2500 франка - преди работеше там и го купи, след това си дойде в България. Ипотеката му е към 2000, та уж остава всеки месец по нещо, но веднъж казаха дай за покрив 12000, след някоя година дай за врати и огради на двора 7000, и все разни ей такива. Като каже домсъвета толкова - плащаш толкова и няма "ама аз не искам нови врати".
Не знам в БГ дали някога ще стане така - едва ли.

# 32
 • София
 • Мнения: 330
chris78,не мисля, че човека има проблем с дохода от наема и, че му трябва дохода за инвестиции, защото не би вдигнал цената, не би чакал 1 година и т.н. Не всеки иска да инвестира в акции, облигации и прочие, но дори и това да е мотива, защо ще увеличава или ще чака. Тук друг ми е въпроса, щом не ти трябват парите, защо изобщо продаваш!? Аз не мисля, че ако някой има проблеми с наематели или спешни нужди ще чака месеци, година и дори ще увеличава цената на имота. Би го разкарал по-бързо. Това е втори такъв случай, за който чувам(1 брокер ми сподели друга подобна ситуация- жената казала ще чака докато някой го хареса, а той наистина е надценен бая!).
По-скоро клоня към идеята, че ако почнат цените да се вдигат и да се създава усещане за вдигане(което и тук се прокрадва тук таме) има хора, които си мислят, че пак народа ще купува както преди под преса, паника, стадно мислене. Но този влак със сигурност не е текущия и за мен е безмислено да се правят опити в тази посока. Може и да греша разбира се. Разсъждавам си просто и се чудя Relaxed И за да не каже някой нещо- не ми пречи. Пазара е свободен, и добре че.

Последна редакция: чт, 26 окт 2023, 18:34 от chriss

# 33
 • София, Bulgaria
 • Мнения: 2 715
Крис78, на ап.за 350 К, наемът му, като нищо ще е към 1300..1400 евро. ст.
А твоя приятел в Швейцария, както разбирам, преди десетина година го у купил този ап. Ай сметни сега...колко е напред.  Покрив, ограда, това не са хвърлени пари, това повишаване на стойността на имота.

Крис78 , ама ти наистина не разбираш от имоти, както аз от акции
🤣🤣🤣🤣

# 34
 • Мнения: 4 012
Последно за 1200 евро го даваше, сега не знам. Има си наематели.

# 35
 • Мнения: 663

То хора не останаха,да кажем София,Пловдив,Варна всички се навират,но и по селата се купуват масово скъпи къщи.Та ние 5 милиона не останахме,все едно има демографски бум.От къде идват тези хора,до сега къде са живяли?Ако всички искат да купуват,ще има излишък от квартири ,а няма,това извън София също.
[/quote]

Хората не са се увеличили, а доходите им. Излишъкът се инвестира в имоти.

# 36
 • Бургас
 • Мнения: 6 134
И вече всеки желае да живее сам и на луксозно.
Това с тъщи и свекърви в един апартамент вече е отживелица.

# 37
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 16 404
Това с тъщи и свекърви в един апартамент вече е отживелица.
По провинцията големите къщи са всичките така, за по няколко семейства, никаква отживелица не е.

# 38
 • Мнения: 9 285
Има "малка" разлика между къща на няколко етажа и един апартамент...

# 39
 • Мнения: 41 460
Всъщност има нещо такова. Когато бях малка май беше обичайното всяко семейство да е от три поколения в един апартамент. И хората и на това се радваха. Но сега имат опция за по-добро и е нормално да го искат.

# 40
 • Мнения: 123
Имотите били на нереални цени е субективно твърдение.
За мен пък айфоните и ес-класите, са на още по нереално високи цени, но доста хора си ги купуват в "бедна" България.

# 41
 • София
 • Мнения: 330
Ох не мога, как може айфони и коли  да сравняваме с цените на имотите. Къде е измерението на нещо, което е 2 бона и нещо което е 500000 лв, в добър вариант Rolling Eyes Или 50 к за кола или нещо друго.... Това, че има хора, които ядат често на вън, ходят по почивки, имат скъпи джунджурии и бижута не ги прави едни, които имат половин милион, който се чудят къде да инвестират Rolling Eyes Колко приятели имам, които имат супер висок стандарт на живот и живеят в панел и не мислят за купуват жилище скоро.....Ако изобщо. Това, че някой има стандарт на живот не го прави автоматично текущ купувач, че дори и бъдещ. Стига вече с тези примери. Цените в момента са по-трудно достъпни, който иска жилище или има нужда прави сметки, продава, тегли кредит, преценява. Който иска да продаде бързо и наистина му трябват пари, също прави някакви корекции.
 А това, че някой спомена за хора с куфари купуващи на зелено , не искам да коментирам. Не завиждам на такъв тип хора, нито ги мисля, нито искам да имам нещо общо с този живот, защото знам, че малцина са ги придобили от светли неща и това не е целокупния български народ. Нека да спрем и това да спрягаме. От опита ми сега, имаше такова жилище( даже питах тука във форума), което собственика искаше да се плати изцяло в кеш. Оказа се, че някакви данъци искал да пести. След поне 3- 4 месеца, предлаган от поне 5-6 агенции се продаде с 20к евро надолу . На нас поне ни го предложиха с това намаление и пак имаше и плащане по банка. Та не мисля, че тези с куфарите са под път и над път. Аз гледам да говоря за повечето хора, не да споменавам изключения....Както и да е, спирам да пиша и аз - с писането тук няма да увеличим сделките, нито хората да се замогнат повече или ей сега да скочат да теглят кредити и да купуват повече от преди, че да се убеждаваме. Има просто връщане към нормалното, не точно спад на сделките. Това показват и статистиките, това писа и Томева, това казват и всички хора, с които се срещаме. Просто последните 2 години беше някакъв хайп в купуването, причини много, повечето вече ги обсъдихме. А демографската тема дори няма да я захващам, ясно е, че намаляваме и, че в някакъв момент ще се отрази на пазара, но все още не е този момент.

# 42
 • онче бонче бонбонче
 • Мнения: 16 404
Всъщност има нещо такова. Когато бях малка май беше обичайното всяко семейство да е от три поколения в един апартамент. И хората и на това се радваха. Но сега имат опция за по-добро и е нормално да го искат.
За пръв път чувам.

# 43
# 44
 • Мнения: 1 040
Всъщност има нещо такова. Когато бях малка май беше обичайното всяко семейство да е от три поколения в един апартамент. И хората и на това се радваха. Но сега имат опция за по-добро и е нормално да го искат.
За пръв път чувам.

Предполагам иронизираш, но все пак- аз имам спомени от детството ми за много такива семейства. Живееше се основно в общински жилища, прииждащите от селата след индустриалният бум живееха в такива или във ведомствени жилища на предприятията, в които работеха. Спомням си съседи във входа ни панелна гарсониера и то от най-малките. Живееха баба и дядо (родителите на майката). И още - баща и майка и две момиченца (едното ми беше връстничка и си играехме) - общо 6 души. Не помня кой къде спеше, но поне 2  ма са били в кухнята - 6-7 кв.м. Друг пример е много по - фрапиращ. В общинско жилище, тристаен панел живееха официално две семейства, като съквартиранти и то наложени. Семейство с две момчета (едното ми беше съученик) живееха в двете спални и кухнята. Другото семейство (съвсем непознато, наложено от общината да живее там) живееше в хола, като там си готвеше - в хола. Там бяха баща, майка и малко момченце. Ползваха общо банята и тоалетната. Нямат пералня, перат си в банята и простират на терасата към хола. И така едно десетилетие, до средата на 90-сетте, когато моя съученик си откупиха общинския апартамент. Имаше и по едно куче за всяко от семействата ама това подробност Simple Smile. Пък го има и документирано в детските стари български филми от 70-сетте 80-сетте (бабите викащи внучета от терасите) и в любимият ми филм "Топло". Такива бяха времената, трябваше да строим светлото социалистическо, а после и комунистическо бъдеще. Никой не гледаше собствения си комфорт, а общото благо - като бурмички от един общ механизъм, пробивна машина, която да сломи настъпващата, деградираща капиталистическа напаст на колективният запад! Simple Smile  с дънки "левис", адидаски, банани целогодишно и хеви метъл и рок. Спиш ставаш и отиваш да работиш - това безплатни бригади, ленински съботници, преизпълнени петилетки, бяха ежедневието, а в неделята отиваш да строиш вила на село, и да си произвеждаш и събираш зимнина  че от толкова безмислена, безплатна работа, не оставаха пари за храна. Сега сте се отпуснали и се разполагате в разкоша от 100 кв. и ви малее по 2-ма човека. Самостоятелни стая за всяко отроче, после самостоятелен апартамент, после още един ваканционен, че почивки, че отпуски, айфони, мерцедеси, айде моля ви се Simple Smile .

Последна редакция: пт, 27 окт 2023, 06:03 от Seiko7075

Общи условия

Активация на акаунт