Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 76

 • 30 375
 • 749
 •   1
Отговори
# 45
 • Мнения: X
Както някой писа по-нагоре сега я има възможността за по-добър начин на живот и е нормално хората да се стремят към нея, в това няма нищо лошо. Отделен е въпросът, че чисто статистически сме на едно от челните места кога младите напускат дома на родителите си в Европа все още. Скоро ми попадна и все още възрастта беше 30+, почти 35. Та явно не е чак такъв делът на тези, които се стремят да са отделно.

# 46
 • Мнения: 18 657
В момента деца на 18-19 години искат да се отделят при първа възможност - някои излизат на квартира или в друг апартамент на семейството, в други случаи родителите отиват в друг апартамент, според обстоятелствата. Комбинации като преди 20-30-40 години - три, понякога и четири поколения в едно жилище, вече гледат да ги избягват колкото могат.

# 47
 • Мнения: X
Както някой писа по-нагоре сега я има възможността за по-добър начин на живот и е нормално хората да се стремят към нея, в това няма нищо лошо. Отделен е въпросът, че чисто статистически сме на едно от челните места кога младите напускат дома на родителите си в Европа все още. Скоро ми попадна и все още възрастта беше 30+, почти 35. Та явно не е чак такъв делът на тези, които се стремят да са отделно.
Е ,добре.След като толкова хора живеят при мама на тази възраст,кой купува жилищата?Значи хем демо.криза,младите живеят при мама,а пък ще се счупят да купуват.Нещо не излизат сметките.Аз живея при мама,но купувам жилище да го давам под наем,не е ясно на кой,след като уж всички купуват.Как става?

# 48
 • Мнения: 4 011
Те голяма част от жилищата стоят празни.

# 49
 • Мнения: X
Вероятно и младите са различни все пак. Има такива, които и да нямат собствено жилище, няма да живеят при родители. Има и такива, които ще живеят, защото е лесно и по-удобно. Аз от 18-годишна съм започнала да живея отделно и не мога да си представя другия вариант от много отдавна. Така са се стекли обстоятелствата, но и по принцип спрямо моите възприятия е нормално. Бих си насърчила и детето като стане на 18 г., ако има желание да излезе на квартира с приятели студенти, дори и аз да го подпомагам финансово за квартирата. Съвсем различна самостоятелност придобива човек и това е много полезно за изграждането на млад човек. Но така, както аз не мога да си представя живот при родители, явно има доста, които си го представят и си им е добре Sunglasses Има и хора, които все още създават семейства на по 20-на години, макар и по-малко като брой. Тогава без образование и стаж, и с бебе, нямат особени алтернативи. Имат де, но при родителите пак им идва по-лесно.

# 50
 • Мнения: 6 390
Има и хора, които все още създават семейства на по 20-на години, макар и по-малко като брой. Тогава без образование и стаж, и с бебе, нямат особени алтернативи. Имат де, но при родителите пак им идва по-лесно.
Ако отвориш съседния подфорум за семейните отношения, ще ти се стори че хич не са по-малко на брой:-)

# 51
 • Мнения: 41 460
Всъщност има нещо такова. Когато бях малка май беше обичайното всяко семейство да е от три поколения в един апартамент. И хората и на това се радваха. Но сега имат опция за по-добро и е нормално да го искат.
За пръв път чувам.

Не, че аз съм чувала, но съм виждала и помня, как баба и дядо идваха да вземат, да водят и прочее. Да си имаш вкъщи баба и дядо беше съвсем нормално.

# 52
 • Мнения: 2 549
А твоя приятел в Швейцария, както разбирам, преди десетина година го у купил този ап. Ай сметни сега...колко е напред.  Покрив, ограда, това не са хвърлени пари, това повишаване на стойността на имота.
Не бих казал - ако правиш подобрения те може и да вдигат стойността, но подмяна на амортизирани неща са е просто разход за поддръжка. Той не вдига стойността, а я предпазва да не падне.
Но в Швейцария имотите не са се качили толкова, защото те си бяха много скъпи и преди това. Наистина преди десетина години го купи, не му знам точно финансите, но мисля каза към 600к франка, а сега струвал 750.
Но ако беше си купил в България тогава, те се качиха 2-3 пъти. А в Швейцария индексът им е мръднал от 160 на 190 за тия 10 години, което е поскъпване с общо 19%, или няма и 2% на година. Това ми се вижда нормално поскъпване на имоти на развит пазар, но разбира се не в инфлационни години както при нас напоследък.


на ап.за 350 К, наемът му, като нищо ще е към 1300..1400 евро. ст.
Понякога имам чувството, че привържениците на имоти всякак ще извъртат, за да изкарат, че винаги е печелившо да купиш и да даваш под наем.
Одеве като питах за 3-стаен казахте, че никой не купувал такива за инвестиция, че трудно се отдавали и т.н. Дадохте пример, че купуват 2-стаен за 180к и го дават за 500. Но 3-стаен за 350к се отдава за 1400? Ми то по-добре един такъв отколкото два малки, които ще носят общо 1000. Последно кое е по-добрата инвестиция?

Последна редакция: пт, 27 окт 2023, 09:23 от chris78

# 53
 • Мнения: 9 702
Офтопик
Скрит текст:
"Сега сте се отпуснали и се разполагате в разкоша от 100 кв. и ви малее по 2-ма човека. Самостоятелни стая за всяко отроче, после самостоятелен апартамент, после още един ваканционен, че почивки, че отпуски, айфони, мерцедеси"

При все това, хората масово се оплакват колко лош е живота и колко сме бедни Simple Smile

# 54
 • Мнения: 6 895
Вчера по новините имаше, че една майка в Италия е успяла да спечели дело да изкара от къщата си двете си деца на над 40г. , които при всичките и молби не искали да напуснат дома . В Италия средната възраст на напускане дома било 34 , а в Германия 24 години ... При нас ако е 19 ... е много интересно защо ?

# 55
 • София, Bulgaria
 • Мнения: 2 715
Ами, chris78, ти го даде този пример. И аз поправих цифрата, защото знам, какво представлява 3-ст ап. за 350К и какъв ще му е наема.
Не казвам, че се купуват чисто с цел за инвестиция. Ето заминавам за Виена за 3 години и си отдавам ап. под нам , който е 3-ст. Или си купувам 4-ст ап./ къща, и си отдавам 3-ст.
Пък може и някой да го е купил чисто инвестиционно, никой не е казал, че такива са "0".

# 56
 • Мнения: 4 755
А аз пък случайно засякох по новините една майка, която с испанска пенсия изплаща къща, не разбрах къде, дали в Испания, или в България. Николай Дойнов я интервюираше и коментираха, че това в Бг няма как да се случи, особено с пенсия. Жената също каза, че тя помагала на децата си в Бг, вместо те на нея.

И аз като бях малка, живеехме с баба и дядо, но в къща (в София). В апартамент не си го представям.

# 57
 • Мнения: 2 549
@томева - аз доколкото разбрах този апартамент не че струвал 350, той бил доскоро обявен за 280, но собственикът вдигнал цената ей така да се пробва - и защо не, ако се излъже някой да му даде толкова, така монетизира веднага толкова, колкото 20-30 години няма да изкара от наем.
Но тяхна си работа. Аз не бих купил такова нещо, пък който иска да купува.
А ето и една новина от САЩ - лихвите по ипотеки почти удариха 8%, но БГ е много по-стабилна от САЩ, левът бие долара и при нас повишение не се очаква:

# 58
 • София, Bulgaria
 • Мнения: 2 715
На това отговорих:

Цитат
350к и ги инвестира консервативно и безрисково, ще прави 5% = 17.5к/година = 1458/месец = 2858 лв/месец. От наем да не би да взема толкова?

# 59
 • Мнения: 4 011
Апартаментът е хубав, в приятен затворен комплекс и е четиристаен, дори е добре обзаведен. Локацията му е по-крайна, вероятно цената щеше да е по-висока при друга локация. Не отговаря на текущата 250, за която едва се намира нещо читаво, ако беше 250 и аз щях да го взема Grinning Затова е вдигната цената, вероятно и аз щях да постъпя по този начин. После обаче като сложиш такса поддръжка (която при нас се изчислява на кв) и наем на паркомясто, което не е включено (200 лв.). Но пък наемът си върви, има си наематели на 1200 евро.

Общи условия

Активация на акаунт