Седмокласници 2023/2024 - тема 3

• 37 518
  • 768
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте,

И ние сме със седмокласник, който обаче грам не се трогва от успеха си и това, че ще кандидатства.
За сега сме го записали на БЕЛ и Математука при учители, не е ходил на пробни изпити. Тази неделя ще бъде в СМГ, защото така или иначе съм записала и брат му ( 3 клас) на пробен. Иначе и аз чух, че СМГ били по-трудни от НВО, та ще видим резултата.
При нас тази година се сетиха да държат много на предмети, които няма да са балообразуващи и това до някъде ме напряга, защото първо е до 17:30 всеки ден на училище, второ им дават домашни за вкъщи след това и за капак допълнителни неща за предмети като музика.
Всъщност повечето предмети могат да са балообразуващи. Вярно, че за ЕГ се вземат БЕЛ и математика, но при нас на съвещанието един от колегите по ЧЕ зададе резонния въпрос защо не се взема предвид за ЕГ оценката по ЧЕ от 7 клас, а се взема математика. Но не всяко дете ще кандидатства в ЕГ или МГ. В ПГ по Туризъм например се взема като балообразуващи ЧЕ, за профил  "Предприемачески" се взема география, за дизайните - интериорен, графичен, компютърен и т.н се взема оценката по ИИ... за профил "хуманитарен" се взема оценката по ИЦ, за профил "Софтуерни и хардуерни науки " - математика и ИТ, за "Природни науки" - биология и химия ...

# 376
Е, те ако са по-трудни тези пробни, защо да ги плашим децата? И то отсега Thinking
Повечето деца не се трогват от резултатите на пробните. Според мен целта е родителите да видят, че децата им са далече от желания/нужния резултат и да продължат да наливат пари за курсове/ уроци. Само че някои деца се демотивират, а някои родители сменят учителите /курсовете
Аз продължавам да търся частен учител по математика за София. Ако някой може да помогне, нека ми пише на лични

# 377
  • у дома
Въпрос за Варна.
Кои школи предлагат пробни изпити за външни ученици?
Кога започват записванията.
Наборката не ходи на уроци, но държа да отиде на пробни матури през март-април.
Не съм от Варна,но препоръчвам ПИ на лкола Вектор,по спомени започваха от януари-ако ги споделите тук ше е чудесно.

# 378
  • София
Има ли тук деца, желаещи да продължат в някое от училищата с математическа насоченост? За тях, според мен, е доста полезен споделеният пробен изпит на Междучасие (за който едно голямо "благодаря").
Знам, че има хора, които следят статистиките и знаят - колко бяха максималните резултати по математика тази година за София и страната? На тяхна база спокойно можем да си направим прогнозите и за юни месец догодина.
Може да се ориентираш за баловете от линка, който sanaka е дала.

И тихичко да вметна - след като излязат статистиките от изпитите, точно sanaka  прави мнооого точни прогнози за движението на баловете Wink
Което за каката адски ме успокои. Детето имаше прилични резултати, но по математика очакванията бяха за повече. И имаше момент на сълзи и сополи. Прогнозният бал специално за 35-то се различаваше с 0.5 точки и аз бяха на 99% уверена, че ще е приета там още на първо класиране. Не че детето ми вярваше. Тя лично се успокои след като видя класирането.

# 379
Е, те ако са по-трудни тези пробни, защо да ги плашим децата? И то отсега Thinking
Повечето деца не се трогват от резултатите на пробните. Според мен целта е родителите да видят, че децата им са далече от желания/нужния резултат и да продължат да наливат пари за курсове/ уроци. Само че някои деца се демотивират, а някои родители сменят учителите /курсовете
Аз продължавам да търся частен учител по математика за София. Ако някой може да помогне, нека ми пише на лични

Като минала през това изпитание миналата година ще кажа следното:
Детето ми се явяваше на изпитите на Междучасие като външно. На тестовете по математика имаше сходни резултати, които като процентно го слагаха в първите 10% на явилите се. Така беше и на матурата, реално резултата беше по-висок но беше пак в тези проценти. Ходех да вземам пробните и беше ясно, че му режат точки заради описанието на втората част. Реално това беше тренинг за него и на матурата втората част я беше разписал, но втора задача от първи модул беше сбъркал щото не я беше порчел цялата.
По БЕЛ резултатите на матурата бяха същите като пробните в Междучасие. Реално се въртеше около едни и същи точки и все преразказа му беше проблем.

Като обобщение, според мен Междучасие не искат на никой нищо да показват и доказват. Чудесен ориентир са за това какво детето може и знае и къде трява да се наблегне.
Помагат на всеки родител да добие реалната представа, къде се намира детето му спрямо другите, което е много по-важно от това колко точки има. Щото ако има 99 точки но е в 25% , ще е по-кофти резултат от това да има 76 и да е в първите 5%.

Успех и здрави нерви Simple Smile

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 11:52 от Hope for Two

# 380
  • София
Моят син също се явява на пробен по БЕЛ в Междучасие като външен ученик.Едва днес получихме резултата.Има 79т,което за мен е учудващо добър резултат,предвид факга,че не е писал преразкази тази година все още,също така в училище все не може да стигне до заветното 6 по БЕЛ.А и твърди,че математиката му е по-лесна,повече я харсва,книги не чете..според школата средния резултат от 412 деца е 74т.Според мен това е адски висок резултат.Или вече пробните на Междучасие не са чак толкова по-трудни от останолите школи.Помня големият син,когато се явяваше на пробни преди 4 години,в началото имаше около 30т,а на матурите изкара над 70.Та има надежда...
Тъкмо снощи пак се карах на набора,че има забележка в ел.дневник,че бил без домашно по БЕЛ,спрях му игрите пред компа през седмицата,а сега съм много приятно изненадана от резултата от пробния.Явно само мързела трябва да преборим...

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 12:19 от perunika77

# 381
  • Варна
Въпрос за Варна.
Кои школи предлагат пробни изпити за външни ученици?
Кога започват записванията.
Наборката не ходи на уроци, но държа да отиде на пробни матури през март-април.
Не съм от Варна,но препоръчвам ПИ на лкола Вектор,по спомени започваха от януари-ако ги споделите тук ше е чудесно.
Вектор е единият вариант. Преди имаше в МГ пробни април месец, но не помня кой ги организираше.
Преди шест години когато дъщеря ми се яви на пробен изпит и изкара плачевен резултат, спрях уроците по математика. Оставих я да се упражнява сама и с моя помощ за месец и половина. На матурата имаше точки достатъчни да се класира на първо желание на първо класиране.

# 382
Благодаря, Hope for Two за споделеното. Аз ще гледам да го запиша и на пробен извън Междучасие. Гледам за сега в Регалия за 11ти и 18ти февруари. Благодаря на съфорумката, която "скалира" трудността на пробните изпити по школите. Нашият набор има нужда от "конкуренция" и ниски резултати, за да се стегне и амбицира. Затова и предпочита груповите занимания.  Иначе започва да се натрупва умората при него. Чакаме вече ваканцията. Няма нищо да го карам да чете и да решава - само ще почиваме. Нищо свързано с подготовка за НВО не са правили в училище. По математика госпожата им отсъства тази седмица и са със заместници и нищо не се прави в часовете.
Гледах пак учебника през почивните дни - има доста време до геометрията и се чудя кога ще успеят да вземат и да упражнят материала. До тук нещата са сравнително лесни,упражнени и усвоени, но тепърва предстоят предизвикателствата...
При някой да се е чуло нещо за датата на олимпиада по Физика? Уж гледам сайта на РУО, но се притеснявам с комуникацията в нашето училище....

Последна редакция: вт, 21 ное 2023, 12:38 от jsed

# 383
Цитат
Всъщност повечето предмети могат да са балообразуващи. Вярно, че за ЕГ се вземат БЕЛ и математика, но при нас на съвещанието един от колегите по ЧЕ зададе резонния въпрос защо не се взема предвид за ЕГ оценката по ЧЕ от 7 клас, а се взема математика. Но не всяко дете ще кандидатства в ЕГ или МГ. В ПГ по Туризъм например се взема като балообразуващи ЧЕ, за профил  "Предприемачески" се взема география, за дизайните - интериорен, графичен, компютърен и т.н се взема оценката по ИИ... за профил "хуманитарен" се взема оценката по ИЦ, за профил "Софтуерни и хардуерни науки " - математика и ИТ, за "Природни науки" - биология и химия ...
Всъщност всички могат да са балообразуващи, но когато ти знаеш, че кандидатстваш в Строителен техникум и/или интериорен дизайн си гониш ИИ и ФА, КМИТ,МАТ и БЕЛ. Тогава на заден план остават музика, история, георграфия, химия и биология. Да не говорим за ТП, което за мен е загуба на време.
Когато знаеш и потвърдиш пред учителите кои са ти балообразуващи, съответно важни тази година, аз се надявах, че малко поне ще се съобразят с това. Не ги караме детето ни да не влиза въобще в часовете им, но да има малко толерантност.
Относно пробните изпити при следващите дати ще го запиша в Междучасие, макар че се притеснявам, че ако изкара ниски оценки ще се демотивира и ще стане по-зле положението. Сега малко съжалявам, че го записах на СМГ, защото очаквам нисък резултат и съответно демотивация Sad

# 384
Т.е се очаква 10 души да заявят на всеки учител, че са им важни само мат и бел, още 2 да кажат, че им е важна история, 4 - ЧЕ, 1 - ИИ и всички учители, които влизат в още 4-8 класа да помня на кого му е важен предмета, пък на кого не. А като изпусне основата сега по химия и в ЕГ какво ще прави после? Примерно казвам.
Ако на 1-2 деца им е важен предмета история или химия, трябва ли учителят да снижи преподаването си, защото на останалите 24 не им е важно?

# 385
Може ли някой, посещаващ Веди да даде инфо кога се очертават пробни при тях, щом Междучасието е по-сложно , да видим какво ниво ще се оформи при Веди. Нещо не се ориентирах по сайта, за да видя сама такова инфо

# 386
Т.е се очаква 10 души да заявят на всеки учител, че са им важни само мат и бел, още 2 да кажат, че им е важна история, 4 - ЧЕ, 1 - ИИ и всички учители, които влизат в още 4-8 класа да помня на кого му е важен предмета, пък на кого не. А като изпусне основата сега по химия и в ЕГ какво ще прави после? Примерно казвам.
Ако на 1-2 деца им е важен предмета история или химия, трябва ли учителят да снижи преподаването си, защото на останалите 24 не им е важно?
Наистина разбирам, че това е невъзможно в нормален випуск с няколко паралелки и по 20-26 деца в клас, но в случая говорим за клас и випуск, в който децата се броят на пръстите на двете ръце. Учат почти индивидуално.
Има и друго - в училищата децата са по половин ден, а тук говорим за целодневно + домашни за след това. Знам, че ние сме си "виновни", че сме си избрали това училище, но не ми се искаше да го местим точно в 7 клас.

# 387
  • София
Може ли някой, посещаващ Веди да даде инфо кога се очертават пробни при тях, щом Междучасието е по-сложно , да видим какво ниво ще се оформи при Веди. Нещо не се ориентирах по сайта, за да видя сама такова инфо
Веди НЕ допускат външни. Вариант е родител на дете, ходещо там на школа, да сподели после изпитите тук. Но те май почваха във Веди доста по-късно, тоест при натрупване на седмокласен материал към февруари-март. Регалия допуска външни, ОТ също,  Бултест, Ния, май Арете.. Проверявайте на сайтовете.

# 388
  • София
Ние сме във Веди по математика, те не допускат външни. По спомен март беше първата пробна. Олимпиадата по физика при нас е на 13.01, нямам представа дали датата е еднаква при училищата. На сайта на училището ни е качена заповед с всички дати за олимпиади.

# 389
  • София
Веди:
ПИ 1 - 16.03 & 17.03
ПИ 2 - 13.04 & 14.04
ПИ 3 - 18.05 & 19.05
Като в съботите ще е БЕЛ, неделите - МАТ.

Нямам идея дали може 'външни'. Но да - стига да дадат условията, ще ги споделя.

Общи условия

Активация на акаунт