Седмокласници 2023/2024 - тема 3

• 37 474
  • 768
  •   1
Отговори
# 660
Всъщност въпросното дете има планове за развитие в определена творческа сфера и си е точно на мястото в случая. Няма планове да става лекар или юрист.
На 13 човек може да има съвсем различни планове от това което ще избере на 18 години.
Голямото ми дете, през цялото време в училище искаше да учи история. Харесваше й участва в конкурси, беше в САЩ на обучение след спечелен конкурс. И в края на 10 клас реши, че ще става лекар и към днешна дата е такъв.

Та това с децата и плановете......

P.S.
От справките в сайта на Дидева за минималният и максимален бал в Шумен от 2018 година до сега, единственото училище което не е МГ или ЕГ и е с бал над 450 е СУ" Сава Доблопродни" . Там паралелката с ИИ е с висок бал (за 2022 година 464 маскимален и 393 минимален), а понякога през годините и паралелката с музика. Но и за двете паралелки има допълнителни изпити за проверка на способностите както по ИИ, така и по Музика.
Това слага това училище в една съвсем различна статистическа част. Нещо като НПМГ в София.

Последна редакция: ср, 29 ное 2023, 13:06 от Hope for Two

# 661
  • София
Детето влезе в СМГ след 4ти клас, но "избрахме" друго ( подобно на опита с господина от немската..някак когато си минал през това и добре знаеш негативите) И последно...училището е страхотно, но нищо по- различно от останалите езикови гимназии като среда...
Това маркираното за мен лично  е доста далеч от истината.. Каквото  видях в   91 ЕСПУ "Карл Либкнехт" миналия  век от  първо лице в ролята на ученик и каквото видях през новия  пак там, но в ролята на родител на 3 деца в  два различни випуска с разлика 4 години -ми  нямат НИЩО общо двете неща.  Хиляди пъти бих предпочела (ако някой ме пита) да е гимназията от някога въпреки мнението на господина. Същото казват и приятели, завършили някога 1АЕГ или ФЕГ и имащи днес деца там. Няма как да се базираме на личния  си опит, положителен или не толкова, понеже всичко беше много различно тогава, особено пък конкретно за немския. Откакто  съществува опцията за DSD обучение в  немските гимназии и подготовката по езика е подчинена предимно на  тренинг за изпита като формат, нещата са абсолютно несравними с някога - понякога са в полза на тогава, понякога в полза на сега.

Последна редакция: ср, 29 ное 2023, 13:02 от пенсионирана русалка

# 662
Да, така е! не трябваше да пиша и личните впечатления.. Опитах да кажа, че дори и в най - търсените гимназии има пубертетски изпълнения и издънки, за да не си мислят хората, че там е някаква идеална среда.. Има от всичко, както и в езиковите.. Просто родителите се надяваме нашето да попадне в добра компания и да не се случват тези неща..

# 663
  • София
Всъщност въпросното дете има планове за развитие в определена творческа сфера и си е точно на мястото в случая. Няма планове да става лекар или юрист.
На 13 човек може да има съвсем различни планове от това което ще избере на 18 години.
Голямото ми дете, през цялото време в училище искаше да учи история. Харесваше й участва в конкурси, беше в САЩ на обучение след спечелен конкурс. И в края на 10 клас реши, че ще става лекар и към днешна дата е такъв.

Та това с децата и плановете......
В крайна сметка детето самО в решило. Едно, друго, крайното решение не изключва промяна на желанията.. То това е ценното в цялата работа... Търси се, лута се, нормално, пък на 13-14 год съвсем нормално... Ние можем само да подпомагаме и съветваме леко, ама напън в друга на желанията му посока, дали е здравословно.. Thinking

# 664
  • В Страната на чудесата
Ама и СМГ не знам защо мислите, че е по- различно от другите прилични гимназии.. 

Бихте ли цитирали кой и къде твърди подобно нещо?
На мен лично вече наистина ми писна от заяжданици при всяко споменаване на гимназията.
Дали не е възможно да си намерите друго училище, по чийто адрес да си "разтоварвате напрежението"?

# 665
  • София
Ама и СМГ не знам защо мислите, че е по- различно от другите прилични гимназии.. 

Бихте ли цитирали кой и къде твърди подобно нещо?
На мен лично вече наистина ми писна от заяжданици при всяко споменаване на гимназията.
Дали не е възможно да си намерите друго училище, по чийто адрес да си "разтоварвате напрежението"?
Спокойно, вербалната агресия срещу една столична  езикова е в пъти по-голяма, ама не е стигнала още до тази тема, има време и за това. Wink  При едно-две частни също не е розово положението по този параграф. Laughing И точно затова във въпросните теми се трие много интензивно. Щом тук към момента не е така, значи СМГ носи на още нападки.. Майтапя се, естествено.

# 666
  • София
Абе стига с това СМГ! Joy

Днес са правили директорско контролно по математика по формата на НВО. Всичко бил решил, но на едната подточка на предпоследната задача са се получили "малко страшни числа". Joy Чакам резултата.
Има 5т. на теза, като едната точка е отнета заради правописни грешки. Smirk Това е някакъв парадокс при него - литературата категорично не е неговият предмет, отговарянето на отворени въпроси по произведение е мъка, но някак успява да пише хубави тези - хваща точния смисъл на цитата и пише конкретно по него, като се изразява доста прилично /учителката им каза, че много деца пишат общи разсъждения за произведението, но не пряко свързани с цитата/.

# 667
  • София
Бел ще е голяма спънка..
Щерка ми казва-  аз по математика не се страхувам, все ще схвана някаква логика дори да е сложна задача, ще мъча, ама ще я реша
По Бел не.. няма логика и край ...синекдоха, метонимия, тропи и фигури.. какви са тези странни неща.. ? Joy
За На Прощаване искат от мен да напиша защо се прощава с майка си, понеже бунтовникът иска да се прости ли да напиша? , ама с какви чувства се прощава ? ами с какви човек се прощава с майка си ? то много ясно... с какви и как да й съобщи Joy то каквото и да напишеш повтаряш едни и същи думи и не звучи добре... тъпо звучи..
... държи ми реч, колко е безсмислено и как се върти и суче как да напише  1 изречение половин час и все не звучи нормално ..... смях се от сърце Joy  ама ми се плаче..

# 668
Бунтовникът се прощава с майка си, защото знае, че пътят, по който е поел е опасен и вероятността да загине е голяма, по-голяма от тази да оцелее.
С какви чувства се прощава - със смесени, според мен. От една страна е възбудата, нетърпението да поеме по този път, да изпълни мисията си, от друга тревога за майката, която ще се тревожи за него и ще го оплаква. Но решението е взето, пътят пред него е един - пътят на борбата, а не на тихото живуркане край бащиното огнище.
Не съм литератор, но аз в тази посока бих разсъждавала.

# 669
  • при моите любими
пенсионирана русалка коя е тази столична езикова гимназия, че ми стана интересно.

# 670
Или НЕГ, или НГДЕК ще да е...Thinking

# 671
НГДЕК за езикова ли я броите? Там наистина имат проблеми, чак по телевизиите се разправяха

# 672
  • София
Ако отворите темите на софийските ЕГ, много бързо ще разберете за коя гимназия говори Русалка. За НЕГ става въпрос.

# 673
НГДЕК за езикова ли я броите? Там наистина имат проблеми, чак по телевизиите се разправяха

Доколкото е Национална гимназия за древни езици и култури е към езиковите, въпреки че статутът е на класически лицей. Аз съм учила старогръцки, латински, старобългарски, немски и италиански там, но навремето нещата бяха различни от сега.

# 674
Знам кои езици се изучават, не знаем защо подскачате. По времето на Гергина Тончева беше....сега е много различно

Общи условия

Активация на акаунт