Какво е нивото на доходите в България?

• 19 642
  • 503
  •   1
Отговори
# 210
И телефонът ми е на изплащане, и часовника. А бе, всичко. Сигурно съм бедна, защото не съм стисната.
Това в Канада е начин на живот, в Европа въобще не е. Не познавам нито един човек, който да има парите в банката, а да си купи часовник на изплащане - не си бедна или пък стисната, а живееш в такова общество, където всеки купува на изплащане. Аз нито виждам причина, нито смисъл да се мотам с разни задължения и да ме водят там длъжник. Каквото ми е в джоба - това е, а не да смятам тук сто евро, там двайсет, .. Всеки си има начин на живот, няма нужда от самообиди Simple Smile
Аз със самообидата се пошегувах, естествено, но днес ми пристигат новите придобивки от 🍎 , които са часовник 9, безжични слушалки и чарджър, плюс гаранция за две години, на изплащане с лихва около 0.1%. Имах опция да ги купя директно, но прецених, че така ми е по-изгодно. Вярно, че е начин на живот, вероятно и затова лихвите са толкова ниски. Ами те си вземат парите директно по сметка. Аз не го мисля изобщо.

# 211
Разбрах те, разбрах те  Hug

Ли Лу, само че ти сложи цяла Европа в кюпа “различна” от САЩ. На Британските Острови ситуацията е по-подобна на САЩ, отколкото на тази в централна Европа.
Така е, да, Нямам представа от живота там. За жилища мисля, че всички вземат някаква част. Те са много скъпи и само от заплата не знам как се плащат - аз за часовник и телефон примерно говорех. Защото в САЩ поне останах с впечатление, че което може да се взема на изплащане, се взема. Но животът е много динамичен, може би това е причината.

# 212
Аз лично предпочитам да взема техника на изплащане с 0% отскъпяване. Първо не вкарвам едни пари кеш, на куп, а мога да ги задържа и ако се наложи използвам за спешни случаи.
А при положение, че оскъпяване няма, защо да не плащам 6-10-12-20месеца някаква малка сума?

Сега ми се иска да взема и кола по този начин, но...нямам дупе, както казват старите хора. Защото не мога да съм сигурна, че в следващите 5г. ще съм на това работно място, че няма да стане нещо и т.н. и т.н.
Ако имах гаранцията обаче, веднага бих го направила.

# 213
За кола е ОК, ама за всякакви дреболии не си го представям. Ще имаш да изплащаш различни суми, на различни дати за десетина неща ли? Мен такава каша би ме затормозила.

# 214
Е как не си го представяш? В България мантрата да имаш всяка прищявка на момента не е още вкоренена, но на доста места, е. Нали това е и мантрата на постоянния растеж да имаш все повече вещи и преживявания, а често доходите, буферите и бюджетите по непредвидимите покупки догонват, а не изпреварват в натрупването, за да си уталожиш “необходимостите”🙂.

# 215
АЗ не си го представям за себе си. За някои общества и хора може да е ОК.

# 216
Никой не говори за това да имаш 5кредита, за 5различни неща и съответните падежни дати.
Когато аз реша да купя нещо, купувам едно, изплащам си го и това е.
После нещо друго ако ми трябва и това е.
Не виждам защо трябва да платя парите на куп, при положение, че мога да ги плащам на вноски.

# 217
  • В заешката дупка
В “моята Европа”  на Север също предлагат стоки и услуги на изплащане без оскъпяване, макар вероятно да не е чак толкова разпространено колкото в Северна Америка.  Обобщения на база евентуални познания за ограничен брой страни винаги е по-добре да се избягват.

Аз,  без да имам севеноамерикански “манталитет” смятам, че обикновено няма особен смисъл да дадеш едни пари накуп вместо да се възползваш от възможността за разсрочено плащане без лихва. Всеки, учил някога финанси/икономика, вероятно е наясно с концепцията Time Value of Money и би разбрал смисъла в разсроченото плащане без оскъпяване.

# 218
Никой не говори за това да имаш 5кредита, за 5различни неща и съответните падежни дати.
Не виждам защо трябва да платя парите на куп, при положение, че мога да ги плащам на вноски.

Да, това си ти. Аз пък не виждам защо вместо да купя и да забравя трябва да се занимавам с вноски.

# 219

Да, това си ти. Аз пък не виждам защо вместо да купя и да забравя трябва да се занимавам с вноски.
Това, което пропускаш е, че аз не се занимавам с вноски. Тегли се автоматично по банкова сметка или кредитна карта. Аз така плащам ток, кола, сметки за тв, интернет и други. Нищо не внасям аз. То си се внася. Всичко е автоматично. Заплатата ми влиза, сметките излизат, разбира се, хвърлям по едно око да няма грешки, но дотам.

# 220
С вноски и аз не се занимавам, има си опция да си теглят директно от сметката ти, на датата на падежа.

# 221
А на мен също и това не ми харесва Simple Smile Разни хора. И не вярвам много хора в България да оставят кой да е да им дърпа нещо от сметките без контрол. Утре току виж някой дръпнал повече. Или всичко.

# 222
Естествено е че това се прави , за да могат хора с недостатъчна кешова наличност да пазаруват, вместо да бъдат загубени като клиенти.

И аз не съм ок някакъв магазин да ми притежава личните данни, но и за щастие не ми се е налагало да пазарувам по такъв начин.

# 223
  • София
Аз също държа да контролирам постъпленията и разходите по сметката си и да знам какво се случва.
Вероятно при хора с еднакви постъпления през еднакви периоди (и евентуално сходни за периодите харчове) не е проблем, но при нас от много години приходите не са еднакви и регулярни суми и при едно такова автоматично дърпане на пари бихме изгубили нишката. Иначе също плащаме безкешово и онлайн, когато е възможно, но задължително с авторизация на плащането.

# 224
Аз разбирам да имам едни 500 000, и да ги инвестирам в нещо и затова да не си купя Ламбургинито с пари на куп, а да си го взема на лизинг и в това време да си връткам ония хилядарки и да трупам големите печалби, лихви и какво ли не.

Но часовник, ютия и пералня да си взимам на изплащане с лихва 0%, а парите да ги имам и да ми носят лихва 0,0% - цялата безсмислена операция ще ми натовари излишно мозъка, вместо да си го натоваря с нещо умно или да го разтоваря за разнообразие. Даже ако се теглят тези суми автоматично от сметката ми, нали трябва да контролирам процеса и в крайна сметка ще спечеля - какво? - от цялото упражнение? Дала съм нула, взела съм нула, ами добра сделка, няма как да не е.

Но ако някой вижда смисъл, разбира се, е прав за себе си, както и аз съм права.

Общи условия

Активация на акаунт