Студенти в Испания

• 46 154
  • 747
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте,
Включвам се и аз при вас с новоприет студент в Карлос, Бизнес администрация на АЕ и започвам да чета темата назад. Аз лично все още се лутам и имам колебания дали да е Карлос или IE university 🤷♀ В тази връзка има ли в темата родители на деца в тези университети?

# 421
Здравейте,
Включвам се и аз при вас с новоприет студент в Карлос, Бизнес администрация на АЕ и започвам да чета темата назад. Аз лично все още се лутам и имам колебания дали да е Карлос или IE university 🤷♀ В тази връзка има ли в темата родители на деца в тези университети?

Ако ти служи за ориентация и кралете са учили в Карлос III. Simple Smile

На национално ниво IE е определено по-малко реномиран.

# 422
  • София
за издаване на лична карта на студент.
Дефинирайте лична карта за студент? Що за животно е това? Питате за документ за резиденсия? Питате за студентската карта или? Защото аз не разбирам въпроса. Кой документ имате точно предвид?

п.п. @Adell , Карлос IIIти със сигурност Simple Smile А и не трябва ли студентът сам да си реши?

Последна редакция: ср, 07 май 2025, 15:26 от Терионозавър

# 423
  • Мадрид / София
ADENA, питайте и в посолството на Испания в България. Би трябвало да получите достоверна информация от там.

# 424
Здравейте, някой има ли опит с кандидатстването за общежитие за първи курс и по точно документ certified academic transcript for 1st year of Baccalaureate?

# 425
Здравейте, някой има ли опит с кандидатстването за общежитие за първи курс и по точно документ certified academic transcript for 1st year of Baccalaureate?
Това не ми звучи като документ, който трябва да имате преди 1ви курс.

# 426
Включвам се и аз при вас с новоприет студент в Карлос, Б... В тази връзка има ли в темата родители на деца в тези университети?
Si, senora Simple Smile
Нашият син е приет в Карлос 3. Още не е записан, обаче. Приет с предварителен прием, но планира да продължи натам с обичайното кандидатстване, за да види ще го приемат ли и в друга специалност; и ако да, след това ще избере коя точно да запише.

Вече намерихме и квартира и подписахме договор за наем, считано от края на август.
За моя голяма изненада се оказа, че договорите за наем се подписват година за година, за периода от септември до юни, като всяка година през юни преподписваш за следващата и не дължиш наем за летния период (юли + август). Колежка, чиито деца уча във Валенсия, потвърди, че и при тях е така - преподписвали година за година и не дължали наем за летния период.

Последна редакция: пт, 23 май 2025, 10:20 от majceto

# 427
Това е защото като мине година, наемателя получава разни права ,които не се хвресват на наемодателя Simple Smile до 11месеца се смята за временен наемател, след година става постоянен и например не могат да ви вдигнат наема.

# 428
Девойката ми ще се бори за магистратура в Карлос догодина. Записвам се и аз в групата

# 429
  • София
Това е защото като мине година, наемателя получава разни права ,които не се хвресват на наемодателя Simple Smile до 11месеца се смята за временен наемател, след година става постоянен и например не могат да ви вдигнат наема.
Дигат си го. С 10-20-30 евро да е, ама го вдигат. Младежът ще подписва тия дни новия договор, да видим тая година дали ще е нагоре пак. (уточнявам обаче, че неговия е всеки път за по 12 месеца, но с включени сметки, та предполагам вдигането идва от там и за това и не роптаем). Иначе те разбрах. Simple Smile

# 430
Включвам се и аз при вас с новоприет студент в Карлос, Б... В тази връзка има ли в темата родители на деца в тези университети?
Si, senora Simple Smile
Нашият син е приет в Карлос 3. Още не е записан, обаче. Приет с предварителен прием, но планира да продължи натам с обичайното кандидатстване, за да види ще го приемат ли и в друга специалност; и ако да, след това ще избере коя точно да запише.

majceto, бих искала да помоля за молко повече детайли за предварителния прием. Процесът на ранно кандидатстване не позволява ли повече от една специалност? Ранният прием директно в университета ли е или се минава през UNEDasiss? Ще съм благодарна за повече информация от първа ръка, защото не разбрах при ранния прием важи ли изчисляването на максимален брой точки 10 и има ли шанс за тяхното увеличаване. Оставам с впечатление, че единственият вариант за повече точки да тестовете за специфични компетенции, проведени в UNED. Вашият син ще държи ли такива за следващото класиране или е държал вече?

# 431
majceto, бих искала да помоля за молко повече детайли за предварителния прием. Процесът на ранно кандидатстване не позволява ли повече от една специалност? Ранният прием директно в университета ли е или се минава през UNEDasiss? Ще съм благодарна за повече информация от първа ръка, защото не разбрах при ранния прием важи ли изчисляването на максимален брой точки 10 и има ли шанс за тяхното увеличаване. Оставам с впечатление, че единственият вариант за повече точки да тестовете за специфични компетенции, проведени в UNED. Вашият син ще държи ли такива за следващото класиране или е държал вече?
Вече съм позабравила детайлите, защото той кандидатства с предварителен прием още преди НГ и изтрих всичко от хард-диска :/
Но, доколкото си спомням, развитието беше нещо такова:
- фиксира сфера на обучение
- разгледахме възможните университети в Испания, прдлагащи специалности във въпросната сфера или сходни
- изключи тези от тях, които бяха в малки населени места + тези, в които преподаването е на каталунски (като Барселона)
- от останалите в списъка провери кои имат сесия с предварително кандидатстване/прием
- оказа се, че е само Карлос 3 (и никой друг) има предварително кандидатстване/прием.
Не стига това, че е само Карлос 3, ами и с предварително кандидастване можеш да ъплайнеш само за определени специалности, а не за всички налични в университета. това обяснява и защо специалността, в която е приет моят син, не е най-желаната от него. Тази/тези, които той най-много иска, не бяха разрешени за преварителен прием и ще се случват сега с основния през юни/юли.
- в Карлос 3 можеш да кандидатстваш с до 3 желания (май бяха 3) от списъка с възможни специалности за предварителен прием. Кандидатсването става през сайта на университета. От там се плаща и дължимата такса
- може да не те приемат никъде или може да те приемат само в една от желаните специалности, но не и в 3те едновременно (тук всъщност не съм сигурна дали е така, защото бъркам децата и историите. когато дъщеря ми кандидатства във Франция, можеше да запише до 10-15 желания и приемът беше възможен за всяко от желанията, т.е. налкрая кандидатът си избира коя покана да приеме. в Карлос май беше възможен прием само х едно желание.  )
- кандидатстването се случи с академича справка за оценки от няколо години + мотивационно писмо +СВ, + прилагаха се и сертификати за езици. От тук логично ми се струва, че няма как с 1 мотивационно писмо, качено в сайта на Унито, да кандидатстваш химия, политически науки и музика. Например де.
- предварителният прием е отворен от октомври (май) до някое време в новата година, но усещането ми е, че ако се забавиш и не подадеш до декември, то по-скоро те отпадат, защото местата се заемат. Синът ми например беше приет през януари, а сесията за предварителен прием все така си беше отворена.  В същото време, съученик на сина ми, който е с по-високи оценки от нашите (пълен отличник по всичко във всички от годините), кандидатствал в края на януари, не беше приет на предварителен прием и това много ме изненда. Разбира се, може да иде реч и за по-слабо мотивационно писмо или по-лошо СВ - не знам. Моят син има С2 по английски, също работен стаж от 16-годишен, още доброволчески дейности + множество европейски и световни сертификати от арт-участия и победи, всичкото от което звучи яко, когато е накуп; това навярно има значение, когато оценките не са максимални. Наистина не знам каква е причината за не-приемането на приятеля през зимата при все високите му учебни резултати, но някак реших, че ако се моташ и подадеш документи януари (да речем), то шансът ти е по-слаб, защото местата вече са заети от младежи, които също доказват добри академични резултати, при все че не са максимални (т.е. имат х няколко 5ци в годините като моя син), но пък тези по-слаби резултати се компенсират с добавнена странична стойност (сертификати и участия).
- след приема имаш 2 възможности: или директно се записваш, или плащаш такса "капаро", за да си запазиш мястото. Ние направихе 2рото.
- междувременно, да, синът ми ще се яви другата седмица на испанската "матура" по английски език, за да си повиши точките за стандартното кандидатстване. Записването за тия допълнителни изпити става в определен срок (беше до някаква дата през април), през Унедасис, където се случва и официалното кандидатстване. Също в Унедасис добавихме и акредитация за профил Физика с надежда това да вдигне още малко точките. Младежът планира да ъплайне за още 4 специалности, всичките от които са в Карлос 3 и не бяха възможни за предварително кандидатстване
- доколкото разбирам, при основното кандидатстване важи принципът на подредбата - т.е. ако те приемат в желание на 1во място, няма да те приемат в специалностите, излистени на 2ро, 3то и т.н. място. Както казах, във Франция не е така - получаваш покани от всички специалности, в които си приет (т.е. може да те приемат и кино/театър, но също и медицина) и след това ти избираш коя покана да приемеш. Друг е въпросът, че във Франция кандидатстваш (също в общата държавна система) с отделен пакет докуметни за всяка специлност - т.е. прилагаш мотивационни писма и за киното, и за медицината, докато при стандартното кандидатстване в Испания изглежда, че вече не играят мотивционните писма и СВтата, и се гледат само точките в Унедасис.

Дали помогнах?
Ако има нужда от още инфо, ще питам младежа и ще се опитам да я доставя.

Последна редакция: вт, 27 май 2025, 16:27 от majceto

# 432
Благодаря много за подробния отговор! Наистина ценни насоки и детайли, които не се намират на страницата на уничерситета. Успех на момчето! Да го приемат каквото иска и да разказвате отново. Пък ако възникнат още въпроси, ще питам отново: )

# 433
Още нещо се сетих да напиша, което не е съвсем по темата за студентите в Испания, но пък е за предварителното кандидатстване и ползата от него като цяло, дори да не иде реч за най-желаната специалност.
Според мен, когато кандидатстваш с предварителен прием, ако те приемат, това някак успокоява нервите на младежите и след това те отиват на БеГе матурите като на празник, а не спечени и тревожни. Поне така беше и с 2те ми деца. Голямото ми дете кандидатства миналата година в Белгия с предвариелен прием и беше прието (при желано обучение друга, но сходна специалност, в друга държава - Франция, Париж, Сорбната), и така се яви на ДЗИтата без притеснения, че това е то и всичко зависи точно от тия 2 изпита и от тоя точно зар. То и не зависеше много де, защото френското кандидатсване е различно от обичайното. Същото стана сега и с номер 2 - приемането с предварителен прием го успокои и му даде възможност да отиде на ДЗИтата не чак като на празник, но с много по-малко притеснение, отколкото би имал, ако все още не беше приет. Даже имах стратегия, ако не го приемат в Карзлос 3 с предварителен прием, да пуснем ъпликейшън и за Белгия (щото там най-вероятно щяха да го вземат), та да се успокои, че не му се решава съдбата с тия точно ДЗИта и така да даде най-доброто от себе си, което е нужно за прием в Испания. Защото, в края на краищата, при предварителен прием иде реч за такси от порядъка на 100-200 Е - не е кон и вол, и можем да си позволим 200 лева да "купим" спокойствието, което ще помогне преди изпитите. Не знам дали ви звуча логично, но така си мислех и миналата година, а и сега считам, че е право.
Успех пожелавам на всички деца както с точките от матурите, така и с кандидатстването, пък и после в живота Simple Smile

# 434
majceto това за успокоението преди ДЗИ-тата, защото вече си си приет го направихме и ние. На ДЗИ взе максимума, характерен за тяхата гимназия и беше супер спокойна.

Общи условия

Активация на акаунт