Студенти в Испания

• 46 196
  • 747
  •   1
Отговори
# 405
  • Мадрид / София
безпрепятствено и системата работи за благото на гражданите си.
Драконче, това просто не е вярно. Работи за нас и сме превилегировани, но на самите испанци ако са безработни трябва да ползват частния сектор. Нямат право на личен лекар.  Много други неща има, които обикновения испанец не може да ползва, просто му се отказва, но не и на емигрантите, нещо което  няма много логика, но Испания е страна на изненадите.
Аз определено съм против идеята Испания да е супер, България да е мизерна. И двете страни си имат добри и лоши страни. Испания не е това, което беше преди 15-20г.

Единствено беналгина ми помага при мигрената и други главоболия. Парацетамола хич не ми действа да намали болката, но за разкършено тяло става. Поне при мен е така.

# 406
безпрепятствено и системата работи за благото на гражданите си.
Драконче, това просто не е вярно. Работи за нас и сме превилегировани, но на самите испанци ако са безработни трябва да ползват частния сектор. Нямат право на личен лекар.  Много други неща има, които обикновения испанец не може да ползва, просто му се отказва, но не и на емигрантите, нещо което  няма много логика, но Испания е страна на изненадите.
Аз определено съм против идеята Испания да е супер, България да е мизерна. И двете страни си имат добри и лоши страни. Испания не е това, което беше преди 15-20г.

Единствено беналгина ми помага при мигрената и други главоболия. Парацетамола хич не ми действа да намали болката, но за разкършено тяло става. Поне при мен е така.

Става въпрос за осигурени, плащащи си данъците граждани на ЕС. В БГ ако имаш пропуски в здравните си осигуровки също нямаш право на ""безплатен" достъп до здравната система. Не бих казала, че сме привилегировани - просто спазваме правилата, като отговаряме на изискванията.
Нищо не е като преди 15-20 години - просто едни се развиват -  други не;
Аз просто сравнявам и споделям видими факти, които са ни се случили наскоро като новаци - идеите сами си се наслагват кое е супер и кое не. Все пак темата предполага някаква взаимопомощ - далече съм от философски спорове, или поне не тук)))

# 407
Парацетамолът от 650мг не е с рецепта.
Ако искаш от 1г, да.

# 408
  • Чикаго / София
И на дъщеря ми се наложи да отиде на лекар. Първо отиде на частно и си плати прегледа и лекарството - лекарството беше 50 евро - с рецепта от частния лекар - хич не ми се стори евтино, но може и просто това лекарство да е скъпо.  Отиде на частно, за да я взмат веднага , че обстоятелствата налагаха за бърз преглед, а положението не беше спешно.
След два дни се наложи да отиде до спешното, че нещата се усложниха а тя трябваше да пътува на следващия ден и искаше да види дали всичко е наред. В спешното на местната болница рецепциониската и се накара едно хубаво, че не е отишла по-рано да си изкара карта, нещо, което и аз повтарям от началото на учебната година, но нямаше кой да ме чуе. Сега се надявам, като се върне, най-накрая да си изкара карта и да й е обица на ухото това.
На втория ден след като пристигна в Бг /отиде за Великден в Бг при баба си и дядо си/ се наложи и там да посети Спешен кабинет в София. Слава Богу вече е добре и нещата се успокояват.

Аналгинът и тук /САЩ/ е забранен. Понякога обаче наистина само той помага. Ние не го употребяваме, но за всеки случай имаме течен аналгин, че понякога се налага. За последните 15 години, сигурно два пъти ни се е наложило да го взимаме заради сериозни кризи.

# 409
А какво лекувате с аналгин ,че само то да помага?

# 410
  • Чикаго / София
Eli... при нас сме го използвали за силни болки в кръстта. Ама мъжът ми изпада в сериозни състояния и в един момент е готов да изпие де що види силно обезболяващо само и само нещо да го облекчи. Тогава и течен аналгин е  пил.  Но както написах и по-горе, това Слава Богу, се е случвало 1-2 пъти за последните 15 години. Не знам дали точно аналгинът му е помогнал , или комбинацията от всичко.

# 411
  • Чикаго / София
Да дам ъпдейт. Днес дъщеря ми е отишла отново до близката болница и си е изкарала карта. Станало е много бързо - поискали са Европейската Здравна Карта и местен адрес. Назначили са й личен лекар.

# 412
Ех,тези наши момичета:blush:
И моята още не си е направила регистрация в общината дори,пък камоли при доктор да отиде.

# 413
Ние аналгинъг го ползваме основно при главоболие и при мускулни болки. Помага ни.
Слава богу, че тук в БГ всичка се случва с 30 години по-късно от останалия свят - та още не са го забранили.))))

# 414
  • Мадрид / София
Все ми се струва, че забраната е свързана с производство/фирма. Тоест забранявам ти да произвеждаш, за да мога аз да се пласирам на пазара. Всичко е бизнес и интереси и много малко в името на човека. Ние сме опитните им зайчета.
С какво един парацетамол е по-добър от беналгина? Всеизвестно е, че дългата употреба на парацетамол е вредна. Обаче забраняват аналгина 😄. Не казвам, че е безвреден, но не е по-вреден от парацетамола. Ще да са интереси на производителя.

# 415
  • Пловдив
Прочетете за страничните ефекти на метамизол и преценете чии интереси се защитават с ограничаването и забраната.
Агранулоцитоза се развива при 1 на 1000 до 1 на 10 000 човека и ако не доведе до смърт, води до сепсис, ампутация и т.н.  Страничните ефекти не зависят от продължителността на прием и дозата. А най-неприятното е, че симптомите на агранулоцитозата са подобни на тези на вирус - температура, втрисане и т.н. и често се разбира твърде късно.
Няма забрана в Куба, Виетнам, латинска Америка, бившите съветски републики  и прочие "богати" и апетитни пазари.
Иначе и в Испания има лекарство с метамизол -  Nolotil. Пациенти и близки на бивши пациенти съдят производителя от години, но понеже в листовката коректно са описани всички рискове, не могат да ги осъдят.
Та секи сам си преценя /както беше казал един екс министър/.

# 416
  • Мадрид / София
Много подобни са вторичните ефекти на Парацетамола - (Парацетамолът (известен още като ацетаминофен) обикновено се използва за облекчаване на болка и понижаване на температура. Въпреки че е считан за безопасен при правилна употреба, той може да предизвика някои вторични (странични) ефекти, особено при предозиране или продължителна употреба.

Чести вторични ефекти (рядко, но възможни):
   •   Гадене
   •   Болки в стомаха
   •   Обрив или алергични реакции (например уртикария, сърбеж)
   •   Умора или замайване

Сериозни странични ефекти (редки, но изискват незабавно внимание):
   •   Увреждане на черния дроб – особено при:
   •   превишаване на препоръчаната доза (обикновено над 4 грама дневно при възрастни)
   •   едновременна употреба с алкохол
   •   Алергична реакция (анафилаксия) – подуване на лицето, устните, езика, затруднено дишане
   •   Хематологични проблеми – много рядко: тромбоцитопения (намален брой тромбоцити), левкопения (намаление на белите кръвни клетки)

Признаци на предозиране:
   •   Гадене и повръщане
   •   Болка в горната част на корема
   •   Жълтеница (пожълтяване на кожата/очите)
   •   Объркване, сънливост)
, но ти го изписват най-редовно.
Да не говорим, че бяхме задължени да се ваксинираме за Ковид 19 ако искахме да пътуваме, имаше хора, които умряха от ваксинацията, а сега се разбира за милионния бизнес с ваксините за Ковид. За доброто на човечеството? Смях в залата - за доброто не нечий джоб. И не е конспирация. Отвратително е как ни третират като опитни мишки.

# 417
Angela, една много известна ендокрино в подкаста на Jordi Wild, обясни защо аналгина се забрани. Аз лично изхаърлих каквото ми беше останало след като видях подкаста.
Ясно е че всички лекарства имат странични ефекти и сигурно не съм го разказвала тук, но познат лекар в спешното ми разказа преди година на много шокиращ случай на един мъж спортист, който изпил почти цяла опаковка ибупрофен с изтекъл срок на годност, мислел че няма ефект. Дошъл на крака в болницата с коремни болки и шефа на отделението веднага го включил на диализа и му казал да се сбогува с роднините си...
Но пак на аналгина проблема е друг, няма общо с количеството.

# 418
Моля, придържайте се към темата.
За обсъждане на други въпроси, заповядайте в тази тема: https://www.bg-mamma.com/?topic=1544678

# 419
  • София
Здравейте.
Дъщеря ми заминава за Мадрид през септември засега за 4 години. Вече сме я записали, наели сме общежитие. Обаче изпитваме затруднение при намирането на точната информация за издаване на лична карта на студент. Казаха ми, че интервю трябвало да се насрочи. В някои сайтове пише, че се иска свидетелство за съдимост и медицинско удостоверение с апостили. В други не. Явно има разлика между страни от ЕС и другите.
Моля някой да ме насочи, ако е пращал студент в Испания. Предварително благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт