Студенти в Испания

• 46 031
  • 747
  •   1
Отговори
# 525
Подсещате ме да попитам и за водата в Баеселона.

В Бсн водата е питейна, но е гадна на вкус. Като цяло всички я минават през филтър или купуват минерална.

Но на пример в училищата за обяд им дават вода от чешмата и моите деца са и свикнали и не им пречи.
Всъщност и на мен не ми пречи много... сигурно е до навик.

# 526
Чешмяната вода в Мадрид става за пиене.

# 527
  • ново
Подсещате ме да попитам и за водата в Баеселона.
Никога не съм пила вода от чешмата, нито дъщеря ми за времето, което живя там. Миналата година имаше при безводието съобщения да не се пие вода от чешмите. Бутилираната не е скъпа.

# 528
  • Sofia
Ако няма места в общежитията на Карлос 3, проверете и в частните общежития на Amro и Micampus, които са в Хетафе. Като им писах през зимата ми казаха, че първи курс са задължително с пълно изхранване.
Щерката си хареса Микампус, който беше с 10% намаление през март и е малко по-евтин от Амро.

# 529
Здравейте! Имам въпрос към родителите на студенти в Карлос 3-ти. Ако отидем до Мадрид в края на септември и искаме да се разходим и да разгледаме кампуса в Хетафе дали ще може да се влезе в университета? Всмисъл, свободен ли е достъпът в работно време? Писах на имейла за контакт за прием с няколко въпроса, но отговориха, че сега са много заети с приема за тази година и после ще обърнат внимание на въпросите на такива като нас, които са за ранния прием за догодина.

# 530
Нашата сага със записването приключи Simple Smile имаше прозорец от само 4 часа,в които трябва да се запише.

Имам молба, ако някой може да сподели, че не ми се ровят 36 страници отново - за банкова сметка в Banco Santander ставаше ли онлайн и трябва ли ни документ освен лична карта?

# 531
Нашата сага със записването приключи Simple Smile имаше прозорец от само 4 часа,в които трябва да се запише.

Имам молба, ако някой може да сподели, че не ми се ровят 36 страници отново - за банкова сметка в Banco Santander ставаше ли онлайн и трябва ли ни документ освен лична карта?

Защо точно Santander?

# 532

https://www.bancosantander.es/en/jovenes
Пише, че може онлайн.
Само лична карта трябва.

# 533

Защо точно Santander?
Нямам претенции за банката , тук бях чела за тях

Kikiriky благодаря, ще прегледам Simple Smile

# 534
Тогава казвам, не е само Santander Simple Smile

Обърнете внимание на комисионните!
Ако не ви хареса пробвайте "low cost" банките като ING, EVO, Abanca.
Всички са с он-лайн регистрации

# 535
  • Мадрид / София
Пише, че може онлайн.
Само лична карта трябва.

Това не е точно така. Може да се започне онлайн, но на края за да се завърши се иска лично присъствие. Тоест да се отиде лично до банката.
Май Опенбанк (Openbank) можеха без да идеш, но май трябваше да се обадиш по телефона. Вече не помня, че беше доста отдавна.
За BBVA  трябваше на края да отида за потвърждение до клона най-близо до местоживеенето.
Но при всички положения последната стъпка изисква личен контакт.
Почти всички банки имат онлайн откриване на сметка. Наистина гледайте дали има комисионни. Обикновено сметките онлайн нямат комисионни. Но ако откриеш сметка в някой клон може да има доста високи комисионни.

# 536
  • София
И дъщеря ми се записа успешно в Карлос 3. Отивам да чета по-подробно за различните регистрации Simple Smile
Аз ще пътувам с нея на 20 август към Мадрид. Ако има и други по това време там, ще се радвам да се запознаем.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 14:45 от esma

# 537
esma, моля като сте там да пишете дали достъпът до сградите на университета е свободен. Ние мислим септември да отидем и да разгледаме опознавателно.

# 538
Потвърждавам свободния достъп до сградите на университета, но трябва да се следи работното време. Относно отварянето на сметка в банка Santander - на място, има клон на територията на самия университет, но и всеки друг клон ще ви свърши работа. Документите, които са нужни са паспорт, университетска регистрация (matrícula), доказателство за пребиваване в Испания (договор за наем или регистрация), документ, който доказва дейността на един от родителите (служебна бележка, че е на трудов договор и/или доказателство за доходи) и 50€, който трябва да се вкарат в сметката при отварянето ѝ. Не изключвам, че може да са променили някое от изискванията.

# 539
  • Мадрид / София
Относно отварянето на сметка в банка Santander - на място, има клон на територията на самия университет, но и всеки друг клон ще ви свърши работа. Документите, които са нужни са паспорт, университетска регистрация (matrícula), доказателство за пребиваване в Испания (договор за наем или регистрация), документ, който доказва дейността на един от родителите (служебна бележка, че е на трудов договор и/или доказателство за доходи) и 50€, който трябва да се вкарат в сметката при отварянето ѝ. Не изключвам, че може да са променили някое от изискванията.
Така отворена сметка е свързана с много комисионни.
При онлайн отваряне на сметка отпадат комисионните и е икономично за ползвателя. И изискванията за документация са минимални.
Openbank е към Santander. Но има само един офис на Castellana, Madrid при нужда. BBVA също имат онлайн отваряне на сметка. Имат много клонове навсякъде ако стане нужда. Сметката е безплатна за ползващия, както и операциите. При отварянето на сметката обаче последно за да се активира, трябва да отидеш до най-близкия клон с документ за самоличност (паспорт или лична карта) за да те видят и да направят копие на документа.
И при Опенбанк, както и при BBVA ползватяля си следи движението в сметката чрез апликациите на съответната банка.
ING Direct също са онлайн, но имат много малко клонове (един в Мостолес) и както много малко банкомати за евентуално теглене. На мен не ми хареса тази банка и си затворих сметката там.
Опенбанк ползва банкоматите на Santander, a BBVA имат много собствени банкомати и е удобно, обаче апликацията им е малко шантава за да направиш справка.
За другите банки нямам личен опит и затова не мога да кажа нищо.

Последна редакция: пт, 18 юли 2025, 23:06 от Angela61

Общи условия

Активация на акаунт