Студенти в Испания

• 45 994
  • 747
  •   1
Отговори
# 555
  • столицата
От Австрия приемат. Всичките ни удостоверения са разпечатка от ел. документ

# 556
Здравейте,
Дъщеря ми вчера е писала на Карлос 3 със запитване от къде и кога (демек работното им време) може да си вземе бележки, че е студент, които ще й трябват за НИЕ и в България за  НАП и НОИ. Идеята беше ако може да ги вземе в началото на септември, когато и аз ще съм там и съответно да подам оригиналите в БГ. От Карлос 3 са й отговорили, че всичко става онлайн. Днес ще се порбва да ги вземе, но питането ми е - НАП и НОИ ще приемат ли такива бележки, които най-вероятно няма да са с Печат (който е толкова важен за българската администрация)?
Обикновено след започване на учебната година и заплащане на таксите Университетите издават такива бележки, че лицето е записано да учи през учебната 2025/2026 , в редовен курс на обучение .Удостоверенията нямат печати и НАП си ги признава и приема в този вид . Превеждат се от заклет преводач и се представят в НАП/ трябва да имате пълномощно , за да представлявате студента пред НАП. /

# 557
Всяка година получаваме удостоверението от унито още юли месец по имейл и си има и подпис и печат. Превеждаме при заклет преводач и го носим в НАП.  Досега не са правили проблем, че удотоверението не е с мокър печат.

# 558
  • Sofia
Сега си е влезнала в профила, но там блежката е с учебните предмети и е за 2025/2026. Явно ще ходи на място да си я иска, когато пристигне в Мадрид

# 559
Мисля, че и да отидете на място, пак ще ви го изпратят по мейла. Всичко е електронно вече, включително договорът с университета, с общежитието, с квартирата. За 3 г. ние нямаме нищо на хартия. Съветът ми е да пишете на съветника си по приема да ви изпрати Certificate of enrolment. В този сертификат има точно едно изречение, че студентът (Име и фамилия, студентски номер и дата на раждане) е записан в редовна форма на обучение за академичната 2025/2026г., считано от.........до........като тук вече датата е различна за всяко уни. Просто обърнете внимание на крайната дата. Трябва да е до 31.08.2026г. и следващото лято като искате сертификата, трябва да е от 01.09.2026, да няма и един ден пропуснат между учебните години, тъй като ще ви светне в НАП като ден без здравни осигуровки.
Аз бях приятно изненадана от французите, тъй като другото ми дете е прието във Франция (аз съм обратно на majceto) и след като приключихме с регистрационната платформа и първото плащане, веднага изпратиха сертификата на детето по имейла (без да сме искали такъв!), а още по-изненадана от датата на академичната година - от 01.07.2025-31.08.2026г. Та така няма да се налага да му плащаме здравните за летните месеци.

# 560
Синът ми е приет в Карлос 3. Кандидатсвахме за общежитие към университе и ни приеха. Днес получихме мейл част от който гласи

"Finally, it will be necessary to attach, both the deposit receipt and the direct debit order."

"the deposit receipt" е вносната бележка, но какво означава "the direct debit order"?

# 561
  • Мадрид / София
“the direct debit order” означава “нареждане за директен дебит”. Това е финансова инструкция, с която упълномощаваш банка или финансова институция автоматично да тегли пари от твоята банкова сметка за плащане на услуги, сметки или задължения (напр. ток, вода, телефон, кредит и др.).

Пример:

Ако имаш абонамент за интернет, можеш да дадеш direct debit order, така че всеки месец сумата да се тегли автоматично от сметката ти, без да трябва да го правиш ръчно.

Последна редакция: ср, 23 юли 2025, 22:08 от Angela61

# 562
“the direct debit order” означава “нареждане за директен дебит”. Това е финансова инструкция, с която упълномощаваш банка или финансова институция автоматично да тегли пари от твоята банкова сметка за плащане на услуги, сметки или задължения (напр. ток, вода, телефон, кредит и др.).
Благодаря!
Това означава ли, че трябва да ходя до банката си за да го направя? Или може и онлайн. Ползвам ОББ, Revolut и TBI.

# 563
  • Deutschland/HE
За сега това не функционира с български банки. Те използват SEPA за преводи, но не поддържат услугата директен дебит. Евентуално след 01.01.2026, когато влезем в ЕЗ. Сега може да видите дали може да ползвате сметката в Револют.

# 564
Здравейте,
Дъщеря ми вчера е писала на Карлос 3 със запитване от къде и кога (демек работното им време) може да си вземе бележки, че е студент, които ще й трябват за НИЕ и в България за  НАП и НОИ. Идеята беше ако може да ги вземе в началото на септември, когато и аз ще съм там и съответно да подам оригиналите в БГ. От Карлос 3 са й отговорили, че всичко става онлайн. Днес ще се порбва да ги вземе, но питането ми е - НАП и НОИ ще приемат ли такива бележки, които най-вероятно няма да са с Печат (който е толкова важен за българската администрация)?

В пловдивския НАП ни ги приеха. За какво са й за НОИ?
За НАП Ви трябва пълномощно от студента.

Colibri, Аз с Revolut плащам таксите в университета. Те си ги дърпат директно - direct debit

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 10:24 от bvb

# 565
При нас в. нАП ни приемат  сертификат за записване и от 01 сеп до 30 юни без да е проблем. Просто на следващата година , когато представя новия сертификат и те виждат , че е отново студен . покриват трите месеца през лятото. Няма прекъсване до момента.

# 566
Здравейте,

СТава и електронно става и на място при тях - не помня с печат. ли бяха бележките - но тая ми те бележка после се дава на преводаческа агенция с молбата да турне колкото се може всякакви печати и заверки. С НАП товя свърши работа;
За НИЕ - то тя си ходи с каквото и дадоха от университета и нямаше забележки;

# 567
Здравейте, да попитам - за да учат в Испания децата се полага изпит в испанския институт или завършването на испанската гимназия дава подобен документ за владеене на езика на определено ниво.
За Франция се иска най-малко B2 и се полага изпит даже от децата от френската гимназия. Та затова питам.

# 568
Здравейте, да попитам - за да учат в Испания децата се полага изпит в испанския институт или завършването на испанската гимназия дава подобен документ за владеене на езика на определено ниво.
За Франция се иска най-малко B2 и се полага изпит даже от децата от френската гимназия. Та затова питам.
Привет, необходимо е международно-признат сертификат.
Нашите езикови гимназии, колкото и да са добри, не издават никакъв сертификат, хеле международно-признат. Дипломите ни тук идват с хорариум (брой часове) + някакви оценки (по бг система), което на международната сцена нищо не значи.
Да, за Испания също е необходим сертификат мин. В2 - като във Франция Wink

# 569

Полага се изпит DELE В2 .
Това е минимумът.

Общи условия

Активация на акаунт