Студенти в Испания

• 46 150
  • 747
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте, дъщеря ми заминава за Барселона 1 семестър по Еразъм. Може ли да споделите как е положението с мобилните оператори / щепреподписва план/ евентуално да се прехвърли към по добър оператор с подходящ план за международни разговори? Предваритено благодаря Flowers Four Leaf Clover

Първите 3 месеца може да си бъде с бългаския план - нашият беше с неограничен интернет и неограничени разговори на Yettel и си плащах редовната такса у нас. След това операторът ти изпраща съобщение, че данните са ползвани повече в зона на ЕС извън в БГ и ще се таксува според роуминг правилата. Затова от 4 тия месец тя си взе предплатена карта пак с неограничен интернет. Вече като имаш испански номер можеш да си откриеш банкова сметка и да минеш и на план към мобилния оператор, ама това още не го е направила. Това е нашият опит.
А и предплатените карти са по 7,10,15 евро - дори и да си си взел карта от 15 евро после можеш да презаредиш с 10 евро...тук не мие много ясно, защото не съм ползвала предплатена карта от 40 години....но така де, това е.

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 08:35 от drakon4e

# 331
  • Мадрид / София
Разговори от Испания за България са с друга тарифа от испански оператор. За стабилизиране на разговора е 0,36€ плюс на минута. Това ако е през оператора. Ако се ползва Whatsapp или Вайбър е безплатно стига да имаш интернет. Vodafon са с много стабилен интернет за разлика от другите оператори. Телефоника я изключвам, защото я присвои Педро Санчес и той е диктатор узурпатор. Остава да завземе и Правото в ръцете си и ставаме Венецуела 2. На прага на диктатура сме.

# 332
Телефоника я изключвам, защото я присвои Педро Санчес и той е диктатор узурпатор. Остава да завземе и Правото в ръцете си и ставаме Венецуела 2. На прага на диктатура сме.

)))) ЕЕЕ не сте диктатура - Монархия сте си))))), със стария крал в изгнание в Дубай, заради финансови шашми)

# 333
Здравейте, дъщеря ми заминава за Барселона 1 семестър по Еразъм. Може ли да споделите как е положението с мобилните оператори / щепреподписва план/ евентуално да се прехвърли към по добър оператор с подходящ план за международни разговори? Предваритено благодаря Flowers Four Leaf Clover

... като имаш испански номер можеш да си откриеш банкова сметка и да минеш и на план към мобилния оператор...

Банкова сметка може да си открие без испански тел. номер, без NIE, без такса за издаване и поддръжка и без такса за преводи. Става въпрос за младежката програма на Santander. Условието е да си на възраст между 18 и 28 г. https://www.bancosantander.es/en/jovenes

За мобилен оператор за 1 семестър - може да си кара и с българския номер, а след 3-тия месец (тогава влиза политиката за справедливо ползване) да си вземе предплатен ваучер. Няма нужда да подписва договор към мобилен оператор, за него ще трябва NIE.

# 334
  • Мадрид / София
ЕЕЕ не сте диктатура - Монархия сте си))))), със стария крал в изгнание в Дубай, заради финансови шашми
Грешиш, но темата е друга. Тук съветват, който може да се ориентира към друга страна (Австрия, Швейцария). Не е случайно.

# 335
  • София
Радостина,
При престой за един семестър може да си кара студентът с българския номер и след 3-тия месец. Надценките са направо символични:

# 336
- Относно откриването на сметка - явно си зависи от банката - на дъщеря ми й искаха и ние-то и испански. телефонен номер;
- иначе - да програмата е без банкови такси до определена възраст - както е и в БГ;
- относно това към коя държава да се ориентира човек - това е много, много относителен въпрос. Както казва дъщеря ми - ако можеше Карлос 3, с традициите си и готинити преподаватели  да го пренесе в София, както и поне половината от инфраструктурата  на Мадрид - хич нямаше да иска да ходи другаде))))) тук си й е семейството и всички удобства....а сега се получава така, че то ние с мъжа ми не сме били по студенстски общежития, ама детето е )))))

Последна редакция: пн, 20 яну 2025, 17:01 от drakon4e

# 337
  • София
Здравейте,

Опитвам се да направя сметка какви биха били разходите за живот в Барселона, та да попитам дали има някакви столове, в които судентите да се хранят по-евтино? Също така виждам, че в общежитията има доплащане за изхранване, възможно ли е да се ползва само то?

# 338
Здравейте,

Опитвам се да направя сметка какви биха били разходите за живот в Барселона, та да попитам дали има някакви столове, в които судентите да се хранят по-евтино? Също така виждам, че в общежитията има доплащане за изхранване, възможно ли е да се ползва само то?

Във всеки факултет има кафе-ресторант, което не е на лоша цена, но в никакъв случай не излиза на сметка да се яде там всеки ден.
Също храната в общежитията е само за хората, които живеят там.
Има разни фирми които продават дневни менюта храна, които най-често са за хора които нямат време, желание или възможност да готвят...
Всички вариянти са доста по-скъпи от това да си го приготвиш сам Simple Smile

# 339
За храненето - няма нищо по-добро и относително на прилична цена  от домашно приготвените неща. Дори и да не може да готви човека - все една салата и варени яйца ще може да си спастри. Иначе в супермаркетите има тортия, супи, едно нещо прилично на гювеч....- и само се притоплят в микровълновата. Чудесно може да се живее и на спагети))).  При нас има записана храна и е вкусна, според децата - но например по празниците не са били там дая ползват, когато реши да си идва през седмицата също не я ползва...удобство е, че я има, де....

# 340
  • Sofia
Стана ми любопитно и отворих сайта на един от супермаркетите в Хетафе. Има много предложения за салати и готови ястия.
https://tienda.mercadona.es/categories/897
Гладни няма да останат. .Laughing
LaughingLaughing

# 341
За Бсн, понеже живея тук, мога да кажа че има много магазини с готова храна, вкючително глемите супери, но не е нещо за всеки ден.
Част от израстването е за се научиш да си приготвиш нещо Simple Smile всички сме минали от там.
За разкош: има няколко БГ магазина. Най добрия е на спирката на метрото на  Fabra I Puig.

( Във Валенсия имаше добър до консулството, но съм била там преди 10г)

Един анекдот: когато бях в университета ни стана модерна една салата с нахуд. Цялата ми групичка бяхме луднали по нея. Много е вкусна, но толкова сме я преяли, че никой не може да я погледне в днешно време.

# 342
  • София
А как бихте коментирали възможността за студентка само с английски да си намери работа за някакви часове пак в Барселона, дали е реалистично?

# 343
  • ново
А как бихте коментирали възможността за студентка само с английски да си намери работа за някакви часове пак в Барселона, дали е реалистично?
Дъщеря ми работеше изцяло на английски. Говори и испански, но в работата не го е използвала. Така че, да!
Относно храната, най-икономично е с храна от вкъщи. Моята дъщеря и в университета, и в работата си е носила.

# 344
Един анекдот: когато бях в университета ни стана модерна една салата с нахуд. Цялата ми групичка бяхме луднали по нея. Много е вкусна, но толкова сме я преяли, че никой не може да я погледне в днешно време.
[/quote]

ПРи нас беше картофената салата и изобщо картофи във всичките им форми - пюре, печени цели ил белени, пържени, в супа...защото  нали  да сме ...самостоятелни и сами да си готвим)))) ( сега майка и като каже - да ти сготвя нещо - веднага го приемам)))) а едно време.. се доказвах)..По едно време буквално живеехме само на картофи... докато не открихме граха))))

Общи условия

Активация на акаунт