Студенти в Испания

• 46 108
  • 747
  •   1
Отговори
# 465
Това е защото като мине година, наемателя получава разни права ,които не се хвресват на наемодателя Simple Smile до 11месеца се смята за временен наемател, след година става постоянен и например не могат да ви вдигнат наема.
това са пьни глупости.Живея от 13 г в едино жилище .първия ми наем беше 800. А сега вече 1250. . Наема се вдига според инфлацията ( всяка година)

Инфлацията не се смята за вдигане на наема само по себе си, а актуализация на цената спрямо покупателната възможност.

И преди да слагате квалификации пречетете закона.

# 466
  • Мадрид / София
Ели, не е отправено към теб, само коментирам закона и без да се заяждам: актуализация на цената спрямо покупателната възможност. ми звучи смехотворно. По простата причина, че покупателната възможност сега е силно занижена. Известни вериги магазини с традиции в Испания затварят малките филиали, а на големите намаляват площта (редуцират). Това е пряко последствие от покупателната възможност на хората.
Младите нямат възможност да си купят жилище, а наемите са такива, че трябва да се обединят поне две заплати за да може да се наеме цял апартамент и да се изкара месеца. Това за Мадрид. В Барцелона е горе-долу същото, че и отгоре.

# 467
Аз живея в Бсн от 25г.
Наемите до 5г се вдигат само с официялната инфлация.
Не искам да защитавам никого, защото цените на наемите са непоносими, но истината е че този индекс е точен.
Също заплатите се вдигнаха по него.

Отделно че ако си на краткосрочен наем или нов договор могат да го качат 40%.
Брат ми сега си купи жилище и когато си тръгна от наетото наема му беше 950е, новите наематели плащат 1500е.

# 468
Eli, много учтиво съм несъглсна със заключенията, защото причините за нисък-висок наем може да са много и голяма част от тях може да са лични. Като пример ще дам наш имот в иделния център на София (на Оборище, до Канала), който в момента е отдаден под наем за незначителна сума. Новите наематели, които някой ден ще влязат, ще плащат 150-200% нагоре, колкото е пазарът. Имаме си лични причини да не искаме да вдигаме наема на сегашните наематели; и да, знаем, че губим пари, но сме ок с това.
Та, може онзи барселонски наемодател да е бил в подобна хипотеза като нашата - има си лични причини да дава имот под пазарната цена на брат ти, и така и прави Peace

Апропо, наемът на моя син в Мадрид също ми се вижда ок. 30-35% по-нисък от пазарните цени. А имотът е хубав; не е дупка. Пу-пу, да не се издъни нещо при все договор и  капаро.
..
И за да е по темата за "студенти в Испания", тихичко да добавя, че диването изкара над 90 т. по двете  матури; още каза, че испанската матура по английски език била елементарна (но той си има С2 от Кеймбридж, така че за него всичко би било елементарно), т.е. от тая испанска матура ще добавим още някоя и друга десета точка в Унедасис, та май-май нашият човек има реални шансове да го приемат баш това, което иска. пу-пу

Последна редакция: пт, 13 юни 2025, 11:56 от majceto

# 469
Примерът който дадох е за да обясня какво е законодателството, а после всеки прави каквото иска, разбира се.
Даже аз имам апартамент нает в Бсн под пазарната цена, защото хората ми го пазят и това за мен е по-важно.

В Испания по закон, ако имаш дългосрочен договор, той е от 11м нататък до 5г. В този случай всяка година можеш да вдигаш цената само с % на инфлацията. Всеки нов договор може да е на цената, която поискаш.

Повечето наемодатели искат да могат да вдигат цените както поискат, затова предпочитат да не правят договори над 11м.

# 470
Ахаа, разбрах те сега! Да, абсолютно звучи логично!

Благодаря за търпението да обясняваш едни и също неща милион пъти за недоразбралите, а и за добрия тон Simple Smile

# 471
🤗
Радвам се ако мога да бъда полезна.

# 472
Здравейте, имам 2 конкретни въпроса към тези, които вече имат опит:
Правихте ли пълномощно, за да можете да подавате на децата документи към НАП например, когато не са тук? И ако сте правили, необходимо ли е изрично да се споменава подване на документи към НАП
Другата ми чуденка е с билетите за връщане януари като си дойде за Коледа. В календара пише, че нямат лекции от 20.12 до 7.01 включително. От вашия опит налага ли се да е там преди 7.01 - не знам кога са изпитите. Да речем да ползва библиотека?
Благодаря ви предварително за съдействието.

# 473
laseine Миналата година единствено с баща й извадиха заедно карта за градски транспорт, като преди това тя си беше запазила он-лайн час; но мисля, че и без час ще ви обслужат; Всички други неща - карта за план за телефон си взе след 3тия месец - защото българската си работеше за този период; НИЕ също когато през системата и дадоха час - тогава ходи; Всички тези теми са обсъждани много пъти в постовете, ако ви се чете де;
Благодаря за информацията, прочела съм абсолютно всичко назад, но някои неща ми остават неясни. Например за да запишеш час за NIE като не си на квартира трябва ли ти документ от общежитието, нещо като адресн регистрация?
А за банкова сметка при положение, че има българска такава плюс Revolut, също не ми е ясно трябва ли му испанска

# 474
За NIE трябва адресна регистрация от общежитието.

6-ти януари е празник, 7ми, не. Аз бих била на място.

Испанска банкова сметка ще трябва за испански телефон ( не може да се плаща с кеш)  и каквито и да било сметки, като ток, вода, газ, абонат на градски транспорт. Не е спешно, но аз бих направила задължително, ако трябва да се плаща нещо от вече изброеното, е спешно Simple Smile

После тук се използва много масово Bizum, което е вързано към всички испански банкови сметки. Това е система за изпращане и получаване на пари. Ползва се масово за родженни дни, вечери и прочее.

# 475
За NIE трябва адресна регистрация от общежитието.

6-ти януари е празник, 7ми, не. Аз бих била на място.

Испанска банкова сметка ще трябва за испански телефон ( не може да се плаща с кеш)  и каквито и да било сметки, като ток, вода, газ, абонат на градски транспорт. Не е спешно, но аз бих направила задължително, ако трябва да се плаща нещо от вече изброеното, е спешно Simple Smile

После тук се използва много масово Bizum, което е вързано към всички испански банкови сметки. Това е система за изпращане и получаване на пари. Ползва се масово за родженни дни, вечери и прочее.
За телефон имате предвид, ако е с договор, ако е с ваучер може с друго? Аз нямам предвид кеш, а с Revolut или с българска дебитна карта.
Може ли да уточните за 6ти и 7ми януари. Не разбрах, какво имате предвид. Благодаря Simple Smile

# 476
Не излиза на сметка да правите телефон с ваучери. По добре да е на договор. Моят струва 7е/месец. Никога не успявам да си изхабя интернета...
Договор не може да се плаща по друг начин освен с испанска сметка, защото се плаща само през direct debit, което е на някакво число в месеца се дърпат парите автоматично от сметката ви. Всички текущи разходи ( вода, ток и прочее) могат да се плащат само по този начин.

6ти е празник официялен в цялата страна, на 6ти никой не работа. 7ми е официялно работен ден. Ако трябва да купите билети сега, аз бих предвидила детето ви да е на 7ми в Испания.

# 477
  • Чикаго / София
Изпитите при дъщеря ми започват веднага след ваканцията. Може да има изпит на 8 или 10 Януари. Тя предпочита да е в Испания поне 2 дни преди датата, т.е ако е 7 Януари, да е там най-късно на 5 Януари, за да може да си учи на спокойствие. И да, тогава ходи в библиотеката.

# 478
Много благодаря за споделеното!Мисля да направим с детето пълномощно, тоест мен да ме упълномощи. Доколкото прочетох, ще ми трябва за НАП, за да дам документ от уни-то, че е здравноосигурен. Предполагам е добре да има общо пълномощно за всеки случай. Споделям за информация Simple Smile

# 479
  • София
Здравейте, за дъщеря ми и още две девойки търсим апартамент в Sant Cugat, Barcelona. През агенция за наем от 1800 евро на месец, ни искат комисионна от 2699 евро, депозит от три наема, както и бележка за доходите на бащата. Да попитам дали можете да препоръчате агенция с по-нормална такса или да дадете някакви други идеи как да търсим? В idealista виждам същите обяви на две фирми.

Общи условия

Активация на акаунт