Студенти в Испания

• 46 091
  • 747
  •   1
Отговори
# 480
1 месец наем +два месеца депозит е изискване почти от всички агенции, трябва да се "пазарите" да намалят депозита на един месец, което е легалния минимум. Решението дали ще ви намалят на 1 месец депозит е на собственика, не на агенцията.
Прави се официялен договор за този депозит, който се регистрира.

1 месец за агенцията също е стандартната цена, аз не бих платила един цент отгоре... пак ми се струва обирджийство. 

Всичко над тези цени е нелепо ( не че тези цени не са) и със студентите най се възползват.

Не познавам точно фирмите в St Cugat, но това което хората масово правят е да потърсят апартамент през idealista.com и когато се свържат с агенцията поискават цените, там те сами си казват всъщност на момента.  Ако цените ви устройват, но апартамента, не, може да ги попитате директно дали имат доуги предложения.

Друг вариянт намирате inmobiliaria в  St Cugat, обаждате им се казвате че търсите апатамент с такива условия дали имат такъв вариянт. Това може би е първото което бих направила, ако е от разстояние. Добре е да се направи на испански.

# 481
Много благодаря за споделеното!Мисля да направим с детето пълномощно, тоест мен да ме упълномощи. Доколкото прочетох, ще ми трябва за НАП, за да дам документ от уни-то, че е здравноосигурен. Предполагам е добре да има общо пълномощно за всеки случай. Споделям за информация Simple Smile

За пълномощното – ние правихме и за НАП пише „за подаване и получаване...“. Включили сме много неща, 2 стр. е. Ще Ви изпратя на лични примерно пълномощно.
За прибирането след Нова година – при нас сесията свършва до Коледа. Януари месец се връща в Мадрид между 08.01-12.01.
За NIE – трябва фотокопие на договора за наем (от квартирата или общежитието), фотокопие на л.к., документ от университета, че е студент, попълнена бланка, платена такса и доза късмет с часа.
Банкова сметка ще трябва само ако ще плащате някакви разходи – ток, газ, вода, дом. интернет или телефон на договор. Ако сте на общежитие, няма да Ви трябва. С българска банкова сметка в лв., превалутирането не е много изгодно, добре е сметката да е в €. И Revolut там да си го прехвърли в €. То този проблем за бъдеще ще изчезне де. Хубаво е, че когато са голяма компания в заведение, могат да си плащат separado.
Младежка испанска сметка може да се извади винаги, без NIE и без такси – първоначални и месечни.
Карта за градския транспорт – също без NIE се вади.
Не забравяйте и ЕЗОК за студента.
Дипломата – като я вземете, заверявате копие при Нотариус, превеждате на испански и носите в Посолството за заверка. След това подавате за акредитация.

Последна редакция: вт, 17 юни 2025, 12:54 от kikiriky

# 482
Kikiriky, много благодаря за изчерпателната информация! ЕЗОК видях, че се вади във FI bank , ще свършим и това Simple Smile

В допълнение, да попитам за децата, които са на общежитие в Мадрид , дали им предоставят завивки, спално бельо, кърпи или студента трябва да си купи на място?

Последна редакция: ср, 18 юни 2025, 10:20 от laseine

# 483
В Resa дават завивки, спално бельо и кърпи. Въпрос на избор е, дали ще ги ползваш. Сменят ги с почистването всеки петък.
Първата година за квартирата купихме от Икеа в Мадрид възглавница, олекотена завивка и 2 комплекта чаршафи. Втората година хазаинът им каза да си купят, като им приспадна парите от наема.

# 484
Kikiriky, много благодаря за изчерпателната информация! ЕЗОК видях, че се вади във FI bank , ще свършим и това Simple Smile

В допълнение, да попитам за децата, които са на общежитие в Мадрид , дали им предоставят завивки, спално бельо, кърпи или студента трябва да си купи на място?

Включват се спалното бельо и кърпите, както и почистването 1 път седмично и смяната на чаршафите и кърпите за баня. Ние отделно си купихме одеалце, с което да се покрива това легло, за да не се сяда директно на чаршафите.

# 485
Здравейте, дъщерята иска да учи единствено и само в Испания, има още няколко години, докато завърши.Поизчетох темата, на всички деца учещи тук са пълни отличници и са с насоченост Икономика основно.Моята дъщеря е творческа личност, рисува и пее, с множество отличия в тези две области.Но всичко друго и куца, изключая История, която много обича и Английския език.Та питането ми е дали знаете за такива университети в Испания, за да почна малко от малко да проучвам- нещо , като нашата Художествена академия/за пример специалност Сценични декори, с рисуване/ или като Музикалната ни академия, поп и джаз пеене?И ако детето не е с отличен успех има ли шанс?! Относно испанския   език мисля да я запиша на курс за няколко години и  ще се справи с езика!Провеждат ли се някакви изложения за университети в Испания в България?
  Станаха май повече от един въпросите, но ще съм много благодарна, за някаква  основна информация.♥️

# 486
Не е моето, но това което знам (за Бсн).
Консерваторията и подобни имат изпити май-юни по спецялност, има обяснение на изпита в страницата им. Всяко уще има своите изпити. Има някои, които позваляват да се явите предишната година и ви се пази оценката до следващата.

По въпросът с оценката за влизане... ами не е само за отличници!!! Няколко специялности са наистина по-трудно достижими, медицина, физика и математика, икономиката не е чак толкова ( в испанската версия е доста по ниска оценка), но има много и повечето професии са постижими. Не се отказвайте толкова бързо.

# 487
  • София
Много благодаря за споделеното!Мисля да направим с детето пълномощно, тоест мен да ме упълномощи. Доколкото прочетох, ще ми трябва за НАП, за да дам документ от уни-то, че е здравноосигурен. Предполагам е добре да има общо пълномощно за всеки случай. Споделям за информация Simple Smile
За НАП не ви трябва нотариално заверено пълномощно. Просто саморъчно написано пълномощно с лист и химикал върши работа. Общо пълномощно или това, на което ни е му казвахме едно време генерално пълномощно в онзи смисъл, няма. Може да изброиш всички институции, които се сещаш в него (примерно, банката, НОИ, НАП, там куп други неща), но трябва да са упоменати и тогава да го заверите (както и по-горе са обяснили) .

# 488
  • София
Вълнува ме следният въпрос - как се преживява в Барселона без климатик. Дори в апартаментите, които гледаме и пише, че има, то това е само в общата голяма стая, но не и в индивидуалните. А на много места въобще няма такъв!

# 489
Аз не спя на климатик и август месец, но тялото ми явно много е свикнало.
През деня не го пускам все още ( сега е около 32 градуса).
Юли и август без климатик не става, но децата ви тук ли ще са по това време?

Може да си вземете преносим климатик за около 350е втора ръка.
Аз имах такъв доста години.

# 490
  • София
Аз не спя на климатик и август месец, но тялото ми явно много е свикнало.
През деня не го пускам все още ( сега е около 32 градуса).
Юли и август без климатик не става, но децата ви тук ли ще са по това време?

Може да си вземете преносим климатик за около 350е втора ръка.
Аз имах такъв доста години.

Семестърът започва на 01.09, когато предполагам е доста горещо. И може би до средата на юли ще трябва да са там, все още не ни е ясно точно до кога.

За преносимия климатик нали трябва да има отдушник? А само с вентилатор как ви се струва?

Така или иначе не мога да повярвам, че няма! Живеем в София и от няколко години вече определено без климатик не става. Всички познати около нас си сложиха. А какво остава за Барселона?!

# 491
Трябва прозорец. За предпочитане малък.

Вече наистина рядко виждам места без климатици ,но сигурно жилища които са давани под наем "цял живот" св бех климатик. Инвестиция си е... една инсталация не пада под 5к евро .

Преносимият е решение. Също добър вентиратор.

# 492
  • Мадрид / София
Да кажа и аз моя опит, макар да съм в Мадрид, но температурите сега са около 36 градуса, а другия месец ще се повишат още, та : аз жеги не понасям. Живея на последен етаж и покрива се нагрява през деня. Това означаева, че температурите в стаята са височки - 30 градуса сега, а другия месец още повече. В началото бях само на вентилатор, но когато е много горещо не се справя да разхлажда. Тогава спасението беше банята. По-специално във ваната с хладка вода. Но това е когато си сам. Ако имаш и други около теб не става. Може само душ. От 2г имам и портативен климатик. С него е добре обаче доста ток харчи и вдига сметките за тока. Тази година ползвам смесено повече вентилатор и по-малко климатик, защото има и друг човек и не ми се иска да вдигам много сметката за тока. Друг вариант е и море/басейн. През септември температурите намаляват та е по-приятно.

# 493
  • Чикаго / София
Дъщеря ми е във Валенсия, там е по-топло от Барселона и първата година изкараха без климатик. Започват Септември и е там до края на Юни. Втората и третата година имат климатик само във всекидневната, но общо взето рядко го пускат - много им качва сметката за тока. Някак си свикнаха. И аз не знам как. А тя по принцип не обича топло, израснала е в Чикаго където 10 месеца от годината е студено, 2 месеца е непоносима жега и влага и без климатик не може да се диша. На нея студените месеци ѝ бяха любимите и все се майтапехме, че ще отиде да живее в Аляска, а тя отиде на целогодишен топъл климат и за 3 години свикна до толкова, че не ѝ пречи да няма климатик. Та явно се свиква. Ние отидахме във Валенсия Юли месец да видим квартирата и аз щях да се гътна без климатик - добре, че в AirBnB-то, което бяхме наели имаше климатик - та Юли и Август не знам как се живее без климатик.

# 494
  • ново
В Барселона при дъщеря ми без климатик беше немислимо. До края на септември си работеше постоянно. Пускаха нощем в хола и отваряха вратата на спалнята. Като добавим и влагата от близостта до морето, не си представям как би се живяло без.

Общи условия

Активация на акаунт