Студенти в Испания

• 46 051
  • 747
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Изцяло въпрос на навик и куп други неща. Младежът живее във Валенсия вече 4 години. (по на юг от Барселона Simple Smile ) Първата стая му беше със западно изложение, сегашната е със северно. И двете екстериорни. Има обаче много добра дограма стаята му, както и външна ролетна щора, която почти през целия ден стои пусната. Тази със северно е в пъти по-добро, макар, че пък зимата му е студено. Никога не е бил на климатик. Имат вентилатори, в пъти по-добри от моя у дома. Свиква се, макар понякога да става 28 в стаята. А и няма голяма разлика между дневна и нощна температура, така че организмът се нагажда.

# 496
  • Мадрид / София
Има значение дали е под покрива или е на по-долен етаж. Когато е на по-долен етаж не се затопля толкова, защото апартаментите от горе и от долу поемат част от топлината. Ако си под покрива както е при мен, през деня като се напече, това допълнително вдига температурата в стаята. При мен сега е 31 градуса, а през юли и август става малко повече. При това положение вентилатора в даден момент не разхлажда, а само движи горещ въздух. Тогава влиза в сила климатика, но за малко, че няма кой да плаща високи сметки. Тук поне не е влажно, доста е сухо и не знам дали това е в плюс или минус.

# 497
Днес преди да стане 29 градуса климатика не съм пускала. Не го щадя но ми става студено веднага Simple Smile когато спортувам държа 24г в стаята. Юли и авуст стои пуснат постоянно.

Аngela61, влагата увеличава усещането на температурата едно 3-5градуса.

Но по въпроса за детето което ще учи тук, също имайте в предвид, че тялото ще се нагоди. В началото първият месец най вероятно ще се поти постоянно. После ще се отрегулира
Особено ако дойдете лятото, първото излинане от летището е като да отвориш гореща фурна.

Имайте предвид че тази влага се усеща и зимата и тогава на човек му е студено.
С брат ми се шегуваме, че такъв студ какъвто сме брали в Бсн в Сф не сме виждали и до някъде е така.
В БГ никога не ми е било толкова студено вкъщи.
Разбира се това се променя...студена зима не сме имали поне  от 2018.

# 498
Здравейте , днес излезе класирането. Ние сме в дилема. Синът ми е приет на предварителен прием в Autonoma,  а днес на 1во желание в Политехническия. Има ли някое дете, което учи в тези унивврситети?
И да попитам имате ли получена информация кога е срока за записване, доколкото разбирам за различните университети са различни сроковете и даже по факултети?

# 499
Здравейте , днес излезе класирането. Ние сме в дилема. Синът ми е приет на предварителен прием в Autonoma,  а днес на 1во желание в Политехническия. Има ли някое дете, което учи в тези унивврситети?
И да попитам имате ли получена информация кога е срока за записване, доколкото разбирам за различните университети са различни сроковете и даже по факултети?

A какви специалности е влезнал? Двата университета са добри, но UPC си е специализиран.. и Аутонома е в Беятерра.., което е извън Бсн.

Последна редакция: пт, 11 юли 2025, 19:19 от Eli..........

# 500
Не могада помогна, съжалявам.

Но да, днес излезе клсирането.
Нашият син е приет двоен бакалавър Международни отношения и Бизнес администрация в Карлос 3 в Мадрид, така че се отказва от каквото беше приет на предварителен прием. След като години наред наследникът повтаряше, че иска да се занимава с психология, този февруари изненадващо за нас рече, че е премислил и не иска психология, и постави двойният бакалавър като първо желание; записа още 4 желания, производни на това. Получи кумулативен сбор от матури, диплома и испанска матура по английски език 13.45 точки и е приет точно каквото искаше. Дано да е неговото. Ние днес ще празнуваме.

# 501
Честито!
Да споделите след време за тези дуални бакалавърски програми, моля. Интересно ми е защо се прави и имат ли аналог в други държави.

# 502
Двойни специалности има и в други държави. Видях че Оксфорд имат много (гледам за дъщеря ми) математика+ физика, на пример. Така общите предмети да кажем са 1,5г за двете специалности, така изкарваш общите и за още 2,5г изкарваш отстаналите, които са различни.

По мое време бяха 2+3г, когато общото беше 4г.

Между Аутонома и УПС, аз бих избрала УПС, но много е важно каква специалност.

# 503
Има и другаде, да.
Дъщеря ми приключи 1ва година в Париж (следва 2рата) и да, потвърждавам, че във Франция има много двойни специалности, при това ги има и в супер странни комбинации, като градоустройство и физика, биология и ай-ти-нещо-си, георграфия и анализи, право и физика, и други шашави комбинации.

Работата е там, обаче, че във Франция бакалавърът е 3 години, като двойният също е 3 години, което прави натоварването много голямо. Съответно, ако студентът няма МНОГО голяма мотивация да учи точно тия 2 бакалавъра, дето ги е записал, то натоварването го бъгва и отпада. Аз лично знам 4 българчета, започнали ударно двойна специалност, и отпаднали заради натоварването. То не е точно отпаднали, ами изкарали един семестър или 1 година, и после преминали в друга единична специалност.  

За разлика от Франция, двойният бакалавър за сина ми в Испания няма да е 3 години (както е във Франция) или 4 години (обичайния за Испания), а ще е 5 години, което извежда графика все едно ще кара 2 френски бакалавъра един след друг (е, не точно, малко повече, но долу-горе).
Освен това, гледахме хорариумите за 5те години за младежа в Карлос и сравнявахме с 3те години във Франция, и трябва да ви кажа, че натоварването от двоен бакалавър в Испания е направо песен точно защото ученето се разтегля в 5 години.
Не знам дали го обяснявам правилно и дали ме разбирате.

Даже се шегувахме вкъщи, че това с 5те години двоен бакалавър сигурно е мега яко от студентска гледна точка - вашите те издържат 5 (+ после 2 още) години, а ти си в ролята на вечния студент и за капак - и на яко студентско място. 

Както и да е. Стана точно каквото той искаше; дано е неговото.

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 06:45 от majceto

# 504
Моят двоен бакалавър стана 6г 😅, напрежението си е голямо и в Испания .

Аз го карах когато бакалавъра беше 4г и всъщност такова като бакалавър вече не съществува.
Сега трябва и един мастер по нещо след тези 3г, ако имате амбиции за кариера. Сегашното следване от 3г, остава недостатъчно.

# 505
Двойните бакалъвэрски са много готини в Карлос 3. Гледах после, че има и 2йни магистратури. Чедото е единична специалност от 4 години, но може би 2ен масър ще си нацели после от 1.5 години; Живот и здраве де, дотогава .....

# 506
Извинявам се, че не съм уточнила - в Autonoma и Политехническия в Мадрид Simple Smile
Авиационен мениджмънт , съответно авиационно инженерство. Много ме притеснява че в Autonoma още не излиза дата за записване, затова питам, ако има някой който учи или е учил там.
Majceto, честито, дано му хареса Simple Smile

# 507
Предвид специалността аз бих избрала UPC Simple Smile, но мисля че няма грешен избор 🤗

Последна редакция: сб, 12 юли 2025, 18:58 от Eli..........

# 508
Моят двоен бакалавър стана 6г 😅,

днес се зачетох - и на синковеца е кажи-речи толкова - 5.5 години. майко мила Simple SmileSimple SmileSimple Smile
обаче пък изпитите му са пръснати в месец и половина време - 2 в седмицата преди коледа и 4 от 8ми до 22ри януари.

дъщеря ми в първата си сесия имаше 2 изпита във втората седмица на декемри и още 7 броя в следващата седмицата (преди коледа). във франция някак бяха разпределни изпитие по катедри - факултет финанси - в седмицата преди коледа, факултет право - в седмицата след нова година, факултет еди-кой-си - във 2рата седмица на януари, и т.н. и тя се падна с изпити в първата седмица. лятната сесия също така мина - 9 изпита ударно в първата седмица на май и после 4 месеца лято Simple Smile

Авиационен мениджъмънт; Авио-инженерство: УАУ!

# 509
Дано са го пооправили, защото аз много страдах по сесиите.. лично предпочитам да има по 2-3дена м/у изпит и изпит , а е стигало да имам един изпит сутринта и друг следобеда същия ден.

Горе долу имах по 5 изпита на семестър, освен 4тата година когато имах по 8... ( бях в една специaлна програма) ... страшно беше напрежението.

Програмата я махнаха, сега всичко е малко по-спокойно.
Има много университети, които направиха изпитите триместрални и не се натрупва толкова.
 Само трябва човек да е много постояннен, да не изпусне влака през годината, защото много трудно се наваксва.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 09:00 от Eli..........

Общи условия

Активация на акаунт