Студенти в Испания

• 44 789
  • 747
  •   1
Отговори
# 705
Моят син в петък беше на уелкъм лекция (среща?) за специалността си. Полу-раздразнено, полу-смехотворно разказа, че    лекцията била изцяло на испански език. Припомням, че той е приет да учи двойна специалност на английски език. Simple Smile
От утре започват същинските му лекции. Да видим на какъв език ще са.
Инак да, завърши Испанската и знае испански.

# 706
Майчето - вашият юнак много ми напомня на Кацко от испанската - една година по-малък от дъщеря ми - бяха си приятели в испанската;

# 707
Моят син в петък беше на уелкъм лекция (среща?) за специалността си. Полу-раздразнено, полу-смехотворно разказа, че    лекцията била изцяло на испански език. Припомням, че той е приет да учи двойна специалност на английски език. Simple Smile
От утре започват същинските му лекции. Да видим на какъв език ще са.
Инак да, завърши Испанската и знае испански.
Ооооо, majceto, това не е никак добреее Simple Smile Моят син също гледа към КАРЛОС III (готви ранно кандидатстване), специалност на англиийски, на не знае никак испански. Ако "слуховете", че дори и в тези специалности се минава на испански се окажат верни, за него ще е голям проблем и може да промени сериозно нещата. Моля дръжте ни в течение какво се случва с другите лекции на сина Ви Simple Smile Поздрави и успех!

# 708
  • София
Преди 2 години моята девойка се отказа от бакалавър в Испания точно по тази причина. И на мен ще ми е интересно majceto да сподели дали продължава да е такава ситуацията. На мен ми го е разказвал точно студент в Карлос III. За него не е имало проблем, защото е завършил испанската, но за моята девойка щеше да е кофти (испанският й е втори език, не е на толкова високо ниво).
Сега гледа магистър в същия университет. Казах й да заляга над испанския Blush

# 709
И дъщеря ми готви ранно кандидатстване за специалност на английски там, с втори испански е, ако лекциите са на испански ще е интересно Simple Smile , но не ми се вярва. Ще е полезно наистина вече учещите там да споделят.

# 710
Мися, че и по- горе се писа за езика в университета. В специалностите на английски се водят на английски; преподавателите си преподават в тях на английски. Но като цяло езикът на който се води комуникацията си е на испански - имаха разни домашни и проекти, които им бяха пускали и в групата на децата от тези специалности и преподавателя си пише на испански. Не са малко и тези, които си минават на испански и в лекциите - въпреки че не е прието.

# 711
Здравейте, да споделя малко информация. Бях писала още на 5ти като пристигнахме, но не си виждам поста, сигурно не е бил ок интернета. С огромно учудване да споделя, че за банковата сметка и предплатената карта за телефон (не с договор) искаха паспорт и българската лична карта хич не ги вълнува. Синът ми е в UAM, общежитието е Resa. В двойна стая е, която напълно отговаря на описанието. Според нас е достатъчно широка, с преграда по средата, практична, с 2 малки отделни хладилника. Има храна, която е доста ок засега. Ще пиша още, когато имам възможност. Пиша за паспорта, защото аз лично в ЕС никога не съм го ползвала. Носихме го уж за резервен документ, а то се оказа, че без него не може. Иначе отворихме банкова сметка в Santander, без такси, искаха паспорт, matricula ( документ, че си записан в университета) и документ от общежитието.

# 712
  • Мадрид / София
И на мен ми се е случвало да ми искат паспорта на някои места, а личната карта да не ми я искат. И май едното беше за сим карта. Но беше доста отдавна, едни 10 - 15г.

# 713
  • Отвъд алеята зад шкафа
В Италия, за някои неща изискват лична карта от новия вид. Ако няма такава, трябва паспорт. Вероятно в Испания е същото.

# 714
Пиша за заинтересованите дали преподаването Е или НЕ Е на английски език.

Първи ден лекции в двойна специалност на английски език в Кралос 3: имали са лекции по 3 предмета, които са били сборни за няколко специалности (били са около 150 младежи, а в специалността на сина ми са под 40). И 3те лекции са били на английски език.
Професорът по първата е бил с чудесен английски (предмет право), втората (нещо с математика; може би икономика?) - добър английски, но посредствено преподаване; младжът трудно и бавно е чатнал, че преподаваният матерал касае неравенства, което е много позната и изучаване материя за сина ми. От тук съдя, че явно наистина съдържанието не е било добре поднесено. Преподавателят от третата лекция бил с много лош английски, много зле оформени и написани презентации, неразбираемо преподаване; младежът твърди, че всичките 150 студенти мигали на парцали и никой нищо не разбрал нито какво се говори, нито какво е съдържанието. Казва, че лекциите (презентациите) са (ще са?) достъпни и планира да ги преглежда ПРЕДИ занятие.

Инак болшнистовото от студентита са испано-говорещи, така че в междучасията се говори повече на испански и доста по-малко на английски. 4-5 бълграски деца са се намерили. Видял е списък на колегите си от неговата специалност (тая дето са под 40 човека) - имената са били испано-звучащи, което значи, че предположенията ми, че щом специалността е на английски, то ще има повече англо-говорещи чужденци, изобщо не са верни.

Пожелавам успешна учебна година на студентите и по-малко тревоги за родителите.

# 715
  • Мадрид / София
Относно математиката в Испания тя се изучава по-различно от България. По тази причина когато дойдохме не можех изобщо да помагам на детето и трябваше сам да се справя. Ми справят се децата.

# 716
  • някъде под слънцето...
По казуса паспорт , лична карта или и двете е според зависи от  испанския документ на приносителя.
Залено НИЕ, в самия сокумент е записано, ключов е съюзът ИЛИ.
Тоест едно от двете по избор на акредитиращия се.
Паспорт е задължителен само за определени трамите и е споменато, като задължително.
За повечето обикновено не  се изисква  паспорт.
Сега поне всички са наясно, не е като, по времето когато България влезе в ЕС и  измислиха зеленото НИЕ.Един сладур шеф на банков офис искаше да вика полиция защото настоявах да ми направи  банкова трансфернсия  с лична карта.След оха де рекламасион  св кротна и я направи .
Изобщо по онова време им беше любимо да заплашват с полиция, когато си потърсиш правата, но, когато обътнеш палачинката , че ако не извикат те, ще извикаш ти,   набързо си свършваха работата.
За документа при предплатена карта, зависи от политиката на компанията.Някои правят изключение за домашен интернет със  студентска ТИЕ (синя)  .
За банкова сметка, без НИЕ ще бъде норесиденте, което предполага изискване за паспорт.

За математиката....много студенти ходят на академии .Особено популярни са тези, които работят по програмата за конкретната специалност.
По въпроса с испанските имена и англоезичните специалности
Поне в Мадрид повчето училища са билингуе с английски.Децата обикновено  излизат с C1 и C2.Съответно предпочитат да учат на английски, вместо на каталунски, еускера, гайего или валенсиано. В списъка за камдидатване дъщеря мин също бешепредпочела специалности на английски  в Мадрид, пред  тези в каталунски университет, но я приеха на първото желание. и в този случай всички останали отпадат.
ЛатАм също са по добре с английски, от колкото с локалните езици.

Последна редакция: ср, 10 сеп 2025, 12:06 от sl

# 717
Ехаааа - чак на втората година откриха че на втория етаж над кафетерията има и столова))))) в Карлос трети, та за 6 евро девойката си е поръчала - пиле със ориз, салата от варени зеленчузи, десерт- пъпеш, лимонада.

# 718
  • някъде под слънцето...
Не само столова, би трябвало да имат и зала за храна оборудвана с  хладилници, микровълнови, вендинг машини и филтрирана вода....Много деца си носят храна в тапери.

# 719
Не само столова, би трябвало да имат и зала за храна оборудвана с  хладилници, микровълнови, вендинг машини и филтрирана вода....Много деца си носят храна в тапери.
Те тези неща си ги имат и в кампуса. Тук приятната изненада беше че си има готова готвена столова храна, както се казваше едно време)))))

Общи условия

Активация на акаунт