Витамин D, децата, майките, възрастните и зимата...5

• 55 876
  • 762
  •   1
Отговори
# 135
Мда, скъпичко и доста непрактично излизат ниските дозировки, дето от тях човек да трябва по една шепа да взема. А и няма смисъл, те са по 1000 единици в най-добрия случай, а често са даже 400.
От 10к и 20к не съм срещала като добавка, то вече ще е по рецепта това предполагам. Но си вземам капсули от 2к или от 5к единици и във възможно най-голямата разфасовка, за да излязат по-изгодно.
Самият витамин Д не е някаква екзотична и скъпа добавка и не е нужно да излиза скъпо вземането му.

# 136
sleek, а би ли казал кой вид магнезий е добре да се съчетае с вит. Д и трябва ли да има отстояние от вит. Д или могат на един прием да се вземат? Благодаря.

# 137
Аз имам свой прочит за к2, и по-скоро за нуждата му от приемане, но то зависи от доза, човек, начин на хранене, а и при нас има други особености.

Но, искам да дам само един пример за уж високите дози.
На мъжът ми никога не бяхме изследвали витамин Д. Аз бях с много голям недостиг - беше 10, и реши и той да започне да пие преди две години дневна доза 2000 единици. Какво се замотахме, много неща се случиха, направи пауза от приема един месец и пуснахме и двамата изследване преди месец. Неговия Д, след двугодишен прием всекидневен на 2000 единици е 20 ng/mL.
Аз лятото имах много тежки два месеца, пълна мозъчна мъгла, нямах сили да ходя, буквално, енергия наистина никаква, като за болница изглеждаха нещата. Един ден се сетих, че заради гореспоменатите неща, аз не съм пила Д над 8 месеца. Започнах прием на 6-8000 единици дневно, след около 2 седмици започнах да се поосвествам. Нямаше как да го изследвам тогава, знам че така не се прави по принцип. Пих го 2-3 месеца така, и след 3 седмици почивка моят резултат е 28 ng/mL.

# 138
Sleek, много Ви благодаря за препоръките Flowers Hibiscus Започват от тази вечер, а аз си продължавам приема, както досега. Имаме магнезиев цитрат на прах. Винаги от него вземам, защото е с приятен кисело-плодов вкус. Ако е възможно, бихте ли препоръчали вид магнезий и марки с качествен такъв? Знам за магнезиевият оксид, че е най-слабо усвоимата форма и го избягвам.

# 139
Извинявам се че излизам извън темата само за витамин Д, но чист цитрат ли вземате или е овкусен с нещо? Взех си магнезиев цитрат на прах с идеята хем да ми е по-евтин, хем и да избегна ненужни съставки... но това нещо е тоооолкова блудкаво че е чак гадно. Със сигурност не е кисело. Накрая пакетът стои в един ъгъл, а аз си купих пак капсули Grinning
Иначе си трябва и магнезий наистина, без него и с Д не е същото.

# 140
  • Melmak
Слийк, също ще съм благодарна да посочиш усвоими форми на магнезия. Четох за бисглицинат, но сякаш не усещам особен ефект от него. На етикета пише бисглицинат, оксид и препоръчителната доза е 200 мг. По едно време приемах и по 400 мг, не намирах особена разлика.
В крайна сметка се върнах към магнезиев оротат дихидрат, който е с рецепта, преди време невролог ми го беше дал. Сякаш това е единственият магнезий, от който усещам някаква полза.

Какво мислиш за магнезиевото олио?

# 141
natka, ако е към мен въпроса, вземам този:

Скрит текст:
https://remedium.bg/natural-factors-magnesium-citrate-powder-pri … h90-dozi-141384/p

и сега този, но вкусът му е някак си по-изкуствен в сравнение с първия

https://galen.bg/uebar-neycharals-magneziy-tsitrat-visoka-absorb … rah-300mg-h-200gr

Бих пробвала и друг като привърши сегашният.

# 142
sleek, благодаря за разясненията. Ако може само да вметнеш как се преимат - на един прием или по различно време?

# 143
О, да, пропуснах. Без значение е, както е удобно на човек според начина му на живота и частта от деня, в която си приема добавките. Заедно или разделно, за синтеза на вит. Д, разлика няма.

Една от работните хипотези(недоказана) е, че високият прием на вит. Д 'бърка' от запаса на магнезия при синтеза си. Следователно от една страна не е добре да подобряваме един биомаркер за сметка на друг.

Втората хипотеза е, че дали черпи или не от запасите на магнезий, по-високите му нива ускоряват синтеза на вит. Д, без задължително да се харчи запаса му. Данните категорично говорят, че вит. Д се увеличава и без допълнителен магнезий, но като че ли с него става по-бързо и по-лесно.

# 144
Здравейте, благодаря за изключително полезната тема и мнения:hibiscus: Имам въпрос - има ли проблем при услояването на витамина, когато се пие антибиотик? Нещо специфично при приема, времеви диапазон, храна? Благодаря

# 145
Не би следвало да има какъвто и да е проблем при прием на АБ, дори напротив, по-високите дози на витамина ще засилят антивъзпалителните механизми, когато организмът се бори с вирусна или бактериална инфекция. Най-правилно, вероятно е да се взема с около 2ч. отстояние на АБ, с храна с някаква форма на мазнина.
Знаят ли се нивата на вит. Д към момента? Ако са ниско-дефицитни, дози от 40-70,000 дневно за 3-4д ще окажат огромно влияние, но трябва да се има предвид и общото здраве.

# 146
Много Ви благодаря! Към момента не сме изследвали, но предстои. Весело посрещане на Новата година пожелавам на всички и най-важното да сме здрави! Много полезна тема!

# 147
  • In the land of Never Never
sleek, благодаря за разясненията. Ако може само да вметнеш как се преимат - на един прием или по различно време?
За витамин Д сме коментирали в темата, че е добре да се приема сутрин, и с нещо мазно. К2 също, изобщо мастноразтворимите витамини. Въобще е добре добавките да се приемат с храна, за по-добро усвояване.
За магнезия, добре се усвояват магнезиев цитрат и магнезиев оксид, но имат леко разхлабващо действие, особено втория, така че е индивидуално, зависи от човека. По тази причина купих магнезиев бисглицинат, но въобще не го усвоявам, получавам крампи, все едно не пия магнезий. Сега взех един на който пише магне марин, т.е. магнезия е извлечен от морето, каквото и да означава това. С него е по-добре, крампите почти изчезнаха, което означава че отива където трябва.

# 148
Имам останал Магнерот от бременността, ще го допия колкото е останал. И ще добавя към спрея 3000 Д+ к2 още само Д 3000 за 3 месеца,после ще видя какво се случва.

# 149
Здравейте. При счупена кост каква доза вит Д е добре да се приема? Взех и калций и магнезий за пиене.

Общи условия

Активация на акаунт