Бързи здравословни въпроси и отговори – 43

• 30 449
  • 740
  •   1
Отговори
# 705
Пак си задавам въпроса, снимки дават ли ви след колоното? На отделните участъци на червото и на местата с полипи? Така без реално доказателство и само с писанки нещо им нямам доверие. Аз бих искала да видя и тази примка от предния пост, ако имам такава.

# 706
Не са ми дали нищо. Но аз нямах полипи, или други образувания. Само вътрешни хемороиди.
Лили, те виждат като има препятствия. Не на всички хора успяват да стигнат до тънките черва. Газовете не са пречка за колоно.

Дима, това което описваш май е виртуалната колоноскопия. Там надуват червата с въздух и ги гледат на скенер. На обикновената ги промиват с вода.

# 707
А тази виртуална колоноскопия по-щадяща ли е от класическата? Чета, че с нея не може да се махне полип например, ако се намери. Пак трябвало това да се стори с класическата после.

# 708
Деви, и без полипи пак дават при нас. На цялото дебело чевро, от край до край. Заснема се на някаъв интрвал.

А не може ли да се изиска?

# 709
Така ми е казвал анестезиолог, червото се изпълва с въздух, за да се вижда всичко и да не се получат увреждания. Дори и при операция с робота Давинчи на бъбрек, отново червата се издуват, за да се вижда добре и да не се среже някъде. По отношение на примката, мисля, че с такава се захваща полепа и се откъсва или отрязва, не знам точно.
  Също червото може да се огледа и  като се изпълни с каша и мисля, че се гледаше на ренген за проводимост. Правиха на мъжа ми 2016г, не си спомням подробно нещата, но не се видя нищо на ренгена, а с колоноскопия се видя и премахна полепа, който в последствие се изследва.
Но всеки сам си решава как да постъпи.

# 710
Не знам, Вики. Не бях наясно тогава, ако сега правя, ще питам и ще искам.
Виртуалната била по-неприятна, така ми казаха. Не може нищо да се махне, това също е минус.
Примка и бримка са различни неща.
Лили за бримка говори, усукано черво.
ПолИп се пише.

# 711
Не претендирам за правописа на полипа, не е най-важното в случая, пък и съм от по-старото поколение.

# 712
Някой имал ли е да му се обажда само едното коляно от време на време и какво се е оказало или предприел?

# 713
Вики, не са ми дали нищо. Взели са биопсия от два полипа. Само документ.

# 714
Да питате другия път всички които преминават, ако има, вземете си документа.

# 715
Аз отговорих,че имам снимки.
Виртуална не бих правила, има тема за колоноскопиите, прочетете там.
Не са ми пробили червата, макар че е записано, че са приложени множество методи за да се навлезе. Има си опитни лекари и бих се доверила на такъв, а не на алчни шарлатани, които се вълнуват повече колко пари ще вземат. Имам и куп алергии, запушен нос, страхлива съм и прочие . Ми нищо не усетих,жива съм, хората бяха изключително внимателни и всичко беше наред. Наистина,има тема за колоноскопиите, този въпрос вече не е толкова "бърз" явно.

# 716
Като споменахте алчни шарлатани ние се сблъскахме с такива. Отидохме на преглед тези дни при гастроентеролог в частна клиника. Посрещна ни млад лекар. Там правели само платени колоноскопии. Предложи на майка ми да й направи срещу 600 лева с упойка при тях. Тя каза, че няма възможност да даде толкова. Тогава започна да я убеждава да направи без упойка, нямало да я боли повече от палпацията. После стигна до там да обяснява как държавата се подиграва с тях като им плаща само 60 лева за колоноскопия по каса. В прав текст и без никакви скрупули го заяви. По-лесно било за тях без упойка, защото иначе трябвало да извикат анестезиолог, какъвто няма постоянно при тях. На регистратурата на частната клиника и самата рецепционистка продължи да ни убеждава да си платим и че е за малко и няма да я боли много.  На какво ли не се нагледахме откакто се наложи да ходим по лекари заради проблема. Няма човещина, много лекари гледат на пациентите у нас като на касички. Няма отношение, виждат те притеснен и гледат да те смачкат още повече.

# 717
Еми да, и отделно пациента търси вариант без колоноскопия, от срам и страх, и се набутва за много по неефективни и скъпи процедури. Нищо страшно няма в колоноскопията

# 718
Така е. Но 600 лева за колоноскопия ми се вижда страшно много, нереално. Малко им били 60 лева за колоно по каса, а за частен преглед взимат 100 и кусур лева за един ехограф и преглед за 10 минути.

# 719
  • Sofia
Вчера вечерта вдигнах кръвно над 150/90...усетих само сърцебиене и затова реших да го измеря.
Винаги ми е било около 125-130/70-80.
Взех валидол,капки мента,глог,валериан,магнезий и пръсках Рескю на Бах.
Какво друго мога да взема,за да го нормализирам.
Днес нямам сърцебиене,но не е спаднало.
При лл ли да отида или направо при кардиолог?

Общи условия

Активация на акаунт