Първокласници 2023/2024 - 3 тема

• 26 314
  • 685
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Явно сте попаднали на амбициозна учителка. Те тази година не решиха ли да не се дават домашни през ваканциите? Явно е било пожелателно. Ако нямаш планове за пътуване, няма лошо в домашните, но ако планирате активна ваканция е доста тегаво да мъкнете и учебници.

# 121
  • Димитровград
Ние имаме по една страница домашна. Много е стриктна- написа я вече.

# 122
  • София
Ние имаме три страници А4 с домашно по математика - отсечки, задачи разни.
По БЕЛ са 8 страници разпечатка на А4.
Отделно препоръката да правят диктовки и преписи на текстове.
Отделно проекта, за който споменах.
Според мен нашето домашно също е много.

Другото, което не мога да разбера, е защо е толкова голяма разликата между различните училища - от "никакво домашно" до "прекалено много"? Няма ли някакви единни критерии и изисквания?

# 123
  • София
Според мен е трябвало да дадат “ препоръчително домашно- диктовки на трудни думи и някоя и друга задача по математика.
Всичко останало е направо прекалено!
Все пак е ваканция.
Чувала съм и за други учители от близки училища, че дават големи домашни особено за лятото, но в началото на първи клас, такъв обем е безумен.
Моята има да дописва, защото отсъстваше тази седмица, та няма да е съвсем без хич.

# 124
  • София
При дъщеря ми вчера си започнаха нормално сутринта, но реално са имали музика само и са правили сурвачки. Столът не работеше вчера, но имаше сборна занималня до 18.00ч, за който му се налага. Баща и я взе на обяд и и казах да си напише домашната, за да е свободна ваканцията. Домашната е четене на приказки ( тя и без това си чете всеки ден), 2 работни листа по български и 6 стр по математика от един сборник, а и някаква рисунка имат да правят. Само тя и остана. Аз съм много против домашните през ваканцията. Радвам се, че е готова и няма да се занимаваме повече до януари.

# 125
При нас вчера учиха, после следобяд парти. Не остана време за писане на домашни. До 26 ти нищо няма да пише, след това ще я направим. Мен не ми се иска голяма домашна, защото тя отразява общото състояние в класа, а не отговаря на специфичните трудности на детето. Редовно ни се налага да пишем страници със смятане до 10, като през това време ще му е по-полезно да упражни чертането, смятане до 20 и задачи довърши редицата. Вместо това се изморява с неща, които е научил, а после допълнително се налага да упражним което не е.

# 126
Нашето тържество е било прекрасно, с Дядо Коледа и Еленче Simple Smile Децата получиха подарък Коледна книга - голяма и интересна. Много танци, лакомства и т.н.

Нашето дете няма особено желание да пише домашни (при нас са много). Някак ще се справим. Но обмислям да й намеря помощ за писане и четене занапред. Госпожата ми сподели, че това не й спори много (моето дете срича, докато доста от другите отдавна четяли съвсем гладко). Добре, че се случи да говорим, защото в Школо има само отлични оценки - аз как да разбера, че някъде не върви?! Нмаерих една студентка, която дава уроци на малки деца, но се разболях и сега нямаше как да почнем веднага. Сега съм в следното двоумение - госпожата в училище ме съветва да не търся допълнителна помощ, защото тя ще се занимава с детето и то ще се справи. Аз от своя страна имам страх да не тръгне детето назад и предпочитам да ходи и някъде другаде, където да се упражнява. Няма възможност за занималня другаде, защото са с целодневно обучение. Вкъщи, особено с мен, детето няма мотивация и само продава фасони. Та ще мисля до Януари какво да правя. Първи клас вече го чувствам като че сме в Университет. Simple Smile Моето е много мъничко на външен вид, а май и в акъла й са предимно игри и забавления. Лесно се ядосва, няма никакво търпение. Ще четем тия дни да видим Simple Smile

# 127
За мен не е редно толкова много домашни през празници, много хора пътуват и няма време за задължителни неща. Съгласна съм за препоръчителни, според възможностите.
Моите деца също сричат, но не се притеснявам, когато имаме време четем, не мисля, че са изоставащи.

# 128
Ако ми беше първо дете, нямаше сигурно изобщо да се притеснявам, щях да си кажа - нали детето е интелигентно и любознателно, ще се оправи.
Но като знам вече какво е дори лек проблем да пренебрегнеш в първи клас, сега съм "парен каша духа" и ще взимам и излишни мерки, ако трябва. Simple Smile

# 129
  • София
И у нас цял ден домашни. Имат по половин страница всяка буква, около 5 текста да препишат и 20-ина думи по веднъж. И съвсем малко математика, 2 листа за попълване колкото да не е без хич. На мен ми се иска повече математика честно казано,  но ще я организираме сами.
Нямам против домашните, да се учи и на отговорност и да си планира времето.

# 130
Това с четенето е много важно не само да чете гладко, но и да разбира какво чете. Забелязала съм, че не винаги разбират какво четат, а машинално повтарят.

# 131
Моето няма абсолютно нищо в Школо от началото на годината.
Иначе я хвали госпожата от занималнята, често прави диктовки без грешка. Чете си сама у дома разни неща, последния ден получиха книжки, започна първата. Домашна май нямат.

Но ми прави впечатление - госпожата поправя не добре изписаните буквички. Каката в първи клас имаше само поправки за правопис, но не и за графични неточности. Сега в трети е някакъв ад, пише ужасно нечетливо, постоянно има устни забележки за краснопис. А в първи клас не можех да преценя аз ли много очаквам или е нормално да пише така... То ясно , че  децата са различни и каката например е по-добра в математиката, но учат все още базови  неща като писане, сега започват със свои текстове, определено ще се занимавам с голямата, малката сама сяда и иска задачки, или сама си измисля и си ги прави.

Имаха парти извън училище, не бяха всички деца тогава . В петък в училище още едно. Миналата седмица и празник на цифрите с родителите.

# 132
На мен домашните ми се струват трудни. Думи като "мръднал" и "отронил" детето ги осмисля повечко време.

Последна редакция: нд, 24 дек 2023, 16:07 от B2022

# 133
37 оценки има единият в Школо до момента, 34 другият.
Не съм забелязала да ги проверяват за начин на изписване, в резултат буквите се пишат в грешна посока, прекалено раздалечени, прекалено навързани или събрани. Когато мога стоя над главите и поправям

# 134
Да, и при нас има доста думи, които не се срещат често. Това като цяло затруднява разбирането, оттам четат и преписват механично, без да разбират. Затова винаги първо обясняваме. Като цяло с времето посвикнахме, но просто не си спомням моето поколение така да са ми седяли на главата, да ми обясняват, че да се упражняваме...

Общи условия

Активация на акаунт