Първокласници 2023/2024 - 3 тема

• 26 644
  • 685
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Проверявате ли ежедневно тетрадките и учебниците на децата за недовършени домашни? Откривате ли недовършени домашни, ако проверявате?
При  нас обикновено повечето домашни са написани в занималнята, но се случва нещо да е останало недовършено, както и учителката от редовните часове дава неща, които да се правят вкъщи, а не на занималнята (през седмицата по 1-2 пъти дава текстове за четене вкъщи, допълнително за уикенда дава за домашно задачи по математика и български на листи). Моят младеж все е забравил, че има нещо допълнително за правене - ако не го изюркам да даде папките от раницата да прегледам, хич и няма да се сети, че са им дали нещо. Та проверявам ежедневно папките по български и математика, за да не се налага да чета забележки в електронния дневник, че е без домашно. Ама ми се иска самостоятелно да го науча да си следи и изпълнява задачите, сам да се сеща, че нещо трябва да ми се даде за подпис, а не ежедневно да се налага да ровя. И се чудя как да го направя. Наказания ли да измисля, стимули ли да измисля, да чакам с времето ли да се подобри ситуацията. Доколко самостоятелно оставяте да се справят с ангажиментите си вашите първокласници?

# 166
  • София
Честно казано проверявам тетрадките и помагалата само един път месечно. Animal See No Evil

# 167
Аз проверявам всеки ден какво са взели, за да следя как се справя, иначе домашно нямат. Всичко пишат в училище.
Той сега си е вкъщи, защото е с хрема. Изпусна вчера контролното по математика, но не се притеснявам, защото се справя добре с нея и ще го направи, следващата седмица.
Записа се и на състезанието "Аз и числата", което ще се проведе също следващата седмица. А в началото на февруари ще ходи на "Математика без граници". Сложничко ми се вижда, но ще решаваме примери тестове.

# 168
  • София
Карам го да носи папките с неща по Български език и Математика всеки ден, но се сещам да проверява около веднъж седмично, понякога и по-рядко.
Много рядко има неща за дописване, но за уикенда си имат сериозно количество домашни винаги.

# 169
Аз, честно казано, проверявам всичко ежедневно. Повече за краснопис, понеже за другото е изпълнителна, тя дори като ще отсъства си записва на тефтер домашните сама. През останалото време си ги прави в училище. Случвало ми се е да правя забележка за старание, въпреки че учителката ѝ е поставила стикер, на мен ми се е струвало, че може да се старае повече.

# 170
  • София
Веднъж седмично проверявам за пропуски - обикновено през уикенда, когато си носи раницата.
Няколко седмици си взимаше нещата и в сряда, но установих, че физически не мога да се занимавам вечер с учебния материал.
Иначе забелязвам значително подобрение на отношението му към домашните в сравнение с първите седмици, когато не знаел, че трябва да пише в занималнята и няколко уикенда едвам смогвахме да наваксаме... Сега вече няма такива издънки Simple Smile

# 171
И аз само през уикенда проверявам, папките през седмицата са в училище.

# 172
Всеки ден проверявам. Домашни за вкъщи имат само през ваканциите. Опитвам се да го подготвям за зимния кръг на Математика без граници, ядосва се, сърди се, че задачите били 4 клас...😁

# 173
  • София
И вкъщи тече подготовката за Математика без граници.

# 174
  • София
Как се подготвяте? Те тези 5 теста /приблизително, не помня колко точно/ от последните години като ги пререшим два пъти и наизуст ги научава. А други подобен формат нямам.
Аз тетрадки не преглеждам, защото всимко седи в училището. Рядко стига нещо до мен. Там се учи всичко, домашни много рядко имат. В началото ми беше странно да нямам контрол, но вече не го мисля.

# 175
  • Димитровград
Проверявам поне един път седмично, но моята е много изпълнителна, всичко си пише в занималнята. До дете си е, каката не беше така.
Даже като имаха заместващ учител в занималнята, била им казала, който иска да си играе, но тя казала, че не иска да довършва вкъщи и си написала.
За събота и неделя нямаме допълнително.

# 176
  • София
И моята успява да си напише домашните в занималнята. Но проверявам вкъщи в почивните дни.
Личи, че четат в занималнята, тъй като я чуваме, че започва да чете все по- гладко. Вкъщи допълнително чете книжки с приказки с по- голям шрифт, за да се поупражнява.

# 177
  • София
Вчера дъщеря ми е объркала думата тетрадка и я е написала с "т". Дотук добре, казвам и ще я запомниш, няма как да се провери тази дума ( като примерно ориз-оризът), трябва да се знае. Обаче тя ми казва, госпожата каза, че можело да се провери с думата "тетради". 😳 Даже и я е написала в тетрадката, за да може дъщеря ми да я преписва. Какво е това чудо? Проверих в интернет все пак и до колкото виждам май това е думата за множествено число на тетрадка на руски. Какви са тези глупости не мога да разбера, има ли наистина такава дума на български или аз съм малоумна. 🙄

# 178
  • София
Не съм чувала за "тетради" и аз, но има някаква логика да се проверява така дори с несъществуващи дума... Сещам се за съществуващи, които могат да се проверяват така. Например "палатка-палати", "лопатка-лопати"...

# 179
  • София
Не знам, за мен не е нормално да им пишат несъществуващи думи в тетрадките, че и да ги карат да ги преписват. Плюс това госпожата не и е казала, че реално няма такава дума.

Общи условия

Активация на акаунт