Първокласници 2023/2024 - 3 тема

• 26 653
  • 685
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Мисля, че трябва да има съобразяване със началните знания и опита на децата в грамотното писане.
Уви, не виждам такова при нашата госпожа.

# 181
Голямо мазало с този първи клас... При нас не са преподали букви, ама ги има в думи в диктовките и преписите... Да не говорим, че се подчертават... Имаха думи, като кораб, при които трябва да се направи проверка, но никой не им беше обяснил как...
Завиждам благородно на всички, на които не им се налага ежедневно да се занимават с учебния материал... При нас въпреки всичко се налага, за да видя кое не е разбрал, кое трябва да упражним...

Последна редакция: сб, 20 яну 2024, 11:26 от prolet_inchen

# 182
  • София
Това за проверката аз съм и го обяснявала, не в училище...

# 183
Безумно е това с тетрадите, аз бих си поговорила с госпожата (не съм конфликтна личност, не знам защо все така ми идва 😁). Миж, не съм съгласна с твоите примери - не са релевантни според мен - думите лопати и палати съществуват, което не може да се каже за тетради....

Последна редакция: сб, 20 яну 2024, 12:46 от Mometo*

# 184
Възможно ли е в бързането госпожата да е пропуснала една буква?

# 185
  • София
Аз и без това съм и набрала, май в една друга тема се оплаквах как се опитваше да ми дава акъл как и с кого да си празнуват рождените дни децата ми. Просто се намеси в разговора с дъщеря ми и не спря да ни прекъсва, без никой да и е искал мнението.
Възможно ли е в бързането госпожата да е пропуснала една буква?
Не, това и е идеята как да се провери, че се пише тетрадка, а не тетраТка.

# 186
  • Германия
Аз проверявам почти ежедневно (понякога просто не успявам), за да видя какво са правили, да проверя дали домашните са написани правилно, понякога питам да ми обясни нещо от материала да водя дали го е разбрала… като цяло за сега съм доволна и нямам оплаквания

# 187
Иначе и при нас четат по 5 пъти един текст. Не знам на това каква му е идеята и ползата. Може и да има, просто на мен не ми стана ясно. На 5ия път са го наизустили. Моят син беше почнал да чете почти гладко, обаче по ред причини се наложи да спрем с четенето... Към тях са големите домашни, липсващи части в материала, които трябва да дообясня, като прибавим и някакви болести...  Сега го гледам пак, че срича. Трябва пак да наблегнем.
Онзи ден имаха пак 6-7 страници А4. Госпожата в занималнята казва, че редовно той е с най-голямата домашна, а другите деца са по-големи от него. Връща се супер уморен, убит от живота, отчаян и не иска да ходи на училище...

# 188
Всеки ден проверявам домашното по български и математика. Успява да го напише на занималнята, но винаги има грешно решени задачи и за капак госпожата на занималня се е подписала, че го е видяла без да обърне внимание на грешките. Препитвам я за урока какво е разбрала и за текстовите задачи не може да ми обясни нищо. Сякаш просто ги е преписала от дъската без да са им обяснили, че от една текстова задача могат да съставят няколко решения. Изобщо не съм доволна, не ги учат да мислят, а само отбиват номера. Дори се чудя как е в частните занимални, защото смятам, че ще стане по-зле, предвид че това е само началото.

# 189
В нашата занималня му обясняват. Частна е. Научава нещата. Но все пак там се борят с времето, да напишат тези огромни домашни и не остава време да се прегледа какво са направили. И все пак, тя като види госпожата в занималнята, че нещо е сбъркал в час го оправят. Абе с една дума, никога не съм го мислила, обаче сега взех да съжалявам, че остава в българското образование. Поне като нищо няма да научи от толкова несвързани уроци, да не е стресиран.

# 190
А как са с четенето вашите първокласници?
Сричат или четат гладко?
Ние все още сричаме...

# 191
Нашето сричаше и госпожата ме алармира, че повечето от другите четат гладко. Това се случи още Ноември месец. (Бяха учили само 2 месеца все пак тогава) За мен е притеснително не толкова заради уменията й, които ясно, че ще напреднат, а за да не се чувства назад от останалите. Затова ви писах - ходи сега при една студентка да четат, пишат и да правят диктовки. За самочувствие даже бих го нарекла, но искам да чете гладко. Иначе нямахме никакви индикации за проблем. В Школо само "шестици", но по друг повод госпожата спомена, че детето имало затруднения и оттам взехме мерки.

# 192
Според госпожата моето дете чете, той и разбира какво чете, но забелязах, че пак е започнал да срича. А четеше почти гладко. Съответно пак започваме и там заниманията вечер преди лягане. Има деца в класа явно, които не могат да четат изобщо. И все пак това не ме успокоява.

# 193
Забелязвам, че с различните видове текст е различно. Познати и подобни четат бързо. Несвойствени бавно и със сричане.

# 194
Забелязвам, че с различните видове текст е различно. Познати и подобни четат бързо. Несвойствени бавно и със сричане.
Много добре е обяснено, кратките думички, повторени по 50 пъти се четат без проблем, непознати и малко по - трудни се сричат и четат бавно.

Пролет, аз също се възмущавах от многократното четене на текстовете от буквара. Тези дни, докато бях болна се сетих, че преди години беше нашумял един метод за обучение по четене на бебета (по - скоро малки деца 1-2 годишни). Показваха се срички и се казваха на глас пред погледа на детето, след това кратки думи и т.н. Още тогава заклеймиха този метод на обучение като неефективен, защото просто се наизустява думата. Може би сега в училище се опитват да ги научат да зубрят, а не да мислят. Вкъщи я карам да чете непознат текст, а пък в училище да си четат трите реда по колкото пъти искат.

Общи условия

Активация на акаунт