Първокласници 2023/2024 - 3 тема

• 26 722
  • 685
  •   1
Отговори
# 330
В Джъмп мат задачите са поднесени с повечко картинки, учат се различни техники на смятане. Има мисля и доста логически.

При нас се учи стандартната математика по учебника на Просвета и допълнително се упражняват в тетрадките по Джъмп мат. Учебник нямаме, но май това е по преценка на преподавателя.

# 331
Извинете ме за въпроса, но някой може ли да ми обясни какво е това "пресмятане с преминаване"? Какво влагат в този термин?
Не го разбирам. Все задачи са си...
За мен това са задачи в които има "едно на ум", ние така му казвахме. Аз също в първия момент си зададох въпроса какво е "с преминаване" ,но като разгледах задачите се сетих. Явно не сме използвали същия термин като сме учили ние.

# 332
  • ту тук, ту там
А аз си го спомням от моето детство термина, пък съм сигурно по-голяма от повечето тук. Майка ми е начална учителка и също съм го чувала често от нея през годините. Много ми стана странно, че за толкова хора е непознат израз.
Ама пък Джъмп мат на мен не ми беше познато. 😄

# 333
Има ли някъде, където да прочета как се обясняват следните текстови задачи с по-голямо и по-малко:
1. Мери има 6 агънца, сестра й с 2 повече. Колко агънца има сестра й?
2. Мери си купила 8 книги, а сестра й 17. С колко повече книги си е купила сестра й?
3. Вярно ли е твърдението: Числото 8 е с 5 по-голямо от 3; Числото 2 е с 6 по-малко от 8.
Задачите от тип 1. ги беше разбрал и решаваше без грешка. Задачите от тип 2 - също. Когато се въведоха задачите от тип 3 се обърка тотално. Решаваме, рисуваме, слагам моливи, махам моливи...
Гледа ме с празен поглед и налучква. Нищичко не разбира. Опитва се да назубри решенията по типове задачи.
Не знам как да му обясня... Изписах половин тетрадка. Показвах,... не става.

# 334
Тези задачи са от тип " задачи с вълшебни отсечки" . Погледнете в Немо, математическа читанка, умник-математик и др.
Попринцип прави се отсечка за едното дадено число и другата отсечка се продължава с толкова с колкото са се изравни с първата( не знам дали разбирате)

# 335
Тези задачи са от тип " задачи с вълшебни отсечки" . Погледнете в Немо, математическа читанка, умник-математик и др.
Попринцип прави се отсечка за едното дадено число и другата отсечка се продължава с толкова с колкото са се изравни с първата( не знам дали разбирате)
Благодаря, знам ги с отсечки задачите, но не знам дали са такива... Решенията са + и -, нищо не се чертае.Освен това като е по-голямо, да продължиш, но като е по-малко какво се прави... Вчера опитах и на линийката да му обясня, ама и това не стана.
Ще погледна обаче материалите, може и аз да се бъркам.

# 336
  • София
Дъщеря ми (още е в детска градина) я пробвам с разни прости математически задачи, които според мен са адекватни за възрастта, но на нея са ѝ абстрактни и не ѝ идват отвътре. Примерно не може да прецени 6 или 8 е по-голямото число, ако тези числа не са онагледени със съответния брой предмети, а и не я интересува особено кое е по-голямото. Но ако задам същата задача с бонбони (особено ако наистина извадя бонбони) математиката върви много бързо и гладко - например имам 2 купчинки бонбони - в едната 6, в другата 8, коя от двете искаш - по-малката или по-голямата, а коя от купчинките е по-голямата, а колко бонбона повече имаме в голямата купчинка в сравнение с малката, колко по-малко бонбона има в малката купчинка, ако батко ти вземе малката купчинка, а ти вземеш голямата, то за да имате по равно бонбони в купчинките колко бонбона ти трябва да дадеш на батко си или колко бонбона трябва да дадеш на бебето, така че с батко ти да имате по равно, а бебето все пак също да ги опита. За по-нагледно купчинката с 6 бонбони се разстила на една редица, на друга редица под нея се разстила купчинката с 8 бонбона, така че под всеки бонбон от едната редица да попадне бонбон от другата редица и съвсем нагледно става ясно, че едната редица (купчинка) е с 2 бонбона по-голяма.
При моето дете бонбоните много помагат (с моливи не смята толкова добре, колкото с бонбони), при твоето можеш да опиташ с нагледни материали според интересите на детето - лего-кубчета, колички, стотинки за джобни.

# 337
  • гр.София
Здравейте, някой получи ли втория транш от 150лв.обезщетение, който трябваше да се плати, когато децата започнат втори срок?

# 338
  • София
Здравейте, някой получи ли втория транш от 150лв.обезщетение, който трябваше да се плати, когато децата започнат втори срок?
Сега трябва да ги изплщат.Около средата на месеца.
Записах го моя на ЕК. Още не съм му показала задачите, да не му се изплаши окото колко текстови задачи го чакат. Страхувам се, че толкова време може и да не остане концентриран. Но пък колкото, толкова.
Вашите гледат ли влогове?

# 339
Ние с малкия решаваме задачи от ЕК - държи концентрация докъм 15 задача, и след това спира да възприема - празен поглед и прозявки 😀
Влогове - не знам; гледа с батко си Анди студио, които аз ги ненавиждам.

# 340
  • София
И моят гледа Анди студио и другите, които са покрай тях и ни тормози да му купуваме техни "мърчове".
Отделно играе Brawl stars .. И там е едно мазало - непрекъснато нещо трябва да се купува - пасове, герои.. Blush

# 341
Ек европейско кенгуру ли е?

# 342
Да.
Аз похвалих ли го, че е с бронзов медал от зимния кръг на Математика без граници, въпреки сравнително малкото му точки - явно са били трудни задачите и другите деца също не са се справили блестящо.

# 343
Не си, браво на младежа 😀 Аз така и не намерих задачите, само примерните. През почивните дни юркам децата да се упражнявят, задачи,тестове, диктовки, не съм убедена, че е най-правилното, но да не изпусна нещата.

# 344
Момето, браво на твоето момче.

На моя не знам какво му става, но категорично отказва вече да ходи на състезания. Преди беше много въодушевен и сам искаше да се записва, изведнъж не, та не. Вчера имахме спор и едва го убедихме да участва в Аз и буквите (малко да разнообрази от математиката, макар че тя му е силна).  Причини не изтъква, просто не искал да ходи вече. Две му били достатъчни. Според нас не му се занимава да се упражнява и само да му вися на главата и да го карам все пак да решава задачи от миналите години. Просто искам да развива това, което има в себе си, а не да тъпче на едно място. Математиката определено му се отдава, но той е такъв инат...
Прегледах задачите на ЕК и не ми се видяха чак толкова сложни, щеше да се справи, но не пожела да се запише.

За влогове гледа Анди и подобните, макар напоследък да гледа повече и някакви на английски.

Общи условия

Активация на акаунт