Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 815
  • 1 179
  •   2
Отговори
# 690
Доктор Въндева , от една година пия метфогама 1000 на ден 1 хапче , но от няколко месеца започнах да изпитсвам ужасен глад . Вечерям след час пак съм гладна , акнето ми много се обостри . Какво бихте ми препоръчали да изследвам .

# 691
Здравейте. Имаме много диабетици в семейството. Аз самата съм с инсулинова резистентност и спазвам диета 7 г. Успявам да поддържам всичко в норма.
Наскоро при рутинно изследване на кръвна захар на гладно при сина ми (десет години) се установи, че е малко над нормата. резултат 106 при норма 100.
Личния лекар каза, че е знак на тревога. Измерихме кръвната захар и на сито, един час след голямо въглехидратно менф. Резултат 160 при норма 140.
Посетих веднага педиатър с резултатите. Той каза, че всичко е наред и това са нормални стойности, няма нужда от диета, защото детето не е наднормено по килограми. Каза, че може да продължи да пие любимите му портокалови сокове и да яде любимите му торти. Останах в шаш и паника и не зная какъв път да поема. Не са му правени допълнителни кръвни изследвания за инсулин и други показатели. Никой от докторите не ги изиска.
Искам да ви попитам дали референтните стойности при децата (десет г.) са същите като тези  за възрастни? И дали да посетим детски ендокринолог, при положение, че детето няма никакви признаци на затлъстяване?
Благодаря предварително

# 692
Здравейте отново д-р Въндева,
Пуснах прогестерон, натрий, калий и хлориди на 20ден на МЦ.
Виждам, че прогестерона е много нисък, а натрия е граничен.
Скоро, ще пусна отново: ФСХ, АМХ, Инхибин, E2, както и преглед при АГ.
Моля за коментар за изследванията ми.
Също и, дали Витекс би помогнал за регулирането на физическите неразположения.
Благодаря Ви!

Здравейте, д-р Въндева!
Много Ви благодаря за отговора.
Ще ги повторя в следващия цикъл.
Това са изследванията ми на 3-ти ден от МЦ, точно преди да забременея февруари.2023г, в месеца в който забременях и виждам, че FSH наистина се е покачило.

Здравейте, д-р Въндева!
Тази седмица си направих изследвания на 3-ти ден от МЦ.
Родих преди 1 година със секцио но, с хормоните още не съм добре. Цикъл имам от 2-рия месец, редовен на 26-27дни, не съм кърмила изобщо и нямах кърма.
Косопада си го има, припотяването, топлите вълни, омазняването на косата, акне, омазнаване на кожата на лицето,.безсъние (вечер съпругът ми спи при детето ни), умора, изтощение, пищене на ушите, сърцебиене, нервност и всички "нормални" симптоми за този период. Но най-много ми пречи това, че не понасям топлото и започва един сърбеж на главата и косата, както и по тялото(суха кожа по тялото). Не понасям тесни дрехи, кремове, нищо покрай операцията, едвам нося клинове или нещо супер-широко.
Свалих и 5 килограма лятото, като аз съм много слаба и висока.
Ще Ви бъда благодарна да ги коментирате, за този момент, а след като докажа овулация, ще пусна и прогестерона.

Здравейте, Надежда! Повторете ЛХ и ФСХ при някой от следващите цикли. ФСХ е горнограничен като при перименопауза, поради което трябва да се потвърдят резултатите.
Здравейте! Разликата във ФСХ не е съществена. Преди една година Анти-Мюлеровият хормон е много добре.

# 693
Здравейте!
Предписаха ми Оземпик 1 мг. в комбинация с Метфогама и метизол. Какви странични реакции да очаквам от Оземпик?
Снощи сложих първата доза, днес не спирам да повръщам от сутринта. Как мога да предотвратя страничните реакции?

Последна редакция: сб, 11 яну 2025, 16:08 от Кристал

# 694
Здравейте,при тези стойности на витамин Д нужен ли е прием на препарат?Изследването е от март 2024,ендокринолог тогава каза -не.
Според вас ?
И ако трябва ново изследване?
За витамин В12 съм приемала хапчета и е в норма.
Благодаря,

# 695
Тук отдавна никой не отговаря.

# 696
Да и аз това забелязах, ако вече няма консултант, не е ли по-добре да се спре темата?

# 697
  • www.bg-mamma.com
Здравейте и благодарим на всички за зададените въпроси!

Отговорите на д-р Силвия Въндева са забавени поради повишена натовареност. Д-р Въндева ще отговори при първа възможност на всички потребители в темата.

Благодарим ви за търпението!
Екипът на BG-Mamma

# 698
Здравейте имам високи стойности на  изследване, ще прекача снимки. Моля за съвет и дали е възможно забременяване с такива стойности. Благодаря Ви

# 699
Доктор Въндева, ще може ли да дадете някакви практически съвети за храненето при ИР, че аз много се обърквам от четене, кое да изключим, какво да ядем. Къде да прочетем нещо достоверно, защото из интернет на едно място четеш едно, на друго място друго...
Здравейте, Gossips! В рамките на няколко изречения, препоръчват се храни с нисък гликемичен индекс, да има заленчуци без значение дали сурови, или сготвени, заради фибрите, които не позволяват бързо покачване на глюкозата. Ако се цели и редукция на килограми, да се следят калориите и да се ограничават порциите, въглехидрат колкото юмрук или шепа, протеин колкото длан без пръстите. Това е нещо просто, което може лесно да се спазва без притеснение за точните грамажи. Да се следят и мазнините, тъй като те внасят двойно повече калории спрямо въглехидрати и протеини. Да има и физическа активност, тъй като на практика мускулите извличат глюкозата от кръвта и съдействат за подобряване на инсулиновата чувствителност.
Тук са обозначени храните според гликемичния индекс. Трябва да се внимава, тъй като гликемичният индекс може да е нисък, но калориите повече, както при е сникерс.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 13:31 от Рaдост

# 700
Здравейте,
може ли да Ви помоля за коментар на тези изследвания?

Имам и от преди 2 месеца изследвани щитовдни хормони:

TSH 2.83 MIU/ML .........РЕФ.С-ТИ 0.27-4.20
FT3 5.08 PMOL/L..........РЕФ.С-ТИ 3.10-6.80
FT4 13.60 PMOL/L........РЕФ.С-ТИ 12.00-22.00
Здравейте, Feline! Ако са правени на гладно, инсулинът категорично е висок. Другите са в норма. Според желание за бременност, може да се изследват след време отново тиреоидните хормони.

# 701
Здравейте, д-р Въндева

Търся коментар за следното.
През месец юни тази година имам измерени стойности на Антимюлеров хормон 0.40.

Само след 6 месеца АМХ ми е 0.02.
Направих в друга лаборатория - 0.03.
На 41 г съм, излиза, че яйчниците ми са като на 45-50 годишна жена.
Как се тълкува този драстичен спад за половин година?

Ако е от значение да получите яснота, ще споделя, че през годините имам 4 кюртажа - един за махане на полип, втори от мисед, трети 2 дни след втория, уж била останала тъкан вътре, и четвърти пак за мисед.

Здравейте, Светлана! Намаляването на яйчниковия резерв е строго индивидуално и при някои жени се случва по-рано от други. По-рязко обикновено е след 35-годишна възраст. Кюртажите не оказват влияние върху този процес. Има случаи на спонтанни бременности и при нисък Анти-Мюлеров хормон, но в случая  не е препоръчително да се чака.

# 702
Здравейте, д-р Въндева. Бременна съм в 11г.с. с Хашимото, за което приемам Акутирокс. След изследвания направени преди месец:
От 100мкгр ми намалиха дозата на 75/100мкгр.
Изследванията от вчера:

Доста ми е спаднало тсх, но пък е паднало леко и ФТ4. Предполагам, че терапията ще е отново намаляне на дозата, но не е ли опасно и ФТ4 да не падне?
До колкото ми обясниха в първия триместър  заради високите нива на бета ЧХГ се занижават нивата на ТСХ, после се качват. Притеснява ме отново да намаля дозата, тъй като високите нива на ТСХ са опасни за детето, а се притеснявам да не скочи изведнъж. Моля за съвет и благодаря предварително.
Здравейте, Nevermind! В актуалния срок на бременността, 16-та г.с., стойностите на ТСХ може да са до 3 mIU/l. По време на бременност или при планиране на такава е добре да се прави проследяване от един специалист.

# 703
Здравейте, доктор Въндева!
През 2014 година ми беше отстранена щитовидната жлеза. Приемам еутирокс. Правя изследвания на ТСХ два пъти в годината, месец май и ноември /платени/. Лятото пия 5 дни по 125 мг и 2 дни 100 мг, зимата 6 дни по 125 мг и 1 ден 100 мг. До момента винаги съм била в норма. /ТСХ около 1-2/. Месец май ТСХ 3,04 . Продължих да пия и лятото 6 дни по 125 мг и 1 ден 100 мг и тази сутирин резулата е 0,043 при референтни стойности 0,300-4,500 на лабораторията. Как да продължа с приема през зимния период? Благодаря Ви предварително!
Здравейте, Боби! Трябва да се намали дозата.  Приемайте по 100мкг и след 45 дни проследете ТСХ и фТ4.
Здравейте, доктор Въндева!
Още същия ден когато Ви писах запасих час за ендокринолог, който корегира дозата на 4 дена по 100 мкг и 3 дена по 50 мкг и контрола на 20,01. 2025,.Сигурна бях, че това е много малко, но все пак започнах още от 20.11., деня след прегледа да ги пия по тази схема. Днес 17.12. 2024 направих нови изследвания и резултата е 12,30. Не беше изненада за мен. Усещах го и го очаквах, че ще бъде завишен. Моля, за Вашето мнение, да върна ли дозата която съм приемала последните години,  6 дни по 125 мкт  и 1 ден по 100 мкг.  Благодаря !
Здравейте, Боби! Минало е доста време и предполагам, че вече е направена консултация и дозата е сменена. Проследете ТсХ и фТ4 45 дни след новата доза и ще се разбере дали е подходяща.

# 704

Здравейте Д-р Въндева ! Пуснах си профилактично изследвания ,нямам оплаквания .
Трябва ли да се притеснявам? Четох в интернет за инсулиновата резистентност? Имам ли ?
Освен витамин Д и холестерола ,другите уж са в норма .  Моля ви за съвет и разчитане .
Здравейте, Boniekate! От изследванията няма инсулинова резистентност, но обременяването с глюкоза е по-точно за установяването ѝ. Дали е нужно обременяване с глюкоза зависи и от теглото, фамилната анамнеза, другите биохимични показатели. По отношение на липидите подходът също не винаги е еднакъв. Тъй като и триглицеридите, и холестеролът са леко повишени, за 3 месеца може да се ограничат наситените мазнини от животински произход, преди да се обсъжда медикаментозно лечение.

Последна редакция: чт, 16 яну 2025, 13:33 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт