Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 106 815
  • 1 179
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте, може ли мнение за тези резултати?

Предварително ви благодаря
Има лека инсулинова резистентност (инсулинът отскача повече на първия и втория час) без нарушения в стойностите на кръвната захар.
Много благодаря за отговора, а като лечение какво трябва да предприема?
Лечението зависи от възрастта, теглото, дали има придружаващи метаболитни отклонения.  Като начало винаги се препоръчва промяна в начина на живот, регулиране на порциите, ограничаване на бързите въглехидрати, умерена физическа активност поне 150 мин. седмично и на следващ етап - метформин.

# 661
Може ли мнение за тсх 5.28 и fT3 2.37, Ft4 1.03 бях си пуснала изследвания през септември тсх беше 3.28
Здравейте, Гюла! ТСХ може да варира. Ако до момента не е правена ехография на щитовидната жлеза, добре е да се направи, за да се види има ли промени в структурата. Повторете изследванията след 3-4 месеца. При желание за бременност поведението е друго и ТСХ трябва да е под 2,5.

# 662
Здравейте др Въндева. Моля, за коментар и насоки. Благодаря.
Това са моите резултати от днес
.HOMA ( IR ) Инсулинова резистентност индекс      Профил   *   *
Глюкоза ( Glucose )            4.88               mmol/l        3.60 - 6.10
Insulin ( Серумен Инсулин ) 10.79           mU/l            2.60 - 25.00
HOMA ( IR ) Инсулинова резистентност индекс      2.34   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR

А това са на съпруга ми.

Биохимия (Clinical chemistry)
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
Гликиран Хемоглобин (HbA1c)      5.55   % (NGSP)   До 6.00
Глюкоза ( Glucose )      5.87   mmol/l   3.60 - 6.10
Креатинин (Creatinine)      99.4   µmol/l   62.0 - 106.0
Липиден профил            *
Холестерол - общ ( Total Cholesterol )   ↑   5.52   mmol/l   До 5.20
Холестерол - HDL-Cholesterol   ↓   1.15   mmol/l   Над 1.45
Холестерол - LDL- Cholesterol calc.   ↑   3.58   mmol/l   До 3.00
Триглицериди (Triglycerides )   ↑   1.73   mmol/l   До 1.70
Хормонален анализ (Hormone analyses)
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
Insulin ( Серумен Инсулин )      8.88   mU/l   2.60 - 25.00
Здравейте, пролетно цвете! При съмнение за инсулинова резистентност, не винаги кръвна захар и инсулин на гладно са достатъчни. Съпругът ви е вероятно с метаболитен синдром. Лечението е ограничаване на калорийния внос, физическа активност, метформин.
Д-р Въндева, сърдечно благодаря за отговора.
Моля, бихте ли ме насочили какви изследвания допълнително да направя?
П.п.  Вече имам записан час при Вас за лична среща и ще е хубаво да донеса актуални резултати.
Здравейте, добре е да се направи обременяване с глюкоза с проследяване и на инсулин на 0’, 60’ и 120’. Също и ТСХ, ако не е изследван през последната година.

# 663
Здравейте. Какво е мнението Ви за тези показатели? Благодаря:)

Здравейте, Нефертития! Има данни за лека инсулинова резистентност.

# 664
Здравейте д-р Въндева,
Първо благодаря за мненията, които давате във форума. Искам да Ви попитам при тези стойности препоръчвате ли да се направи обременяване с глюкоза. Благодаря предварително.

Здравейте, Ваннич, дали има нужда от обременяване зависи и от оплакванията, възрастта, теглото, фамилната анамнеза. С изключение на горнограничния гликиран хемоглобин, другите изследвания са в норма. Но все пак, ние сме повече от показатели и решенията се базират на малко повече информация.

# 665
Здравейте, д-р Въндева. Моля за коментар и насоки на приложените изследвания. Половите хормони са правени на 4-ти ден от цикъла. Имам два пъти изследван пролактин заради секрет от едната гърда, който явно не е от него и се търси причината.
Симптомите ми ниска енергия, много бързо се уморявам, мозъчна мъгла, много силна тревожност и потене с неприятен мирис. На 39 г съм и от няколко месеца имам скъсяване на дните между цикъла

Здравейте, SVS! При висок пролактин, ако има отделяне на секрет от гърдите, то е двустранно, така че резултатът е достоверен. Половите хормони също са в норма, витД също. Стойностите на ТСХ и фТ4 са като след преходно нарушение в хода на вирусна инфекция. Предвид цялата симптоматика е възможно да сте изкарала лек Ковид и сега да понасяте последствията, които се очаква да отшумят. От моя гледна точка не се налага хормонална терапия. Проследете ТСХ, фТ3 и фТ4 след месец.

# 666
Здравейте
На 42 г.
Последна менструация 3.10.
На 6.11. имаше кафяво зацапване в рамките на 1,2 дни
Правени са чгх и тестове за бременност всички отрицателни .
На 25.11. изследване за прогестерон - 0.77,
Естрадиол - 220.5.
До момента липсва цикъл .
Последен сексуален акт 28.10
От седмица имам постоянни болки в областта на кръста и изтръпване по крака и ръката. Изпотяване, замайване, тревожност относно въпроса за извънматочна бременност..
Притесненията ми са относно извънматочна бременност, но до момента гинеколог отхвърля тази вероятност.
Чувствителни и тежки гърди и подут корем имам от около месец .
Какво следва да направя, за да разбера причината за липса на цикъл.
Благодаря предварително
Здравейте, Lucky. Резултатите изключват бременност. Прогестеронът показва, че не е имало овулация и поради това не е настъпило кървене все още. Изследвайте ЛХ, ФСХ и естрадиол между 3-5-ти ден цикъла, когато дойде.

# 667
Във вторник съм на ендокринолог,  но все пак - много ли са зле резултатите?
Ако правилно разчитам вървя право в тунела на ИР и хапче.

Здравейте, Vercheto! Не са чак толкова зле резултатите, лека инсулинова резистентност има. Дали ще се прилага метформин, зависи и от редица  други фактори.

# 668
Здравейте Д-р Въндева може ли мнение за тези резултати и когато тсх е високо дали може да ми е зле от време на време моля за отговор.😒
Здравейте, Gyula! Дала съм отговор на предишния Ви пост.

# 669
Доктор Въндева, ще може ли да дадете някакви практически съвети за храненето при ИР, че аз много се обърквам от четене, кое да изключим, какво да ядем. Къде да прочетем нещо достоверно, защото из интернет на едно място четеш едно, на друго място друго...

# 670
  • Бургас
Здравейте,
може ли да Ви помоля за коментар на тези изследвания?

Имам и от преди 2 месеца изследвани щитовдни хормони:

TSH 2.83 MIU/ML .........РЕФ.С-ТИ 0.27-4.20
FT3 5.08 PMOL/L..........РЕФ.С-ТИ 3.10-6.80
FT4 13.60 PMOL/L........РЕФ.С-ТИ 12.00-22.00

# 671
И аз ще помоля същото, като GoSSipSs. Объркана съм какво може и какво не може да се яде.

# 672
Благодаря от сърце д- Въндева.Светли празници!

# 673
  • Пловдив
Здравейте, д-р Въндева

Търся коментар за следното.
През месец юни тази година имам измерени стойности на Антимюлеров хормон 0.40.

Само след 6 месеца АМХ ми е 0.02.
Направих в друга лаборатория - 0.03.
На 41 г съм, излиза, че яйчниците ми са като на 45-50 годишна жена.
Как се тълкува този драстичен спад за половин година?

Ако е от значение да получите яснота, ще споделя, че през годините имам 4 кюртажа - един за махане на полип, втори от мисед, трети 2 дни след втория, уж била останала тъкан вътре, и четвърти пак за мисед.

# 674
Здравейте, д-р Въндева. Бременна съм в 11г.с. с Хашимото, за което приемам Акутирокс. След изследвания направени преди месец:
От 100мкгр ми намалиха дозата на 75/100мкгр.
Изследванията от вчера:

Доста ми е спаднало тсх, но пък е паднало леко и ФТ4. Предполагам, че терапията ще е отново намаляне на дозата, но не е ли опасно и ФТ4 да не падне?
До колкото ми обясниха в първия триместър  заради високите нива на бета ЧХГ се занижават нивата на ТСХ, после се качват. Притеснява ме отново да намаля дозата, тъй като високите нива на ТСХ са опасни за детето, а се притеснявам да не скочи изведнъж. Моля за съвет и благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт