Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 107 009
  • 1 180
  •   2
Отговори
# 615
  • Варна
Здравейте д-р Въндева. При изследване на костна плътност се установи остеопения на бедрена шийка и остеопороза на гръбнака. Лекарката препоръча Фозаванс 70/5600 веднъж на седмица за две години. Притеснява ме този дълъг прием на медикамент. Добавка с витамини Д3 и К2 няма ли да вдигне нивото по- бързо? Отделно ми назначи Розвера за холестерола. Вие какво бихте препоръчали, понеже аз отказах да пия статини. Прием на добавки и промяна в храненето биха ли свалили нивото на триглицеридите. На 53 г. съм , в менопауза. Вегетарианка съм от над 30 г.

Това са резултатите от изследванията. Моля за мнение.

# 616
Доктор Въндева, моля да ми отговорите.
За бебе над годинка при изследване Асат беше 48..
Бебето не е боледувало  и нямаме оплаквания... лечение не изписват..
Съвет може ли да ни дадете, това беше като проф, пуснахме изследвания за проверка.

# 617
Здравейте ! Възможно ли е от прием на достинекс , изписан за леко завишен пролактин , цикълът за втори път да ми идва на 17- ти ден ? До сега винаги е бил точен на 24-25 дни . Понеже опитваме за второ дете вече 3 години , меря БТ ,графиките винаги са били дфуфазни както е реда , а сега освен краткия цикъл са с постоянно високи температури. Нямам контакт с репродуктивния специалист , който назначи терапията , а за час се чака по месец. Ще съм благодарна на някакъв съвет.

# 618
Здравейте, имам бебе на 2 месеца и съм с хашимото, възможно ли е да имам малко кърма заради хашимотото

# 619
Здравейте д-р Въндева, този месец кърменето ми продължава вече 12 ден, оскъдно и то предимно вечер,поради което реших да отида на гинеколог изписа ми да започна след няколко ди дуфастон 10 дни 2 пъти и в същото време реших и си пуснах кр.изследвания на глюкоза и ths. ,Но когато го посетих те не бяха станали....Направих ги защото никога не съм изследвала щит.жлеза и тъй като съм почти на 45 реших да пусна
THS - 4.300 при реф.стойности 0.300 -4.200
Глюкоза - 6.16 при реф.стойности 3.60-6.10
Моля да ги коментирате....мн ли са високи,веднага ли трябва да посетя ендокринолог или и в друга лаборатория да ги направя. Започнах ограничаване от хляб и сладко.
Възможно ли е не спиране на кърменето да е от проблем с щит.жлеза?
Благодаря

# 620
Здравейте. Бихте ли коментерали следните изследвания...
Посетих лекар миналата седмица и заключи че съм с Базедова болест без дя прегледа стари изследвания и без ехограф. Изписа пропицин по схема. Пулса ми е винаги над 90-100 и от 2 3 месеца треперя без причина. На 30 съм, с 1 дете. След раждането не възстанових килограмите и съм с наднормено тегло

# 621
Здравейте докторе.Имам две успешни бременности ,почти от раз.Сега искаме трето ,но нещата вече 5месеца не се получават.На 32 съм.Пуснах си хормони на 4ден от цикъла TSH-1.467 .Пуснах си и пълна кръвна картина и други изследвания всичко е нормално.От години чувствам постоянна умора ,която не мога да си обясня.Според вас има ли проблем?Много благодаря
Здравейте, Sims! Под 35 год. се изчаква една година преди да се приеме наличие на проблем. Изследвайте междувременно Анти-Мюлеров хормон.
Благодаря ви,ще го направя,знам и за изчакването,просто се притеснявам.А виждате ли нещо притеснително в изследваните хормони?
За момента няма проблем с показаните изследвания.

# 622
Здравейте, д-р Въндева!
С хипофункция на щит. жлеза и ИР съм. Приемам еутирокс 50мкг 1т/ден, инофолик комби 2х1 и меглюкон ХР 1000мг. на обяд 1т и вечер 1/2т, също и хидроферол 0,266 мг 1т/месечно.   На 28.10ти правих тест за бременност и е положителен, но часа ми за ендокринолог е чак на 8.11. На последния преглед ми каза при положителен тест да спра хидроферола, но за другите не спомена нищо. Въпроса ми е да продължавам ли да ги пия или да ги спра за момента, докато изчакам прегледа?
Здравейте, catz! За съжаление не винаги успявам да отговоря в рамките на няколко дни.

Здравейте, прегледа не се състоя. Прикачвам изследванията от днес. Може ли да дадете вашето мнение?
Здравейте, catz! Не препоръчвам проследяване по интернет по време на бременност. ТСХ е добре, но кръвната захар е висока като за гестационен диабет. Трябва да се направи ОГТТ (без инсулин), гликиран хемоглобин, да се започне хранителен режим и да Ви проследяват.

# 623
Здравейте! Може ли да ми съдействате с коментар на резултатите? Изследванията са на мъж на 21години. Прави ги по повод качени рязко килограми. Постоянно чувство за умора и отпадналост. Възможно ли е да има някаква форма на инсулинова резистентност? Тестостеронът, макар и в границите не е ли нисък за мъж на неговата възраст?

Здравейте, Sunshine! Има данни за инсулинова резистентност, при която нивата на тестостерон могат да спаднат. В случая са в норма, но за пълна оценка на гонадния статус трябва да се изследват също поне ЛХ, ФСХ, да се направи спермограма.

# 624
Здравейте, д-р Въндева!
Много Ви благодаря за отговора.
Ще ги повторя в следващия цикъл.
Това са изследванията ми на 3-ти ден от МЦ, точно преди да забременея февруари.2023г, в месеца в който забременях и виждам, че FSH наистина се е покачило.

Здравейте, д-р Въндева!
Тази седмица си направих изследвания на 3-ти ден от МЦ.
Родих преди 1 година със секцио но, с хормоните още не съм добре. Цикъл имам от 2-рия месец, редовен на 26-27дни, не съм кърмила изобщо и нямах кърма.
Косопада си го има, припотяването, топлите вълни, омазняването на косата, акне, омазнаване на кожата на лицето,.безсъние (вечер съпругът ми спи при детето ни), умора, изтощение, пищене на ушите, сърцебиене, нервност и всички "нормални" симптоми за този период. Но най-много ми пречи това, че не понасям топлото и започва един сърбеж на главата и косата, както и по тялото(суха кожа по тялото). Не понасям тесни дрехи, кремове, нищо покрай операцията, едвам нося клинове или нещо супер-широко.
Свалих и 5 килограма лятото, като аз съм много слаба и висока.
Ще Ви бъда благодарна да ги коментирате, за този момент, а след като докажа овулация, ще пусна и прогестерона.

Здравейте, Надежда! Повторете ЛХ и ФСХ при някой от следващите цикли. ФСХ е горнограничен като при перименопауза, поради което трябва да се потвърдят резултатите.
Здравейте! Разликата във ФСХ не е съществена. Преди една година Анти-Мюлеровият хормон е много добре.

# 625

Здравейте какво ви е мнението за тези изследвания
Имам ли инсулинова резистентност според вас
Глюкозата на гладно беше 4.92
Тези Изследвания достатъчни ли са
Здравейте, Александрина! От тези изследвания няма инсулинова резистентност, но при клинична симптоматика е най-добре да се направи обременяване с глюкоза с инсулин.

# 626
Здравейте. Пуснах отново глюкоза на гладно и гликиран хемоглобин.
Това са резултатите, може ли да ми обясните дали все още имам гестационен диабет?
[[/b]quote author=Д-р Силвия Въндева link=topic=1608829.msg48810922#msg48810922 date=1731164489]
Здравейте, д-р Въндева! Бременна съм в 27 г.с. Миналата седмица правих обременяването с глюкоза, прикачвам резултатите по-долу:
Отделно пуснах и гликиран хемоглобин, който отчете 7,5%.
АГ ме сложи на строга диета, но не ми каза дали е гестационен диабет.
Ще съм благодарна за отговор!
Здравейте! За съжаление, да, гестационен диабет е. Възможно е  и преди бременността да е имало отклонения в кръвната захар.
[/quote]
Здравейте! Гликираният хемоглобин много е спаднал, което е супер. Трябва да се следи кръвната захар не само на гладно, а и на 1-вия и 2-рия час след хранене.

# 627
Здравейте, д-р Въндева!

Бихте ли коментирали тези резултати?
От години имам моменти с треперене и изпотяване, но се отдаваше на пременопауза.
Напоследък имам понякога /най-често, когато легна/ силно сърцебиене - не учестен пулс, а мощни удари на сърцето.  При ехокардиография уж всичко е наред. При ехографски преглед се установи изменение на щитовидната жлеза, затова направих изследванията.
От 2-3 години имам покачване на стойностите на холестерола и кръвната захар. Според лекари е нормално за възрастта /50 г./. От години се храня по-изчистено, тичам всеки ден 8-9 км, нямам наднормено тегло..., но явно нещо не правя правилно  Simple Smile

Благодаря предварително за отделеното време! 

Здравейте, Pepe! Има данни за автоимунен тиреоидит, за който за момента не се налага хормонално заместване. Не може с това да се обясни сърцебиенето при промяна в позицията на тялото. Обикновено няма и промени в ехокардиографията. Да се обсъди провеждане на Холтер ЕКГ. Вероятно няма инсулинова резистентност, за категоричност се препоръчва провеждане на ОГТТ.

# 628
Здравейте, д-р Въндева,

На 49 съм, с хашимото и в пременопауза, пия редовно еутирокс по схема. От месец съм със силен косопад. Какви изследвания да направя, за да проверя от къде е проблема?
Здравейте, Мария! Освен перименопаузата, влияние могат да оказват дефицити на витамини и микроелементи. Да се изследват феритин, вит.Д, цинк, селен. Направете и консултация с дерматолог.

# 629
Здравейте, може ли мнение за тези резултати?

Предварително ви благодаря
Има лека инсулинова резистентност (инсулинът отскача повече на първия и втория час) без нарушения в стойностите на кръвната захар.

Общи условия

Активация на акаунт