Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 107 023
  • 1 180
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте д-р Въндева.Според тези изледвания имам ли някакъв проблем с глюкозата и инсулина?
Здравейте, Ивайло! Нямате диабет или предиабет, но захарта пада повече отколкото трябва. Това се дължи на високия инсулин, имате инсулинова резистентност. Трябва да се обсъди със специалист хранителен режим и лечение с метформин. Добре е да се изследва и липидния профил, чернодробните ензими, пикочната киселина.
Ами ходих на ендокринолог и той каза,че съм нямал проблем и съм бил здрав.Преди няколко седмици бях на гастро заради леко повишение на чернодробните ензими.Каза,че черния ми дроб бил леко омазнен и ми изписа трансметил за един месец.А пикочната ми киселина ми е висока понеже преди 9 години ме диагностицираха с подагра.На 37 години съм.А мога ли по някакъв начин да си запиша час за посещение при вас?
Здравейте, Ивайло! Аз съм на мнение, че трябва навреме да се взимат мерки за инсулиновата резистентност, тъй като с времето състоянието се задълбочава и води до други метаболитни отклонения ( покачване на захарта, стеатоза, промяна в липидния профил, пикочната киселина, покачване на артериалното налягане). В платформата Супердок може да се запише час при мене.

# 586
Здравейте, д-р Въндева. В събота си правих тези изследвания, според Вас имам ли Хашимото? Тези за ИР са в норма.
Благодаря предварително за отговора!
.
Здравейте, belle! Аз виждам само изследванията за щитовидната жлеза. Имате данни за тиреоидит на Хашимото поради повишените антитела, но жлезата функционира добре и не се налага хормонално заместване.

# 587
Здравейте! Започнах Metfodiab.След колко време може да се очаква регулиране на цикъл, тъй като имам доста голямо закъснение отново , но няма бременност за съжаление.
Здравейте, Ивона! Зависи от причината, тежестта на проблема, дозата на медикамента, промяната в хранителния режим.

# 588
Здравейте, д-р Въндева!
С хипофункция на щит. жлеза и ИР съм. Приемам еутирокс 50мкг 1т/ден, инофолик комби 2х1 и меглюкон ХР 1000мг. на обяд 1т и вечер 1/2т, също и хидроферол 0,266 мг 1т/месечно.   На 28.10ти правих тест за бременност и е положителен, но часа ми за ендокринолог е чак на 8.11. На последния преглед ми каза при положителен тест да спра хидроферола, но за другите не спомена нищо. Въпроса ми е да продължавам ли да ги пия или да ги спра за момента, докато изчакам прегледа?
Здравейте, catz! За съжаление не винаги успявам да отговоря в рамките на няколко дни.

# 589
Здравейте, д-р Въндева! Бременна съм в 27 г.с. Миналата седмица правих обременяването с глюкоза, прикачвам резултатите по-долу:
Отделно пуснах и гликиран хемоглобин, който отчете 7,5%.
АГ ме сложи на строга диета, но не ми каза дали е гестационен диабет.
Ще съм благодарна за отговор!
Здравейте! За съжаление, да, гестационен диабет е. Възможно е  и преди бременността да е имало отклонения в кръвната захар.

# 590
Здравейте, д-р Въндева,
Моля за Вашето становище за прием на Пролия при остеопороза.
Предстои ми 6-то поставяне на този медакамент. Още след първата инжекция обаче при мен започнаха болки в костите, но продължих приема вече 3-та година по настояване на лекуващата ендокриноложка.  Доколкото успях да се информирам,  тя се занимава по-скоро с диабет, хипертиреоидизъм и хипотиреоидизъм.
От остеопороза за този период на прием преминах в остеопения (сега на гр. стълб T-score е  -2.2, а на бедр. шийка -1,4 ). Имам дискови протрузии, а наскоро ми откриха и хронично мускулно заболяване-миопатия. Ендокриноложката, която посещавам искаше мнение на невролозите дали да продължим да поставяме тази инжекция, но те не се ангажират със становище извън неврологичното заболяване.
Сега съм пред дилема какво да предприема, има ли други лекарства, с които да се поддържам(имам и проблеми със стомаха). Моля за Вашите насоки за бъдещо лечение или за препоръки за ендокринолог в София, който се занимава предимно с остеопороза.
Благодаря предварително.
Здравейте, ЕХК! Неврологичното заболяване не пречи на поставянето на Пролиа. Ако се обмисля спиране, задължително се прилага венозно золедронова киселина (поставя се веднъж годишно) и се проследява много стриктно след това костната плътност и маркерите за костно разграждане.

Последна редакция: пн, 11 ное 2024, 11:34 от Рaдост

# 591
Здравейте, д-р Въндева!
Тази седмица си направих изследвания на 3-ти ден от МЦ.
Родих преди 1 година със секцио но, с хормоните още не съм добре. Цикъл имам от 2-рия месец, редовен на 26-27дни, не съм кърмила изобщо и нямах кърма.
Косопада си го има, припотяването, топлите вълни, омазняването на косата, акне, омазнаване на кожата на лицето,.безсъние (вечер съпругът ми спи при детето ни), умора, изтощение, пищене на ушите, сърцебиене, нервност и всички "нормални" симптоми за този период. Но най-много ми пречи това, че не понасям топлото и започва един сърбеж на главата и косата, както и по тялото(суха кожа по тялото). Не понасям тесни дрехи, кремове, нищо покрай операцията, едвам нося клинове или нещо супер-широко.
Свалих и 5 килограма лятото, като аз съм много слаба и висока.
Ще Ви бъда благодарна да ги коментирате, за този момент, а след като докажа овулация, ще пусна и прогестерона.

Здравейте, Надежда! Повторете ЛХ и ФСХ при някой от следващите цикли. ФСХ е горнограничен като при перименопауза, поради което трябва да се потвърдят резултатите.

# 592
Здравейте!

Може ли коментар на резултатите и съвет относно хормоните на ЩЗ? На ехо се видя 1 малък възел, който ще се следи.
 За ИР е изписан глюкофаж ХР 1000 – х1на ден и вит.Д - 2000IU. (Жена - 45г.)
Скрит текст:
Здравейте, j_popi! Повторете ТСХ и фТ4 след 3-4 месеца заради долнограничния фТ4. На този етап не се налага друго. Приемайте метформина и витД3, както са назначени. При нужда дозата на метформин може да се повиши на следващ етап.

# 593
Здравейте докторе.Имам две успешни бременности ,почти от раз.Сега искаме трето ,но нещата вече 5месеца не се получават.На 32 съм.Пуснах си хормони на 4ден от цикъла TSH-1.467 .Пуснах си и пълна кръвна картина и други изследвания всичко е нормално.От години чувствам постоянна умора ,която не мога да си обясня.Според вас има ли проблем?Много благодаря
Здравейте, Sims! Под 35 год. се изчаква една година преди да се приеме наличие на проблем. Изследвайте междувременно Анти-Мюлеров хормон.

# 594
Здравейте докторе.Имам две успешни бременности ,почти от раз.Сега искаме трето ,но нещата вече 5месеца не се получават.На 32 съм.Пуснах си хормони на 4ден от цикъла TSH-1.467 .Пуснах си и пълна кръвна картина и други изследвания всичко е нормално.От години чувствам постоянна умора ,която не мога да си обясня.Според вас има ли проблем?Много благодаря
Здравейте, Sims! Под 35 год. се изчаква една година преди да се приеме наличие на проблем. Изследвайте междувременно Анти-Мюлеров хормон.
Благодаря ви,ще го направя,знам и за изчакването,просто се притеснявам.А виждате ли нещо притеснително в изследваните хормони?

# 595
Здравейте, д-р Въндева!
С хипофункция на щит. жлеза и ИР съм. Приемам еутирокс 50мкг 1т/ден, инофолик комби 2х1 и меглюкон ХР 1000мг. на обяд 1т и вечер 1/2т, също и хидроферол 0,266 мг 1т/месечно.   На 28.10ти правих тест за бременност и е положителен, но часа ми за ендокринолог е чак на 8.11. На последния преглед ми каза при положителен тест да спра хидроферола, но за другите не спомена нищо. Въпроса ми е да продължавам ли да ги пия или да ги спра за момента, докато изчакам прегледа?
Здравейте, catz! За съжаление не винаги успявам да отговоря в рамките на няколко дни.

Здравейте, прегледа не се състоя. Прикачвам изследванията от днес. Може ли да дадете вашето мнение?

# 596
Здравейте! Може ли да ми съдействате с коментар на резултатите? Изследванията са на мъж на 21години. Прави ги по повод качени рязко килограми. Постоянно чувство за умора и отпадналост. Възможно ли е да има някаква форма на инсулинова резистентност? Тестостеронът, макар и в границите не е ли нисък за мъж на неговата възраст?

# 597
Здравейте, д-р Въндева!
Много Ви благодаря за отговора.
Ще ги повторя в следващия цикъл.
Това са изследванията ми на 3-ти ден от МЦ, точно преди да забременея февруари.2023г, в месеца в който забременях и виждам, че FSH наистина се е покачило.

Здравейте, д-р Въндева!
Тази седмица си направих изследвания на 3-ти ден от МЦ.
Родих преди 1 година със секцио но, с хормоните още не съм добре. Цикъл имам от 2-рия месец, редовен на 26-27дни, не съм кърмила изобщо и нямах кърма.
Косопада си го има, припотяването, топлите вълни, омазняването на косата, акне, омазнаване на кожата на лицето,.безсъние (вечер съпругът ми спи при детето ни), умора, изтощение, пищене на ушите, сърцебиене, нервност и всички "нормални" симптоми за този период. Но най-много ми пречи това, че не понасям топлото и започва един сърбеж на главата и косата, както и по тялото(суха кожа по тялото). Не понасям тесни дрехи, кремове, нищо покрай операцията, едвам нося клинове или нещо супер-широко.
Свалих и 5 килограма лятото, като аз съм много слаба и висока.
Ще Ви бъда благодарна да ги коментирате, за този момент, а след като докажа овулация, ще пусна и прогестерона.

Здравейте, Надежда! Повторете ЛХ и ФСХ при някой от следващите цикли. ФСХ е горнограничен като при перименопауза, поради което трябва да се потвърдят резултатите.

# 598

Здравейте какво ви е мнението за тези изследвания
Имам ли инсулинова резистентност според вас
Глюкозата на гладно беше 4.92
Тези Изследвания достатъчни ли са

# 599
Здравейте. Пуснах отново глюкоза на гладно и гликиран хемоглобин.
Това са резултатите, може ли да ми обясните дали все още имам гестационен диабет?
[[/b]quote author=Д-р Силвия Въндева link=topic=1608829.msg48810922#msg48810922 date=1731164489]
Здравейте, д-р Въндева! Бременна съм в 27 г.с. Миналата седмица правих обременяването с глюкоза, прикачвам резултатите по-долу:
Отделно пуснах и гликиран хемоглобин, който отчете 7,5%.
АГ ме сложи на строга диета, но не ми каза дали е гестационен диабет.
Ще съм благодарна за отговор!
Здравейте! За съжаление, да, гестационен диабет е. Възможно е  и преди бременността да е имало отклонения в кръвната захар.
[/quote]

Общи условия

Активация на акаунт