Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 107 094
  • 1 180
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте, ако не приемам Еутирокс ТСХто ми е около 6.2. В България бяха ми назначили 37.5 мкг, но сега живея в чужбина и тука промениха дозата на 50мкг. Приемам от 3 седмици 50мкг. Възможно ли е да получавам сърцебиене от това ?
Здравейте, НН! Ако като намалите дозата, сърцебиенето изчезва, значи е от Л-Тироксина.

# 631
Здравейте, бихте ли коментирали тези резултати? Само да отбележа, ще приемам противозачатъчни и имах лека хрема когато са пуснати изследванията. Личният лекар твърди, че няма причина да посещавам ендокринолог, но въпреки това аз мисля че не е така.
Здравейте, Candygirl! Повторете ТСХ, фТ3 и ФТ4, тъй като стойностите на ТСьх и фТ3 са гранични. След вирусни инфекции може да има нарушаване на паренхима на жлезата с отделяне на повече от произведените хормони и подобни резултати. Има ли възли в жлезата?

# 632
Здравейте, д-р Въндева! Малко повече от 6 месеца правим опити за бебе с мъжа ми. Имам поставена диагноза PCOS, но хормоните ми са в норма, но имам нередовен менструален цикъл и често отстътствие на овулация. Единственото отклонение имам в нивата на пролактин - 742,5 при норма между 125-635. Но моят гинеколог каза, че това не е проблем и такъв резултат не е лош. Сега ми изписаха Profertil за жени за хормонален баланс и нормализация на МЦ.

Та въпросът ми е: според вас трябва ли да се тревожим за нивата на пролактин при тези показатели? И според вас ще има ли ефективен резултат с Профертила? Да отбележа, че мъжът ми е с нормозооспермия.
Здравейте! При доказан ПКОС освен профертил е добре да приемате и метформин. Има данни, че при  съпътстваща хиперпролактинемия даването на Достинекс може да подобри фертилитета, а и е безопасен.

# 633
Здравейте, доктор Въндева!
През 2014 година ми беше отстранена щитовидната жлеза. Приемам еутирокс. Правя изследвания на ТСХ два пъти в годината, месец май и ноември /платени/. Лятото пия 5 дни по 125 мг и 2 дни 100 мг, зимата 6 дни по 125 мг и 1 ден 100 мг. До момента винаги съм била в норма. /ТСХ около 1-2/. Месец май ТСХ 3,04 . Продължих да пия и лятото 6 дни по 125 мг и 1 ден 100 мг и тази сутирин резулата е 0,043 при референтни стойности 0,300-4,500 на лабораторията. Как да продължа с приема през зимния период? Благодаря Ви предварително!
Здравейте, Боби! Трябва да се намали дозата.  Приемайте по 100мкг и след 45 дни проследете ТСХ и фТ4.

# 634
Здравейте, д-р Въндева

Аз съм жена на 40 години.Имам проблеми като виене на свят, болки в кореманощно потене преди цикъл(идваше ми до скоро всеки месец,главоболие,чести ПА.,умора.Не пия хормони,преди съм пробвала с еутироксин ,но ставам по-зле.Като цяло постоянно не се чувствам добре.
Както и гинекологично ми казаха,че съм в Климакс.
Според вас нужно ли е лечение с хормони ?

Здравейте, Мария! За да се потвърди, че сте в климакс, трябва да имате изследвани ЛХ, ФСХ, естрадиол. Ако е доказан хормонално, на 40 год. трябва да се провежда заместване.

# 635
Здравейте, може ли мнение за тези резултати?

Предварително ви благодаря
Има лека инсулинова резистентност (инсулинът отскача повече на първия и втория час) без нарушения в стойностите на кръвната захар.
Много благодаря за отговора, а като лечение какво трябва да предприема?

# 636
Здравейте, д-р Въндева.
Може ли коментар на следните изследвания?Правени са след биохимична бременност и аборт тази година.Андрогенните хормони са на 3ти ден от цикъл. Пълният пакет щитовидна функция е на 8 ден от цикъла.
Здравейте, Таня! Има данни да автоимунен тиреоидит. При желание за бременност ТСХ трябва да е под 2.5.

# 637
Здравейте д-р Въндева,

Ще съм много благодарна за мнение.
Преди 3/4 години започна всичко с висок пролактин, правих ЯМР имаше действащ аденом, изписаха ми достинекс и тироксин, тъй като ТХС трябвало да бъде по-ниско. С времето се нормализираха. През 2021 забременях, тогава отидох при друг лекар и ми спря всички лекарства, и той ми видя фактически много кисти и възел, с времето започнах при него да се следя всяка година. Не пия лекарства.
Препоръчал ми е да мисля за операция за възела който расте и се забелязва и с просто око, но след втора бременост и сега да следим само нещата.
Тази година на профилактичните ми прегледи от работа, друг доктор ми каза, че е задължително да направя биопсия,защото самото ядро започнало да се втечнява (нямам представа какво значи това) И че не е сериозно само с кръвни и ехо да се следя.

Въпросите са ми :
Как ви се виждат изследвания в годините и сега ?
Биопсия или туморни маркери да направя ?
Добър доктор в София поне с час януари, февруари?
Този проблем с възела има ли си име като другите заболявания ? Хашимото ли е, какво е ?

Всякакви други мнения и съвети са добре дошли и много благодаря 🙂

ПС в момента симптоми които имам са :
Качване на кг (8-10) НЕ мога да ги сваля
Изнервеност
От 3,4, месеца цикъла ми намаля драстично (както когато пролактина ми беше висок)
Паметта и концентрацията са кръгла нула
Умора, постоянна.

Здравейте, sunshine! Трябва да се изследва отново пролактин, ако това не е направено след спиране на кърменето. Централното втечняване на възел на щитовидната жлеза не е белег на злокачественост. Дали има нужда от биопсия мога да кажа, след като видя възела.

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 12:35 от Рaдост

# 638
Здравейте др Въндева. Моля, за коментар и насоки. Благодаря.
Това са моите резултати от днес
.HOMA ( IR ) Инсулинова резистентност индекс      Профил   *   *
Глюкоза ( Glucose )            4.88               mmol/l        3.60 - 6.10
Insulin ( Серумен Инсулин ) 10.79           mU/l            2.60 - 25.00
HOMA ( IR ) Инсулинова резистентност индекс      2.34   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR

А това са на съпруга ми.

Биохимия (Clinical chemistry)
Име на теста (изследване)   Флаг   Резултат   Единици   Референтни стойности
Гликиран Хемоглобин (HbA1c)      5.55   % (NGSP)   До 6.00
Глюкоза ( Glucose )      5.87   mmol/l   3.60 - 6.10
Креатинин (Creatinine)      99.4   µmol/l   62.0 - 106.0
Липиден профил            *
Холестерол - общ ( Total Cholesterol )   ↑   5.52   mmol/l   До 5.20
Холестерол - HDL-Cholesterol   ↓   1.15   mmol/l   Над 1.45
Холестерол - LDL- Cholesterol calc.   ↑   3.58   mmol/l   До 3.00
Триглицериди (Triglycerides )   ↑   1.73   mmol/l   До 1.70
Хормонален анализ (Hormone analyses)
Insulin ( Серумен Инсулин )      8.88   mU/l   2.60 - 25.00
Здравейте, пролетно цвете! При съмнение за инсулинова резистентност невинаги кръвна захар и инсулин на гладно са достатъчни. Съпругът Ви е вероятно с метаболитен синдром. Лечението е ограничаване на калорийния внос, физическа активност, метформин.

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 12:36 от Рaдост

# 639
Може ли мнение за тсх 5.28 и fT3 2.37, Ft4 1.03 бях си пуснала изследвания през септември тсх беше 3.28

# 640
Здравейте, доктор Въндева
Съпругът ми е с базедова болест, на лекарства - тирозол по 1 таблетка на ден.
Преди три години е открита болеста. От две години стойностите на хормоните са в норма, но чрез лекарството. Въпросът ми е колко дълго може да се приема лекарството тирозол? Това лекарство на същият принцип ли е, както л тироксина при Хашимото и може да се приема дълго време?

Благодаря предварително.
Здравейте, Криси! Принципът на лечението при Базедова болест не е същият като при Хашимото. Въз основа на хормони, антитела и ехография се взима решение за прекратяване на терапията и ако има рецидиви, се обмисля операция.

# 641
Здравейте д-р Въндева.При кръвни изследвания се отчетоха тези стойности. Трябва ли да се притеснявам и да се предприеме ли нещо? Нямам заболявания.
Здравейте, Ники! Резултатите са като за хипотиреоидизъм. Ако нямате оплаквания и за пръв път се установяват такива нива на тиреоидните хормони, повторете изследванията след 2-3 месеца, да се включат и антитела - ТАТ, анти-TPO. Добре е да се направи и ехография на щитовидната жлеза. Понякога има преходни нарушения, обикновено след вирусни инфекции, при които преди пълното възстановяване на жлезата има подобни стойности. От друга страна, ако хормоните остават без промяна и има данни за автоимунен процес, може да се обсъжда заместваща терапия.
Здравейте д-р Въндева. След 3 месеца направих отново изследвания .Това беше резултата Ехографията показа и възел вляво. Пих Сарита 3 месеца и  след биопсия излязоха следните резултати Нормално ли е всичко, трябва ли оперативна намеса, да продължавам ли със Саритата ? Благодаря ви.
Здравейте, Ники! Имате тиреоидитфна Хашимото, за който не се налага хормонална терапия. Възелът е доброкачествен и не се налага операция.

# 642
Здравейте др Въндева. Моля, за коментар и насоки. Благодаря.
Това са моите резултати от днес
.HOMA ( IR ) Инсулинова резистентност индекс      Профил   *   *
Глюкоза ( Glucose )            4.88               mmol/l        3.60 - 6.10
Insulin ( Серумен Инсулин ) 10.79           mU/l            2.60 - 25.00
HOMA ( IR ) Инсулинова резистентност индекс      2.34   индекс   < 2.5 норма; 2.5 - 5 рискова IR ; >5 висока IR

А това са на съпруга ми.

Биохимия (Clinical chemistry)
Гликиран Хемоглобин (HbA1c)      5.55   % (NGSP)   До 6.00
Глюкоза ( Glucose )      5.87   mmol/l   3.60 - 6.10
Креатинин (Creatinine)      99.4   µmol/l   62.0 - 106.0
Липиден профил            *
Холестерол - общ ( Total Cholesterol )   ↑   5.52   mmol/l   До 5.20
Холестерол - HDL-Cholesterol   ↓   1.15   mmol/l   Над 1.45
Холестерол - LDL- Cholesterol calc.   ↑   3.58   mmol/l   До 3.00
Триглицериди (Triglycerides )   ↑   1.73   mmol/l   До 1.70
Хормонален анализ (Hormone analyses)
Insulin ( Серумен Инсулин )      8.88   mU/l   2.60 - 25.00
Здравейте, пролетно цвете! При съмнение за инсулинова резистентност, не винаги кръвна захар и инсулин на гладно са достатъчни. Съпругът ви е вероятно с метаболитен синдром. Лечението е ограничаване на калорийния внос, физическа активност, метформин.
Д-р Въндева, сърдечно благодаря за отговора.
Моля, бихте ли ме насочили какви изследвания допълнително да направя?
П.п.  Вече имам записан час при Вас за лична среща и ще е хубаво да донеса актуални резултати.

Последна редакция: чт, 05 дек 2024, 16:20 от Пролетно цвете

# 643
Здравейте , след инвитро акнето ми се обостри и ми се появиха много пъпки под брадичката  до ушите и шията какво да предприема . С ПКЯ съм пия метфогама 1000 и мио инозитол . Има ли изледвания които да пусна , също и много черни точки имам по челото и пъпки а преди нямах . Благодаря ви !
Здравейте, Ния! Може да има обостряне на кожните симптоми. Продължете с лечението и направете консултация и с дерматолог.

# 644
Здравейте февруари TSH ми беше 1.370 а сега е 2.73 от какво може да се е вдигнало
Здравейте, Александрина! ТСХ не е константна стойност, може да варира. Ако се планира бременност и се целят по-ниски стойности, изберете ендокринолог, тъй като е необходим по-стриктен контрол.

Общи условия

Активация на акаунт