Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 107 954
  • 1 189
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте! Ще бъда благодарна за коментар на моите изследвания. Имам хашимото от 2010 г и инсулинова резистентност, установена в края на 2014 г., за която досега не приемах лекарства. На 39 години съм, 77 кг, приемам 100 мкг еутирокс, магнезий, вит Д. Бях при двама ендокринолози понеже инсулинът ми много се е повишил. Единият ми изписа сиофор 1000 по две таблетки дневно и инжекции за отслабване. Нещо ме достраша да го започна сиофора, стори ми се висока дозата от това, което съм чела и реших да отида на втори ендокринолог и да сравня той каква доза ще ми изпише, за инжекциите съвсем не се доверих на лекарската преценка. Вторият лекар обаче ми изписа пизона 7 мг на ден, което сега също ме е страх да започна предвид възможните странични реакции, най-вече хипоглекимии и напълняване. Също не ми е ясно защо при висок инсулин, както е при мен, се изписват лекарства за понижаване на кръвната захар.

Моля за коментар.
Здравейте, Seti! Лекарствата, които се изписват, не водят до ниска захар, ако захарта Ви е нормална. Понякога, особено в началото, може да има епизоди на лек спад в захарта, когато започне подобряване в действието на инсулина, но в никакъв случай не са животозастрашаващи и бързо отшумяват. Сиофор 2х1000 мг е добра доза, просто трябва да се започне с малко и постепенно да се увеличава. Може няколко месеца да минат на Метформин и отново да се оценява дали има нужда от допълнителен медикамент.

# 436
  • Варна
Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева! На 41 г. съм с опити за първо дете! От две години правя изследвания на полови хормони (на 3-ти ден от МЦ), днес пуснах за трета година и резултата на FSH не ми харесва Sad
Моля ви за коментар! Какво мога да направя за подобряване стойностите на FSH? През последните 2 години приемам с кратки паузи: Ресвератрол, CoQ10, Омега 3, Вечерна иглика, вит. В9, В12 и Д.
Взимам и хормон за ЩЖ и доскоро Достинекс, който спрях от 10 дена. Изследвала съм пролактина и по време на прием на Достинекс, тогава беше в средата на реф. стойности. За пролактина седях около 15 мин., другите изисквания са спазени.
Това са резултати от предните години:
2022 г - FSH 6.54 IU/l, LH 10.89 IU/l, E 196.3 pmol/l
2023 г - FSH 6.76 IU/l, LH 7.77 IU/l, E 251.1 pmol/l

Здравейте, Arogans! Ако сте приемала Достинекс заради пролактином, не бива да го спирате. При възраст над 35 години, ако опитите за бременност в продължение на 6 месеца не са успешни, препоръките са да се търси център по репродуктивна медицина. Идеята е да не се губи ценно време, докато все още има възможност да се стимулира производството на яйцеклетки. Консултациите и процедурите отнемат време, през което може и спонтанно да се забременее, но не трябва да се отлага и бави. Добавките и витамините, които приемате, могат да помогнат, но няма ли резултат с тях, действайте със специалисти,  докато нивата на ФСХ са все още такива.
[/quote]
Благодаря, д-р Въндева за насоките. Достинекс ми беше изписан за сваляне на нивата на пролактин, поради опитите за бременност. Изследван е 2023 г макропролактин, пролактин маномер, отношение - казаха че  всичко е в норми.

Последна редакция: вт, 23 юли 2024, 11:48 от arogans

# 437
Здравейте, д-р Въндева!
Жена на 45г с две деца. Лабораторно установена липса на инсулинова резистентност, както и гинекологично установена липса на СПКЯ.
Как ще коментирате тези резултати на AMH?
Скрит текст:
Скрит текст:

# 438
  • София
Д-р  Въндева, какво Ви е мнението за прием на Т3 хормон, паралелно с т4, или само него? Каква е причината лекарства, съдържащи т3 хормон да се продават в съседните държави- Гърция и Турция и лекарите да ги предписват, а у нас- не? Защо ендокринолози у нас често съветват да се изследва само TSH, за да се коригира напр.дозата на Т4, но не и самите fT3 и fT4?Те не са ли истинският маркер как работи ЩЖ?

# 439
Здравейте, д-р Въндева!

При изследване на ТСХ, поради няколко неуспешни опита за забременяване, се установи стойност 6.41. Започнах терапия с Л-тироксин 0,25 и след 45 дни трябва да се изследва повторно. Ако е в желаните стойности, тогава да се подновят опитите. Дали, ако се изследва 4-5 дни по-рано, резултатът би бил реален и да може да му се вярва? Причината за избързването ми е, че след датата, на която се пада 45-ят ден, овулацията ми ще е минала, а мъжът ми работи в чужбина и възможностите ни за ежемесечни опити за забременяване са ограничени. Благодаря Ви за времето!

# 440

Може ли коментар, отнася се за жена на 54 години. Благодаря предварително!

# 441
Здравейте. Пиша ви защото мъжът ми не ме слуша и ме ядосва. Не се чувства добре. Умора, спи много ( може да се събъди на обяд и след два часа пак да заспи). На 38 е, и определено има здравословен проблем, но не иска да ходи по доктори. Накарах го трудно да пусне тези изследвания, казаха му, че всичко е ок и не желае консултация със специалисти. Моля ви каже те мнение и трябва ли на сила да го заведа на ендокринолог. Висок е около 195  и е около 100 кг. Не е дебел, но има коремче.

# 442

Здравейте, имам нужда от помощ в разчитане на тези резултати, имам час за лекар на 12ти август.. та ако имате някакви напътствия..

# 443
Здравейте! Пия фемостон, в климакс съм и искам да си изследвам хормоните след месец два, за да ги проследя. Лекарят ми казва, ще няма смисъл да изследвам полови хормони, но аз все пак се притеснявам. Има ли някой хормон който не е удачно да изследвам щом приемам фемостон и евентуално трябва ли да го спра и да се изследвам? Имам притеснения понеже имам кървене от средата на втората седмица на приема му вече 10дни. Гинеколога ми казва, да изчакам и че тези "цикли" са нормални през първите 6м от приема му.

# 444
Здравейте, д-р Въндева!
Жена на 45г с две деца. Лабораторно установена липса на инсулинова резистентност, както и гинекологично установена липса на СПКЯ.
Как ще коментирате тези резултати на AMH?
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте!  Анти-Мюлеровият хормон трябва да се проследи след 2-3 месеца и да се коментира отново с гинеколог и да Ви проследят ехографски, ако е висок.

# 445
Д-р  Въндева, какво Ви е мнението за прием на Т3 хормон, паралелно с т4, или само него? Каква е причината лекарства, съдържащи т3 хормон да се продават в съседните държави- Гърция и Турция и лекарите да ги предписват, а у нас- не? Защо ендокринолози у нас често съветват да се изследва само TSH, за да се коригира напр.дозата на Т4, но не и самите fT3 и fT4?Те не са ли истинският маркер как работи ЩЖ?
Здравейте, stelaartois! Причината да се дава основно Т4 е, че проучванията не са достатъчно категорични за нужда от Т3 и ползи се установяват при малък брой пациенти. Нуждата от Т3 се преценява индивидуално при проследяване от лекуващия Ви ендокринолог. По-капризен е като изследване, полуживотът му е доста по-кратък и не може да се постигне стабилно ниво при дозиране еднократно, в същото време приемът на висока еднократна доза води до поява на странични ефекти. В България липсват не само Т3, но и редица други ефективни, но евтини медикаменти. ФТ4 и фТ3 не са по-добри маркери за тиреодната функция от ТСХ. Последният реагира при леки отклонения, дори когато периферните хормони остават в норма. Освен това има добавки, които могат да окажат влияние на резултатите. Факторите, които повлияват за взимане на решение са много и помага проследяването при един специалист, който в хода на времето опознава пациентите си и може да индивидуализира лечението.

# 446
Здравейте, д-р Въндева!

При изследване на ТСХ, поради няколко неуспешни опита за забременяване, се установи стойност 6.41. Започнах терапия с Л-тироксин 0,25 и след 45 дни трябва да се изследва повторно. Ако е в желаните стойности, тогава да се подновят опитите. Дали, ако се изследва 4-5 дни по-рано, резултатът би бил реален и да може да му се вярва? Причината за избързването ми е, че след датата, на която се пада 45-ят ден, овулацията ми ще е минала, а мъжът ми работи в чужбина и възможностите ни за ежемесечни опити за забременяване са ограничени. Благодаря Ви за времето!
Здравейте, Цветелина! Няма да са големи отклоненията, ако ТСХ се изследва 4-5дни по-рано.

# 447

Може ли коментар, отнася се за жена на 54 години. Благодаря предварително!
Здравейте, Пипи! За момента стойността на кръвната захар на 60-та мин. от ОГТТ не е критерий за поставяне на диагноза захарен диабет. Но тази стойност е категорично висока, обикновено свързана с инсулинова резистентност. В конкретния случай е важна и стойността на гликирания хемоглобин. Според телесното тегло може да се обсъжда лечение с метформин в комбинация с ограничаване на бързите въглехидрати и физическа активност.

# 448
Здравейте. Пиша ви защото мъжът ми не ме слуша и ме ядосва. Не се чувства добре. Умора, спи много ( може да се събъди на обяд и след два часа пак да заспи). На 38 е, и определено има здравословен проблем, но не иска да ходи по доктори. Накарах го трудно да пусне тези изследвания, казаха му, че всичко е ок и не желае консултация със специалисти. Моля ви каже те мнение и трябва ли на сила да го заведа на ендокринолог. Висок е около 195  и е около 100 кг. Не е дебел, но има коремче.
Здравейте! От изследвания на съпруга Ви има данни за инсулинова резистентност и метаболитни отклонения като високи триглицериди, висок лош холестерол, вероятно чернодробна стеатоза. Свалянето на килограми ще се отрази добре. Има ли високо кръвно? Как е сънят му? Да се обсъди с личния лекар  възможност за сънна апнея. Скрита депресия също може да се прояви със сънливост.

# 449

Здравейте, имам нужда от помощ в разчитане на тези резултати, имам час за лекар на 12ти август.. та ако имате някакви напътствия..
Здравейте, Стела! Добри са резултатите, спокойно изчакайте до 12-ти и обсъдете с колегата, ако имате някакви оплаквания.

Общи условия

Активация на акаунт