Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 107 029
  • 1 180
  •   1
Отговори
# 675
Здравейте, доктор Въндева!
През 2014 година ми беше отстранена щитовидната жлеза. Приемам еутирокс. Правя изследвания на ТСХ два пъти в годината, месец май и ноември /платени/. Лятото пия 5 дни по 125 мг и 2 дни 100 мг, зимата 6 дни по 125 мг и 1 ден 100 мг. До момента винаги съм била в норма. /ТСХ около 1-2/. Месец май ТСХ 3,04 . Продължих да пия и лятото 6 дни по 125 мг и 1 ден 100 мг и тази сутирин резулата е 0,043 при референтни стойности 0,300-4,500 на лабораторията. Как да продължа с приема през зимния период? Благодаря Ви предварително!
Здравейте, Боби! Трябва да се намали дозата.  Приемайте по 100мкг и след 45 дни проследете ТСХ и фТ4.
Здравейте, доктор Въндева!
Още същия ден когато Ви писах запасих час за ендокринолог, който корегира дозата на 4 дена по 100 мкг и 3 дена по 50 мкг и контрола на 20,01. 2025,.Сигурна бях, че това е много малко, но все пак започнах още от 20.11., деня след прегледа да ги пия по тази схема. Днес 17.12. 2024 направих нови изследвания и резултата е 12,30. Не беше изненада за мен. Усещах го и го очаквах, че ще бъде завишен. Моля, за Вашето мнение, да върна ли дозата която съм приемала последните години,  6 дни по 125 мкт  и 1 ден по 100 мкг.  Благодаря !

# 676

Здравейте Д-р Въндева ! Пуснах си профилактично изследвания ,нямам оплаквания .
Трябва ли да се притеснявам? Четох в интернет за инсулиновата резистентност? Имам ли ?
Освен витамин Д и холестерола ,другите уж са в норма .  Моля ви за съвет и разчитане .

# 677
Здравейте! С остеопороза съм.Моля за Вашето мнение за  Пролия. Предстои да поставя седма през януари. Имам леко подобрение. Нямам странични ефекти, но дали да не премина към друг медикамент?

# 678
Здравейте, с риск да се повтарям може ли да погледнете тези изследвания, пускани са по 2 причини - силно изразено главоболие преди МЦ и от два месеца кървене между цикъла. Правени са на трети ден от МЦ

# 679
Здравйете , имам диабет тип 2 наскоро прекарах остър инфаркт на миокарда.Въпроса ми е това усложнение на диабета ли е и още често имам кръвоизливи в очите 

# 680
  • Б
Здравейте доктор Въндева, на 48 години съм, в  края на м. ноември бях на преглед при специалист - ендокринолог . Тогава стойността на ТСН хормона беше 3,03  при реф. стойност от 0.27 до  4.20.  В края на  този месец си пуснах профилактични кръвни изследвания . ТСН хормон също беше включен  в тях. Сега обаче стойността му  4,71 при реф. стойност от 0.27 до  4.20.  Всички останали стойности са в норма с изключение на този хормон и Холестерол HDL. Стойността на Холестерол HDL е 1.34 , според реф. стойности на лабораторията  стойности от 1.15-1.68  са в  умерен риск ( каквото и да означава това). Други щитовидни хормони не са изследвани. Кога трябва пак да бъде проследен хормона ТСН за да се провери дали ще се нормализира, без да се приемат лекарства? Нормална ли е тази разлика в стойностите в рамките на месец?

# 681
Здравейте и Честита Нова Година!
Аз съм на 36 г. с инсулинова резистентност и хипофункция на щитовидната жлеза. Жлезата е гледана на ехограф, имам малко възелче, но според лекар не е нищо притеснително.
В края на Октомври си направих някои изследвания поради нередовен цикъл, раздразнителност, депресивни състояния и т.н. Правени са на 3 ден от цикъла ми.
10-на дни след това съм забременяла.
Притесняват ме щитовидните хормони и високото TSH, както и ниските нива на вит. Д (за б12 не разбрах дали е ниско). Може ли да ми дадете и Вашето мнение по тези изследвания?
Сега през Януари ще пусна нови. Към стандартните за бременността ще добавя отново щитовидни, вит Д, вит б12, мисля и б9, глюкоза, инсулин, железен панел, можете ли да добавите какво още е добре да се изследва?
Благодаря предварително за помощта!

# 682
  • София
Здравейте!
На 46г съм, от известно време насам кожата на цялото тяло стана изключително суха. Лицето, ръцете, петите, дори косата ми се промени, стана безжизнена и започна да пада много. На моменти дрехите ме дразнят, все едно ме боцка нещо, сърби ме там където се допират до кожата. На места по гърба ми се появиха мънички релефни неща.Пия хиалурон, мажа кремове, правя маски на косата, но няма ефект. Последно преди няколко месеца си правих изследвания, всичко ми беше в норма. Виждам че имам проблем, но не мога стигна до него. Ако може да ме насочите какви изследвания да пусна, явно стандартните не вършат работа. Благодаря!

# 683
Здравейте, д - р Въндева! На 46 г. съм. В менопауза, с разширени вени, с проблеми в костите и ставите, не постоянни, от време на време и на различни места. Ходих на ревматолог, каза, че не вижда никакъв проблем. Нямам остеопороза, имам остеопения. И тъй като и съм все уморена и ми се спи ме изпрати да изследвам витамин Д. Оказах се с остър недостиг. Ревматолога ми изписа Вигантол - 2 пъти по 20 капки седмично. Личната ми каза обаче, че течния витамин на капки - Витамин Д3 течен за здрава костна система 2500IU х59 мл на Solgar е по - хубав или също така Витамин D3 3000 IU - спрей на BetterYou, 15 мл. Вие кой от трите бихте ми препоръчали и по колко да взимам? Ще съм ви много благодарна да чуя и вашето мнение, защото съм объркана. Както и мога ли да приемам магнезий заедно с витамин Д?

Последна редакция: чт, 02 яну 2025, 23:39 от stefani^

# 684
Уважаема д-р Въндева,

През 2012 г. ми беше открит аденом на надбъбречната жлеза. От няколко години последните ми изследвания показват постоянно леко завишени стойности на кортизола. Живея в Германия, където съм под наблюдение и ми се правят редовни изследвания, но въпреки това усещам, че нещо може би се пропуска, тъй като не се чувствам добре. Имам високо кръвно налягане, паник атаки и затлъстяване.

Искам да попитам:

1. При тези резултати и симптоми, възможно ли е аденомът да е причина за състоянието ми?

2. Не е ли по-добре да се премахне аденомът?

3. Има ли възможност да се премахне само аденомът, без цялата надбъбречна жлеза?

Благодаря ви предварително за вашето мнение!

С уважение,

# 685
Здравейте! Правим опити за бебе. При предписан Естрофем 2х1 таблетка , заради тънка маточна лигавица, ТСХ ми се вдигна от 1,22 на 7,66 за 3 седмици. С Хашимото съм, пия 75 мкг. Трябва ли да спра Естрофема?

# 686
Здравейте, д-р Въндева!
Моля за съвет какво да предприема. На терапия с Л Тироксин съм от години, когато започнахме опити за бебе и инвитро, като постепенно увеличавах дозата и стигнах до 50мкг/ден. Последните месеци бях достигнала стойности на ТСХ около 2 и последният ми опит беше успешен. След положителния тест ТСХ ми беше 1.96. Сега съм в 11г.с с близнаци и вчера ТСХ ми беше 0.11, което знам, че е долна граница за първия триместър. Трябва ли да ме тревожи тази стойност и какво мога да предприема?
Благодаря предварително!

# 687
Здравейте,доктор Въндева.
Пуснах изследвания ,защото имам ИР,за която все още не пия нищо,но усещам,че се налага . Може ли да ги коментирате,притеснява ме високото желязо и алат.
На 49г съм ,все още с цикъл,но и много качени килограми-167см на 87 кг.
Инсулинът ми е на  0мин-19на 60мин-86, на120-81.
Благодаря ви.

# 688
Здравейте, имам нужда от съвет какви изследвания да си пусна. Рязко вдигам килограми. При ръст 160см, 75 кг. Всичко трупам в гърдите и корема. Вярно, че работата ми е свързана с голямо напрежение и силен стрес, но все си мисля, че има здравословен проблем за бързото напълняване. Проблема дойде след второто раждане. Преди това винаги съм била около 55 кг. Отделно имам проблем и със свръх активен пикочен мехур.

# 689

Здрвейте, д-р Въндева,

на 43 съм, с малко наднормено тегло, целя забременяване, изследването на половите хормони е от преди 3 месеца, щитовидните са от днес. Приемам добавки за репродуктивната функция, не съм имала консултация с ендокринолог досега, затова Ви моля за кратък коментар на щитовидните, в оптимални граници ли са.

Благодаря Heart

Общи условия

Активация на акаунт