Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 105 795
  • 1 174
  •   2
Отговори
# 1 170
Скрит текст:
Здравейте д-р Въндева, изпращам резултатите ми от май месец ТАТ е завишен, но бях при ендокринолог, които каза че няма база за притеснение на този етап, защото ултразвука е нормален и че при доста хора били завишени. Също така бях и на още един по-обстоен ултразвук и там също нищо не се откри. Наскоро отново си правих щитовидни и бяха в норма, но без ТАТ и МАТ, защото ми бяха казали че при нормални стойности на щитовидните хормони няма смисъл.
Това са и резултатите ми от май месец:

Кръвна захар и инсулин
   •   Глюкоза (серум): 4.2 mmol/L (норма: 4.1 – 5.9)
   •   HOMA-IR (инсулинова резистентност): 1.4 (норма: <2.5)
   •   Имунореактивен инсулин (IRI): 7.704 mIU/ml (норма: 4.03 – 23.46)

Желязо и свързани показатели
   •   Желязо (Fe): 16.8 µmol/L (норма: 6.6 – 26.0)
   •   Желязосвързващ капацитет (ЖСК): 63.0 mmol/L (норма: 44 – 72)

Възпаление
   •   CRP: 0.3 mg/L (норма: 0 – 5.0)
   •   СУЕ: 10 mm/h (норма: 2 – 15)

Щитовидна жлеза
   •   TSH: 1.73 mIU/ml (норма: 0.3 – 4.5)
   •   FT4: 17.12 pmol/L (норма: 11.45 – 22.15)
   •   FT3: 5.91 pmol/L (норма: 3.8 – 6.0)
   •   Anti-TPO (MAT): 1.114 IU/ml (норма: 0 – 30)
   •   Anti-Tg (TAT): 272.6 IU/ml (норма: 0 – 95, резултатът е над нормата)

Пълна кръвна картина
   •   Левкоцити (WBC): 5.21 x10⁹/L (норма: 3.5 – 10.5)
   •   Хемоглобин (HGB): 124 g/L (норма: 120 – 165)
   •   Еритроцити (RBC): 3.9 x10¹²/L (норма: 3.5 – 5.5)
   •   Хематокрит (HCT): 37.3% (норма: 35 – 49)
   •   MCV: 95.8 fL (норма: 80 – 96)
   •   MCH: 31.7 pg (норма: 27 – 32)
   •   MCHC: 331 g/L (норма: 300 – 360)
   •   RDW-CV: 11.4% (норма: 11 – 15)
   •   Тромбоцити (PLT): 209 x10⁹/L (норма: 140 – 400)

Урина

Всички показатели са отрицателни (в норма):
   •   Уробилиноген – отрицателен
   •   Билирубин – отрицателен
   •   Кетони – отрицателни
   •   Кръв – отрицателна
   •   Белтък – отрицателен
   •   Нитрити – отрицателни
   •   Левкоцити – отрицателни
   •   Глюкоза – отрицателна

Допълнителни показатели:
   •   Специфично тегло: 1.020 (норма: 1.015 – 1.025)
   •   pH: 6 (норма: 4.5 – 7.5)

Чернодробни ензими
   •   АСАТ: 15 U/L (норма: 0 – 31)
   •   АЛАТ: 11 U/L (норма: 0 – 34)
   •   ГГТ: 14 U/L (норма: 0 – 32)

Здравейте, Петя! Щитовидната жлеза работи много добре. И аз подкрепям, че не е необходимо да се следят антителата. Изследвайте веднъж годишно ТСХ, фТ4 и правете ехография на 1-2 години. В случай на бременност трябва да се направи преоценка на тиреоидния статус.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 09:59 от Рaдост

# 1 171
Скрит текст:
Здравейте:)  Бременна съм в 20г.с. Втора бременност, ин витро, 40г.
В серум глюкозата ми на гладно е 4,32. Не съм правила обременяване с глюкоза , а само 4-кратен профил на кръвна захар и гликиран хемоглобин. Гликираният хемоглобин ми се струва висок. Преди забременяване съм го пускала веднъж  преди година и беше 5,6. Резултатите пък от профила ми се струват много ниски... Имам пресъхване на гърлото от време на време(за което четох, че може да е нормално по време на бременност) и от време на време сърцебиене след хранене.

Здравейте, Mimsi! Добре са ви изследванията. Между 24-28-ма гестационна седмица трябва да направите обременяване с глюкоза. То е много по-надеждно изследване и могат да се установят и леки отклонения, каквито не могат да се хванат с профил. Обременяване се препоръчва при всички жени над 30 год.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 10:00 от Рaдост

# 1 172
Здравейте,
месец юни tsh 3,3 сега след седмично боледуване, tsh е 9,5. Друг път също след боледуване е с по-високи стойности.Какви мерки може да се вземат, за да се избегне тази рязка промяна?

# 1 173
Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева!
Бихте ли разтълкували следните стойности (на 3 ден от МЦ) - касае ли се за ИР, трябва ли да направя обременяване с глюкоза? Бях доста недоспала на изследването, но знам ли.
Активен човек съм, спортувам и съм с нормално тегло - 52-3 кг на 160 см ръст. Нямам диабетици в семейството. И ако се касае за ИР, обратима ли е? На 30 години съм.
Отделно от това имам TSH 3.6/3.7, но без Хашимото. От години имам и разреждане на косата и нежелано окосмяване в зоната на брадичката и шията (но не бих казала, че цялостно съм прекалено окосмена, ами съвсем нормално). Нямам данни за поликистоза от гинекологични прегледи.
С висока тревожност и нива на стрес съм.
Опитвам се да намеря връзка между всички тези неща, ако има такава. Бих искала да имам деца в близкото бъдеще - задължително ли трябва да сваля ТСХ преди опитите? Какви други изследвания би било уместно да пусна за тези симптоми?
Благодаря Ви!

Здравейте, NorthMood! Изследванията ви са добре. Няма данни за инсулинова резистентност и при стабилно и нормално телесно тегло не се налага да правите обременяване с глюкоза. Андрогените са в норма. Може допълнително да се изследва прогестерон в лутеинова фаза, за да се види дали има овулация, или да се направи фоликулометрия от АГ специалист пак с тази цел. Само на базата на ТСХ не може категорично да се определи дали има тиреоидит на Хашимото. Понякога има леки ехографски изменения, без да се променя функцията, както е при вас, и се обсъжда в рамките на консултация нуждата от заместване. Ако се даде такова, обикновено то е само за периода на бременността, тъй като тиреоидните хормони са много важни за невро-психичното развитие на бебето.

Здравейте, благодаря ви! Но прогестерон и фоликулометрия имате предвид във връзка с окосмяването или нещо друго?
За Хашимото - не съм го написала, но имам изследвани ТАТ и МАТ и са ми в нормални стойности.

# 1 174
Здравейте, д-р Въндева!

Преди 2 години ми откриха хипотиреоидизъм. На ехографа излезе, че имам дифузни промени, а антителата бяха отрицателни и двете.
Пих за известно време L-тироксин, но го спрях.

Преди 2 месеца започнах да изпитвам силна умора и си пуснах изследвания, като TSH беше 5.7.
Започнах лечение с Еутирокс 25, като ми направиха и ехограф и казаха, че няма дифузни промени.
1 месец с Еутирокс усетих подобрение, умората намаля, TSH падна на 3.1, а FT4 и то е в норма.
Казаха ми след 6 месеца пак да пусна TSH и да отида на ехограф.
Пия ежедневно лекарствата, обаче пак чувствам умора, след събуждане сутрин.
Възможно ли е да се пропуска нещо. Ако може да ме насочите да пусна и допълнителни изследвания, ще съм ви благодарна.

Общи условия

Активация на акаунт