Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 105 364
  • 1 171
  •   1
Отговори
# 1 155
Скрит текст:
Здравейте,аз съм жена на 36г. и от 1 година има нередовен цикъл.След посещение на 4 гинеколози ефектът беше 0......пих какво ли не за предизвикване на цикъла и нищо......това ми са последните изследвания и последния гинеколог ми каза,че навлизам в менопауза от там посетих ендокринолог и той каза,че нищо не може да направи,няма какво да ми изпише.Просто да си гледам живота и да не го мисля.Посетих ендокринолог и той същото,помолих го да ми изпише лекарства за забаваня на този цикъл,но ми каза,че нямало.Моля за въсет и за лечение за забавяне на менопаузата
Здравейте, mimkata! За съжаление, резултатите не са много добри. Не може да се забави навлизане в менопауза, но категорично не може да се остави жена на Вашата възраст без адекватно заместване с естрадиол и гестаген. Ранната менопауза има сериозни последици за костите и съдовете. Онлайн не може да се предпише терапия. Направете нова консултация.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 13:14 от Рaдост

# 1 156
Здравейте, д-р Въндева! При профилактични изследвания - леко завишен калций 2.63mmol/l(2-2.6) и ниско витамин Д 30.4ng/ml, който преди 8 месеца беше 11. Има ли някакъв проблем, според Вас?
Здравейте! Нивото на калция зависи и от нивото на албумина, при изследвания и той трябва да се проследи, също така и фосфор. В такива случаи се следи коригиран Са и ако е висок, следва да се направят допълнителни изследвания, назначени от ендокринолог и задължително ехография на шийна област.

# 1 157
Скрит текст:

Здравейте.Това са профилактични изследвания на дъщеря ми на 12 години.Притесни ме глюкозата.Не е ли висока за нейната възраст?Личния лекар нищо не каза ,но на мен ми се стори висока.Вечерта е хапвала до късно и вземането на кръв е от пръста.Дали да повторя като и вземат от вената ?
Здравейте, Алекс! До 6.1 е нормална кръвна захар по СЗО. Късното хранене може да окаже влияние. Ако детето е с нормално телесно тегло, не я изследвайте повторно. Ако е с наднормено, след някой друг месец повторете изследването заедно с инсулин.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 13:15 от Рaдост

# 1 158
Скрит текст:
Здравейте д-р Въндева,

Накратко за сина ми, имаше продължителна жълтеница, общ билирубин започна от 77. директен в норма и така с времето спадна без нужда от лекарства. Водихме до на гастроентеролог, ехограф - нищо. Обяснение не получихме. на 10-тия му месец отново го видях, че малко пожълтява и този път и общ и директен извън норми (29 общ и 11 директен) казаха ми, че съотношението е нормално, нищо притеснително не видяха, пак ехограф - съмнение за Жилбер. Асат от раждане 75 - без коментар е бил, защото АЛАТ е бил в норма. Сега обаче на година и 2 месеца билирубин в норма (но горнограничка), а Алкална Фосфатаза - 3000. Изоензими в норма - съотношение 70 на 30 (кости към черен дроб) гастроенетерлог ни праща към ендокринолог - а тя не видя причина за доизясняване. Някакъв си преходен момент... Ендокринолог твърди, че има чернодробен произход - гастро твърди, че не е така. Прекрасна ситуация. До тук сме в задънена улица...мнение?
Здравейте, Теди! На колко години е синът Ви?

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 13:15 от Рaдост

# 1 159
Здравейте, др Въндева

При микроаденом на хипофизата и лечение с достинекс може ли да се продължи с опитите за забременяване или е нужно да мине време за провеждане на лечение?
Благодаря предварително!
Здравейте, Вели! Не е нужно да се чака, продължавате с опитите за бременност и при позитивен тест спирате Достинекса.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 13:16 от Рaдост

# 1 160
Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева!
Ще може ли да ми кажете какво мислите за моите резултати от изследванията? Мат и Тат са повишени, но Tsh е в норма, това какво може да означава? Вит Д преди година беше 24, сега се е повишил, но все още ми се струва нисък, налага ли се да пия нещо за него. Не знам дали има значение към това, но пия лекарства за тревожност и депресия - Золофт, Тритико XR и флуанксол, като наскоро спрях да пия Хлорпротиксен.

Здравейте, Ogia! Високите антитела говорят за наличие на автоимунен тиреоидит (Хашимото), но жлезата работи добре и не се налага хормонална терапия. Зимните месеци може да приемате по 1500 IU витД3.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 13:16 от Рaдост

# 1 161
Скрит текст:

Здравейте.Това са профилактични изследвания на дъщеря ми на 12 години.Притесни ме глюкозата.Не е ли висока за нейната възраст?Личния лекар нищо не каза ,но на мен ми се стори висока.Вечерта е хапвала до късно и вземането на кръв е от пръста.Дали да повторя като и вземат от вената ?
Днес и пуснах отново от вената ,като не е яла 12 часа,резултата е 5.6.Знам,че е в пубертета и хормоните и бушуват,но имам ли място за притеснение?
Здравейте, Алекс! Няма място за притеснение.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 13:17 от Рaдост

# 1 162
Скрит текст:

Здравейте, д-р Въндева,
Имам няколко резултата, които не съм сигурна как да разтълкувам, и започвам да се притеснявам.
Два дни преди този тест правих в друга лаборатория и там захарта беше 5.5 а инсулина 11.6 а НОМА ИНДЕКС 2.8 като се уплаших да не би да имам ИР. Вчера пуснах отново ,  излезе НОМА 1.8 ….. от инат днес пак направих и го прикачвам- 1.2 .
Бихте ли могли да ми обясните какво означават и дали има причина за тревога? Как единия ден е толкова висок резултат , а в другия няма нищо ?
Трябва ли да се притеснявам и на какво да обърна внимание? Възможно ли е по-високия резултат през първия ден да е в следствие напрежение - сутринта беше първия ден на детето на детска градина и доста бях притеснена покрай него… Напоследък доста се застоях в офиса и постоянно хапвам по нещо малко,на което отдавам високия гликиран хемоглобин …все някой колега носи я някаква бисквита ,я някакъв бонбон,я някакъв плод …

Благодаря Ви много за отделеното време и съвет!

Здравейте, BonnyKate! Не са притеснителни резултатите. При всички, независимо от резултатите, трябва да се избягват такива  похапвания на въглехидратни храни начесто.

Последна редакция: пт, 12 сеп 2025, 13:18 от Рaдост

# 1 163
На година и три месеца.

Скрит текст:
Здравейте д-р Въндева,

Накратко за сина ми, имаше продължителна жълтеница, общ билирубин започна от 77. директен в норма и така с времето спадна без нужда от лекарства. Водихме до на гастроентеролог, ехограф - нищо. Обяснение не получихме. на 10-тия му месец отново го видях, че малко пожълтява и този път и общ и директен извън норми (29 общ и 11 директен) казаха ми, че съотношението е нормално, нищо притеснително не видяха, пак ехограф - съмнение за Жилбер. Асат от раждане 75 - без коментар е бил, защото АЛАТ е бил в норма. Сега обаче на година и 2 месеца билирубин в норма (но горнограничка), а Алкална Фосфатаза - 3000. Изоензими в норма - съотношение 70 на 30 (кости към черен дроб) гастроенетерлог ни праща към ендокринолог - а тя не видя причина за доизясняване. Някакъв си преходен момент... Ендокринолог твърди, че има чернодробен произход - гастро твърди, че не е така. Прекрасна ситуация. До тук сме в задънена улица...мнение?

# 1 164
Здравейте,д-р Въндева,исках да ви попитам от три години някъде страдам от косопад,направила съм тези изследвания,които са в норма:ПКК,Se,free testosterone,17-OH progesterone,SHBG,Magnesium,Fe, ЖСК,трансферин,ferritin,vitamin D,B12,Folate,Cortisol,TSH,FT4,FT3,TAT,MAT,искам да попитам от вашата специалност пропуснала ли съм някой хормон който може да е свързан с този косопад,защото засега причина не открихме?

# 1 165
Здравейте д-р Въндева, изпращам резултатите ми от май месец ТАТ е завишен, но бях при ендокринолог, които каза че няма база за притеснение на този етап, защото ултразвука е нормален и че при доста хора били завишени. Също така бях и на още един по-обстоен ултразвук и там също нищо не се откри. Наскоро отново си правих щитовидни и бяха в норма, но без ТАТ и МАТ, защото ми бяха казали че при нормални стойности на щитовидните хормони няма смисъл.
Това са и резултатите ми от май месец:

Кръвна захар и инсулин
   •   Глюкоза (серум): 4.2 mmol/L (норма: 4.1 – 5.9)
   •   HOMA-IR (инсулинова резистентност): 1.4 (норма: <2.5)
   •   Имунореактивен инсулин (IRI): 7.704 mIU/ml (норма: 4.03 – 23.46)

Желязо и свързани показатели
   •   Желязо (Fe): 16.8 µmol/L (норма: 6.6 – 26.0)
   •   Желязосвързващ капацитет (ЖСК): 63.0 mmol/L (норма: 44 – 72)

Възпаление
   •   CRP: 0.3 mg/L (норма: 0 – 5.0)
   •   СУЕ: 10 mm/h (норма: 2 – 15)

Щитовидна жлеза
   •   TSH: 1.73 mIU/ml (норма: 0.3 – 4.5)
   •   FT4: 17.12 pmol/L (норма: 11.45 – 22.15)
   •   FT3: 5.91 pmol/L (норма: 3.8 – 6.0)
   •   Anti-TPO (MAT): 1.114 IU/ml (норма: 0 – 30)
   •   Anti-Tg (TAT): 272.6 IU/ml (норма: 0 – 95, резултатът е над нормата)

Пълна кръвна картина
   •   Левкоцити (WBC): 5.21 x10⁹/L (норма: 3.5 – 10.5)
   •   Хемоглобин (HGB): 124 g/L (норма: 120 – 165)
   •   Еритроцити (RBC): 3.9 x10¹²/L (норма: 3.5 – 5.5)
   •   Хематокрит (HCT): 37.3% (норма: 35 – 49)
   •   MCV: 95.8 fL (норма: 80 – 96)
   •   MCH: 31.7 pg (норма: 27 – 32)
   •   MCHC: 331 g/L (норма: 300 – 360)
   •   RDW-CV: 11.4% (норма: 11 – 15)
   •   Тромбоцити (PLT): 209 x10⁹/L (норма: 140 – 400)

Урина

Всички показатели са отрицателни (в норма):
   •   Уробилиноген – отрицателен
   •   Билирубин – отрицателен
   •   Кетони – отрицателни
   •   Кръв – отрицателна
   •   Белтък – отрицателен
   •   Нитрити – отрицателни
   •   Левкоцити – отрицателни
   •   Глюкоза – отрицателна

Допълнителни показатели:
   •   Специфично тегло: 1.020 (норма: 1.015 – 1.025)
   •   pH: 6 (норма: 4.5 – 7.5)

Чернодробни ензими
   •   АСАТ: 15 U/L (норма: 0 – 31)
   •   АЛАТ: 11 U/L (норма: 0 – 34)
   •   ГГТ: 14 U/L (норма: 0 – 32)

# 1 166
Здравейте:)  Бременна съм в 20г.с. Втора бременност, ин витро, 40г.
В серум глюкозата ми на гладно е 4,32. Не съм правила обременяване с глюкоза , а само 4-кратен профил на кръвна захар и гликиран хемоглобин. Гликираният хемоглобин ми се струва висок. Преди забременяване съм го пускала веднъж  преди година и беше 5,6. Резултатите пък от профила ми се струват много ниски... Имам пресъхване на гърлото от време на време(за което четох, че може да е нормално по време на бременност) и от време на време сърцебиене след хранене.

# 1 167
На година и три месеца.

Скрит текст:
Здравейте д-р Въндева,

Потърсете колега детски ендокринолог (най-добре от униеверситетските клиники), аз не работя с толкова малки деца.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 15:34 от Д-р Силвия Въндева

# 1 168
Скрит текст:
Здравейте, д-р Въндева!
Бихте ли разтълкували следните стойности (на 3 ден от МЦ) - касае ли се за ИР, трябва ли да направя обременяване с глюкоза? Бях доста недоспала на изследването, но знам ли.
Активен човек съм, спортувам и съм с нормално тегло - 52-3 кг на 160 см ръст. Нямам диабетици в семейството. И ако се касае за ИР, обратима ли е? На 30 години съм.
Отделно от това имам TSH 3.6/3.7, но без Хашимото. От години имам и разреждане на косата и нежелано окосмяване в зоната на брадичката и шията (но не бих казала, че цялостно съм прекалено окосмена, ами съвсем нормално). Нямам данни за поликистоза от гинекологични прегледи.
С висока тревожност и нива на стрес съм.
Опитвам се да намеря връзка между всички тези неща, ако има такава. Бих искала да имам деца в близкото бъдеще - задължително ли трябва да сваля ТСХ преди опитите? Какви други изследвания би било уместно да пусна за тези симптоми?
Благодаря Ви!

Здравейте, NorthMood! Изследванията ви са добре. Няма данни за инсулинова резистентност и при стабилно и нормално телесно тегло не се налага да правите обременяване с глюкоза. Андрогените са в норма. Може допълнително да се изследва прогестерон в лутеинова фаза, за да се види дали има овулация, или да се направи фоликулометрия от АГ специалист пак с тази цел. Само на базата на ТСХ не може категорично да се определи дали има тиреоидит на Хашимото. Понякога има леки ехографски изменения, без да се променя функцията, както е при вас, и се обсъжда в рамките на консултация нуждата от заместване. Ако се даде такова, обикновено то е само за периода на бременността, тъй като тиреоидните хормони са много важни за невро-психичното развитие на бебето.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 09:58 от Рaдост

# 1 169
Здравейте,д-р Въндева,исках да ви попитам от три години някъде страдам от косопад,направила съм тези изследвания,които са в норма:ПКК,Se,free testosterone,17-OH progesterone,SHBG,Magnesium,Fe, ЖСК,трансферин,ferritin,vitamin D,B12,Folate,Cortisol,TSH,FT4,FT3,TAT,MAT,искам да попитам от вашата специалност пропуснала ли съм някой хормон който може да е свързан с този косопад,защото засега причина не открихме?

Здравейте, Нати! От ендокринна гледна точка няма какво друго да се добави. Предполагам, не сте в менопауза и цикълът е редовен. Изберете колега дерматолог, който системно да Ви проследява и познава, за да не се губи време в проба на нещо, което вече е опитвано.

Последна редакция: пт, 26 сеп 2025, 09:58 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт