Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 114 449
  • 1 237
  •   1
Отговори
# 1 230
Здравейте, каква може да бъде причината tsh да се покача от 1,73 до 3,80 в рамките на 5-6 месеца а преди това са правени ехография на щитовидна всичко е нормално както и ft3 и ft4 в норма?

# 1 231
Скрит текст:
Здравейте Д-р Въндева,
На 50 годишна възраст,
принципно FSH общоприето нормалното е да е високо...
Приемате ли твърдението,
че може и да е много високо,
но може и да е много ниско и това да не е патология а нормално..?
В случая става въпрос за FSH  под ЕДИНИЦА,..... вариращо в границите нула и нещо...
От къде се изхожда...
Че на теория може и да е едно,
но в контекста на конкретния човек и неговият индивидуален генетичен хормонален фон/конституция друго...

Какъв е този индивидуален хормонален генетичен фон/конституция не уточнявам,
защото има сериозни и разнопосочни мнения по въпроса дори и при лекарите...
Не знам какви са Вашите нагласи...

Но принципно според Вас има ли състояние при което FSH на 50 години да се счита за нормално даже и да е под единица....?
Здравейте, вътрешен КОМПАС. ФСХ под 1 при жена на 50-годишна възраст налага подробно изследване, както на гонадната ос (повтаряне на изследванията), така и на останалите оси на предния дял на хипофизата. Най-добре да се организира хоспитализация в УСБАЛЕ.
.
Нямам възможност не говоря за финансова да се хоспитализирам на 500 километра от града в който живея...
В град като Варна би трябвало да има адекватен ендокринолог или структура по въпроса, аз лично не съм ги открила..
Вие можете ли да дадете насоки къде и при кого...
Вече бях на ендокринолог и ми беше казано че това е нормално за такава генетична конституция.
НАЛИ предстоят и допълнителни изследвания.
Посетете завеждащия отделението по ендокринология в “Света Марина”.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 09:14 от Рaдост

# 1 232
Скрит текст:
Здравейте!
Казвам се Мая на 39 години и имам нужда от съвет.
За около месец забелязвам рязко напълняване в областта на бедрата и корема, което се изразява в около 5 килограма. По принцип, съм имала отклонения на Т3/Т4, както и по-ниско TSH, които бяха нормализирани с Тирохелп.
Прилагам изследванията си от тази година и от миналата по същото време.

Според сегашната ми ендокриноложка, няма причина да е от това, но предвид че нямам промяна в храненето и начина на живот, съм много притеснена, така че бих се радвала на още едно мнение.

]

[img width=600 height=509]//cdn.bg-mamma.com/Q29R/OXUKj.png

Здравейте, Мая! Най-горните Ви изследвания са като за вторичен хипотиреоидизъм (проблем на ниво хипофиза). Първо, изхождаме от това дали са верни. При следващите изследвания ТСХ е в норма, но в този случай трябва да се проследи заедно с фТ3 и фТ4. Трябва да се знае дали има нарушения в цикъла. Имате и метаболитни отклонения, да се търси и инсулинова резистентност. Витамин В12 също да се изследва заради отклоненията в еритроцитните индекси.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 09:16 от Рaдост

# 1 233
Скрит текст:
Здравейте! Не се чувствам добре от края на лятото - изпитвам силна умора, напрежение в главата, замаяност, нервност и раздразнение, косопад и от време на време болки в ставите. Появиха се и неразположения по време на цикъл. На 32 години съм. След направени изследвания(ще ги прикача) и консултацията с ендокринолог, се установи ниско вит Д и АМХ, както и понижен DHEA-S. Щитовидните хормони каза, че са в норма. Изписа ми
единствено вит. Д спрей по 1 впръскване на ден за 3-4 месеца. От около месец го използвам, но все си мисля, че дозата е ниска... На опаковката пише препоръчотелна доза 3 х 1 впръвскване на ден. Дали мога да увелича малко дозата? И възможно ли е всичките неразположения да са само от ниския витамин? Забелязвам, че при повече стрес и физическо натоварване симптомите се обострят повече..
Здравейте, Deska! Щитовидната жлеза не е причина за оплакванията. Трудно ми е да коментирам броя на впръскванията на витамин Д, тъй не знам кой точно препарат ползвате. Приемайте по 3000 единици дневно и след три месеца проследете нивото. Изследвайте и витамин В12, желязо, феритин. Направете консултация и с гинеколог във връзка с Антимюлеровия хормон и изследвайте още ЛХ, ФСХ и естрадиол между 3-5-ти ден на цикъла.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 09:17 от Рaдост

# 1 234
Здравейте! Откриха ми ИР, начален стадий, инсулин на гладно 18, HOMA+IR - 4.26
Бихте ли ми препоръчали хранителни добавки и те дали биха ми помогнали?
Какво Ви е мнението за Барберин или за комбинацията Инозитол + Магнезий + Омега-3 / евентуално + Барберин / ?
Благодаря !

Здравейте! Препоръчвам, ако до момента не е правена консултация с ендокринолог, да се направи. Така ще може да се обсъди хранителен, двигателен режим, цели, да се отговори на въпроси. Нужна е цялостна промяна и няколко изречения тук не мисля, че ще са достатъчно мотивиращи и ще свършат работа.

# 1 235
Скрит текст:
Здравейте д-р Въндева,
На 36 години съм и от 4 месеца приемам метформин, заради ИР. При рутинно изследване инсулина ми показа, че е 3. Това много ме изплаши и какво означава? Холестерола ми е висок, предполагам защото до скоро приемах омега 3. И въпреки ниския инсулин, не се храня нисковъглехидратно, също и не спортувам, от сладкото не мога да се откажа, но не прекалявам, съответно и не отслабвам, колкото и да ми се иска. Очаквах резултат около 10, като минали пъти, но този резултат ми изкара акъла. Дали да спра да пия метформина според вас? Моля за мнение!

Здравейте! Не е проблем ниският инсулин, това целим с даването на метформин. За да има редукция на килограми, трябва да се обърне повече внимание на храненето и двигателната активност.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 09:17 от Рaдост

# 1 236
Скрит текст:
Здравейте,д-р Въндева,исках да ви попитам само според вас тези изследвания дали са в норма,става въпрос за жена на 35 години

Здравейте, Нати! Добре са Ви изследванията. Има лека недостатъчност на витамин Д. Може да приемате по 1500 единици дневно витамин Д3.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 09:18 от Рaдост

# 1 237
Скрит текст:
Здравейте д-р Въндева, имам възли на щитовидната жлеза, които от УЗ изследване са описани като умерено хипоехогенни, солидни, гладко очертани с трети тип васкуларизация с надлъжен Д от каудално към краниално съответно 38, 27, 20 мм, напречен Д на целия конгломерат 27 мм. Лабораторни изследвания TSH - 1.4 IU/ml FT3 - 3.6 pg/ml FT4 - 1.17 ng/dl TAT- 648 IU/ml  MAT-993 IU/ml. Резултатът от направената биопсия е: разлят колоид, еритроцити, микрокалцификати, късче от стромни мастни клетки и белтъчна материя с дисоциирани лимфоцити и седментоядрени левкоцити, клетъчен детрит, късчета тъкан с дисоциирани лимфоцити и лимфоцитни струпвания. морфологична диагноза: Категория III възел с дегенеративни промени. Тиреоидит
Назначената ми терапия е 200 мкг Селен на ден за период от 3 месеца заради високите антитела и ще проследим възлите след 6 месеца. По препоръка на ендокрилога съм на безглутенов режим. Моля за Вашето мнение относно моят случай, необходима ли е операция и тази категория III от биопсията има ли повод за притесение според Вас. Благодаря Ви предварително!

Здравейте! Категория В3 налага повторна биопсия. Важно е къде е правена биопсията и кой патолог е гледал препарата.

Последна редакция: ср, 10 дек 2025, 09:18 от Рaдост

Общи условия

Активация на акаунт