Задайте въпрос на ендокринолога д-р Силвия Въндева

• 132 639
  • 1 360
  •   1
Отговори
# 1 350
Здравейте нисък кортизол от 24 часова урина 82 стойност, постъпих в болница с ниска захар 2,92
Правиха тест с гладуване 24 ч
Глюкоза 4,7
Инсулин 2,83
 Глюкоза 5
Инсулин 3,32

# 1 351
Здравейте, имам болка само в лявата част на гърлото, където имам оголемяване на ЩЖ, от 5 дена ползвам лекарство за хипертироидизъм, боли ме от 3 дена като зъбобол и като че ли са ми възпалени сливиците . Болката се разпространява към главата и раменете. Все още имам сърцебиене, особено след храна. Ще мине ли болката за няколко дена или се нуждая да ходя отново на преглед? На ехографа освен оголемяването, други проблеми нямах.

# 1 352
Здравейте,д-р Въндева.
На 50г съм от миналото лято без цикъл,значи в менопауза.
Нямам някакви големи оплаквания за сега,но от 10дни,което съвпадна с прекаран вирус с антибиотик както  и спирането на движение и спорт,започнаха да ме болят краката. Нещо като напрежение по мускулите от горе до долу- непрекъснато.
Не знам точно как да определя усещането.
Възможно ли е да е симптом от менупаузата,или трябва да отида на лекар? Благодаря ви!

# 1 353
Скрит текст:
Скрит текст:
Здравейте д-р Въндева,може ли да ми дадете мнение за изследванията на дъщеря ми.Тя е на 15 год.Едните са правени 28 януари,вторите са правени 28 февруари

Здравейте, Angelcheto! Има лека хиперандрогения (високо ниво на мъжките хормони), като най-честата причина за това в тази възраст е поликистозен овариален синдром. Изключва се вроден ензимен дефект на надбъбречните жлези. Пролактинът също не е притеснителен. Трябва да се направи консултация с ендокринолог, за да се обсъдят оплакванията и е добре да има и ехография на яйчници. Състоянието е много често при млади момичета и се повлиява благоприятно след терапия.
Здравейте я,правена е консултация с две детски ендокриноложки и те искат да и правят изследване с инжекция Synacthen  0,25mg/ml да изключели занапред проблем с надбъбречни жлези.Водих я на гинеколог,прегледана е на ехограф каза,че няма поликистозни яйчници.Гинеколожката изписа Иногинол за 3 месеца(не съм го купила още).Водих я и на ехография на коремни органи ендокриноложката каза да я заведа,там всичко е нормално също.Идва и редовно(със закъснение от 2-5дни примерно),няма окосмяване.Висока е 153см и тежи 50 кг.,не с наднормено тегло.Започнахме да правим изследвания,заради акне по бузите и по точно остатъчни червени петна.Толкова вече ме объркаха от ходене от лекар на лекар

Не се налага тест със Синактен, той се препоръчва при стойности на 17(ОН)прогестерон над 6 нмол/л. Може да се започне Иногинол. Той няма да навреди и от него е възможно да поспадне малко тестостерона. 3 месеца след започване на приема да се проследят тестостерон, SHBG и ДХЕАС.
Здравейте,благодаря за отговора.Пропуснах да Ви попитам също няколко дерматолога вече предписват лечение с Роукотан.Какво е Вашето мнение,удачно ли е да го започнем в този случай?Пъпките вече не са толкова активни,но червените петна са най-вече проблема,те се появиха в следствие на лечение с 3 месеца с Акнатак мазане на лицето,след това смяна с Епидуо през ден редуване с Азелаинова киселина 20% и Ниацинамид 6% на Биотреит и през това цялото време са правени процедури с Лазер Lumeca 5 на брой +процедури Хидрафешъл.Сега сменихме дерматолога и той каза,че е нарушена кожната бариера на лицето от толкова много силни продукти и процедури.Червените петна се появиха от всички тези нещо,които правехме по лицето.

Здравейте! Решението за лечение с Роакутан трябва да се вземе съвместно с дерматолога според състоянието на кожата.

Последна редакция: ср, 03 юни 2026, 12:45 от Рaдост

# 1 354
Скрит текст:
При тези стойности на инсулин и глюкоза, необходимо ли е да започна терапия с метформин?
Търся второ мнение, тъй като според ендокринолога, назначил изследванията няма такава необходимост.
Също така според него трябва да намаля дозата на еутирокс на 25 мкг на ден от 50, а аз в момента се чувствам добре с тази доза. Какво мислите?

Здравейте, fearless! Прицелните нива на ТСХ зависят до известна степен и от възрастта. Като цяло сегашната стойност на ТСХ не налага намаляване на дозата, особено ако нямате и признаци на предозиране. По отношение на метформина, аз бих включила, тъй като от обременяването с глюкоза има данни за интермедиерна хипергликемия - захарта е над нормата на 60-тата минута, до 8.6 трябва да е, това се води преддиабетно състояние.

Последна редакция: ср, 03 юни 2026, 12:46 от Рaдост

# 1 355
Скрит текст:
Д-р Въндева,
Моля за разяснение на следните резултати. Жена на 32 г. 7 м. През август 2024 стойностите на АМХ бяха 1.30 ng/mL. От януари 2026 г. посещавам репродуктивен специалист, тъй като бременност така и не настъпва. През март и април бях два пъти на стимулация с кломифен 5 дни х 2 таблетки (от ден 3 до ден 7 на цикъла). Докторът не ми назначи повторно изследване на АМХ преди стимулациите и последният ми резулат е от лятото на 2024. На 6 май направих тест в същата лаборатория и се притесних силно - стойността на АМХ беше 0.42 ng/mL. На 15 май повторих теста в друга лаборатория и там стойностите бяха 0.57 ng/mL. Възможно ли е кломифенът от последните два месеца да е повлиял на временната концентрация на хормона? Кога отново да повторя изследването, така че да получа сигурен резултат?

Здравейте, Arcobaleno93! Кломифенът не повлиява нивото на Анти-Мюлеров хормон. Тази стойност не е решаваща, поддържайте връзка с репродуктивния специалист и следвайте точно указанията. Според резултата от стимулацита с Кломифен цитрат ще зависи и последващото поведение.

Последна редакция: ср, 03 юни 2026, 12:47 от Рaдост

# 1 356
Здравейте, колко дни пауза от приема на вит.Д3 се прави, за да се изследва нивото му?

# 1 357
Здравейте нисък кортизол от 24 часова урина 82 стойност, постъпих в болница с ниска захар 2,92
Правиха тест с гладуване 24 ч
Глюкоза 4,7
Инсулин 2,83
 Глюкоза 5
Инсулин 3,32

Здравейте, Noela! Уринният кортизол не е диагностичен метод за доказване на намалена кортизолова секреция. Изследва се серумен сутрешен кортизол. Тестът с гладуване се провежда за 72 часа, може да се прекрати по-рано при венозна стойност под 2.5-2.8 ммол/л, изследва се задължително бета-кетон в края на пробата. Тези стойности показват, че захарта не Ви спада и че при гладуване инсулинът Ви адекватно се потиска.

Последна редакция: ср, 03 юни 2026, 12:48 от Рaдост

# 1 358
Здравейте, имам болка само в лявата част на гърлото, където имам оголемяване на ЩЖ, от 5 дена ползвам лекарство за хипертироидизъм, боли ме от 3 дена като зъбобол и като че ли са ми възпалени сливиците . Болката се разпространява към главата и раменете. Все още имам сърцебиене, особено след храна. Ще мине ли болката за няколко дена или се нуждая да ходя отново на преглед? На ехографа освен оголемяването, други проблеми нямах.

Здравейте! Симптомите приличат на подостър тиреоидит, което не е същото като хипертиреоидизъм. Двете състония се лекуват по различен начин. Дистанционно и без изследвания не мога да кажа какъв е случаят при Вас. Лекарят, който е прегледал щитовидната жлеза, вероятно Ви е назначил изследвания.

Последна редакция: ср, 03 юни 2026, 12:48 от Рaдост

# 1 359
Скрит текст:
Здравейте,д-р Въндева.
На 50г съм от миналото лято без цикъл,значи в менопауза.
Нямам някакви големи оплаквания за сега,но от 10дни,което съвпадна с прекаран вирус с антибиотик както  и спирането на движение и спорт,започнаха да ме болят краката. Нещо като напрежение по мускулите от горе до долу- непрекъснато.
Не знам точно как да определя усещането.
Възможно ли е да е симптом от менупаузата,или трябва да отида на лекар? Благодаря ви!

Здравейте, Damayanti! Обикновено при менопауза има вазомоторна симптоматика (вълни, изпотявания), които започват още преди окончателното спиране на цикъла. Ако напрежението в крайниците продължава, посетете личния лекар за преглед, трябва да се изключи първо връзка с антибиотичното лечение.

Последна редакция: ср, 03 юни 2026, 12:49 от Рaдост

# 1 360
Колко време мога да пия метформин 1000 , репродуктивния каза до забременяване , но минаха 2 години вече . Какви изследвания да пусна за да разбера дали вече съм добре .

Общи условия

Активация на акаунт