Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 9

• 54 901
  • 873
  •   1
Отговори
# 285
Съотношението на Lh и FSH говори за поликистоза, същото и с високия естрадиол ако изследванията са 3-5 ден началото на цикъла
Благодаря Ви
Включвам се и аз, пролактинът ви е висок. Почивахте ли преди изследването?
Благодаря за включването.
Да,починах си.Спокойствие седнала около 15-20минути

# 286
В такъв случай е хубаво да се погледне хипофизата чрез ЯМР, но понеже са хормони, според мен е удачно да повторите и потретите изследването, пък тогава вече да правите резонанс. Нека и ендокринолога ви ви посъветва.

# 287
Имала съм доста по-висок пролактин без показания за ЯМР, все пак дори и горнограничен е в норма. За аденом на хипофизата може да се говори при доста по-завишени стойности по това, което съм коментирала с лекари. Да се повтори след време няма да навреди, но на фона на високото ТСХ и стресът, в който е организмът пролактинът е топ. Даже самият хипотиреоидизъм е най-вероятната причина за повишаване на пролактина, с регулирането на щитовидните хормони ще спадне, но и сега е в норма

# 288
Имала съм доста по-висок пролактин без показания за ЯМР, все пак дори и горнограничен е в норма. За аденом на хипофизата може да се говори при доста по-завишени стойности по това, което съм коментирала с лекари. Да се повтори след време няма да навреди, но на фона на високото ТСХ и стресът, в който е организмът пролактинът е топ. Даже самият хипотиреоидизъм е най-вероятната причина за повишаване на пролактина, с регулирането на щитовидните хормони ще спадне, но и сега е в норма

Моят коментар е на база мой подобен резултат и дискусия с лекар.
За това споделих и че ендокринолог най- добре ще посъветва. Нека всеки има вяра на лекаря си, често за съжаление, мненията и подходите им са различни. Simple Smile

# 289
Със сигурност е така. Но на фона на това ТСХ не може да се говори за проблем с пролактина и хипофизата сами по себе си

Хубаво е да се проверите и за ИР, ако не сте, защото най-вероятно имате. Съжалявам ако съм недогледала. Високият хомоцистеин може да е свързан с MTFHR мутация, която да налага да приемате метилираните форми на Б12 и фолиева киселина. Имайте предвид особено ако тепърва ще забременявате.

Последна редакция: нд, 07 яну 2024, 22:10 от magi g

# 290
Даже самият хипотиреоидизъм е най-вероятната причина за повишаване на пролактина, с регулирането на щитовидните хормони ще спадне, но и сега е в норма
Точно по тази причина не коментирах другите маркери. Докато не се вкара ЩЖ в ред, останалото ще е под съмнение. Затова и написах, че ендокринологът ще има доста работа.

# 291
Със сигурност е така. Но на фона на това ТСХ не може да се говори за проблем с пролактина и хипофизата сами по себе си

Хубаво е да се проверите и за ИР, ако не сте, защото най-вероятно имате. Съжалявам ако съм недогледала. Високият хомоцистеин може да е свързан с MTFHR мутация, която да налага да приемате метилираните форми на Б12 и фолиева киселина. Имайте предвид особено ако тепърва ще забременявате.
Благодаря на всички,които се включиха🙏

# 292
Здравейте, може ли за разчитане на тези изследвания? Благодаря!

# 293
Субклиничен хипотиреоидизъм, освен, ако не вземате медикамент за него? Но ако за пръв път изследвате ЩЖ, този тест няма особена тежест. Напълно възможно е да е фалшиво-позитивен. Ще трябва да повторите след месец-два.

Другото е стара, прекарана ковид инфекция.

# 294
Здравейте,на какво може да се дължи продължително заглъхване на ушите по цял ден при мъж на 37години?Къде да търсим проблема?

# 295
Къде да търсим проблема?
При вашия ДжиПи? Expressionless

Това е тема за разчитане на изследвания. Има такава за бързи здравословни въпроси-отговори.

Иначе причините може да са поне 15... инфекция, тинитус, отит... . Няма кой да ви даде виртуална диагноза на база само това.

# 296
[quote author=sleek link=topic=1610054.msg47450571#msg47450571 date=1704745495]
Субклиничен хипотиреоидизъм, освен, ако не вземате медикамент за него? Но ако за пръв път изследвате ЩЖ, този тест няма особена тежест. Напълно възможно е да е фалшиво-позитивен. Ще трябва да повторите след месец-два.

Другото е стара, прекарана ковид инфекция.
[/quote]

Здравейте! Благодаря за отговора! За първи път изследвам ЩЖ и нищо не приемам, но понеже от скоро имам косопад реших да почна с изследвания на хормони, като всичко беше наред, докато не изследвах и тези и само този ТСХ е над нормата и се притесних.
Изненада ме и резултата от вирусологията, този резултат означа ли, че имам прекаран ковид, понеже не съм имала никакви симптоми...

# 297
Да, точно това означава. Отчетени са анти-тела от прекара инфекция, която вече всички май имаме. И да, ковид е главният заподозрян за косопад, най-вече при жените.

Вашият ендокринолог ще прецени дали да започнете терапия за нормализиране на ТСХ нивата или не, защото на този етап хипотиреоидизмът е субклиничен. (И то ако бъде потвърден с последващи изследвания)

Специално за косопад, направете си пълен железен профил: желязо, ТЖСК, трансферин, феритин.
Мноого често зад косопад стоят проблеми с желязото.

# 298
[quote author=sleek link=topic=1610054.msg47450739#msg47450739 date=1704748460]
Да, точно това означава. Отчетени са анти-тела от прекара инфекция, която вече всички май имаме. И да, ковид е главният заподозрян за косопад, най-вече при жените.

Вашият ендокринолог ще прецени дали да започнете терапия за нормализиране на ТСХ нивата или не, защото на този етап хипотиреоидизмът е субклиничен. (И то ако бъде потвърден с последващи изследвания)

Специално за косопад, направете си пълен железен профил: желязо, ТЖСК, трансферин, феритин.
Мноого често зад косопад стоят проблеми с желязото.
[/quote]

Много благодаря!

# 299
Пропуснах да добавя. Направете си и тест на вит. Д. Ако е нисък, какъвто може да се очаква, особено ако е дефицитен, при наваксващи дози и укрепване на нивата -- TSH пада и реално може никога да не развиете хипо функция на ЩЖ и/или да си остане само на субклинично ниво, без нужда от терапия.

Общи условия

Активация на акаунт