Разчитане на резултати от медицински изследвания - тема 9

• 54 888
  • 873
  •   1
Отговори
# 300
Пропуснах да добавя. Направете си и тест на вит. Д. Ако е нисък, какъвто може да се очаква, особено ако е дефицитен, при наваксващи дози и укрепване на нивата -- TSH пада и реално може никога да не развиете хипо функция на ЩЖ и/или да си остане само на субклинично ниво, без нужда от терапия.

Да, изследвах и него и наистина имам недостиг..

# 301
Здравейте обръщам се към разбиращите  тук бихте ли ме насочили към  какво да наблегна  виждам, че урината ми е леко завишена попринцип имам нужда да уринирам  постоянно, постоянна умора изпитвам, мислех, да не е диабет,а плоските епителни са ми от дълго време завишени били винаги прш изследване

# 302
Здравейте обръщам се към разбиращите  тук бихте ли ме насочили към  какво да наблегна  виждам, че урината ми е леко завишена попринцип имам нужда да уринирам  постоянно, постоянна умора изпитвам, мислех, да не е диабет,а плоските епителни са ми от дълго време завишени били винаги прш изследване

Правите си тоалет, вземате нова проба (да не е замърсена) урина и я носите в лабораторията; казвате им да направят стерилна урина с антибиограма.

Последна редакция: вт, 09 яну 2024, 15:16 от sleek

# 303
Здравейте,
Личната ми е в отпуск. Моля ви за разчитане на резултата ми. Благодаря предварително!

Скрит текст:

# 304

Здравейте, моля за разчитане на резултат от ПКК на момче на 3г. Наскоро овладяхме възпаление на средното ухо без АБ, но все още се случва да се оплаква от болка в ухото. Пусната е и микробиология от ушен секрет-изолират се стафилококи аур., но според УНГ няма нужда от АБ.

# 305
Здравейте Sleek,
преди няколко дена ме посъветвахте да си направя ЯМР на хипофиза и хипоталамус. Това заключение направихте въз основа на това че съм оперирана от феохромацитом( отстранена ми е лява надбъбречна жлеза) и от биопсия на възел на щитовидна жлеза ми откриха папиларна неоплазия. Ендокринологът каза най напред да пусна изследвания и тогава ако се налага ще направим образно изследване. Имам някои симптоми които приличат на хипокортицизъм. Тъй като касата не поемала тези изследвания ще ги правя сама. Но във амбулаторния лист разчитам само кортизол като изследвания. Само него ли трябва да изследвам. Трябва ли да пусна и АКТХ,калий,натрий и нещо друго. Малко дълго се получи за което се извинявам. Благодаря!

# 306
Здравейте,
Личната ми е в отпуск. Моля ви за разчитане на резултата ми. Благодаря предварително!

Скрит текст:

По какъв повод са назначени?
----
Здравейте, моля за разчитане на резултат от ПКК на момче на 3г. Наскоро овладяхме възпаление на средното ухо без АБ, но все още се случва да се оплаква от болка в ухото. Пусната е и микробиология от ушен секрет-изолират се стафилококи аур., но според УНГ няма нужда от АБ.
Кръвната картина е по-скоро добра, но действително все още има възпалителен процес със среден интензитет. Смятам, че УНГ в случая е прав. По-скоро иска да изчака, за да се види дали няма да се справите с инфекцията без АБ. От това, което виждам в КК, има шанс за това. Винаги има време и място за АБ и винаги без АБ е по-добре. Засега, изчакайте и следете.
---
Silvia Toncheva, здравейте.

АКТХ е основният тест, ако се подозира болест на Адисън. Допълнителни към него са калий, натрий, кортизол. Алдостерон по избор, не е задължителен, но вероятно е добре да се види и той, предвид общата ситуация.

Виждам и, че лекарят е дал препоръка за цялостно премахване на ЩЖ. Това допълнително ще измени хормоналната картина.

# 307
Silvia Toncheva, здравейте.

АКТХ е основният тест, ако се подозира болест на Адисън. Допълнителни към него са калий, натрий, кортизол. Алдостерон по избор, не е задължителен, но вероятно е добре да се види и той, предвид общата ситуация.

Виждам и, че лекарят е дал препоръка за цялостно премахване на ЩЖ. Това допълнително ще измени хормоналната картина.

Sleek
Да точно това ме притеснява и за това не бързам с операция,търся други варианти или частично отстраняване. Освен това още не съм добре от втората операция и ако се докаже бъбречна недостатъчност макар и лека,най напред трябва да се оправи тя,така каза лекаря.
Значи - АКТХ,калий,натрий,кортизол и алдостерон. Всичките кръвни ли са. Доктора каза за кортизола 24 ч урина. Кръвните по добре ли са. Пак станаха много въпросите. Благодаря!

# 308
Всъщност прав е лекарят ви. Кортизол в урина е малко по-точен, по-чувствителен тест, в същото време е по-неудобен -- 24ч диуреза се събира по-трудно. Все пак изпълнете заръката му за кортизола в урината. Останалите кръвни.

# 309
Всъщност прав е лекарят ви. Кортизол в урина е малко по-точен, по-чувствителен тест, в същото време е по-неудобен -- 24ч диуреза се събира по-трудно. Все пак изпълнете заръката му за кортизола в урината. Останалите кръвни.

Хиляди Благодарности!

# 310
  • София
Sleek, моля за разчитане на резултатите. ANA скрининга е на границата. Какво ознзчава това?

Скрит текст:
06.01.2024   ЕМИЛИЯ ЙОРДАНОВА ПЕТРОВА ЕГН : 690409   ID: 13292148

Лекуващ лекар :   Александър Маринов
Филиал :   

Вирусология
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
HBsAg       0.38           <1.0(-)negative   
anti-HCV       0.09           <1.0 (-)negative   
anti-HBc-total       0.18           <1.0 (-)negative   
Имунология
Име на теста(изследване)       Резултат      Единици   Референтна стойност   Метод
ANA скрининг/ANA screening       1:80           <1:80 (-) negative; >1:80 (+) positive   
Aнтимитохондриални антитела       1.2       U/ml     < 10 (-) negative; > 10 (+) positive   
Забележка :
H - резултатът е над нормата (High - висок)
L - резултатът е под нормата (Low - нисък)

Внимание ! Лабораторните резултати не са диагноза, а основание за такава. Приемането на каквито и да било лекарствени средства без лекарско предписание, може да бъде опасно за вашето здраве. Обръщайте се за тълкуване на резултатите само към квалифициран лекар.

Лабораторен лекар :
Росен Михайлов
УИН: 2300008018

# 311
sleek, профилактични изследвания са.

# 312
Здравейте ,четох бая за серумния магнезий,и според мен моя е нисък. Искам да попитам и вас какво мислите. Та страдам от екстрасистоли ,които се появиха края на бременността и идват на периоди. Лекарите казват ,че магнезия е ок ,но аз чета друго. От 3 седмици взимам Магнерот + калий и намаляха като брой и сила. Но не мога да кажа дали е от него или просто отминават до следващия път. Навсякъде пише ,че липсата на магнезий в клетките води до ритъм и нарушения. За щастие моя пулс е ок и на ехограф сърцето е структурно здраво. Та имам 1 изследване от януари 2023 г на магнезия и е 0.71mmol/l като референтните са  0.65-1.03 mmol/l.
Второто изследване ,което съм правила е от юни 2023 г и магнезия е 0.81 mmol/l. Смятате ли ,че е нисък? Също четох ,че без значение референтните в отделните лаборатории серумен магнезий под 0.70 mmol/ се счита за дефицит. А,когато в серума падне под долната граница означава ,че организма сериозно страда от недостиг. Благодаря ви предварително Simple Smile

# 313
Sleek, моля за разчитане на резултатите. ANA скрининга е на границата. Какво ознзчава това?
Скрит текст:

Филиал :   

Вирусология
Имунология
ANA скрининг/ANA screening       1:80           <1:80 (-) negative; >1:80 (+) positive   
Aнтимитохондриални антитела       1.2       U/ml     < 10 (-) negative; > 10 (+) positive   
Забележка :

За добро или лошо, не означава нищо конкретно. Може тестът да не е извършен коректно и е най-правилно след известно време да се повтори, най-добре в друга лаборатория, не Рамус. Има вероятност да се окаже едно нищо или някакъв друг вид инфекция. Може да е начало на друг вид автоимунен процес, а може и да е нещо временно.

Към този момент просто се наблюдава без конкретни мерки.
----
Има може би слаб инфекциозен процес. Малко по-тревожно е нивото на холестерола. Ще трябва да му обърнете внимание. Удачно би било да си направите ХОМА-ИР тест, за да се провери инсулиновата резистентност, ако не е проверявана.
Кръв в урината няма място. Може да е инцидентно, но може и да е признак на заболяване. Хубаво е да повторите урината и да говорите с ЛЛ за конкретни действия, защото не ви знам състоянието или заболяванията.

Като минимум, нова ПКК и урина + проверка работата на бъбрека и чернодробни ензими.
---
Здравейте ,четох бая за серумния магнезий,и според мен моя е нисък. Искам да попитам и вас какво мислите. Та страдам от екстрасистоли ,които се появиха края на бременността и идват на периоди. Лекарите казват ,че магнезия е ок ,но аз чета друго. От 3 седмици взимам Магнерот + калий и намаляха като брой и сила. Но не мога да кажа дали е от него или просто отминават до следващия път. Навсякъде пише ,че липсата на магнезий в клетките води до ритъм и нарушения. За щастие моя пулс е ок и на ехограф сърцето е структурно здраво. Та имам 1 изследване от януари 2023 г на магнезия и е 0.71mmol/l като референтните са  0.65-1.03 mmol/l.
Второто изследване ,което съм правила е от юни 2023 г и магнезия е 0.81 mmol/l. Смятате ли ,че е нисък? Също четох ,че без значение референтните в отделните лаборатории серумен магнезий под 0.70 mmol/ се счита за дефицит. А,когато в серума падне под долната граница означава ,че организма сериозно страда от недостиг. Благодаря ви предварително Simple Smile
Предозиране с магнезий е доста трудно, почти невъзможно в нормална среда. Първият признак на леко предозиране е отхлабване на червата и гадене. Вземайте си магнезий спокойно в разумни дози. Но ако екстрасистоли са ви основното оплакване, те могат да бъдат предизвикани от всевъзможни други причинители, различни от магнезиев дефицит.

# 314
Скрит текст:

Филиал :   

Вирусология
Имунология
Забележка :

За добро или лошо, не означава нищо конкретно. Може тестът да не е извършен коректно и е най-правилно след известно време да се повтори, най-добре в друга лаборатория, не Рамус. Има вероятност да се окаже едно нищо или някакъв друг вид инфекция. Може да е начало на друг вид автоимунен процес, а може и да е нещо временно.

Към този момент просто се наблюдава без конкретни мерки.
----
Има може би слаб инфекциозен процес. Малко по-тревожно е нивото на холестерола. Ще трябва да му обърнете внимание. Удачно би било да си направите ХОМА-ИР тест, за да се провери инсулиновата резистентност, ако не е проверявана.
Кръв в урината няма място. Може да е инцидентно, но може и да е признак на заболяване. Хубаво е да повторите урината и да говорите с ЛЛ за конкретни действия, защото не ви знам състоянието или заболяванията.

Като минимум, нова ПКК и урина + проверка работата на бъбрека и чернодробни ензими.
---
Предозиране с магнезий е доста трудно, почти невъзможно в нормална среда. Първият признак на леко предозиране е отхлабване на червата и гадене. Вземайте си магнезий спокойно в разумни дози. Но ако екстрасистоли са ви основното оплакване, те могат да бъдат предизвикани от всевъзможни други причинители, различни от магнезиев дефицит.
Друга причина за сега няма. Щитовидната е ок,със стомаха нямам проблеми.Не е от тревожността ,която си влача защото не зависят нито от това дали съм напрегната или спокойна -има си ги. По време на бременността имах крампи и болки и тогава взимах 3 по 1 Магнерот. Към края го спрях. После кърмих 1 г като не съм взимала та...знам ли. Утре пак съм на кардиолог...

Общи условия

Активация на акаунт